IKLAN..

Monday, April 24, 2017

MEDAL PERTAMA APIPDOLI


Sabtu ada hari sukaneka sekolah apipdoli..merangkap hari sukan sekolah lah untuk budak2 darjah 1 smpai 3..disebabkan iols pon dah sarat dan tak koser nak berdiri ataupon duduk lama2 di sekolah, tugas tersebut kasi pas ke bahu somi...takkanlah asek mak je nak kene attend aktiviti sekolah anak kot...maka berpergianlah mereka bersama berdua..ralat juga rasa tak dapat kasi sapot untuk apipdoli sebab ini kali pertama apipdoli join sukan sekolah..waktu beliau tadika dulu takde aktiviti cenggini...iols kasi moral sapot dari kejauhan lah jawabnyer...tahun depan mungkin boleh join bersorak tepi padang untuk apipdoli hehehe...

Iols tak tahu pon apa jenis permainan sukan yang beliau masuk..malas nak tanyer sebenarnya..sebab apipdoli selalu kasi jawapan yang panjang tapi takde isi..dan in the end dia sebenarnya pon tak tau apa game yang dia masuk..haih...lantak ko lah nak..asalkan ko join je aktiviti sekolah..


Dan tengahari beliau pulang membawa bersama 2 medal...oklah asal ado buat kenang kenangan kekekeke...



Monday, April 17, 2017

36 MINGGU SUDAH


Weekend haritu iols pergi check up..masih berbaki lagi 1 kali check up terakhir seblom di lapah perutku huhu..iols dah tak sabar nak beranak ni..tak larat sangat bawak perut..nak lepak kat rumah puas2..nak rehatkan otak dari sebarang kerja2 opis..tak perlu jawab phone opis..tak perlu reply email..tak pening kepala pikir nak lunch apa hahahaha..oh, lunch la yang paling kritikal permasalahannya hahahaha..

Pregnancy kali ni memang paling sempoi..takde scan 3D beria2..check up di sepital pon bila perut dah sarat..takde sampai kene admitted macam kebiasaan pregnancy huhu tapi lesu tetap lesu yang melampau campur muntah2..ermmm bestnyer kan...disebabkan kali ni dah sahih dan konpem kene ceaser, doktor dah suruh pilih tarikh..iols ni kalau boleh nak cepat je..tapi memandangkan awal bulan nanti apipdoli ada lawatan sekolah, kene lepaskan dulu tarikh lawatan anak..lepas tu baru iols mahu proceed beranak...

Selagi tak beranak, rutin harian jadi tunggang langgang..sejak dah sarat tak larat nak daki tangga, iols anak beranak dah tak serumah..kesian kat anak2 walaupon iols tau derang hepi je pon dari kene petir dan dengar suara leteran emak derang..tapi tetap rasa lain..tak syiok duduk asing2...iols nak kasi cepat setel beranak dan berpantang, rutin hidup boleh kembali seperti biasa..buat masa sekarang kenela banyak bersabar gitewww.

Semoga journey iols untuk ceaser nanti dipermudahkan...

2 weeks more to go..yayyy!


Monday, April 10, 2017

SIXTY9 ISLAMIC STEAKHOUSE


Kenyang perut tros uplod laju2 selagi masih fresh dengan rasa sebab sekarang apa pon kejadian sokmolah asek kelupaan..seblom lupa, meh up sini satu kali..

Somi dah lama aim restoren ini..sebab selalu sangat pergi klinik area melawati..balik dari klinik mesti akan pass by tepi restoren ni..tengok dari luar restoren lampu ala2 malap je..macam sedap je macam best je...jadi pasang angan2 mahu makan disini satu hari nanti hahaha..gitew...nak makan pon kene pasang angan2 dulu tau..tak boleh main redah restoren konsep fine dining sebegitu..kot2 mahal ker tak prepare duit terkujat tengok harga nanti...

Tapi rupanya harga setiap menu dia tak mahal sangat walaupon restoren macam ala2 esklusif...mahal lagi kos iols beranak nanti walhal sepital kecit je pon hahahahahaha...


Sekarang dah banyak kan restoren steak berkonsepkan halalan toiyyiban...alhamdulillah..senang nak makan bagi penggemar steak..iols tak sempat nak tangkap gambar menu satu2 pasal waiter2 tengok dan tenung2 iols ambik gambar..mebi derang tak pernah tengok spesis jakun kepada makanan seperti iols hihi..iols menghargai seni makanan okeh..maka terjejas minat dan fokus iols seketika..huhu..


Somi order sirloin steak, iols order lamb chop, emak order chicken chop, anak2 order spageti bolognese dan sop wild mushroom..harga setiap menu is just nice je sebab portion makanan besar...tapi biasalah datang bawak anak2 tak boleh order banyak2...sebab nanti end up makbapak yang kene habiskan makanan anak2..dah jadi dabel pulak makan untuk dinner..senak perut...bagai nak pecah pewut kitew makan banyak....


Apipdoli makin dah senang bawak ke kedai makan sebab beliau dah besar..walaupon kadangkala suka buat perangai jugak tapi kalau beliau order makan yang beliau suka, beliau akan tala sampai habis..ringan sikit beban nak habiskan makanan anak hahaha..anak nonbor 2 pon sometime ok je makan tapi beliau tengah tak sihat..mebi takde selera..balik rumah nasi kuah taucu je la yang kene dengan selera beliau..lantak...


Servis cepat...iols suka..sebelum served menu utama derang served roti bulat lembut dengan butter tapi kasi 2 ketul jerk..tak cukup okeh sebab roti is sedap hahaha...rasanya semua menu pon dalam range harga 25 ke 40 hengget...rasanyalah sebab terperasan masa belek buku menu..tapi biasalah lepas kenyang, konsep dia jangan tanyer harga..sape offer makan sini dialah kene bayar hahahaha...tenkiu so much yam..

NASI JAGUNG + KAMBENG MASAK HITAM + ASPARAGUS SNOW PEA GORENG BELACAN


Dah lama tak makan nasi beras panjang2 dan kaler2 serta berbau wongi yang dimasak dirumah...kalau belรฌ tu memang sokmo je la tapi feel dia tetap tak sama dengan masakan di rumah...nak masak lauk sampai dah tau nak pikir lauk ape mehla masak nasi wongi..kalau takde lauk makan nasi saja pon dah sedap...

Belek2 resepi ada orang up gambar nasi jagung...uit tak pernah pon makan nasi jagung...sedap ker seperti yang digembar gemburkan...lalu meminta emak memasak nasi jagung hahahaha..air tangan sendri tak lalu nak makan..air tangan emak jugak yang sedap huhu...


Maka terhasillah...lauk kambeng campur cendawan shimeji masak hitam sebagai lauk regu nasi jagung..bantailah..walau tak berapa nak matching tapi sedap je lalu kat tekak iols huhuhu...tapi tak berapa nak masak itam sangat pasal derhaka pada resepi..bahan2 tak cukup..kicap pon sikit je ada..lalu tertuang sos tiram...pon boleh...asal ado....hahaha..sekarang aeon big asek promo murah cendawan shimeji..iols penggemar apa sahaja cendawan..tapi sebab cendawan tiram dah selalu sangat makan lalu selera bertukar ke cendawan shimeji..sedap noksss...next time boleh buat shimeji goreng tepung...

Oh ayam goreng kunyit untuk lauk budak2..derang tak reti makan daging lagi..


Tada...nasi jagung yang tak berapa nak jagung sangat sebab masukkan jagung creamy setengah tin je..ini percubaan pertama..kalau masuk satu tin tros takut tak sedap huhu...

Mana2 hidangan sayur musti ada..kalau tak rasa macam budak2 makan hahahaha...dolu kecit2 memang tak makan sayur..dah tua2 ni baru terbukak hati nak makan sayur..dan konon2 nak ajar anak2 suka sayur..tapi haih..fussy jugak....memang dah genetik kot hahahaha....jadinya masak la sayur yang jarang2 beli dan makan...ini semua pasal itu hari tertonton cerita food source..derang tunjuk cara tanam dan petik pokok snow pea dan asparagus..tertelan2 ailio...macam sedap je...jomlah try satu kali masak belacan....pon setaaapppp...haih...kalau sendri yang teringin nak makan memang sokmo ngaku sedap lah kan walaupon orang lain rasa biasa2 je...

Thursday, April 6, 2017

ANAK


Kalau diikutkan secara tersuratnya iols punyer pengalaman membesarkan anak2 tadelah ditahap yang vavavom pon..anak pon baru nak masuk 3...tapi bagi iols itupon dah cukup mencabar mental...terutamanya masa anak2 masih baby..baru lahir...macam2 hal...

Iols ni generasi y..takdelah berapa nak percaya sangat pada perkara2 yang mistik ni selagi tak kena hahahaha..eh, suka pulak ken..huhu..walaupon realitinya iols adalah seorang yang penakut jugak..tapi dah ada anak2 terpaksalah acah2 berani gitew...

Pengalaman iols pada anak pertama yang melibatkan hal2 mistik ni..berlaku ketika iols masih dalam pantang...apipdoli nangis non stop dari lepas maghrib sampai ke tengah malam..mula2 iols fikir mungkin keturunan lah kot sebab iols dolu kecit2 pon begitu juga hahahaha..sampai dapat bapak angkat tok moh pasal famili tokmoh tu jaga iols sampai sihat masa baby...siap mandi bunga lagi iols ekekeke...dari kecit dah mandi bunga tapi kawen lambat jugok hahaha..eh!

Tapi apipdoli nanges non stop tu suara dia macam ketakutan..ala, kalau mak2 ni mesti boleh rasa anak dia nanges ngade2 cemaner..nanges takut cemaner...setiap malam nanges..kadang sampai membawak ke subuh..lepas azan subuh tros beliau senyap dan tido..penat nanges kot..stressnyer rasa tuhan je lah yang tau...

Our ikhtiar yang pertama...mintak ustaz air penawar..tak jalan..setiap hari lepas mandi petang kene golekkan bawang merah yang dibakar ke badan apipdoli dan lempar bawang jauh2..kene calit2kan arang kat muka apipdoli..konon supaya muka anak huduh..setan suka baby muka comel katernyer...haih..demand betol setan alaf baru ni..pandang pada rupa jugak yer..tapi semua tu sekejapan je weh..tetaplah anak iols menanges malam jugak..emak iols sampai dah kehabisan idea nak nyanyi lagu apa untuk dodoikan cucu beliau hahahaha...

Bila rasa macam dah tak tau nak ikhtiar apa lagi sebab apipdoli ni cuma nanges menjelang maghrib sampai ke tengah malam atau pagi sambil mata beliau melilau tengok setiap penjuru bilik...iols buntu sangat..tak tau nak comfortkan anak sebab apipdoli tak berapa suka direct breastfeed..cuma boleh tepuk2 dan pujuk2...

Final choice iols bawa apipdoli berubat di darussalam di gombak..pusat perubatan islam yang diasaskan oleh ustaz ismail kamus..bayaran tak.mahal..cuma bayar kos air penawar sebotol besar 30 hengget kot..punyerla ramai yang berubat dengan beliau...mostly yang datang sebab kene rasuk dan ada saka dalam badan..pergh...macam2 perangai pesakit iols tengok..ustaz tu himpunkan semua yang kene rasuk tu dalam satu bilik untuk dipulihkan...mungkin disebabkan level setan yang kaco anak iols tu picisan je makanya anak murid ustaz yang attend weols..kalau level2 bapak setan ni haruslah ustaz ismail kamus sendri yang turun padang kan..hihi..

Ustaz yang attend weols tu mintak izin somi untuk scan badan iols dulu..takut2 iols lah pembawak si setan ni..huhu..seram okeh..dia picit setiap sendi je pon dan tanyer samada iols ada rasa sakit tiap kali sendri dipicit..pernah ke iols mimpi pelik2 dan nampak kelibat makhluk..alhamdulillah iols free from any entiti...pastu dia ajar somi cara2 dan ayat2 yang perlu dibaca..ustaz suruh buat time nak maghrib balik rumah nanti depan pintu rumah..berapa kali tiup dan hembus, kedudukan badan dan kepala baby semua tu ustaz ajar..hari yang sama masa maghrib somi apply apa yang ustaz ajar..memang rasa berdebar2 je takut tak jadi hahaha tapi dalam masa yang sama kene yakin..tapi memang mejik uolssss..i is very sepraissss..tros apipdoli tak nanges dah malam tu dan malam seterusnya..ya ampun rasa sangat kelegaan disitu..rasa macam hilang segala stress..ayat2 quran je ubatnya..

Tapi macam yang ustaz kasitau la..kene yakin..kalau tak yakin, tu yang jadik kalau ko azan pon setan boleh ikut balik azan siap gelak2..huhuhu...tapi ustaz bilang kalau kita yakin, dengan baca bismillah pon setan dah takut..gitew..mencabar tau nak yakinkan diri sendri ni..

Ok setel baba anak pertama..dah habis gangguan mistik2 ni..tapi waktu apipdoli umor 2 tahun masa dalam bilik waktu nak tidor beliau boleh tunjuk satu spot atas almari ada setan katanya...huwaaaaa..tros somi peluk anak dan suruh pejam mata... terpaksalah pura2 berani dan pujuk2 anak walaupon jantung iols bagai nak luruh takut punyer pasal huhuhu...

Bila dah berpengalaman dengan anak pertama punya hal mistik2 ni dapat anak nombor 2 rasanya dah boleh adapt andai jadi lagi perkara macam tu..sebab weols boleh apply apa yang ustaz tu ajar..tapi weols memang jaga la dari segala segi..kene make sure balik sebelom maghrib..kalau jam dah pukul 6.30 petang tu bagai nak gila naik tangga dukung anak sebab nak pastikan mesti masuk rumah sebelum nak senja...dah takde nak keluar2 makan malam watsoever...mesti baca ayat kursi hari2 sebelum keluar rumah dan hembus pada ubun2 baby..alhamdulillah takde berlaku pon sebarang hal yang mistik2 ni walhal iols ketika itu berpantang sendri di rumah sendri lepas 2 minggu duduk di rumah emak...

But still pernah jadi jugak pada anak nombor 2 waktu di kelantan..ketika itu aqil dalam 2 minggu nak cecah 2 bulan..weols balik kampung nak kasi tok ma tok abah tengok cucu..nak tunggu waktu lain untuk pulang macam dah takde cuti pasal iols lagi 2 minggu dah nak start kerja..

Biasalah yang balik kampung bukan famili weols je..ada jugak adik beradik yang lain..tak semua orang alert dengan hal2 yang menyebabkan kecenderungan baby untuk nanges nak2 lagi bila melibatkan perkara2 yang tak dapat dilihat...antara perkara yang perlu dielakkan ialah mencium atau mendukung baby jika kita dalam keadaan yang kotor atau baru sampai dalam perjalanan yang jauh..tapi macam biasalah, tak semua orang alert..maka yang tak alert itulah yang menyebabkan anak iols tak tido malam dan nanges bagai nak gila huwaaaaaaa...nak amukan tak terkeluar pasal nak jaga hati punyer pasal tapi agak amarah disitu..haih..puas tokma dodoi pon tak jalan..nanges ketakutan okeh..then tok abah ambik air, baca2 sikit ayat quran dan kasi sembur pada aqil barulah reda tangisan beliau...huhu..waktu tu somi yang pangku aqil while iols pegang sebelah tangan je sesambil tepuk2 aqil..lepas tok abah percikkan air ke badan dan muka aqil, malam tu naik ruam tapi tak jelas dan esoknya makin gatal dan jelas..mulanya iols tak weols tak syak ape2..mungkin air mandi kotor or mebi sebab peluh yang menyebabkan ruam tu terjadi tapi spot ruam tu memamg pelik sebab kene sebelah tangan iols je while somi satu badan dan bahagian depan sahaja..

Bila difikirkan balik kedudukan masa weols pangku anak ketika tok abah percikkan air tu baru la weols nampak dan paham..yang bahawasanya bukan sebab air mandian gatal peluh watsoever..ini bukan sebarang ruam..samada ruam kene ludah atau kencing dengan setan..ruam tu berparut kaler hitam..lama jugak nak sembuh...tapi takpelah.mi is redho asalkan anak dah ok tak nanges2 ketakutan pon dah sujud syukur sangat...

So kali ni punyer anak iols akan make sure lebih strict...supaya iols tak susah nak ngadap anak nanges..sekarang ni dont simply2 kasi orang sebarangan cium anak ko okeh..takot oi ter mendapat pulak penyakit yang bukan2..sape yang menderita dikemudian hari?kita dan keluarga kita jugak kan...

Semoga kita lebih berhati2 dan alert dengan keadaan anak2 kita...

Monday, April 3, 2017

MEMENUHI SELERA ANAK TEKAK


Menghampiri bulan terakhir nak beranak ni memang pulun all out if teringin nak makan apa2...gigih sangat...

As a result....maka terbentanglah menu2 berikut dek kerana teringin punyer pasal huhuhu...


Presenting gulai siput sedut...sampai ke bangi iols cari tau...ke kedai gulai kampung..sadly masa datang tu derang tak masak menu itu pulak..sobssss...cari siput fresh di pasaraya pon sokmo habis...sobsss..iols prefer hok yang dijual di pasar raya..derang dah bersihkan siap2....last2 beli je lah yang kat pasar segar..walaupon berlumpur gigih basuh..tapi itu koje somi la....sedapnya..sampai ke malam menyedut siput uolsssss...perghhh...


Oh..dan ini jugak..nasi claypot..nak mencari beliau rasanya dah kemalasan nak terjah tempat makan..kebetulan tertonton cerita chef masak nasi claypot..teros catit resepi...suruh somi beli bahan dan buat sendri...oh yummy sangat..mujur rumah emak ada periuk tanah huhuhu...dapat makan kerak nasi claypot yang hangit2 itu perasaannya tak dapat digambarkan...hahahaha...


Ini  versi teringin jugak..konon nak beli se slice kek saja..tapi satu slice 5 hengget..orang kat orang lebih dari 4 kepala...tengok di kaunter kek, ada sebiji butter kek hanya berharga 21 hengget...omg muroh weh...dan sedap...memandangkan besday anak nombor 2 tak selebret lagi, iols kasi beliau tiup lilin feeling2 sambut besday..ekekeke..tunggu iols dah beranak, habis pantang sihat tubuh badan baru kita sambut kat luar yer anak2.....


Harapnya dah habis lah craving2 ni..penat nak ikut selera anak tekak..penat nak cari hoih...