IKLAN..

Monday, June 24, 2013

SEAFOOD TERMINAL @ GOMBAK!


Haiiiiii...waktu siang terasa sangatlah penat kerana telah pergi ke merata2 tempat...penatttttt!sekarang cuaca tak elok kan!jerebu...bau udara pon dah tak fresh..bau terbakar....nak tengok pemandangan luar pon  dah tak besh....tapi demi perut, gigih juga keluar tau..


jemput makan uollsss!


Harga per head adalah 38 hengget...pastu sila makan sampai lebam..hok steamboat sini 3 tingkat..paling atas tu untuk steam ikan...korang pilih ikan pastu bagi kat derang untuk siang pastu bagitau nak stim apa nanti derang buatkan..contohnya ko nak stim taucu, derang perapkan pastu ko stimlah sendri selama 15 minit...


dah kater bayar memahal, air haruslah freeflow kenss!


beginilah rupa dalamannyerrr..bersihhh..selesa nak makan...kitorang adalah orang pertama dan terakhir meninggalkan restoren ini..sebabbbb takde orang pon datang..best giler makan kat kedai takde orang nih..boleh lari2 main kejar anak aku kat situ...makanan pon tak amik belen2 orang len...memang ko de only customer lah!hihihi..selalu malam2 yang kitorang usha kedai ni memang penuh tapi kali ni kosong!maybe sebab akhir bulan kottt...or maybe sebab jerebu kot..kitorang je tak makan saman seruan kerajaan suh duduk umah dendiam....hahaha..


selain pelbagai pilihan seafood, ada nih jugak!coklat fountain ek?masa ni mesin tak pasang lagi..derang baru nak bukak kedai..tapi sayur tak banyak choice...sambal pencicah pon tak kaw..tak pedas pon!..ada 4 pilihan je..sup pon tak berapa nak in..tak sampai kriteria yang kitorang naklah sebab kitorang ni steamboat hunting..


apip cekik marsmallow dan buah2 aje...


yeayyyy...kita  bakor!kita bakor!


 para jemputan yang konon kata alergik kat seafood nanti makan bibir bengkak lah macam2 lah tapi tibai udangs dan ketams tak hengatttt!


bakor pakai tembaga ni tak berapa nak best walaupon besarrrrr..


tu diaaaaa..mesin coklat fountain sudah pasang..mari celup2!


macam tak percaya kitorang hanya amik talapia ni sekor aje untuk di stim walaupon banyak lagi ikan yang ada macam siakap, jenahak etc....sedap tu memang sedap cuma tak menepati piawaian kami..kekuatan steamboat ni pada kitorang terletak kat sos dan sup..kalau dua2 out, memang no more lah kat sini...ape2 pon pilihan di tangan masing2..selera kita lain2 kan?..


MARI MEMBAYAR CUKAI TAKSIRAN @ MPAJ!


Sabtu hari cuti kan...oleh itu pukal pergi semua tempat sebab Ahad nak tido puas2!..jom jom jom!



selamat datang ke MPAJ...bangunan yang duduk atas bukit paling tinggi antara semua bangunan...korang dah bayar cukai ke belum?


huikss...dapat towel percuma la... mihmihmih!tima kaseh ler...


telah pergi ke 2 Giant yang berlainan lokasi demi memborong pampers anak...giant buat limit 3 pampers  per customer..huh!kamilah antara penyumbang tegar pemanasan bumi...


beli pampers satu dapat satu botol pencuci pinggan...beli 10 pampers..dapat 10 pencuci pinggan...syorgaaaaa!!bestkan dapat barang percuma nih...muahahaha..sape tengok extreme couponing????sape?sape???kan best kalau Malaysia macam tu!


NEWBORN BABY LAGI!


Halohhalohhh..sekarang ni musim orang beranak...kawan2 pon ramai yang beranak-pinak..seronot ler korang cuti2 malaysia 2 bulan gaji penuh...haishhh..bile mau sampai turn nih...kuikuikui...

Hari sabtu yang lepas telah ke kbmc kampung baru....melawat orang seblah yang telah selamat di c-sec kan perutnya...mau menyedut bau baby puas2...meh la kita publishkan wajah baby itu ehsan dari mms ibunya...acik malu2 nak amik gambo baby..takut terkejut baby tu dengar bunyi kamera henpon cap ayam..


Yer....presenting....the newborn baby..comelnyeww putihnyerrr....kecit aje alololo .....2.7 kg...c-sec..auwww..sakit tau!..Tahniah noks!..



Tuesday, June 18, 2013

LIRIK LAGU KELIP-KELIP 29 FEBRUARI!


* hah..tak abes lagi demam 29/2 nih...hamekkkk siap lirik aku tepek...lagu nak, donlod sendri lah!*


Bila senja menimbus siang
Bila awan melindung bintang
Ku coba menyuluhkan sinar
Agar malam mu cerah
Jika pernama tak bersemi
Jika arus sama tak pasti
Ku dengan setia membimbing
Menyinar bagai kelip-kelip
[Chorus]
Genggamlah erat tanganku
Bilang arah nak di tuju
Mari ku pimpin ke sana
Ku bawa kau terbang pergi
Seandainya kita terpisah
Tak usah kau rasa gelisah
Ku dengan setia membimbing
Menyinar bagai kelip-kelip
Genggamlah erat tanganku
Bilang arah nak di tuju
Mari ku pimpin ke sana
Ku bawa kau terbang pergi
Menyinar bagai kelip-kelip
 
P/s : hafal okeh..boleh nyanyi masa nak dodoikan anak nanti..hikhik!
 

REVIEW FILEM 29 FEBRUARI...




Huahuahua..orang dah menang anugerah, baru hegeh2 nak tengok pelem..eh, aku tengok sebab izzue menang..ekekeke...gigihler tengok jugak nak tau best sangat ker pelem 29 Februari nih...hmmm...kasi korang layan gambo dulu lah pastu korang baca ajelah apa yang aku menceceh..ngehngeh!


 

Walapon pelem ni tak pecah panggung..tetaplah bestttttt di hati..touching!


      masa Tunku Abdul Rahman nak laungkan kemerdekaan..1957-MERDEKA!


 
Teraju utama - izzue ( Razak -hai izzue *lambai2* ), Jojo as Lily muda..lily tua kerepot takda pulak and Remy ( Budi yang tak tua2 )




Anugerah Blockbuster Hero Baru Terhebat..gituuu


Kengkawan opis banyak donlod citer2 pelem kat wayang...tapi sekali donlod pastu pasing2 kat kengkawan len secara bulk...tak perasan pulak ade pelem 29 Februari nih dalam Folder..cari punyer cari...udah terdelete rupanya....naseb baik kengkawan len pon ade simpan pelem nih lagi...huikss!

Ok..ok..nak citer pasal pelem nih..aku tak suka sangat citer2 KRU yang pakai teknologi CGI walaupon gempak dimata orang len sebab guna kecanggihan IT tapi tetaplah aku tak suke...macam tak realistik gitu..citer buatan KRU yang mak layan cuma Magika je..yerrr memang tak logic tapi jalan citer menarik...yang Cicakman tu tak suke sebab ntah hape2...yang ada lagu Anuar Zain tu pon mak tak suke sebab lawan-lawan pedang2 nih...

Eh, tak citer lagi pasal pelem 29/2 ek?apedaaaa..banyak sangat selingan...ngehngehngeh! Ok..mari kita mulakan..

Pelem 29 Februari ni mengisahkan Budi yang lahir pada tahun lompat 29 Februari lah yer..orang len yang sama umo dia semua dah tua2 tapi Budi ni tetaplah muda...muke dia tak makan usia...rakan2 sebaya semua dah meninggal..tahun berganti tahun, muka dia tetap gituuuuu jugak tak tua2..kiranya Budi ni dah face zaman british, zaman jepung, zaman komunis, zaman merdeka, zaman 13 Mei peristiwa berdarah pon hade jugak dia.....oh, aku tak focus masa mula2 jalan citer sebab tujuan asal kan nak tengok izzue je..muahahaha....yelah, mak nak tahu lah nape dia menang bawak watak orang buta itu...tapi aku konfiuslah..nape pak salam bagitau Budi yang Razak ( izzue ) tu dah pergi meninggalkan kite??mati or pergi tempat lain..tapi dah kalau Budi ni nanges2 masa pak salam bagitau tuh, mestilah sebab mati kan?..pastu zaman berganti zaman,kat bus stop ada pulak si Razak ni, masih meniaga jual bakul dengan anaknyer nama Budi jugak..kuikuikui..rambut Amar tu nostalgik.....Razak tu mati ker lari dari rumah sebenarnya edry oiiii!

Pastu Budi jumpe girlfren lama dia, Lily...pon aku tak focus sangat sebab tengok citer skip2..tapi ada lah jaman2 Lily dan Budi mude2 sempatlah bercinta sekejap...rehat kat opis sejam aje..jadi nak cukupkan timing tu terpaksa skip2 sebab aku pakai earphone tengok pelem ni kat computer..Fokus okeh F.O.K.U.S!asal tahu jalan citer sikit2 sudahhhhhh...

Masa Budi jumpe Lily ni, nyonya nih dah tua kene kanser dan menunggu saat kematian..memula Budi ni tak dapat terima kenyataan lah pasal tengok Lily tu dah kerepot tapi Budi tak kerepot2 lagi....tetaplah ganteng gitu!Pastu lelame Budi boleh terima kenyataan dan menggembirakan hidup Lily sampailah Doktor pon bagitau Lily ni macam ade progress yang positif la keatas penyakit kanser dia....pastu aku skip2 lagi..last2 yang aku nampak, Budi on da way lari2 nak ke sepital pastuh eksiden langgar jip berkecai cermin depan jip itu dan Budi dikejarkan ke hospital tempat yag sama dengan Lily. Masa adegan tolak2 katil sepital tu, katil derang berselisih, Lily nampak Budi dah keras atas katil tu dan panggil Budi..kat tangan Budi pegang cincin emas yang tak sempat nak bagi Lily jatuh ke lantai.....pastu Lily pon mati jadi kelip2...al tamatun  lah citernyer...sedeh okeh...nanges2 tengok citer nih...walaopon aku tengok skip2 tapi tetaplah boleh feel sampai merembes air mata...Sob..Sob...

Lagu2 dalam pelem ni pon boleh buat aku nanges...lirik dia tu macam very the menyentuh jiwa tau...auww!nak donlod lagu pulak lah!!

Watak Budi tu memang pancing simpati okeh sebab Remy Ishak kalau bawak watak orang miskin @ orang susah2 memang jadik aje..


P/s : balik ni aku nak jadi paparazzi tangkap gambor man tau beti...pastu nanti aku tepek kat seblah gambo Remy Ishak..hikhik..



Monday, June 17, 2013

NEGARA ORANG!


Ini citer 2 minggu lepas...waktu itu aku tengok citer kat tibi astro 707 tajuk Waterfront Big Cities bla blabla...memang buat aku kagum abes pasal negara FINLAND..Wow!...

Meh aku citer kenapa aku kagum dengan Negara derang punyer system..Finland adalah Negara yang mengutip cukai paling tinggi dintara kebanyakkan Negara di dunia..walaupon cukai tinggi tapi digunakan untuk rakyat kembali.. system pendidikan derang adalah percuma dan bermula pada usia 7 tahun dan kene belajar 4 jenis bahasa....budak2 kecit baru masuk sekolah tadika memang bawak henpon ke sekolah atas tujuan mahu mendedahkan kanak2 dengan teknologi..takde kes henpon kene rampas kalau bawak ke sekolah..kikiki..

Ibubapa yang baru mendapat anak kecit akan diberi cuti bergaji penuh selama setahun disamping hadiah dari kerajaan sekotak besar toiletries barang2 keperluan baby...setiap opis menyediakan kenderaan @ shuttle bas untuk pekerja2nya..kerajaan menyediakan pusat jagaan anak2 dan tiada bayaran dikenakan.


Rakyat derang bukan kategori peramah macam orang kita..eh, macam aku  jer??sebab tak peramah lah, rumah aku kene masuk perompak kot..tak kenal jiran2..semua pon buat hal sendri..dok umah flat pon dah rasa macam dok kondo, cuma takde sekuriti je kehkehkeh...berbalik pasal Finland-derang memang tak banyak cakap tapi ilmu penuh di dada..hmmmm...pahaman derang sape banyak cakap otak kosong...hahaha..perkhidmatan bus sangatlah punctual okeh...takyah tunggu sampai berjam2..seploh minit dah sampai bas..pastu lagi seploh minit...best kan?

Banyak lagi yang best oiiiiiii...yang aku citer sebahagian je..yang len2 tak masuk otak sebab masa tuh aku dah berangan dok kat Finland..muahaha...okeylah..nak kemas luggage..nak migrate kat Finland..tata..

Muahahaha....

Takde maknenyer nak berhijrah...baru jap tadi tengok CNN-news pasal kehidupan gadis2 di negara timur tengah yang mengamalkan undang2 syiah, negara2 yang sedang berperang...nasib golongan wanita yang tak sempat abis blajo tapi terpaksa kawen dengan orang yang tak dikenali..sedehnyer..kecit2 kene paksa kawen tak abes blajo, tak puas  main dengan kawen2 kawan2..dah kene kawen bebetol..dengan stranger pulak tuh...lepas kawen, beranak pulak...dengan kemudahan yang tak cukup...hidup kais pagi makan pagi dah ada tanggungan pulak...kesian sangatt..hidup derang miskin..tu belum masuk kene dera dengan laki sendri, pastu simbah diri sendri dengan minyak tanah pastu bakor!..sedehnyerrr life deranggg.....aku ni dah cukup mewah dah aku rasa lah..merasa blajo pastu koje...soping2..beli menan lori anak sebakul...bagi anak minum susu Anmum..ape dia  nak sumer dapattt..apa aku nak pon dapattt...dapat hidup dengan tenang dan aman walaopon pencuri masuk rumah aku..bersyukur sangat daripada rumah kene bom tetiba lagi seram..aku hilang harta sikit je..harta yang tak kekal pon tapi kat Negara berperang2 itu, hilang nyawa...haishhhh...sedeh!


JM BARIANI HOUSE @ TESCO AMPANG!


Hai uolsssss...soping2 mangga di Tesco..bukan mangga buah yang boleh makan tu..mangga kunci rumah..tak koser nak beli solex2 bagai lah...rumah kene pecah jugak..ni beli yang brand cikai mangga kaler kuning tuh...pak polisi kater kalau beli solex yang lubang besar2 tu lagi senang perompak nak cucuk dengan dawai/besi kasi rentap pastu senang terbarai...tapi kes rumah aku ni len, derang potong telinga teros grill rumah aku..cis!

Setel borong mangga dan barang rumah dan peralatan rumah len yang lebih kepada nafsu semata-mata, perut lapar okeh..tengok kat ‘SANTAI’ full oredi...moh ler makan kat kedai Mustapo dan Jamilah = JM BARIANI HOUSE...hikhikhik...

Order Nasi Beriyani 2 pinggan, Kambing goreng berempah, ayam goreng dan didatangkan dengan 2 jenis kuah ape ntah rempah2 lah ala2 kurma n kari tapi hok ni pekat lagi, dengan sup berempah dan 2 acar buah...order jugak papadom, tauhu bakar, soda bandung dan air kosong...



                                                                 Hai JM Bariani..
                                                                     acar buah

Tauhu bakar sedap tapi isi timun tu pahit der...dah jadi tak sedappppp...jadinyer makan tauhu bakar tak abes..membazir disitu..

Beras dia PanjaAAAAnggggg....nasi pon sedap..kambing goreng walaweh lembutnyerrrrrrr...sedap!kuah pon sedap...takdelah aku makan kering je..tercekik pulak nanti...dan yang paling penting, anak aku makan nasi bertambah2 uolssss...gembira di hati melihat anak berselera....mak makan sikit pon takpe...oh, apip kongsi nasi ngan aku jer..tapi dia chop ayam goreng sorang2 takmo kongsi dengan makbapak..agak tamak disitu..
 



nasi sampai melekat kat pipi..tak tengok iklan ker??sebutir nasi sama dengan setitik peluh petani...!



Overal aku puas hati sebab anak aku makan dan kekenyangan...hepi beb hepi!.dah bape bulan dia tak makan nasi...hidup dengan susu je..kerempenggg hah...anak orang len gempal2 semua makan nasik..seronok tengok..so bila apip makan nasi memang gembira rasa nak buat kenduri kesyukuran gitu..hahaha..

NANDO’S CHICKEN @ SUBANG PARADE!


Baru pertama kali makan di sini jugak..kesian kat aku kan!..cepat cakap kesian pastu korang boleh kelik kat iklan nuffnang aku itu..

Setelah berpuas hati mendapat novel2 yang diingini, haruslah belanja adik2 yang sudi layan kerenah hakaknyer hingga ke Sudang Parade...hikhik!

Nando’s Subang Parade macam very the khelasssss gitu sebab dalam restoren gelap2..kurang pencahayaan...dah kater first time, baca menu pon masih tak paham2..i is fenin....makanya order secara semberono ajelah..semua pon amik menu yang sama..side regular dish tu je yang tukar2...tu pon main petik ekekeke..1/4 mild peri2 chicken + chip + coleslaw / chip + wedges...dey apedaaa..ku pikirkan chip itu kentang nipis2 rangup, rupanya fries?hukaloh...nape tak letak aje nama ‘Fries’ disitu...


 Hungrehhhhhh!


Didatangkan dengan 4 pilihan sos tapi aku makan ayam gitu aje..tak pakai sos..takbleh masuk tekak weh!


Ini bukan satu2nyer yang dia pow dari bondanya...


Mild peri -peri chicken




sumer amik menu dan air minum yang sama..senang!

Ermmm..okeylah..mungkin orang len suke makan kat sini macam laki aku..suke bebenor ngan salad katernyer...aku tak suke...pada kitorang2 yang makan tempohari, suke lagi coleslaw kfc..biasalah..golongan marhaen macam aku memang dah biasa yang murah2 je..sape2 yang suke rasa masam2 dan pedas2 macam tekak laki aku, akan suke kot makan kat sini...kalau tak suke sos masam2, baiklah makan kat Kenny Rogers aje...tak suke jugak?ala....tapau ayam golek aje sudahhhhhh...salad buat sendri, kentang goreng sendri...




Good to the last bit!....hmmmm..are you sure??