IKLAN..

Tuesday, April 30, 2013

AFIF ADLI IS TURNING THREE-HAPPY BIRTHDAY TO YOU!


Alhamdulillah...dah besha dah anak mama...kejap je rasa dah 3 tahun....yeppp..kejap sangat rasa..macam rasa tak puas..rasa nak putar kembali masa sekitar umor apip 3 bulan keatas..takmo masa baby..sebab masa ni asyek nanges..nanges...nangessss  je, pastu nak kene henjut buai..lenguh tangan ok!..esok nak p keje, tido tak cukup..pastuh rasa nak marah je..stress..

.....and now 30.04.2013...selamat hari lahir....you are always be my baby.......!..tahun ni tak sambut grand2 macam tahun2 sebelum....takdak kek kartun2 okeh...nak jimat2 sket..bahaha...sebab tak sambut grand, present nak kasi lebih sket..


‘Hepi besday apip-you brought me so much joy-with every little thing you do-i’m glad that you’re my son-i still remember having you on that joyous day-the tears i shed of happiness-said more than i could say-i thanked Allah from up above-for giving you  to me-then made a pledge to care for you-to the uttermost degree-through the years you’ve blessed me-much more than i could you-l love you so my dear sweet son-my pledge i do renew’



Monday, April 29, 2013

MASAK LAGI!


Alololo...gambar makanan lagi yer...gigih kan masak kalau kelaparan..completelah menu aku dengan ulam skali..budu je takdak sebab stock cilipadi kehabisan...


tema kali ni adalah  'TELOR'..bahaha..sambal telor rembat dari rumah omak...telor itik masak cilipadi yang ohsem....jeruk maman euww, taugeh goreng..ngehngeh!


Telor itik masak lemak putih, sambang sotong petai dan telor masin..see..memang tema telor..hikhik..

Minggu ni tak taulah  nak masak  tema apa pulek..mihmihmih


CUTI2 DI GOLD COAST MORIB


Weeehuuuuuu....akhirnya sampai juga jejakkan kaki disini...setelah bermacam2 dugaan dan halangan menimpa...lepas kensel first trip tuh, hubby booking another tarikh kat tempat yang sama jugak...almost sebulan jugaklah merancang...nak bawak apip ke sini..mandi2 pool dan pantai...sekarang ni mane2 tempat yang ada pool dah jadi tempat feberet to go...so, here we go bebeh!



gigih print map kat google  tapi hampeh tak boleh pakaiiiii....and finally tiba di morib pukul 12 tengahari...bawak apip singgah pantai morib...


check in time pukul 3 petang tapi  kitorang dapat check in awal pukul 12 sebab orang pon tak ramai..dapat view bilik  (*1108) pon cantik facing water park..apip semakin excited nak mandi...


masa check in, derang bagi kunci bilik berserta tag ke water park dan kupon breakfast buffet..Apip FOC untuk both makan dan mandi..boleh mandi water park tu selama mane kita menginap di situ tapi make sure tag tu tak bukak..deposit bilik kene letak 50 hengget dulu, nak check out nanti akan direfund..


bilik adalah cantik dan sangat puas hati...yang penting selesa..arah kiblat pon ade...cuma sejadah je takde, kene bawak sendri..oh, bilik air ada jakuzi..hoyehhhhhh..boleh berendam lama2 mandi buih..

                          

apip lah yang paling lama berendam..


pastu sambung mandi kat water park..makbapak terjun skali  jugak..mihmih..


waktu siang tiba di morib agak payah nak cari kedai makan..sunyi jer..kalau jumpe restoren tepi jalan pon, tutup..sedeh sebab kelaparan..last2 jumpe kedai makan kat medan selera tapi lagi sedeh sebab tak sedap..huhu.. nasib baik malam happening kat pantai morib..banyak kedai makan..pilihan pon banyak.....gigih nak makan seafood punyer pasal..malam tu kitorang makan satay daging yang juicy sangat 10 cucuks, siakap bakar, sotong bakar, kupang bakar, sup tulang & kailan ikan masin..kekenyang macam ular sawa!haha..


 

lepas check in bilik, sebelom terjun kolam, kitorang sempat lari jap ke Sepang konon nak usha hotel dan restoren seafood kot2 tak puas tido semalam boleh lari ke sepang pulak...tak jauh pon dari morib lebih kurang 16km je lagi..tapi tak jadi..apip sakit perut...sembelit uollsss...sampai nak mandi kolam takdak mood tapi asek tenung je kolam tu dengan pandangan yang sayu..breakfast pon  takdak selera..sedih iolsss!..lakibini gigih tau bangun pagi nak breakfast punyer pasal..hikhik..menu pagi so-so ja...balik bilik je terus terjun jakuzi....berendam sampai pukul 11 then terus check out..

 

sovinier from morib...tak tahan kecomelannyerr terus rembat..3 seploh hengget..FM pon ada tapi hok cokia pasal tulis tangan jewwww..huhu..

 

Sebelum balik, kami singgah dulu Kerepek House @ Kanchong Darat...rambang mata iolsss..macam2 jenis kerepek..murah-murah sangat...geram...memang agak tamak sampai rembat macam orang nak meniaga..muahahaha...ok, jomlah balik..singgah umah omak den dulu nak hantar kerepek..

and at the same day....

Apip sakit perut sembelit  sampai nanges2 tak pandai teran..sedih sangat tengok dia dalam kesakitan... tak tahan tengok apip menanges, den dengan bantuan omak den berjaya mengeluarkan najis sembelit apip seketul besar..euwww..geli tapi anak punyer pasal aku sanggup..tapi disebabkan dak apip masih lagi menanges dan operasi mengorek tidak berjaya kerana najis takmo keluar.., terus bawak ke klinik and doktor kasi ubat 'pam air' masuk ikut rektum..hohoho....tak sampai 5 saat, terus berciciran najis apip macam guli..keras..macam mane tahu??sebab den picit..muahaha....lepas tu barulahhhh apip tak nanges dah.. lega kot semua dah keluar...barulah datang balik selera makan siap request nak key ep ci...

 

Walaupon percutian singkat tapi rasa macam tenang sket kepala otak...kadang2 perlu jugak gateaway sekali setahun asalkan dapat relese tension, dapat tengok pantai, alam...kan best tuh!...hari2 dok mengadap rutin harian yang sama sangatlah bosan kot..

After all, semua yang kami buat ni nak bagi apip new experience...sembelit tu pon new experience jugak..BAHAHAHAHA..ok..dah abes..


Wednesday, April 24, 2013

CUTI!


Akan pergi bercoti-cotian minggu ini bersama keluarga tercinterrrrrrrrr......yabedabeduuuuuuuuuuuu!

Monday, April 22, 2013

LAGI LAGI SASAPAN OII!


Ahad...dah jadi rutin mingguan kalau sampai turn..ke Sasapan ler kiter..tapi kali ni kitorang tak pergi lepas Zohor..kali ni pergi dah nak masuk Asar...tak lalu nak menunggunyer kalau pergi awal pon turn abah mengurut akan sampai di akhir waktu...


sementara menanti, marilah bercamwhore lagi sekali...huahua...kemain anak aku dengan spek itam...



there goes my baby..almost three end of this month....

Ok..rawatan di Sasapan berakhir jam 7...jenuhnyerrrrrrr...tapi hadaplah selagi perlu sehingga abahku sembuh...

MENU SEMPOI DI HARI CUTI!


iosss macam tak percaya sebab berjaya masak2 Sabtu dan Ahad lepas..tak tapau luar pon...hikhik..marilah berjimat selagi terdaya..muahahaha...setelah berhempas pulas menggodek menu resipi idaman..akhirnya buat keputusan nak masak menu........


ayam karipulay....yeayyyyy...dah lama nak masak tapi tak konfiden takut tak jadi..sape nak makan kalau sendri tak lalu..sampai lunyai kertas resipi aku dalam beg..tsk..tsk... 


Ok, ni menu malam jemaat kelaparan lepas balik koje..see, iolss tak tapau luar tau..gigih masak demi keluarga tercinterrr...sotong goreng kunyit...


sup sayur pak choy pon menu malam jemaat..menu ekspress ler katekan..campak sumerrr asal jadi dan selamat dimakan sudahhhh...



Hasil campakkan maka  menjadilah ayam karipulay, sayur kacang buncis goreng, telor dadar dan telor masin..marbeles...!
 
laki mak tanyer apasal semua menu letak daun kari?..whyyyy??sebab tema masak aku   adalah 'Daun Kari'..ngehngeh!gituuuu...ala2 Iron Chef pulak pakai tema2 nih...haha..yolah, beli daun kari kat pasar malam yang dah siap ikat getah, mane bleh beli sket2..sila guna sampai abes lah itu macam..tapi walaupon tema daun kari, takdelah sampai aku letak dalam telor dadar dan sup pak choy aku..cukup-cukuplah 2 menu dah letak daun kari..haha..

 

saje masak lebih2 ayam karipulay tu nak cicah dengan pau mantau yang di stim di malam hari...malam acik makan ringan2 aje...


pastuh ada masa lebih2 sket masak pulak Cornflakes Madu..hubby request...barang2 pon dah sedia..madu-cornflakes-badam&walnut..marilah mencampak..eh, memasak!


campak butter dulu...


pastu campak cornflake - madu - badam & walnut....kacau2 seketika sampai  agak2 garing...


taraaaaa..Cornflakes madu ready tu ngapppp!....kejap je dah siap kan??senang sangat nih...okeh, akan masuk list untuk kuih raya 2013...


Menu hari Ahad pulekkk..ewahhhh  kemain kannn..Asam Pedam Daging dan Ikan masin saje...takdak sayur2..semua sayur dah campak dalam Asam Pedas...muahaha..rajin kan?

Overall mak terkejut sebab berjaya masak dan tak makan luar untuk tempoh 2 hari cuti..syabas!..ngehngeh..



MANDI KOLAM PULLMAN @ PUTRAJAYA


Hai uollsss....sabtu petang weolss telah membawa diri ke Pullman Putrajaya untuk mandi manda..yeayyyyy...pssttttt...bukan kolam pullman hotel yerrr, kolam awam sebelah hotel pullman..hikhik..


Yeayyyyy..tak sabarrrr...


sila bayar dulu duit cukai..2 hengget dewasa 1 jam...


tag dah dapat kalu, silalah pakei..


dah bayar cukai kalu, baru boleh masukkkk...


apip dah ready nak terjun kolam...


tapi apip tak terjun sorang2...makbapak terjun sekali...syiokkk wohh..air dalam kolam sangat dalam paras bahu ku...puas hati..barulah boleh buat renang berirama...kolam kanak2 pon turut disediakan..tapi kita tak suke kolam cetek2..ape khelassss!.muahahaha..

 

aktiviti selepas mandi adalah makan..haruslah kelaparan weollssss...di luar ada karnival ape ntah lumba2 kereta control..maka ramailah orang meniaga makanan...haruslah hepi sebab dapat beli makanan di A & W bergerak...


apip dan makbapak pon hepi dapat makan curly friessss...omnomnom!

 

minum air rootbeer...


 makan coney dog....hewhew..


sambil tengok kete racing kecik lumba2..weeeeeeeee..


duduk atas jalan sambil makan2...


lepak kat padang...


bonding time with daddy..man to man


Begitulah kisah sepetang kami...dah kenyang..jom balik!


Wednesday, April 17, 2013

JIM’S BURGER AND BREAKFAST


Tapau saje...



Hubby keje luor semalam...area Shah Alam saje...jadinya terus menyinggah di persiaran Akuatik..ade kedai burger American Style katernyer....burger besor2..gemoks2!....dapat sms from hubby suruh pilih mane berkenan..ngehngeh...terus bukak blog nak refer menu yang berkenan di hati...tapi yang berkenan di hati takdelah pulak..dem!



Nak pilih menu dari kejauhan memang fail so hubbylah yang tolong pilih on behalf of me ikut tekak dia..takpe..mak telan aje..pastu tanyer nak add on ape2 bersama-sama itu burger...hohohoho..jangan ditanyer...aku suruh add on semua...MUAHAHAHAHA!..tapi rupanya aku salah paham konsep add-on itu kedai...ingatkan add-on tu cam order side dish...salah rupewnyewwww...add-on itu merupakan tambahan filling yang nak dimakan dalam burger itu..hohoho...i was wrong earlier dan dah pilih semua filling to add-on..macam konsep Subway ler...tapi nak pilih semua for filling pon tadehallll...



Rasa yang not bad tapi for me kalau burger kayak gini harus dimakan panas2 berasap baru puas kan.....nampaklah cheese yang meleleh, roti pon lembut lagi, daging pon wangi dengan keharuman menusuk meow meowwww....emmmmm...shedappppppppp!..kalau makan masa burger dah sejuk tak dapek lah nak menggagumi kelembutan ker whatsoever sebab burger kalau dah sejuk tak berapa nak sedap..haha..Kenyang okeh!...sampai nak termuntah balik bluweekkk!



beef beacon + sos piza + sos mushroom + yellow onion





 kentang ni satu set la dengan burger..
 


apip layan kentang saje 


Oh, hubby makan kat sane terus...dia makan burger yang kene sign agreement dulu baru boleh makan..huissshhh...kira makan burger pedas tu atas risiko sendri la kot2 tercirit birit ker, tekak berdarah ker...



Kepada penggemar2 burger yang kalau beli burger ramly tuh tak cukup satu tapi kene beli double baru kenyang, silalah cuba makan kat sini pulak...cer tengok samada boleh kenyangkan korang ker tidak....google lah sendri yer..acik tak kosser nak taip address..tata..