IKLAN..

Tuesday, December 27, 2016

ZOO NEGARA TAHUN 2016 PUNYA TRIP


Ini kali keberapa entah masuk zoo negara..tapi masuk jugak sebab nak kasi anak nombor 2 merasa..iols ni memang lalu mrr2 hari2..memang konpem nampak zoo dari tepi mrr2..anak pulak sejenis yang asek meremind makbapak supaya jangan lupa bawak derang masuk zoo..mohler masuk jugak..



Iols dah plan memang takmo ambil tiket tengok panda sebab ada bayaran lain pulak untuk tengok panda..tapi iols rasa ramai yang datang pon sejenis yang rasa tengok panda adalah rugi..jadi pihak zoo ni reducekan harga tiket dan combine kan tiket panda jadinya nak tak nak ko terpaksalah jugak tengok panda yang 3 ketol tu hoh...

Harga tiket untuk dewasa all park adalah 44 hengget..tiket panda memang dah termasuk sekali...tak boleh pilih2 macam sebelum ni..fee budak2 tak pasti berapa tahun tapi apipdoli 6 tahun kene caj 16 hengget..fee naik tram pon dah naik uols...sekarang caj dewasa 7 hengget..budak2 umor 2 tahun keatas kene 4 hengget..fuhhh..dasatttttt betol nak masuk zoo nih..tu tak masuk lagi kalau ko kene tahan dengan bebudak fotographer yang suruh ko amek gambar sebelum ko memulakan tour dalam zoo..kat tempat panda kang ada lagi bebudak fotographer dok pomot suruh amek gambar....huh..tak kosser nak layan..kalau free haruslah macam2 stail weols tangkap gambar kan..ni dah la masuk kene fee, naik tram kene fee, ambil gambar kene fee...tu makanan dalam zoo pon boleh tahan mahal oi..makbapak yang takde pilihan haruslah beli jugak air..dah haus kot..panas terik of koslah nak yang sejuk2 oi..memanglah boleh bawak bekal..iols pon bawak air botol sendri...tapi air batu takde..tak sojuk..takkan nak angkut air batu jugok..cemaner la kalau makbapak yang ada anak2 ramai tu..kesian tau..huhuhu..

Nak masuk tengok panda pon boleh tahan azab...kene ikut turn..kene que okeh..pastu kene dengar taklimat dulu sebelum ko dilepaskan untuk tengok anak angkat negara itew hahaha..by the time masuk je tempat dengar taklimat punyer la kuat ekon..sejuk...sedapppppp...tros rasa nak tido sebab kat luar tadi panas terik...kalau camni punyer sejuk tak tengok panda pon iols rela je..hahaha..banyak kali la ditekankan jangan buat bising nanti panda stress..eeeee..panda punyer stress yang ko concern..ni makbapak yang membayar tiket zoo ni tak stress ker?..syiok jadi panda..mesti binatang kat luar tu jeles sebab panda dapat layanan very the class...tempat pon cantek dan kemas je..dapat tengok sekor je yang ke hulur kehilir..yang lagi 2 ekor tu elok je layan mata huhuhu..kalau ada batu memang iols baling kat panda yang tido tu..orang bayar mahal2, ko tido pulak yer..

Anak2 memang enjoy masuk zoo..tengok binatang2 walaupon most of binatang pon macam takde respon je hahahaha tapi asalkan derang hepi dan makbapak pon secara tak lansung membakar kalori kahkah..penatnyer..ketaq lutut nak habiskan tour...nampak kerusi macam nampak sesuatu yang paling berharga...bila dah nak hujung2 nampak gate keluar ohemji rasa sangat lah hepi hahahahahha...finally we reach to the end...yeayyy..

Dah..lepas ni iols dah infom anak2 jangan nak mintak2 masuk zoo lagi..tunggu derang dah besar, sila pergi sendri dengan kawan2..iols hantar luar pagar zoo je huhuhu..

LUNCH @ SEOUL GARDEN IOI CITY MALL


Memang silaplah kan sebab keluar jalan2 masa cuti krismas..ingatkan semua maknusio pon balik kampung rupanya melepak kat mall korang yer...kalau tak disebabkan memang dah plan awal nak makan kat sini makanya iols merasalah masuk ioi city mall ni..kalau tak memang babai  je la lalu tepi bangunan je huhu..

Dalam iols punyer pikiran kalau kat mall besar cenggini mestilah tempat makan dia pon besar dan banyak pilihan...too bad, syiok lagi seoul garden kat setapak central itew..tapi takpelah..dah pergi dah pon..selain dari makan dapatlah masuk tengok mall..tapi i tell u very the sesak okeh..jalan pon tersekat sekat dek kerana terlalu ramainya orang..iols tak suka sesak cenggini..thats why iols prefer pergi tesco atau aeonbig je huhu...no point pon nak masuk mall kecuali memang ko ada something nak beli la kan..iols pon bukan sejenis yang berjalan di soping mall..iols prefer tempat riadah luar kalau untuk anak anak...



Nak masuk seoul garden pon kene letak nama dalam waiting list 30 minit...sementara menunggu dipanggil tu melilau lah weols berjalan sekitar mall tengok deco sempena krismas..luckily tak sampai 30 minit derang dah kol infom ada tempat kosong..seriuslah...makanan tak berapa meriah..seafood pon tak pelbagai macam kat setapak central..mungkin derang pon terkujat kot tetibe customer serbu reramai...tapi sop ayam dia sedappppp...

Dah namanya membawak anak2 makan memang tak terkawal..derang tak berapa nak makan..mujur bayar tompang kad privileg member..dapatlah harga member which is budak2 punyer makan is free..kalau tak apipdoli tu dah kene caj 18 hengget okeh..sangatlah rugi sebab beliau bukan pemakan punyer worang..huhu

Lepas makan, tade nak jalan2 cuci mata yer..anak tetibe nak berak la pulak..nak pergi toilet dalam mall pon super pack dengan orang..jadinya mohler cari masjid kat luar dan teros balik rumah...hahahahaha..begitulah caranya weols spent our time kat ioi citu mall..mall pon besar sangat..iols stress kalau mall besar sebab tak dapat jalan semua tempat..untuk mengelakkan stress semakin kronik kita jangan jalan...lepas makan tros balik rumah yeayyy...



Monday, December 19, 2016

NAIK MRT FREE


Semalam hari ketiga mrt beroperasi..tapi terpaling best sebab ianya percuma hahahah..jadi mohler angkut anak2 merasa naik mrt...walaupon mrt ni depan opis iols je tapi iols bukan pengguna public transpot..iols lebih suka naik transport sendiri...tapi dah kalu terdesak bolehlah jugak naik mrt ni kan...dari minggu lepas2 sebelom bang jib datang rasmi lagi iols banyak kali nampak mrt ni dok test drive..ulang alik depan mata kitew..ini tak boleh jadik..sementara masih free ni eloklah kita test naik hiks..

Percaturan iols test mrt tak berapa nak tepat sebab ramai gila orang oi..sumer pon nak naik mrt..memandangkan hanya laluan ke sungai buloh je yang baru buka jadi weols naik dari stesen semantan..naik di tempat sendri, parking pon senang cari yer dop?..tak pernah2 jalan semantan sesak di hari minggu tetibe semalam sesak dengan kereta pulak..huhuhu..

Anak anak yang paling eksaited..ahhh, derang tu naik ketapi letak koin kat tesco pon eksaited sokmo..agak berpeluh jugak lah woi tunggu turn..bukan sebab ramai orang tapi ketapi asek la stuck kerana kerosakan teknikal katernyer..dari semantan menghala ke sungai buloh, berpeloh oi dalam ketapi..panas..ekon tak kuat..tapi dapat duduk..lega disitu..tapi disebabkan aseklah stuck manjang..tak sampai stesen tapi asek la berhenti, mohla kita turun di stesen bandar utama..kosser pulak nak tunggu sampai hujung stesen..pastu patah balik ke stesen semantan tapi tren pulak penuh..maka kene berdiri..tapi ekon kuat..dan paling best takde stuck2..laju je dia pergi hehehe..



Anak anak asek komplen kenapa tak dapat tempat duduk sebab masa pergi seat banyak kosong..kenapa ramai sangat orang himpit2...derang bukan tau realiti naik public transport hatta sebesar mana pon dah namanya public transport memang cenggini la rasanya huhuhu..bang jib je naik public transport lapang takde orang...

Apepon ianya satu pengalaman yang menyeronokkan bagi anak2..derang memang suka naik public transpot..asek mintak nak naik bas dan ketapi..tapi iols ni bekas pengguna public tranpot..kalau boleh dah takmo dah naik public transport..penat dan leceh..tapi public transport also memudahkan bagi orang yang memerlukan..

So sementara masih free ni pergilah korang naik..at least kalau ketapi asek stuck pon, ianya free hahaha..kang dah kene caj pastu korang sebok2 nak test pastu asek stuck, memang boleh mengundang amokan kottt..

Friday, December 16, 2016

#prayforaleppo


Sebaknya hati bila tengok video budak2 kecil di aleppo kene runtuhan bangunan dek kerana aleppo dibom bertalu2 oleh puak syiah. Ada yang mati..ada yang hidup tapi dalam kesakitan..kepala kene hempap dengan konkrit okeh..sampai terkopek kulit kepala derang..ada yang kene kene tembak kat badan tembus peluru berlubang dada..tapi derang tak nangis tau...wuwuwuw....ya allah..kuatnya semangat derang..bukan calang2 orang bebudak2 ni..anak2 iols jatuh terlentang pon nanges kemain..budak2 yang dah biasa hidup dalam peperangan dan kesusahan ni lain macam semangat derang..kental sangt nih..iols pon tak boleh jadi macam derang..iols is lembik..hati is takut tapi membuak2 nak tengok jugak video2 yang menyedihkan ini...bila tengok video perasaan nak tolong tu haih rasa macam nak tolong sangat nih..tapi apakan daya...

Syukur..malaysia masih aman. Takde tembak bom2 gini..walaupon peratusan jenayah membimbangkan tapi still masih kategori selamat..at least kita2 ni terdaya lagi nak jaga keselamatan anak2..macam dekat aleppo sana tu..makbapak pon tak boleh nak tolong oi..sebab makbapak pon kene bom..huwaaaaaa..sedehnyaaaa...paling penting anak2 kita masih boleh makan, main, tido dan bangun balik esoknya dengan tenang..agaknya macam ni lah toknek kita lalui masa zaman perang dolu2. Sekarang boleh tengok negara lain berperang dan lihat sendri kekejaman orang yang takde hati perut bunuh budak2 kecil dan kaum wanita..ko nak perang ko perang dengan tentera sudah laaa..yang ko pergi kaco penempatan awam tu kenapa oi..eee geram pulak haku rasa..kalau tangan ni sampai, haku tarik2 rambut puak syiah ni..tapi derang ada senapang oi..ada bom..takkan kita serang pakai tangan je?mati katak pulak nanti..huhu..

Walaupon kita disini hanya mampu melihat tapi kita pon boleh do something..samada berdoa atau derma..kalau doa tu tak taulah makbul atau tak sebab diri sendri pendosa. Jalan terbaik hanya mampu hulurkan sumbangan dengan harapan ianya boleh disalurkan kepada mereka2 yang sangat perlukan bantuan dari kita2 semua..semoga derang boleh cepat keluar dari tempat peperangan itu dan semoga allah merahmati perjuangan pihak sunnah demi aleppo dan orang2 awam..

Pray for aleppo!

Thursday, December 15, 2016

REWARD TEKAK DAN PERUT


Dah lama tak datang makan disini...kalau lalu pon depan kedai, jenguk ketam gemuk...menggiurkan okeh ketam gemuk itu..tapi sebab tekak iols ni tak berapa nak bagi kerjasama buat masa sekarang maka terpaksalah ketam gemok dilupakan buat sementara waktu...sobssss..

Perut lapar tapi nak makan lite2 tapi mesti kenyang tapi takut muntah..hoih..banyaknya pancaroba dan halangan nak makan makanan sedap nih..


Maka ini lah yang mampu di order..scallop spageti dan cendawan celup tepung...nama omputeh beliau iols tak tau sebab panjang kebenor...takpe..tak penting..letak nama melayu senang nak paham kan..huhu..dah namanya lapar memang konpem lah habis yer dak..kenyang iols..alhamdulillah..

Servis cepat..makanan sedap..tempat bersih siap letak wet tissue atas pinggan..ingatkan complimentary rupanya kene caj..demn..takpe, iols maafkan..my bad..sebab tak tanyer dolu...conclusionnya jangan main sebat semua yang atas meja itu..kahkahkah..


MUSIM ORANG KAHWIN


Bulan doblas ni memang bulan memenuhi jemputan orang untuk makan nasi minyak..samada hari sabtu atau ahad atau kedua2 hari sekali tak payah masak..best oi!tapi kalau hadap tetiap minggu memang jeng tekak iols..dah paras2 loya dah..pergi kenduri pon fenat uols...lepas tala nasi minyak, mata kuyu lalok rasa nak tido je..badan pon lemau..terok kebenor rasanya penangan nasi minyak ni..

Iols kalau pergi kenduri kawen lebih prefer makan nasi minyak dari nasi putih..kalau nasi dia lembut, tade lauk pon ok je..makan nasi je pon sedap je rasa..macam budak2 hewhew...pastu anak makan camtu marah pulak..sendri makan camtu boleh je ek..hahahah....start dari bulan doblas sampai bulan 2 nanti schedule attend kenduri kawen is full okeh..its either jemputan datang makan kenduri saja or part of famili punya event..gitewww...but deeply dari dlm hati iols tetap rasa kenduri kawen sekarang especially yang melibatkan famili  dah tak semeriah macam dolu2..sejak abah takde ni lagilah..semua pon rasa macam hambar..terbayang dolu2 kalau pergi kenduri sedara mara suara abahlah paling kuat..samada bersembang atau ketawa..dengan orang luar pon abah boleh sembang macam dah lama kenal..

Lets say ada majlis merisik, bila bersembang tu mesra,jadinya suasana tak awkward walaupon kali pertama jumpa..kali pertama our experience masa weols pergi merisik bagi pihak adik lelaki tanpa abah tu pon haih kekoknya..nak sembang pon tak reti..maklumlah weols ni generasi y..nak sembang tu ibarat ada berlian dalam mulut gagagaga..masa tu rasa kan best kalau abah sihat...takdelah nak pergi merisik anak orang tapi senyap sunyi..majlis jadi formal dan serius..mujurla famili sebelah pihak pompuan is peramah okeh..makcik tu masak mee kari pulak sedap..eh, makan tak malu pulak ko kan....kofkofkof...

Selamat pengantin baru buat semua pasangan yang baru berkahwin..nak nasihat lebih2 pon iols sendri pon baru nak masuk 8 tahun perkahwinan..masih dalam kategori toddler...semoga ikatan perkahwinan kita2 semua berkekalan hingga akhir hayat...sekarang ni bila attend majlis nikah pengantin baru iols perasan tok kadi kasi ceramah panjang dan lama gila weh..naik kebas bontot duduk kat lantai...ada yang drag dari asar sampai ke mahgrib dia punya khutbah..tak macam waktu iols nikah dolu..kejap je..tak sempat nak pakai baju nikah lama2 huhuhu...iols syak sebab dalam paper pon dah up pasal statistik penceraian..dengan sebab2 bercerai pon derang infom..kadang bercerai seba  remeh punya isu..ini supaya pasangan2 baru nak kawen ni nampak dan bersedia...seblom kawen memang lah indah2 belaka..tapi jadi tak indah bila takde preparation yang betol..tak kiralah preparation dari segi kewangan, mental dan fizikal gitew..semua aspek dalaman dan luaran pon kene ambil kira...keserasian dengan famili pon kene ambil tau oi...dah takde istilah walaupon takde duit tetap bahagia gitew...ko hidup zaman apa sekarang ni sampaikan takde duit boleh bahagia?walaupon duit bukan segalanya tapi duit tu memainkan peranan penting dalam sesebuah relationship...okeh, rasa sangat materialistik pulak disitu..eh pepandai koranglah..korang yang nak kawen..kesah pulak kitew...





Tuesday, December 13, 2016

SOPING SEMPENA APIPDOLI NAIK DARJAH 1


Ini pengalaman kali pertama iols..sebelom ni walaupon anak masuk tadika tapi persiapan tak ado..baju pon tadika dah prepare..tinggal ko bayar duit yuran je..so, awal bulan dah setel beli buku sekolah apip..terjah awal2 pasal kalau last minit takut que panjang sangat..itu pon kene datang another 2 weeks lagi sebab ada stok buku rampaian habis..mahal jugak harga buku sekolah..itu semua include buku2 tambahan macam buku peribahasa kamus bergambar etc..semua buku tambahan tu dibeli sebab baru masuk sekolah..esok2 dah darjah 2 dan seterusnya tak payah beli..jadinya kos buku jadi agak tinggi...baju sukan untuk subjek pj pon cikgu tak kasi pakai baju t shirt putih macam kita2 dolu..beli siap2 kat kedai buku..expenses untuk barangan yang dibeli dikedai buku pon cecah 300 hengget..uish..darjah 1 punya kos kemain...

Last week pulun cari baju sekolah pulak..konon nak beli brand canggih sebab kain dia tebal dan tak cepat lusuh..tapi baju brand canggih ni sokmo jual dikedai besar2..iols sekarang bukan dalam keadaan rajin nak jalan jauh2 makanya kita soping di bintang fesen aje lah noks...baju sekolah dia jual kaler putih jugak...haha..brand bintang fesen...kain pon lawo dan ngam saiz anak iols..harga dia murah sikit dari brand canggih..anak iols bukan paham pon brand2 ni janji pakai baju sekolah katanya..cuma emak dia yang melebih sikit hehehe...cari jugak kasut sekolah dan beg sekolah..perghh..beg sekolah budak2 sekarang bukan murah yer..derang nak pattern katun yang timbul2 tu...mujur anak nombor 2 tak buat perangai mintak beli beg jugak...total belanja di bintang fesen untuk pakaian sekolah pon 290 hengget...ok itu sebab iols ambil 4 pasang baju sekolah berserta singlet dan tali pinggang...

Anak iols duduk taska..agak payah nak pantau tahap kebersihan baju..konpem masam..iols takdelah rajin nak membasuh setiap hari..reput pulak baju..jalan terbaik, beli je lah baju sekolah lebih sikit..huhuhu...

So this week bolehla pulun basuh baju sekolah, jahit lencana dan tagging segala maknek buku sekolah beliau..iols punya skala kemalasan di tahap kronik sampai nak tulis nama kat buku sekolah anak pon iols dah tempah cop choloq siap2...huhuhu...

Rasa kelegaan sikit bila dah setel urusan anak ni..tunggu beliau masuk sekolah je..tak sabar tunggu anak start sekolah balik..budak2 pon bosan dok taska tak buat apa hari2..at least bila sekolah dah mula, derang akan bizi dengan daily aktiviti dan tak bosan..penat tapi berbaloi...

Wednesday, December 7, 2016

PERTAMA KALI BERPISAH DENGAN ANAK


Last week apipdoli telah memfolo opah beliau balik kampung nun jauh di perak..sebelum ni iols memang tak pernah berjauhan dengan anak walaupon sehari...tido pon masih sebilik..kadang2 sebantal...berat hati nak lepaskan tapi apipdoli nak sangat balik kampung walaupon niat beliau sebenarnya nak folo opah jalan2 je..bila anak dah rikues camtu, terpaksalah iols relakan..konon2 nak kasi anak rasa independant giteww...anak2 makin membesar...satu masa nanti perlu dilepaskan dan berpisah jua..

Pagi2 dah suruh apipdoli bangun siap2 nak balik kampung...dalam tengahari rombongan cik midah dah selamat tiba kampung halaman...hahaha..sekejap je rupanya..dekat kebenor lokasi kampung nyer..sekarang ni pon jarak rumah apipdoli dan kampung opah pon dekat nyer haih..hahahaha...

Petang tu iols dapat mesej yang apipdoli suruh kol sebab rindu...auwwwww...so sweet..baru setengah hari berpisah dah rindu rinduan...sape tak sayang anak oiiiii......garang cemaner pon, tetaplah sayang okeh!..esoknya jam 5.30 petang dah sampai kolumpur balik..ek eleh....idokler lama pon sampai nak feeling2 rindu...drama sangat nih...tapi dalam kes ni, anak beranak pin sama naik dramanya kohkohkoh...

ISU SEMASA


Sekarang macam2 hal kan..banyak sangat isu..terkini pasal isu rohingya...wuwuwuw..sedeh sangat..cerita pasal penindasan kaum ni dah lama..cuma sekarang terang2 derang memang nak hapuskan all out bangsa rohingya ni sampaikan nyawa budak2 kecit dan wanita2 si sami buddha ni dah tak heran..eee geram pulak haku...sedeh sangat bila tengok gambar budak2 kecit kene bunuh..kepala kene penggal, kene bakar, leher kene jerut, kene campak dari tempat tinggi, kene tembak...ya ampun..lalu pulak iols tengok gambar cenggitu..kenapalah kejam sangat si sami buddha ni..takde hati perut..bukan ke agama buddha pon agama yang menolak kekerasan dan mengajak kepada kedamaian? besar sangat ke kuasa si sami buddha ni sampai sumer orang kene ikut cakap dia? mana kuasa2 besar yang lain?takde ke yang boleh tolong ?

Mebi kerana bangsa rohingya ni miskin, tak berapa nak lawa, tak berpendidikan tinggi makanya orang luar pon tengok sebelah mata je..sedihnya..kesian derang takde tempat mengadu..cer kalau omputih yang kene camni..sampai macam2 kempen hashtag bagai...berebut orang nak tolong...kemain kibar bendera separuh la, padam lampu la, pasang lilin la...dunia sungguh tak adil...

Israel dan myanmar memang sama je perangai..dua2 memang lahanat..terima kasihla sebab bunuh budak2 tu..at least sekarang derang kat syurga sana..tak perlu nak hadap kesengsaraan, kekejaman dan ketidakadilan dunia dan manusia2 durjana..derang hepi kat sana tuh..di sisi allah..tak perlu nak beratur masuk syurga...konpem2 masuk tanpa dihisab..tak perlu membesar buat dosa macam kita2 ni...

Sedeh dengan dunia akhir zaman sekarang ni...takpayah tengok jauh macam kat rohingya sana..kat malaysia sekarang pon macam2..tembak pon dah tak sorok2..culik dan rompak orang pon lek2 je buat di siang hari tetengah orang ramai...

Why oh why? tak boleh nak hadam...sobssss...


Wednesday, November 30, 2016

MAKAN PIJA HUT


Semalam iols coti..sempena exam saringan apip untuk kemasukan tahap 1. setel semua urusan jam doblas, iols kelaparan..pecut ke rumah emak untuk pergi lunch diluar...emak iols sudah habis tempoh berkurung yahooo...apipdoli rikues nak makan pija nanas...makanya berpergianlah weols ke tesco ampang...situ je port kedai pija yang senang ko nak cari parking..luas terbentang gitu..kedai pon banyak..lepas makan bolehla kot nak cuci2 mata sikit hehehe...



Lepas habis makan, layan anak2 main game token..habis seploh hengget...tapi sekarang derang tak pakai token weh..kene top up kad..pastu kad sokmo tak boleh nak detect..menaikkan darah betol..dah habis kosser lah iols nak men top up lagi..seret anak2 keluar tesco secara paksaan..hewhewhew...kat luar tesco ada pulak booth jual baju..laju je anak2 nampak booth jual baju superhero...haih..sangkut lagi kat situ..tunggu anak2 memilih mana yang berkenan pon dah makan masa hoi...kekecit dah rambang mata derang..

Ok..berbalik pada makan pija..rasanya makan di pija quite murah now a days..ambil set untuk 4 orang makan, sama dengan 60 hengget..ada 2 regular pija, 4 sop cendawan, 2 set side dishes dan 4 cawan ice cream...itu pon kenyang bak ang!pija pon lembut lah sikit dari dolu keras kejung rasa nak tercekik makan huehuehue...

Selamat mencekiks di pija uolssss..



Tuesday, November 29, 2016

UJIAN SARINGAN TAHAP 1


Ok..itu hari ini..dah siap register anak, makbapak boleh teros masuk dewan while anak2 kene beratur masuk kelas untuk exam...dah masuk dewan barulah iols perasan tarikh orientasi bukan esok...cait!..sebulan lagi daaaa..mata iols yang kero..eksaited atau nebes?makanya bolehla beli baju sekolah dan buku buku sekolah dalam waktu terdekat..harap2 boleh beli awal untuk elakkan saiz baju habis..maklumlah anak iols badan kecit..

Sepanjang dalam dewan weols diterangkan lah pasal program linus bagai...sesambil diajar pasal huruf konsonan, vokal, konsonan, diftong...ohemji...berselirat..pening kepala iols..dolu zaman iols takde sebegini okeh..subjek bahasa melayu pon macam sangatlah komplikatednyer dikau...darjah 1 nanti pon akan ada another saringan dan wajib lepasi saringan..haih..banyaknyer exam derang nanti..dah takde zaman honey to the moon macam kita kita dolu..dari darjah 1 lagi derang dah kene pulun ambil exam macam macam...takpelah, demi masa depan derang jugak..sekarang budak2 makin pandai..samada ko advanced, seiring atau ketinggalan dengan arus perdana...ko pilih la...gitew cikgu besar cakap...

Ok..paham..iols setuju cikgu besar..tapi disebabkan iols lapar dari pagi tak sarapan, taklimat yang hujung2 tu iols tak berapa dengar..dari pukul 745 sampai pukul 12 iols duduk dalam dewan..kejung bontot iols..

Dari penerangan yang diberi, melalui ujian saringan ini pelajar akan ditetapkan kelas ikut tahap kepandaian..tapi kesian kat pelajar yang jenis pandai tapi nebes bila jawab ujian, dapat result corot makanya terpaksa duduk dalam kelas corot jugak..walaupon cikgu besar dah bagitau kelas corot akan diberi pemerhatian penuh tapi melalui pengalaman kawan2 yang punya anak dikelas corot, pelajar2 disitu cikgu tak berapa nak tumpu sangat...latihan pon tak kasi banyaklah compare tu kelas depan2..haih..kesian jugak kan kalau gitu..

Kalau ikut pengalaman iols, sejarah dah membuktikan budak2 kelas belakang tak selamanya looser..ada yang jadi orang yang paling berjaya compare tu budak budak kelas depan..

Monday, November 28, 2016

HARI GRADUASI APIPDOLI PRE SCHOOL 6 TAHUN


Last week hari jemaat adalah hari graduasi apipdoli..hari penyampaian sijil sempena tamat persekolah pre school beliau di tadika sri cerdas mewah ampang..memandangkan derang buat hari weekdays, tak dapatlah emak beliau join..emakmu ini wanita bekerjaya tsk tsk...selalunya without fail emakmu pasti akan join setiap even tadika (read : pendaftaran sekolah je sebab nak bayar yuran ) apipdoli...kali ni apipdoli ditemani ayah sahaja lor..

This week iols pon bizi sebab ada tahlil di rumah emak..tahlil abah yang ke 100 hari..kubur abah pon dah cantek bertanda..dah ada rumput karpet...walaupon untuk persiapan tahlil ini iols bukanlah kategori membantu sangat pon tapi penat dia perghhhh perghhhh lain macam oi..kahkah..betullah..pregnant dikala umor makin meningkat ni darjah kepenatan dia berganda...cepat sangat semput padahal perut tak besar pon hewhewhew...aseklah nak tido je..

Tahlil abah habis jam sebelas malam...limit iols sekarang ni takat jam 9.30 malam je..lebih dari itu bateri dah kong...boleh tertidur bila bila masa dan dimana jua...pukul doblas sampai rumah..tu pon balik camtu je tak tolong pon emak mengemas..iols is sangat pancit..harap adik beradik yang lain lah tolong kemaskan..nak harap tenaga emak pon bukan macam dolu..so energetic..sekarang usia pon makin tua..tenaga dah kurang..esoknya pula emak join program merisik sampai ke jerantut nun...memang takdolah nak ngemasnyer...

Hari ahad baru boleh belek dengan bertenang apipdoli punya gambar konvo dan transkrip beliau..hensem anak iols pakai topi empat segi..kofkofkof..biasalah..emak2 memang bias...so, esok apipdoli akan ada ujian saringan diagnostik kemasukan tahap 1..pagi tadi baru terperasan pihak sekolah gantung banner infom pasal hari orientasi pada 30/11..demn...dalam surat takde pon infom..iols bukan manjang lalu depan sekolah...baju sekolah apipdoli pon tak beli lagi tau..makanya memang apipdoli tak pergi lah orientasinya..ko teros masuk kelas je lah awal tahun nanti..

Tak sabar nak tengok apipdoli pakai baju sekolah rendah...daaaa...

Wednesday, November 23, 2016

3D2N @ AVILLION PEE DEE


Haluuuu...sebelum cuti sekolah start, marilah angkut anak2 pergi bercoti dulu..rate hotel masa school holiday lagilah tak masuk akal mahalnya..siap kene top up another 250 hengget per night...nanges...


So here we go ke port dickson lagi..haih..memang kesayangan betol lah pee dee ni..nak jalan jauh2 tak kosser..baiklah bercuti tempat dekat2 aje..anak2 bukan tau appreciate keindahan alam pon..janji hotel ada kolam renang..nampak ada kolam memang derang kenyang sepanjang masa hihi..

Weols decide ambil hotel yang all in one sebab nak relaks2 takmo jalan keluar dari hotel..memang pulun duduk situ berehat..kalau boleh lunch dinner pon nak sebat hotel punyer..tapi bila tengok harga nasi goreng kampung 36 hengget sepinggan..okeh, jom keluar tapau ahahahaha..cuma brekpes je iols ambil pakej sekali...apipdoli 6 tahun kene caj 20 hengget huhuhu..

Ini first time tido di avillion..weols ambil bilik garden view..murahlah sikit dari bilik atas air tu haa...tapi duduk kat garden view pon best je..dapat pulak bilik depan pool...memang keje anak iols berendam dalam pool lah jawabnye...weols pilih avillion sebab pool dia cantek..keduanya sebab hotel dia pon cantek dan ketiganya sebab ada pet farm..walaupon pet farm dia takdelah gah macam farm in the city tapi bolehlah takat kasi budak2 hepi je pon..selama menetap disitu anak2 iols memang mengulang ke pet farm beramah mesra dengan ayam arnab kasi derang makan..senang tukang jaga farm sebab dah ada budak2 tolong buat part time koje2 derang ahahaha..feeding time antara jam 10 ke 11 pagi..time tu berebut budak2 dan makbapak budak nak kasi binatang2 makan..amboi pencinta haiwan sangat ni..kucing yang kat rumah tu taknak pulak tolong kasikan makan hewhew...

Avilion ni walaupon tepi jalan tapi tak dengar pon bunyi kereta...sunyi bunyi cengkerik je..bunyi air terjun...muzik pon derang pasang muzik gamelan..boleh rasa ketenangan disitu..tempat dia pon besar dan luas..kalau takat nak jalan petang2 tu memang syiok la..ada pantai private..tapi paling best of kos lah kolam renang..anak2 iols memang suka lah oi..kolam pulak banyak pilihan..by the time sampai lepas cek in nak masuk bilik, nampak je kolam renang, anak2 iols teros datang sawan..

Iols suka dengan servis yang pihak hotel diberikan..servis dari staff2 pon memuaskan hati..takdelah dapat layanan buruk nak taknak je layan customer kens...masa cek in pon derang ekplen lokasi setiap tempat..guidekan sampai ke bilik..tadelah tercangak2 ko mencari nombor bilik..gitewww..wahhh, kipas habis baik ni..moga dapat tido free complimentary dari pihak avillion ahahahahaha..

Overall, iols suka sangat..anak2 pon suka..siap suruh top up lagi 20 hari tido avillion..derang pikir derang keturunan anak raja kot..tido 2 malam pon berbulan makbapak kumpul duit tau..kekekeke..ada rejeki lagi, definitely iols akan bawak anak2 datang lagi..

Bye bye avillion...





Wednesday, November 16, 2016

SURAT CINTA


Sejak apipdoli dah pandai baca dan tulis kemain asek tulis note je pas kat makbapak..biasanya note kekecik tu diselit celah pasu atau frame gambar..normally port biasa makbapak letak segala maknek henpon wallet..mebi dengan harapan makbapak jumpe nota kecik beliau..padahal rumah sekangkang kera..nyorok cemaner pon tetaplah bertembung..pon ko nak pakai note2 pulak haih..tapi iols suka je hahaha...bolehlah tau isi hati anak cemaner kan..kot bengkek ke asek kene marah kene jerit...



Iols memang praktikkan dari anak2 kecit, mesti peluk dan selalu cakap apa yang kita rasa..mesti bagitau anak2 yang kita sayang sangat anak walaupon asek kene marah hahahaha..kalau lepas pukul anak terus akan ada perasaan bersalah tu cecepat minta maaf..kebiasaannya siapa yang buat salah kenelah mintak maaf kens..biar derang biasa dari kekecik lagi dengan perkataan maaf, tenkiu etc..dan hasilnya anak2 tak malu nak cakap dengan makbapak apa yang derang rasa..haih, macam drama sikitla tapi layankan aje..

Iols taknak anak2 jadi macam iols..nak cakap sayang kat makbapak kita pon malu..takde sesi luahan perasaan pon kalau tak puas hati..nak protes apa2 dah besar sikit baru berani..tu pon main hentak2 kaki..salam peluk cium adalah time raya sahaja..itupon mujur makbapak sampai opah atuk memang praktikkan..lagi worst kalau makbapak sakit, iols tak reti nak zahirkan rasa sayang tu..keras kejung je duduk tepi katil kohkohkoh..nak cakap lembut2 pon macam tersekat kat anak tekak...bila sesuatu perkara tu kita tak biasakan memang akan janggal dan kekok..

Bertitik tolak dari itulah iols nak anak2 rapat dengan weols..at least kalau ada masalah, derang akan cari weols rather than cari kawan kawan..biarlah orang nak cakap anak ko kuat drama pon, i just dont care...


APIPDOLI NAIK GRED


Rasa macam dah buat keputusan yang tepat tukarkan kelas renang apipdoli dibawah d swim academy..last two week dapat surat dari pengurusan derang apipdoli dah naik gred..vavava...well at least nampak progress beliau..cara pembelajaran pon sistematik..setiap kali kedatangan diambil dimana ko kene scan id setiap kali hadir..tak cukup dengan itu, nanti akan ada amoi cantek kaki panjang seluar pendek datang round2 untuk cek kehadiran..gitewew..kiranya ko takbleh tipu2 punya la..strict sikit..

Walaupon belajar ikut turn tapi waktu tunggu turn tak lama..tukang ngajor sampai 2 orang untuk 1 kelas..seorang lagi mungkin sebagai pemerhati..yang pemerhati ni ler akan tengok progress student..tapi kelas dia banyak woi..student pon ramai....pening kepala tengok dalam kolam macam2 gaya hiks..iols pon dah lama tak folo apipdoli ke kelas..tak larat nak control anak nombor dua punya lawatan..dari penjuru kolam hingga ke hujung nun..letih oi..meh dok rumah sajalah..lagipon bila tengok abang berenang, adik pon nak join berenang..masalah besar tu..kalau kelas macam kat marina putrajaya before bolehla terjun sekali hewhew..

Jadinya iols rasa sangat berbaloi hantar anak ke sini bila ilmu tu dia dah boleh adapt..walaupon agak lama lah jugak menanti bilalah apipdoli boleh berenang gaya bebas tanpa fobia..iols memang suggestla orang lain kalau berminat nak hantar anak ke kelas renang di dsa kg pandan ni..cuma kene que turn la untuk join kelas..harap bersabar...


Friday, November 4, 2016

APA CERITA


Kurang satu bulan lagi apipdoli dah nak habis sekolah tadika beliau..rasa macam kejap je anak dah nak masuk darjah 1. apip tadika selama 2 tahun setengah...iols masukkan beliau sejak umor 4 tahun setengah..kenapa masuk tengah tahun?sebab mula2 mak beliau nak riki2 tadika tapi ter-registerkan beliau teros huhu..maka bermulalah episod bangun pagi beliau..tiap tahun tadika punya fee naik seploh hengget..agaknya sampai turn aqil nanti berapa henggetlah fee tadika jadinyer..tu tak masuk fee transport lagi walaupon sekangkang kera saja lokasinya..dengan macam2 harga yang naik..pon memang konpemlah tambang pon akan naik woh..

Akhir bulan seblas apipdoli kene jawab exam untuk kedudukan kelas darjah 1..iols dah pesan awal2 suruh jawab bebetol...masih takmo push gila2...asalkan ko jawab soklan yang ko tahu..tak dapat jawab ko tinggal je kosong huhu..

Sekarang masih tertunggu tunggu bilalah apipdoli punya konsert last graduation tadika beliau..nak tengok apa yang beliau perform pulak kali ni..adakah tarian naga?sebab tak nampak pon apip prektis apa2 kat rumah..sama macam last year..tau2 je menari pop dance...next week apipdoli ada exam last year di tadika..lambatnya rasa..budak lain punya tadika dah siap dapat nombor huhuhu..

Bulan depan iols boleh update result apip..barulah panjang sikit karangan hahaha..sekarang ni takde bahan nak cerita..rutin harian adalah sama dan bizi sepanjang masa..dikala mood tunggang terbalik, nak kongsi gambar makan pon malas..tunggulah tekak dah stabil, habis sumer gambar iols tepek kat sini hatta cekodok ikan bilis pon..huhu..

Monday, October 24, 2016

SEMBANG KENCANG


Lamanya tak membelog..macam2 isu sekarang ni..gaduh adik beradik pun jadi isu hot..paling terhot pom pom pasal kes adik tak amanah makan duit anak yatim..sekarang pon dah jadi kes mahkamah..masing2 dengan pendapat masing2..dengan adik beradik pon boleh saman menyaman..tapi tak hairan pon..sedangkan anak pon boleh je saman bapak hewhew..donia2...pasal duit semua gelap mata...buka belog hiburan pon dah xde isu hiburan semata2..semua isu campur aduk janji yang viral huhu..sampai tak tahu sape yang retis ni..itu belum lagi nonton berita tibi tiga suku..semua berita pon cedok yang apa viral kat fesbuk..

Hmmm..baik iols hapdate cerita bapak iols huhu..dah 3 bulan lebih beliau dikebumikan..kubur beliau masih tak bertanda..sekadar pakai nombor je lah..selagi tanah tak betul2 kukuh tak boleh nak mekap lawa2..tadelah smpai nak pacak mp3 untuk alunkan bacaan yassin..bapak pemalas nak baca kalau yer pon nak sedekah yassin...lagi afdol kalau dibaca sendri yer dok?

So sekarang tukang jaga kubur cakap dah boleh tempah batu marmar untuk kubur abah...weehuuu..teros emak iols buat tempahan sepantas kilat demi somi tercinta beliau..kos keseluruhan adalah dalam 1200 hengget..mesti kubur arwah abah lawa nanti..weols masih ingat abah pesan jangan lupa lawat beliau selalu...walaupon tadelah hari2 melawat kubor abah tapi dalam ingatan dan hati tetap subur..cucu beliau yang kekecit pon boleh je ingat apatah lagi weols, anak2 beliau yang dah berpuluh tahun hidup bersama...walaupon abah garang, iols rindu sama abah!

Biasalah hubungan antara bapak sama anak..gaduh..baik balik..gaduh balik.. kene pelempang, kene simbah air...rasa nak lari dari rumah yang membuak2 tapi eh tak lari2 jugak..hidup je iols kat rumah itu..sampai beranak pinak..huahuahua...bila abah dah sakit, ada rutin baru pulak..berulang alik ke hospital..setiap anak ada peranan masing2..tak boleh sumbang duit kita sumbang tenaga..asalkan kebajikan makbapak terjaga...yelah..hidup kita ni ada ups n down...mana yang termampu tu kita buatlah kens...

Emak iols masih dalam iddah..weols pulak yang tak sabar menanti..bukan nak suruh emak kawen baru pon haha..cuma tak sabar nak angkut emak pergi jalan2 atau makan luar..by the time emak habis iddah, iols pulak dah tade duit...masalah besar tuh...hewhew..

Semoga emak iols tetap gumbira dan hepi2 je walaupon tanpa somi disis kerana dikelilingi anak2 dan cucu2 yang menyayangi beliau...inshaallah..



Wednesday, October 5, 2016

WHATS WRONG WITH THE WORLD MAMA PART 2


Again...memang asek mengulang ke belog beutipulnara lagi weh..kali ni pasal kes chee gaik yap..amoi cantek yang dijumpai mati kene rogol, liwat dan di kelar di leher..huwaaaa..kejamnyer manusia..takde hati perut...nasib baik sampai part 2 je..pendek sikit kronologi dia walaupon kes tu drag sampai 6 tahun lebih..ni semua pasal suspek pembunuh lari ke ostralia..3 tahun dia hora horey dok ostrolia macam takde ape walhal dah bunuh orang...pastu agaknya dia ingat kes dia dah tutup kot and balik senyap2 ke malaysia dan terus kene tangkap..dah kene hukum gantung pon..orang sex maniac macam ni tak layak hidup..sebab ko musnahkan hidop orang lain..amoi tu cantek, bakal punya kerjaya cerah dan nak senangkan makabapak dia tapi ko ragut kegembiraan orang tua dia semata2 sebab nafsu ko...

Sedeh bila baca emosi makbapak chee gaik yap ni..bapak dia pon sampai nak bunuh diri la jugak bila mahkamah kali pertama putuskan suspek tak bersalah..ohemji..mujur bapak dia fight jugak dan finally kemenangan dan keadilan berpihak pada si mati...difahamkan suspek anak vvip..baru lepas nonton cerita lucah dan dibawah pengaruh dadah...paling tak boleh terima dek akal, makbapak suspek pon bagi kenyataan berbelit2...why???anak ko pembunuh kot...dah rogol orang dan bunuh orang...

Maka rentetan daripada komen2 yang iols baca semua suruh up balik kronologi2 pembunuhan dan rogol kanak2 dan wanita..huhu..so so sad..jadi semalam habis iols search semua cerita2 pembunuhan..huahuahua...mabuk ketum kejap baca kronologi pembunuhan satu2 kes...kes juliana md fuzi pon sedeh sangat...cara dia mati dan paling tak sangka her best friend dari kecit kot yang bunuh dia..huwaaaa....sedehnya...see...kawan baik sama jantina pon korang tak boleh percaya..semuanya sebab duit...kes adik nurin jaszlin pon ya allah sedeh sangat..berjujuran air mata baca kronologi kes..kita yang takde kene mengena dengan famili dia pon terkesan di hati apatah lagi makbapak dia...kes norita samsudin, suziana etc...semua pon sedeh..ada ke kes kene bunuh tak sedeh..huhu...kebanyakkan mangsa yang mati ni muda2 lagi weh...

Paling terakhir kes tergempar dan terkini adalah pembunuhan adik nor emilia edrus..yang mati di tangan abang ipar...why ko sangat kejam buat macam tu kat budak2..kot ye nakal pon ko kasi penampo dah la...yang pasti banyak sangat kes rogol dan bunuh yang masih tiada penangkapan dibuat..maknanya pembunuh itu masih bebas..mungkin ada dikalangan kita, disekiling kita..yang memerhatikan dari jauh anak2 kita...jagalah anak2 kita..takut...tak terbayang dek akal kalau kejadian ni menimpa anak2 kita..nauzubillah..patutnya malaysia kene tiru stail filipina sekarang..stail duerte..kasi tembak sumer penagih dadah..dari dadah ni la boleh bersangkut paut ke semua perkara...buat poster jauhi dadah besar2 pon tak guna..mahal kot kalau poster kaler2 ni...

Jagalah anak2 kita..jangan lepas dari pandangan mata kita walau sesaat...jangan terlampau percaya dan selesa walau dengan orang yang kita kenal...anak2 kita tanggungjawab kita...


Thursday, September 29, 2016

WHAT'S WRONG WITH THE WORLD MAMA


Sepanjang minggu ni asek mengulang buka belog beutipulnara..ada perbentangan kes pembunuhan conny ong sekitar tahun 2003..oh, berserta gossip2 murahan yang lain..hihi..sedeh sangat baca..terus terbayang macam mana lah kalau ditempat dia. Kene kidnap by stranger, kene rogol 2 kali, sepatutnya ada peluang untuk lari masa polis datang, kene tikam 2 kali diperut..dibiarkan pandarahan sampai mati dan akhirnya dibakar..so sadis..kalau tengok muka pembunuh tu macam lek2 je dan sangat tenang..orang psiko memang macam tu kan..yang paling sedeh of koslah mak conny..kene kat anak sendri kot.. kalau kene rogol tu boleh consider lagi walaupon traumatized well at least masih ada peluang untuk hidup..kenapalah manusia sekarang makin tade hati perut?..suka2 rogol orang..suka2 tikam orang..event polis pon defined pelaku adalah seorang yang smart psiko..orang macam ni memang mental..selalu tengok cerita camni dalam drama omputih rupanya kat malaysia pon dah ada..

Sekarang ni kalau orang nak culik pakai motor pon boleh je orang nak sauk..pelajar sekolah, budak u..malah bini orang pon lek2 orang kebas..arwah conny yang ada black belt pon tak terlawannya si psiko ni..mujur polis dapat tangkap cepat walaupon in the end conny pon dah takde..daripada si psiko tu terlepas bebas pastu nak ngulang balik kerja merogol dan bunuh orang lain pulak..takutnya..bila panik walaupon terer bersilat pon terus gigils kot jumpe orang camni..melainkan ada pistol...kita takkan tau apa tindakan refleks kita once kita berdepan dengan situasi camtu..samada kita terdiam terkaku atau kita lawan..masa rumab iols kene masuk dan kene pecah dek pencuri pon iols troma..terngiang2 di telinga pencuri try bukak tombol pintu...huwaaaa...itu baru pencurik noks..tak nampak depan mata tu noks..pon dah troma..apatah sebegini punya situasi noks...semoga allah jauhkan kita2, adik beradik kita, anak2 kita semua daripada perkara2 yang kejam dan zalim..amin!!


Wednesday, September 28, 2016

AKTIVITI MALAM HARI


Hari minggu iols kasi anak2 nonton wayang..tapi wayang skrin kecit aje lah..dengan syarat mesti siap sumer homework..lagipon as a reward sebab apipdoli punya schedule kelas dari pagi membawak ke petang..malam hari kita kasi derang relaks2 tengok wayang pilihan..sebab mak pulak nak kongker tibi di malam minggu mahu nonton citer polis2 muahaha..warning : bukan gerak khas yusup selam okeh!..dulu kalau hari minggu derang boleh tido lambat layan movie malam2..sekarang sejak hari minggu pon dah ada kelas, jam 10.30 malam dah kene paksa tido huhu..

Kuasa memilih wayang pilihan memang jatuh pada abang..anak sulung kens..adik kene folo je duduk diam2 dan layan tengok haha..biasanya apipdoli pilih nak tengok tobot..tapi bukan hok kartun tu..ni yang repair2 robot, tukar dari kereta ke robot..sesambil tengok sesambil rikues kat makbapak nak ada tobot sebegitu jugak..malas nak layan..ingatkan mula2 tobot ada 2 jenis je..sekarang keluar pulak dari tobot A sampai Z...parah poket makbapak kalu gini..ko kiralah ada berapa huruf disitu..kali dengan 2 ketul umat manusia...rabak oi!


Walaupon kadang2 hati makbapak keras takmo beli mainan kononnya tapi terbeli jugak barang seketul dua..sayangkan anak punya pasal kan..bayar lah jugak...tu pon aseklah merajuk cakap makbapak tak sayang..hoih..budak2 zaman sekarang kekecit lagi baru 2 tahun kalau merajuk ala2 macam remaja gitu..siap ada sesi luahan hati hehe..ko jangan main2 dengan budak2 sekarang...hahaha..iols dolu kekecit kene marah memang terus menikus lah ko disitu...haih amarah mak ko kalau gini lah..manalah tak mengundang amukan hergh..mujur derang tak pandai lagi rikues nak tibi besar dan nipis hehehe..jadi hadap ajelah tibi kotak dan wayang laptop selagi ado..makbapak nak kene kumpul duit nak bayar duit beranak nanti muahahaha...

SEMBANG SEBLOM BELI


Semalam iols nonton siaran afc..ada cerita baru..food moments nama diberi..eh tak taulah citer baru atau iols yang ketinggalan ketapi..tapi seronok nonton..kisah kehidupan setiap tempat..iols sempat layan 2 episod..satu episod berkisar pada life di kuala kurau..kehidupan nelayan and so on..second episod life di labis..kisah penoreh getah on how their survival disitu..mostly bertumpu pada kaum china..yelah, narratornyer pon cina kens...tapi tetap layan sebab ianya berkisar kehidupan penduduk di situ...

Ok..tapi iols bukan nk citer pasal food moments itu bahahaha..saje je sebagai pembuka mukadimah..lama tak taip panjang2 huhu..rasanya terwujudnya cerita pasal food moments ni dari asbab axian food adventure kot..citer makan2 jugok..tapi axian ni kalau citer bab makan sampai korek asal usul..masa siaran 1 jam je tapi ko nak citer details..tak puas agaknya tu yang buat siri lain kot hihi..so semalam lah jugak nonton axian ni..berkisar pada peniaga nasi lemak dan roti canai..macam biasa, korek jugak asal usul dua2 makanan malaysia ini..citer punya citer adalah dipaparkan seorang peniaga nasi lemak berbangsa china..dah master masak nasi lemak, sambal ikan bilis, sambal petai, rendang dan kari bagai hoi..tengok cara dia masak memang power..dia buka kedai meniaga di jalan peel..of koslah tak halal pasal ada jugak rendang khinzir liar..yang menjadi persoalannya disini, selain buka gerai di jaln peel, beliau jugak buat nasi lemak bungkus seringgit dan di sub kan kepada peniaga2 yang jual pacak payung buka meja tetepi jalan huhuhu..biasa tengok kan?...dan peniaga yang jual nasi lemak sub dari tokei china tadi adalah bertudung huhuhuhu..seram....tapi tak sure lah samada melayu atau indon..dia just pacak signboard kasi tau nasi lemak satu ringgit...this is so not right..kesian kalau ada orang islam yang terbeli dari mokcik itu..kalau dah meniaga siap bertudung biasanya kita akan claim halal lah makanan tu kan..

Sebelum ni pon banyak up cerita pasal minah indon meniaga nasi lemak rendang khinzir..takut dah nak beli nasi lemak sebarangan tetepi jalan..sebelum beli, silalah buat sesi dialog sikit untuk pastikan orang tempatan atau orang luar..dah sohih memang mokcik yang ko kenal maka bolehlah teruskan niat beli nasi lemak untuk sarapan pagi korang itew..

Sekian..

Monday, September 26, 2016

HEPI BESDAY MAK


Sabtu lepas sambut besday emak..hepi besday mak! Ini kali pertama emak sambut besday beliau tanpa abah disisi...cuma abah je sempat sambut besday beliau yang terakhir bersama isteri tercinta..hilang anak dengan hilang somi ni lain feeling dia kan..orang yang tak kene memang takkan tau rasa dia..tapi emak tetap nampak hepi go lucky walaupon jauh disudut hatinya sobsss..

Oleh kerana emak belum habis iddah, weols sambut ajelah dalam rumah.....dah habis iddah kalu bolehlah bawa pergi bercuti yer dop?.. jadi weols hanya selebret dinner memalam ramai2..tu pon dah happening dan kekenyangan..


Seiring dengan pertambahan usia ni semoga emak iols diberikan kesihatan yang baik2 hendaknya..at least masih gagah perkasa untuk tolong jaga cucu beliau yg terakhir dari iols ni hahahaha..love u mom!

Wednesday, September 21, 2016

PROGRESS BERENANG APIPDOLI


2 minggu tinggal kelas renang..bizi menyetelkan urusan keluarga..yang ni nak bertunang..hok ni nak nikah..haih..rasa makin tua..sekarang ni zaman adik2 pulak nak mendirikan rumah tangga...dengan raya korban lagi..last week baru dapat bertenang2 rehat di rumah..all out lipat kain yang dah menggunung dalam bakul dan anytime je boleh melimpah keluar huhu...kalau rumah iols besar, bolehlah buat walking wardrobe...takyah lipat2 kain..semua nak gantung je..senang keje iols huh..

Ok..last week hantar apip ke kelas renang..2 minggu tinggal, risau takut apip lost track..manalah tau kot2 lupa step berenang dia...walaupon pening2 lalat, tetap jugak datang kasi moral support pada beliau...kelas renang 50 minit je pon..bolehla sesambil bawak adik beliau ronda2 sekitar kolam..

Paling utama sekarang apipdoli dah tak fobia dengan kolam renang..dah boleh dengan rela hati takat selam2 kepala dalam kolam takde lah takut macam dolu2 punya tahap kritikal..berenang pon dah ok..cuma nak kene banyak prektis dan jaga pernafasan..ituhari nampak apipdoli dah boleh berenang terbalik..hepi tengok beliau boleh adapt dengan baik ilmu renang..takpelah walaupon slowly tapi surely akan pandai berenang one day..

Kebaikkan yang iols rasa bila apipdoli berani ni, adik pon ikut berani sekali. aqil pon suka mandi kolam..ada lah geng berenang..thats why kalau bercuti weols prefer hotel yang ada kolam renang best untuk anak2 bergumbira..paling koman pon, beli je la kolam inflatable saiz besar, bentang depan porch rumah emak..hahahaha..

Oh, sekarang sebelum waktu kelas renang nak tamat, jurulatih akan bawa pelajar2 buat terjunan dari platform ala2 perenang pro..wow..hebat..walaupon tak tinggi tapi i is kagum..merasa jugak derang buat terjunan sebegitu...iols tunggu anak nombor 2 ni paham dan boleh terima arahan baru boleh registerkan beliau sekali..

Tuesday, September 13, 2016

HARI RAYA AIDILADHA KALI INI ADA JADUAL BARU


Selamat hari raya qurban..walaupon tak pulang ke kelantan tapi somi tetap buat korban dari kejauhan..cuma akad tu somi buat thru telepon sahaja....alhamdulillah..selama ni rezeki allah kasi tak putus2..walaupon tak kaya raya tapi inshallah boleh boleh buat qurban setiap tahun..iols dulu tak pernah terpikir nak buat kurban..sebab pikir yang buat qurban ni orang kaya2 aje..tapi bila kawen dengan orang pantai timur ni, derang memang beratkan ibadah kurban walaupon takde duit..usaha kumpul duit dari awal tahun.. sebab qurban ni antara kita dengan allah..

Tahun ni weols beraya di key el sahaja..bulan lepas baru pulang dari kelantan..jadi untuk raya tahun ni dua2 kali raya pon all out di rumah emak iols..dolu masa kecik2 tak pernah pon rasa eksaited sambut raya qurban..tak pernah bersiap lawo pon hehe..bangun pagi pakai baju biasa je..bila dah kawen baru lah merasa sambut all out macam raya adilfitri..jadi iols nak praktikkan pada anak2 iols dari kecit ni kalau raya qurban pon derang kene bersiap dan salam2 dengan makbapak..iols taknak derang rasa pelik bila tak dibiasakan..menu raya memang meriah sebab dah berkumpul ramai2..takkan nak duduk nyembang kosong je kan..haruslah nak mencekiks jugak sesambil berborak hahahaha..


Ini cuma sebahagian menu..tengahari emak top up masak mee kari..perghhhh..memang kenyang...petang2 emak sponsor kenduri durian lagi...murah rejeki emak belanja anak2 hehehehe..dalam kemeriahan mencekiks itu, yang pergi jangan dilupakan..walaupon hujan renyai2, iols angkut jugak anak nombor 2 pergi jumpa atok...meriah okeh tanah perkuburan sekarang ni..bunga rampai, bunga2 segar pon orang buat jual luar pagar kubur huhu..macam2 cara orang meniaga sekarang ni..inshaallah lagi 3 bulan bolehlah naik batu dan buat kubur abah cantek2...selamat hari raya qurban abah!



MAJLIS KAHWIN RAMAI2 DAN DINNER DI SABAK AWOR ~ MUAR


2 hari seblom raya qurban, iols ke muor, johor..atas urusan pernikahan adik ipar di masjid sultan ibrahim, muor..derang join nikah perdana yang melibatkan 14 pasangan nikah serentak atas anjuran pihak masjid..first time iols merasa datang majlis yang kawen ramai2 gini..sangat happening cuma tak kenal orang sebab dah campur2..tapi kalau buat kat rumah poms pon macamler kenal sangat kens..hihi..

Event petang tu sangat lancar..cuaca pon cantek walaupon semalamnya hujan..hospitality dari pihak perempuan dan masjid pon tip top..asek hantar makanan ke homestay tempat weols tido..kenyang sampai tak boleh nak keluar cari makanan luar sebab makanan sangat banyak di rumah huhu..jadinya bye bye mee bandung muar..serta beriyani gam pon hanya dalam mimpi sahaja sobsss..#jpodalamkenangan..memang tak dapat berjalan sakan di muar.. sangat singkat rasanya kedatangan kami ke muar..banyak habis masa di masjid dan homestay..the only place yang sempat weols terjah hanya di sabak awor untuk dinner..


Yeay..kelaparan hoi sebab tak singgah lunch, direct dari key el teros ke homestay..kalau dah sampai homestay maka semua pon malas nak keluar..mostly dalam internet pon semua suggest datang sini jadi berpergianlah kami kesini berpandukan waze..semua pon tak tau jalan tapi nak makan sedap, gigihla cari kedai huhu..untuk dinner weols ambil siakap bakar dan stim, tuka bakar, pepahat, sotong celup tepung dan udang butter..serta kailan ikan masin..untuk 13 dewasa makan hanya 190 hengget...quite affordable..nak murah masak sendri la kan..cuma pencicah air asam takde..hanya sambal cili kicap aje..tu je la yang buat potong stim sikit..


Iols makan di kedai no. 9..servis is cepat..masa menunggu tak lama..yang tak bestnyer sebab kedai2 ni lantai dia papan..macam nak reput je...takut je jatuh ke bawah time tengah syiok makan sebab lokasi atas air oi...


Gitew..walaupon disaksikan oleh ramai sangat orang, haruslah buat muka tak malu demi bergambar di pelamin hehe..agak lama juga weols berposing sebab pelamin lengang takde orang pon amek gambor hehe..weols je gila bergambar hahaha...pengantin pon merasa 5 minit je bersanding atas pelamin tau...14 pasangan kot..maunya pukul berapa nak sudah kalau derang bersanding lama2 atas tu...


Goodies pack pihak penaja kasi sebotol kicap dan cili sos..bagus..goodies camginilah tak membazir..konpem orang guna hingga ketitisan akhir hehe..adatlah bila dah buat majlis besar cenggini manalah dapat puaskan hati semua orang..mesti ada terkurang here and there tapi yang penting semua tu dah selamat nikah..at least majlis ni memorable untuk mereka2 itu kenang sehingga akhir hayat..selamat pengantin baru adik iparku, alif & azmah..semoga berbahgia sehingga akhir hayat..

Bye byer bandar di raja..bye2 muar..panjang umor iols datang lagi selagi tak dapat posing bawah mahkota diraja hehe..

Tuesday, September 6, 2016

I MISS YOU SO MUCH


Rindu pada orang yang telah tiada adalah lebih sakit daripada rindu pada orang yamg kita tahu dia hidup sihat, tengah seronok pergi jalan2...


Rindu seorang anak....missing you abah!


Friday, September 2, 2016

A DATE!


Weehu...tadi jam 2 baru pulang dari lunch..walaupon lokasi ngedate hanyalah sebelah bangunan je pon tetaplah lama sampai terbabas waktu lunch hehe..biasalah, pompuan kalau dah jumpe haruslah borak sakan..nak2 kalau dengan bff..ekeke..

Disebabkan iols lapar gila tahap gigils iols order ciken tomyam dan teh ais..perghh..gloria pon dah served menu ala2 kedai makcik dekat rumah...sejak new management ni barulah nampak gloria ramai sikit umat manusia datang makan..kalau seblom ni menu derang sendu semacam je..roti dan kek lagilah tak menarik tapi mahal nak mampos..apakah?agak2 la pon kan...walaupon kedai makan ko urban, tapi ko masih meniaga dalam malaysia kot..bukan kat US sana nun....tekak melayu pon ko kene jaga jugop hehe..so, syabas sebab jual tomyam ayam..ahahahahaha...sedap pulak tu..tapi awat sikit sangat...jangan kedeks sangat boleh?eh, banyak pulak cekadak ko..hewhew..


Nah..my just now menu..ciken tomyam dan teh ais..licin iols makan..bagus..tak baik membazir...oh iols dapat buah lai free..complimentary katernyer..tapi sebab lapar nasi, buah kita makan kemudian yer hihihi..my bff order ciken marryland..sedap jugok..hmm lebih kepada tak banyak pilihan lain so bedal je lah mana2 pon janji kenyang ekekeke..

Weols pilih gloria sebab lebih mudah nak chit chat..tak bising sampai kene jewit2 cakap, menu price pon affordable dan pelbagai...paling penting sebab dekat je dengan opis hahahaha..

Habis sembang jom lah balik..kojo tak habis lagi nih..5.30 kang baru boleh lepas..daaaa.......



PATIN TEMPOYAK PALING BEST


Macam tak percaya je kepulangan weols ke kelantan last week lansung tak jejak ke salamku?ohemji...i don beleive it...i'm so sorry salamku..sobsss..walhal itu lah tempat paling utama iols dah mark dalam kalendar awal2..huhu..sesungguhnya kita tidak berjodohan salamku...#selamatduithaku..walaupon iols tak plan pon nak beli ape tapi iols tetap suka masuk salamku..percayalah, once ko dah jejak kaki ke situ teros boleh nampak visi ko lalu teros mengambil barang2 yang memang ko tak plan pon nak beli hahaha..

Haih..seminggu iols di kelantan, hari2 makan ayam uolsss..hari2 nasi kak wok..hari2 sop perut, ayam bakar, daging bakar..cuma last day makan di nasi ulam cikgu iols finally jumpe ikan..tu pon ikan keli goreng..cicah budu tempoyak...omg sedap woh!makan sambil nanges bercucuran air mata sebab dapat jumpe ikan...

So balik key el iols ajak somi makan tempoyak ikan patin..makanya ke Temerloh Catering ler kita awak...mujur derang buka kedai walaupon hari merdeka..mesti gaji staff2 dapat triple kan...penuh awak kedai itew...terpaksa berdiri 10 minit cari tempat kosong yang memang takkan kosong sesaje..jadinya iols cari sape2 yang agak2 nak sudah makan, ko berdirilah seblah dia tanpa rasa malu hahaha..gigihnya nak makan patin tempoyak..mula2 nak patin liar..somi kater sedap dari patin sangkar..tapi habis..kene tunggu 35 minit derang baru nak top up masak..

Kosser plak nak tunggu lama2 kens..amek je lah patin sangkar..spesis yang sama jugak..tempat tinggal je lain2..patin sangkar murah sikit dari patin liar atau patin buah..eh entahlah..pepandailah korang..patin sangkar yang iols makan hari tuh seketul seploh hengget..setaaapnyer...kuah dia terpaling setap di hati dan tekak iols..cenggini!!!thumbs up okeh..masam pedas manis semua cukup balance..


Air minum iols minum dalam kete je..lepas setel makan weols kasi laluan kat mokcik2 yang tengah tunggu meja kosong..derang pon nak makan patin tempoyak jugok..oh terasa diri sangat baik hati hehe..

Bye2 patin..bye bye tempoyak..nanti kita jumpe lagi...daaa..



Tuesday, August 30, 2016

TAMAN TUNKU ANIS ~TEMPAT KEWAJIPAN ANAK ANAK


Our last schedule untuk trip this year..a must singgah place for kids..anak2 suka mandi kolam..as usual, tempat ni memang weols akan pergi..anak2 pon rikues nak mandi kolam disini..semenjak kedatangan weols ke kelantan last week, kb asek hujan je waktu petang membawak ke malam..sempatlah bawak derang mandi pantai..pastu hujannnnn sepanjang malam dan esok petangnyer..huhu..

Memandangkan selasa dah nak balik, bila petang senin cuaca cantek teros angkut anak2 ke taman untuk mandi kolam..kat situ pon ada playground untuk budak2 tapi budak, kalau dah nampak kolam ofkos lah terus tuju kolam..dah tak hiraunyer playground kat situ..


Kat kolam ni pon ada playground...my kids happy face...sampai tak nak balik..kene berdukung la jawabnyer...balik dengan hati tak rela..ehehe..

Sekarang kat bunut payong pon dah ada stail water theme park tapi jenis kolam pakai inflatable tu..weols ada lah datang riki tempat..tapi panas berdenting ok..sebab dia kat tempat lapang dan terbuka..boleh migrain weh..walaupon anak2 eksaited tapi weols terpaksa reject tempat tu..mebi next time lah kot...

Maka berakhirlah trip kelantan 2016 weols tahun ni..puas hati dapat makan apa yang dihajati walaupon tak semua..yang tak dapat tu weols carry next year lah haha..tahun depan anak2 pon dah besar boleh angkut pergi ke banyak tempat menarik lagi..bye kelate...bye tokma n tokabah...


Sunday, August 28, 2016

DARI KOPITIAM KITA KE NASI ULAM CIKGU


Misi mencekiks berjalan lagi..selagi tak balik kl selagi itulah pulun cari kedai makan best di kelantan..huhu..weols ni tak selalu dapat balik..bila cuti panjang sikit memang jalan all out okeh..

Pagi somi ajak keluar nak brekpes di kopitiam kita..femes dengan roti titab..tade kat tempat lain sebab tokei dah paten kan roti titab beliau itew..jadi ko boleh makan roti titab only di kota bharu kelantan..weols smpai kedai dekat jam 10 pagi..ingatkan orang makin kurang rupanya tetaplah penuh kedai..sesetengah nasi berlauk dah habis..weols makan nasi tumpang, roti titab, roti bakar dan pulut lepa...setaapppp...ikutkan nak pulun lagi tapi memikirkan lunch nanti nak ke nasi ulam cikgu, jadi bawak2 bertenang..


Bye bye roti titab..next time weols datang lagi...


Jam 11.30 weols gerak menuju ke nasi ulam cikgu..kalau datang sini menu weols as usual mesti ada budu dan ulam..nama pon nasi ulam kan..haruslah menu dia pon ulam ulaman...simple sedap dan murah...lepas ni derang akan buka cawangan baru area kubang kerian..makin dekat lah dengan rumah mil..makin senang nak pergi makan nasi ulam sebab cawangan kat town ni sokmo susah nak park..lunch di nasi ulam cikgu untuk seploh orang makan hanya 60 hengget.. murah okeh..serius lah..makanan di kelantan ni masih murah sangat..seronok..nak bayar pon tanpa ragu2 gitew..itu hari beli apam balik rangup tu seringgit dapat 3 keping..omg...dengan nilai seringgit dapat lagi macam tu..popcorn pon seringgit 3 plastik..huhuhu..tetiba rasa macam berhemah sangat berbelanja..hiks..


Saturday, August 27, 2016

KB COCONUT SHAKE


Rasanya sekarang nak minum coconut shake dah tak perlu merantau nun jauh ke melaka...all rounder orang dah jual..sebab rasa nya tetap sama..cuma lokasi dan tahap kepopularan je yang berbeza..

So panas2 ni tekak mintak sejuk2 je..terserempak dengan kb coconut shake..lokasinya tak tau sebab kedai tetepi jalan..tapi bukan stail gerai pacak tepi jalan tu..hok ni ada banner besau..kb ni banyak kedai makan..celah2 lorong rumah orang pon ada kedai..kedai jual akok femes pon belakang bengkel kereta..huhu..kalau suruh iols yang cari memang tak jumpe punyer..derang ni tak kisah pon lokasi strategik atau tak..celah2 bangunan atau di cerok mana pon lek2 je derang meniaga..lagipon kalau sedap, ko kat mana pon orang konpem datang cari kan..


Somi tapau sorang satu bekas..ohyei..setapppppnyerrrr....bezanya toping bukan eskrim vanilla....hok ni pakai ekrim jagung..sedap..sambil sedut sambil kunyah..well at least derang buat all out..bukan ala2 kedekut bahan macam kat key el....puas hati lah beli...sedut hingga ketitisan akhir....


Friday, August 26, 2016

LUNCH DI LIDO CORNER KOTA BHARU DAN GERAI MAGGI TIRAM POK WEIL BACHOK


Sementara menggalas tugas sebagai pak pacak atau tukang jaga towel, marilah hapdate belog..jeles tengok anak branak mandi pantai...oh weols sekarang berada di pantai irama..rasanya macam wrong timing pulak kedatangan weols sebab pantai full..ada pesta amende ntah..tapi anak2 nak mandi pantai..kemain derang...iols dah lama meninggalkan aktiviti mandi pantai walaupon ianya aktiviti kecintaan sangat...huhu...

Ok tadi sebelum ke pantai weols pergi makan dulu di gerai maggi tiram pok weil di bachok..walaupon lokasi adalah cerok tapi very the fofular uols..ala2 tempat private gituww...fofular sebab tiramnya..macam2 menu ada tapi sumer ada tiram...kalau kat key el nak makan tiram tu macam berfikir dua tiga kali lah sebab harganya tapi kat sini murah sangat uolss....

Sebulan sebelom balik kelantan weols dah riki2 dan survey2 jalan ke sini hahaha..tiram punyer pasal..tapi bukan survey tiram je..weols survey semua tempat makan best di kelantan..hahaha..macam lah tourist je gayanya..padahal balik kampong sendri kottt...hahaha...

Selain makan tiram, weols pergi lunch semalam di lido corner..femes jugok tu walaupon menu derang biasa2 je pon tapi entahlah..susah nak jumpe kedai makan yang best kottt..so bila sedap sikit teros glemer ko..vavava...lido corner ni port pekerja2 lunch sebab lokasinya yang berada di town..like i said, menu pon simple sangat..ayam bakar, daging bakar dan sop gearbox..tapi sop gearbox tu pokcik tu dah siap2 ketuk dan keluarkan isi kasi senang pelanggan2 makan..tak perlu nak sedut2 pakai straw lagi...


Yasssss...ini menu di lido corner..sedap dan murah...


Gitew...makanlah ko sampai muntah sebab pok weil tak kedeks..punyerlah selambak dia letak tiram...macam2 saiz tiram ado..weols order maggi tiram, tiram mentah tu seploh ketol..saiz adalah besar..tiram celop tepung dan tiram dengan air limau...perghhhhh...mabuk tiram kejap...sampai rasa lepas ni 7 tahun taknak makan tiram dah muahahahaha..eh tapi i is serius ni...banyak banyak okeh pok weil letak tiram...sape2 penggemar tiram bolehlah datang makan sini...harga pon murah...

Wednesday, August 24, 2016

MAKAN DURIAN DI RAUB


Weehuuu..alhamdulillah..perjalanan pulang sangat lancar..kereta pon tak ramai...walaupon banyak pit stop tapi tetap sampai time hari masih cerah..

Sepanjang2 perjalanan bermula dari bentong berderet gerai durian..rambang mata..geram woh..finally sampai ke area raub, keinginan dah tak boleh ditahan2...teros cari gerai yang ada meja kerusi..somi takmo tapau..nak makan teros katernyer...


So here we are..walaupon bedal 3 biji je durian tapi rasa macam sangat kenyang..full perut oi..tapi aunty tu xtau pilih durian sangat kot..sebab beliau salah pilih beliau kasi 1 biji durian free..so total durian weols bedal 4 biji...and it cost 61 hengget..tu campur kos 3 biji kelapa muda..kenyang durian punyer pasal teros skip lunch haha..




Wednesday, August 17, 2016

FOOD POISIONING PULOP DOH


Malam tadi anak nombor 2 muntah2 berlarutan serta cirit birit..tapi boleh lek2 sambung tidor lepas muntah selambak atas katil...huwaaaaa...makanya tetengah pagi buta koje iols mengelap muntah, mengelap badan anak..lepas tu tido2 ayam takut anak muntah lagi..dan muntah lagi sampai lah bangun pagi tak sedar sudah jam 7.30...subuh gajah weols pagi ni wuwuwuwu...satu bilik bau muntah susu...huwaaaaa....mujur ada febreez..eh, teriklan pulok..

Maka iols rasa tak sedap hati nak pergi opis bila tengok anak muntah dan muntah tapi macam tak lepas gitew..macam tercekik pon ado...oh serta cirit birit jugak...dan berangkutlah iols anak beranak ke klinik...


Haih..tade angin tade ribut tetibe boleh kene keracunan makanan pulak..mujurlah bukan di tahap serius..sebab yang bedal banyak is bapak beliau..beliau ni tompang makanan sipi2 je huhuhu...tapi yang bedal banyak tu lek2 je pulak..konpius....balik klinik, ngam timing anak nombor satu balik tadika...lepas ambil abang beliau barulah tenang hati nak singgah pasar sebab dah boleh harap kuncikan dan buka lock kereta..risau nak tinggalkan anak2 dalam kereta woh..nak2 lagi anak baru 2 tahun..hape pon tak boleh..viral dalam fesbuk anak tertinggal dalam kereta takpe lagi..ni kalau ada orang kidnap anak2 ko, tak ker merana nanti..huhuhu...

Doktor sudah pesan kasi makan bubur saja..baiklah...gigih masak bubur ayam walaupon anak tekak teringin nak makan masak lomak cili api hehehe...tapi tadelah gigih pon sebab tema lunch dan dinner iols is bubur dan sop ayam sahaja....hahahaha..kosser pulak nak masak banyak2 jenis kan..somi pon kita suruh dinner bubur ayam je nanti...daaaa..

Monday, August 15, 2016

RUTIN BARU


Aktiviti hujung minggu sekarang sangat pack. Itu pon mujur ada gap masa antara kelas..mengah lah jugak nak kene turun naik tangga rumah..

Apipdoli dah start kelas agama beliau awal 6 bulan..sepatutnya beliau mula kelas bila masuk darjah 1..tapi weols awalkan sikit..boleh belajar pelan2..lagipon apipdoli sangat banyak masa free..sekarang duduk taska..balik tadika beliau dah rehat walaupon kat taska pon ada aktiviti tapi ringan2 punya aktiviti..weekdays apipdoli sekadar di tadika dan taska sahaja....untuk kelas agama, beliau perlu datang on weekend untuk belajar...nampak macam kesiannya alahai tetiap hari kene pergi kelas..tapi anak2 iols ni terlebih tenaga..jadi weols salurkan tenaga derang ke tempat yang betul daripada asek tengok kartun je kan.. ilmu agama pon penting jugak..nak sendri ajar takut salah info hihi..sesat pulak kang..lagi satunya pulak sebab makbapak tidak memiliki tahap kesabaran yang tinggi...takpe, kita pas kat orang yang lebih arif ilmu agamanya..


Habis kelas agama, pukul 4 petang kene attend kelas renang pulak..cuma hari ahad je lah yang boleh rehat sebab kelas agama di waktu pagi sahaja..padat tak padatlah jadual anak iols..tunggu apipdoli dah mahir berenang boleh stop kelas dan masukkan anak nombor 2 pulak..kalau boleh nak masukkan apip macam2 kelas supaya dia boleh belajar banyak perkara. Tapi rasanya cukuplah setakat ini dulu..pening pulak kepala anak iols nanti...biar apipdoli belajar satu2..Sekarang ni zaman serba mencabar. At least iols nak apipdoli ada ilmu daripada zero knowledge..supaya dia takkan rasa loser dengan rakan sebaya..

Sebelum ni apipdoli macam bermasalah dengan kawan2 kat kelas agama..mungkin beliau susah nak sesuaikan diri... homework buat ala kadar, hafazan buat gitew2 je, dalam kelas tak bercakap lansung, duduk sorang2, takde interaksi dengan pengajar, asek mengelamun...haih.....lepas weols dah ekplen dengan ustazah kasi ustazah nampak situasi dan perangai apip, ada sesi heart to heart talk, barulah nampak perubahan pada apip..sekarang sangat lega bila apip dah ok boleh bergaul dengan kawan2..dah boleh sembang2 dengan ustaz ustazah..iols nak anak iols hepi datang kelas..barulah ilmu senang masuk...after all,apip pon baru 6 tahun..semua masih dalam proses belajar..

So hari ahad iols hantar apip sesambil tu nak buat sport check samada apip betul2 dah ok ke tidok kat kelas agama..makanya bertanggalah iols di kelas agama sampai waktu rehat..seronok tengok dia boleh get along dengan kawan2..makan sama2..makan pulak roti hotdog..kalau kat rumah demand lah sangat..habis waktu rehat, anak masuk kelas balik makanya iols pon bertukar port lepak di ampang point..yahooooo..lama tak masuk ampang point oi...dulu tak best..sekarang pon tak best..huwaaaaaaa..boring...dari dulu hingga kini begitulah juga keadaannya..cuma adalah kedai2 makan yang baru..tapi takkan nak masuk..jam baru pukul 10 hoi...


nasib baik ada eskrim sangkaya..first time try..hahahaha...walaupon tak kalerful macam eskrim baskin robin, walaupon topping tak banyak dan pelbagai macam tuti frutti tapi sedap lah jugak..boleh diterima anak tekak..rasa dia tak manis sangat..manis lelemak jer..macam ala2 coconut shake ler jugok..oleh kerana ini pertama kali yer, iols cedok sumer toping hahaha.meriah eskrim iols...3 scoop 7.50 sen..


Ini kenduri durian di rumah emak..seronok makan durian ramai2 walaupon durian kampung je pon bukan durian ada gred tapi rasa dia ya ampun sedapnyer....tenkiu emak belanja durian untuk anak2 walaupon anak2 dah tua2 boleh beli durian sendri tapi emak tetap belanja anak2 hehe..

Minggu depan iols akan bersiaran dari kelantan....hahahaha..


Wednesday, August 3, 2016

ISU JIRAN DAN PARKING TAKKAN PERNAH SELESAI


Sakit jiwa bila ada jiran yang berperangai macam musibat sangat..walaupon cuma seketul dua tapi yang seketul dua tu lah memeningkan kepala hotak..sama je walau ko duduk rumah teres atau flat..

Flat rumah iols sekarang masalah parking..itu hari rasa macam dah secure sikit parking sebab jmb dah upah tukang jaga parking..elok2 je orang tu jaga parking dendiam kat depan tu selama sebulan tup2 pagar besi depan kene patah..eh bukan pagar depan je..pagar setiap pintu masuk..amukan dari penduduk yang tak puas hati sebab sedara mara derang yang datang kene caj parking..sampai buat report polis ko..adoilah..macamlah sedara ko datang rumah ko setiap hari..tapi tak taulah kalau sedara ko tade koje asek datang rumah ko je..huhu..

Maka kembalilah kami berebut parking dengan staf hospital..ini tidak adil. Iols bayar maintenance kot...parking free ni memang lah laju je orang tuju..mungkin doktor n nurse atau staf hospital yang bijak pandai tak reti baca signboard depan tu kot bahawasanya parking adalah untuk penduduk flat sahaja..ini memang mendatangkan amarah okeh terpaksa berebut parking pulak pagi2 lepas hantar anak2 ke taska..

Susah bila hidup dikalangan penduduk yang mentaliti rendah dan tak paham bahawa ko tak perlu jadi pandai dan IQ ribu riban kot untuk jadi seorang yang memahami dan fikir keadaan orang lain jugak..ko pikir pasal sedara ko je yang datang pastu kene caj..habis kitorang yang lain2 rebut parking ni cemaner plak..herghhhh...

Tu tak masuk masalah di lorong rumah emak iols..setelah bertahun memendam perasaan sakit mata akibat tengok kereta tersadai tak bergerak depan rumah..dari abah iols masih hidup sampailah dah arwah dah beliau, kereta itu tanpa rasa bersalah masih memarkingkan diri beliau disitu..kereta dah buruk tahap boleh lupus jadi besi buruk pon ko nak simpan2..tapi ko tak longgok depan rumah ko..ko pi longgok depan rumah orang..ko ingat tak semak?

Bila dah repot kat owner dibuat dek, diberitahu pada bapak owner pon banyak betul alasannya..kereta roadtax dah mati la..tayar tade angin lah..tuan kereta tade lah..omg amarah okeh..last solution iols teros buat report sama mpaj..kol bertalu2 tade berangkat..ape ntah fungsi telepon mpaj..lalu buat report secara online..dah macam karangan sikit punya panjang aduan iols. Katernyer akan respon dalam 3 hari bekerja..teros hati berbunga dan hilang amarah..selepas 3 hari elok je tersadai kereta tu depan rumah emak lagi..hangen ok dengan mpaj..iols folo up by koling lah pulak..pon susahnya ya ampun nak tembus line..dan akhirnya usaha iols berbaloi..dapat cakap dengan officer tapi bukan bahagian aduan..derang passing2..takpe..iols tak nak marah2..iols tinggalkan pesanan if xde respon iols akan email direct to mpaj..kalau ikut email lepas iols buat aduan online, aduan akan di cc kan kepada Adun jugak..susah2 sangat kita email je lah direct to adun yer dok..

Mujur senin iols coti..elok2 iols kat rumah emak, mpaj kol tanyer aduan..rupanya dah ada officer mpaj atas motor depan rumah emak..huhuhu..lepas kene interbiu bagai, tros dia keluarkan sticker dan notis pemberitahuan tarik kereta untuk dilekatkan pada kereta buruk itu..katernyer dalam 3 hari bekerja derang akan datang tarik if owner still tak alihkan..oklah ..kita tengok pandai tak tuan punyer kereta alihkan kereta buruk dia tuh..tapi by selasa iols diberitahu kereta buruk dah takde..haih..kelegaan disitu..kalau abah masih ada mesti dia gembira hahahahaha...sebab dia lah yang paling anti dengan kereta tu huhu...boleh pon gerak kereta tu..ingatkan kebal sangat..nak kene ber report bagai baru ko reti nak ikut arahan..letih tau jiran cenggini..

Tenkiu mpaj...tenkiu sebab respon atas aduan iols walaupon separa lambat..kalau tak mesti mata iols sakit lagi tengok kelibat kereta itu..paling menyakitkan hati bila tengok kelibat owner yang boleh buat bodo macam takde ape2..sekarang iols gembira sangat..setel masalah emak iols.. masalah yang tak setel lagi is masalah parking rumah flat iols..sebok setelkan masalah orang masalah sendri pon tak selesai2 lagi..


Tuesday, August 2, 2016

PENGESAHAN PENDAFTARAN DARJAH 1 / 2017 UNTUK APIPDOLI


Lagi kurang lebih 4 bulan apipdoli nak masuk darjah 1. Cepatnya waktu berlalu..bujang dah anak iols..start akhir tahun ni dah kene beli baju sekolah untuk apip..baju melayu dan sampin jugak..walaupon beliau tak pergi sekolah agama di waktu petang, iols nak biasakan apipdoli pakai baju melayu di hari jemaat. Nampak gaya macam beliau sangat liat nak pakai baju melayu..sama macam bapak beliau..hewhew..songkok pon takmo pakai..jenuh pujuk masa nak tangkap gambar raya...mujur songkok murah je iols beli..apedaaa..pakai baju melayu mestilah one suit siap sampin songkok bagai..barulah gojes..itu pon susah..somi iols the first and the last pakai all together so called baju melayu masa nikah..7 tahun lepas...huhu..itu pon songkok dan sampin pon pinjaman juga..selama 7 tahun kawen, baju melayu beliau 2 pasang sahaja..itu pon baju melayu waktu nikah dan waktu bertandang..tahun lepas buat baju sahaja..seluar tade..konsep dia adalah jimat...oh tapi konsep jimat itu cuma boleh apply pada beliau sahaja..sekian.

Semalam iols mencutikan diri..untuk buat pengesahan pendaftaran kemasukan darjah 1..seblom ni ada masalah tang pengesahan online pasal iols register anak masa tahun 2015..tahun 2016 derang tukar pulak sistem..jadinya sistem tak boleh detect id anak..koling pihak sekolah derang suh buat pengesahan manual.. kerja iols dah setel..sebab pihak sekolah dah tolong buatkan pengesahan online untuk apipdoli..cuma iols datang sekolah semalam untuk sahkan pendaftaran dan ambik nama kelas apipdoli..bulan 11 nanti akan ada exam untuk penempatan kelas yang sebenar..haih..dasyat bebudak sekarang..sampai kene exam nak cop kelas..iols dolu2 sape daftar cepat dapatlah kelas depan2..lambat kalu dapat la ko kelas belakang2...menetaplah ko di kelas yang sama sampai darjah 3..result exam darjah 3 tu barulah berubah kelas iols...tadenyer nak daftar2 online bagai ni..mak iols pon tade nak kene berkali2 datang sekolah..lek2 je beliau uruskan kemasukan anak2 yang seramai 7 orang tu alone..

Sekarang ni menunggu bulan 11 lah weols..iols dah infom apipdoli awal2 akan ada exam bulan 11..tapi being budak2, apa dia kesah?...lantoklah..jawab je lah kan..hati mak2 ni gelabah dia lain macam..macamkan exam besor hihihi...moga2 iols tak jadi mak2 macam ittew..sila pasakkan dalam otak 'anak haku baru naik darjah 1..sila jangan hover sangat'...

Daaa..

Friday, July 29, 2016

FAMILI POTRET FOR RAYA DAH SIAP


Akhirnya potret raya iols dan famili dah siap..vavava...lawa pulak tuh..berbaloi dan sangat puas hati..kos untuk bergambar dan siap sekali frame around 190 hengget..bukan senang tau nak seret satu famili ni bergambar..nak2 waktu raya..pagi2 raya sebelom terjah rumah emak, cepat2 paksa somi pergi kedai gambar dulu..nak pujuk anak2 bergambar pon boleh menaikkan darah weh..jadi bila dapat tengok hasil gambar...oh...sungguh puas hati..


Ekceli gambar dah siap lama..dalam masa seploh hari bekerja selepas ambil gambar..tauke tangkap banyak2 dan suruh pilih the best picture..of kos lah iols bias kepada diri sendri..haruslah cek samada diri sendri lawa atau tidak dahulu..yang lain2 iols tak fedulik..seluar senget ke, sampin tak betul ker..i just dont care hahahaha..walaupon postur iols berdiri macam ala2 menyanyi nasyid tetaplah iols konfiden hahahah...

Mujur kedai cina ni ada standby songkok..kalau tak, memang togel kepala laki iols..sendri pon tak pernah beli songkok huhu..anak2 punya songkok pon last minit cari..nasib baik jumpe saiz kepala..9 hengget je pulak tuh...haih, pinjam pon pinjamlah kan..dunia pon pinjaman juga...#tetibe..tenkiu tauke..u save my famili potret hehe...

Tunggu anak2 dah besor lagi 5 tahun iols nak heret derang tangkap gambar kat studio pulak..nak yang background kaler putih. Yang boleh tangkap macam2 style..free style boleh..serius style boleh...siap ada props sekali boleh masuk...wow!

Selamat mengetuk dinding dan gantung gambar raya korang...




Thursday, July 28, 2016

PERTAMA KALI TERJEBAK DENGAN RUMAH LELONG


Sebolehnya rumah impian iols ialah rumah baru siap beli dari developer..rumah yang suci murni tanpa history dari owner lama. Rumah landed yang cantek dan lawa boleh teros cuci kaki bila masuk tanpa perlu major renovation. Rumah dimana iols lah pemilik pertama..wow memang hebat..tapi tu lah..tingginya angan2..nasib baik percuma. Kalau tengok harga rumah sekitar 5 tahun dari belakang ke depan makin mencanak2 naik. Sakit jantung temgok harga rumah makin tinggi. Tak nampak pon macam gaya nak turun. Memang takde kawalan lansung dari gomen. Harga rumah memang akan naik bila pihak yang banyak duit belinrumah bukan untuk duduk tapi untuk main dan naikkan harga..

Disebabkan umor weols lakibini pon makin naik hehe weols sedar makin sikit limit unuk dapatkan loan 100%. Uols yang masih muda ni if ada duit lebih sikit silalah beli rumah dikala komitmen tengah tak banyak ni.. kumpul duit gila2 untuk buat down payment 10% dan duit back up untuk segala maknek fee yang akan pihak lawyer caj nanti. Rakyat marhaen macam kita2 ni memang takkan punya duit betul2 cukup untuk beli rumah. Memang forever duit takkan cukup..lebih2 lagi dengan komitmen bulanan rumah dan anak2..

So untuk beli rumah landed dikawasan panas secara subsale, harga rumah yang diletak oleh owner sekitar 300k above. Nak nego memang takkan dapat kurang banyak. Tetambah kalau owner bukan dalam keadaan terdesak nak pakai duit..nak cari owner yang ttibe nak migrate pindah luar negara pon satu dalam seribu..jadi apakah solutionnya?beli secara bidaan di pusat lelong..kalau untung dan memang rezeki ko, ko akan menang tanpa bertanding jika ko the only one yang register..tak perlu nak bid2 lagi..memang dapat harga reserved price teros la weh..

Iols pon tak sangka akan terjebak dengan hartanah lelong. Memang iols tak berminat..sebab rumah is buruk haha..tapi landed..dekat sangat dengan rumah emak..dalam kawasan yang somi nak..semua tempat yang ko nak pergi memang within reach je kot. Semuanya ada dalam satu tempat. Dan paling utama sebab harga rumah below market price..hewhew..rumah lelong memang berisiko..its either rumah tu dalam keadaan baik atau macam kapal karam..ikut nasib ko..dan ko kene tanggung banyak expenses tertunggak oleh owner lama..sobsss..kalau banyak duit lain cerita yer..ni duit back up pon ala2 cukup makan...berbekalkan semangat yang dah tak berapa semangat nak naik tangga rumah tingkat tiga dikala membeli barang dapor sambil dukung anak2 kalau anak tetibe tidor takmo celik mata maka weols terpaksalah mengjoinkan diri dengan rumah landed lelong yang tak berapa nak idaman sangat ni..buruk pon buruklah..ada duit lebih esok boleh renovate hehe..

Iols tak pergi pon tengok acara lelong..somi je pergi sorang2..iols kasi moral sapot dari kejauhan sahaja hihi..dan finally result yang ditunggu tunggu...cewahhhh....

........somi kalah tanpa bertanding HAHAHAHA....erm boleh suruh mawi n samsul buat lagu baru nih..hebat sangat nih..orang lain menang tanpa bertanding..kite pulak terbalik kes..gara2 eksaited sangat kot nak masuk first auction..boleh pulak salah isu bankers cheque amount..kat kaunter register pon dah kene reject hahaha..adoilah..memang sohih belum sampai masanya lagi nak beli landed house..Allah tau kemampuan kita..kene bersangka baik..moga2 Allah kasi rezeki rumah yang lebih baik dari yang ni..amin..or mebi DIA nak kasi kita joli2 dulu, holiday spend masa dengan anak2, belanja makbapak supaya bila dah ada rumah which is satu komitmen hutang yang besar, kita takkan menyesal di kemudian hari..

Yang pastinya melalui pengalaman pertama ni weols belajar banyak perkara dan rules tentang rumah lelong...seblom ni malas nak ambil tau..huhu..tak perlu nak deal2 dengan ejen dan ulat2..ko sendri pon boleh buat semua tuh..dah tau nak isu bankers cheque HAHAHA..ini memang lawak..bertahun2 koje dengan bank tapi tak tau isu bankers cheque..apakah??

Ok..dah..rumah tu pon dah jatuh ke tangan orang lain. Sekali dia bid naik teros 30k..ishishish..mahalnya..tak pastilah samada owner baru nak beli untuk dijual atau beli untuk duduk disitu..yang pastinya kalau dia beli untuk menetap disitu makanya dialah jiran baru emak iols hahahahaha..

Daaa..




Wednesday, July 27, 2016

KELAS RENANG APIPDOLI DI DSA KG PANDAN


Apipdoli dah join kelas renang yang baru..new place and management..kelas di advanved aquatics dah tukar tempat ke area ukm bangi...seblom ni di marina putrajaya which is still acceptable lah untuk weols yang duduk di ampang ni...tapi bila dah bertukar jauhnyer lahai..kelas pagi pulak tu..bercinta nak pergi..jadi weols decide untuk tukar tempat belajar..lebih dekat dengan rumah dan jadual renang sebelah petang..lama jugak berada dalam waiting list sebab full..almost 3 month..tetibe last week dapat kol dari pihak DSA ada tempat kosong untuk apip..vavavava...moh ler kiter..teros registerkan beliau...iols takde pon pasang impian untuk jadikan apip perenang negara pon..cukup sekadar pandai berenang..dah pandai sok, sila berhenti..kasi laluan pada adik2 yang lain, eh...masuk dua2 kepala sekaligus tak bernafas pulak weols dengan monthly expenses yang lain ni weh..kalau boleh nak kasi anak2 macam2 kelas tapi semua itu memerlukan DUIT..

Ok..kelas di DSA ni murah sikit dari AA..registration 50 hengget dan monthly payment cuma 130 hengget untuk 4 kelas..tapi rules DSA agak strict..kalau dulu di AA ko boleh la nak monteng2..tapi kali ni if ko monteng lebih 3 kali tanpa alasan kukuh derang teros terminate je ko..kalu sakit mesti provide MC untuk membolehkan kelas di ganti..jadi haruslah berpikir2 jugak seblom ponteng hahaha.. kalau kene terminate rugi wooo..kedatangan  pon ko kene scan sendri..amboi..kat DSA most student adalah chinese..coach pon chinese..satu kelas sampai 2 orang jurulatihnyer..sorang tukang ngajor sorang tukang tengok progress..harap2 bila pakai 2 jurulatih ni cepatlah hendaknya apipdoli dapat ilmu renang beliau..

First day class apipdoli nampak macam tak kekok lah pasal beliau dah ada basic renang..takdelah manjang kene selam kepala dan buat bubble heheh..tapi gaya berenang ya ampun kerasnya haih..dah macam belajar silat pulak iols tengok..berenang gaya cakar rimau kot huahuahua...sekarang apipdoli masih dalam stage junior swimmer..


Walaupon iols mengamalkan konsep paksaan untuk setiap pembelajaran anak2 tapi tetaplah kene tanyer anak2 samada derang suka dengan kelas tersebut..tadelah main taram..mula2 memang kita paksa untuk cuba..then if dah cuba tapi still tak boleh terima dan tak minat, baiklah ko berhenti seblom banyak duit dileburkan huhuhu..so far apip suka dengan kelas beliau..walaupon nampak macam non stop beliau belajar dari senin sampai ahad tapi banyak lagi masa free beliau huahuahua.. disebabkan coach apipdoli is chinese, bahasa perantaraan adalah english hihihi..harap beliau tak cepat panik..pepandailah dikau..guna bahasa isyarat pon boleh hahahahaha...


Kelas  yang baru ni nampaklah macam ala2 professional siket. Ada tukang tengok dari dekat..ada tukang monitor dari kejauhan progress setiap student. Ada banyak program dan stage yang derang offer disini..rasa macam konfiden lah sikit bila tengok proses pembelajaran macam exactly kelas renang hihi..walaupon it takes only 50 minit je belajar..apipdoli pon dah kurang gigil..hahaha..

Semoga apipdoli terus dan terus sukses in future inshaallah....




Thursday, July 21, 2016

CHURROS PULAK DAH


Ya..bawah opis iols sekarang memang meriah dengan food truck..selagi dbkl tak buat kaco selagi itulah peniaga2 ni meniaga ibarat pasar malam dah..happening..senang pada weols yang menapau cari makan..jalan kaki lintas jalan je tros eh dah sampai dah..gittew...tapi keburukannya pulak mereka2 ini menghalang jalan dan laluan jadi kecik..dah sumer pon pakat park kereta tetepi jalan kan...

So hari ni bertambah satu lagi food truck baru....yang menjual...churrossss..vavavava...lalu iols tergoda..dan terbeli...7 hengget uolsss..ada 5 ketul churros yang gemoks dan montel..bila tengok fizikal churros teros rasa ok terubat hati walau ia mahal..dipping sos pon singgit derang caj..oh, total 7 hengget tu termasuk dipping sos lah yer..

Baguslah orang2 muda sekarang ni..sumer pakat meniaga..nak buat bisnes gini kene rajin...tak rajin kalu duit tak masuk...


Ermmmm dapp..makan panas2 setapppp oooo...