IKLAN..

Monday, September 11, 2017

HAI GM KLANG


Punyerlah dah berzaman gm klang wujud weols baru nak menerjah..sebelum ni asek tak ter terjah pasal banyak nau soping kompleks all rounder..rambang mata...tapi duit takdek maka dok lah dendiam kat rumah sahaja...anak2 garu kepala kebosanan tahap langit ke tujuh pon hadap je lah katun kat tibi huhu..

So semalam kelmarin ke klang lah weols..tujuan asalnya mahu ke hotel primera untuk ambil voucher hutel...lama dah tak pergi bercuti rasanya kofkof..anak kecit blom cecah 6 bulan makbapak dah gedik2 nak bercuti...tapi sekarang nak pergi bercuti harus pergi masa coti sekolah sahaja sobsssss...takpe2, kumpul vaucher dulu nanti kita redeem lumpsum tros...vavava..

Macam mana dapat voucher hotel?yaaaa somi dapat fon kol suh datang konon been selected dan nak bagi talk pasal percutian sahaja rupanya ada cerita lain wooo..suku sakat mlm jugak ooo...memang naik darah wooo..nasib baik dapat jugak voucher..hampir2 nak amokan wooo..hahaha..amokan yang sungguh worth...tapi kan memang sekarang tektik kampeni  buat marketing pancing thru voucher percutian ek...tapi sebab hakak dah perpengalaman hakak berjaya tepis watever carta keuntungan yang derang tunjukkan..herghhh...kosser heh..iols memang gila duit tapi bukan tahap mereng percaya bulat2 carta2 korang itew..never okeh..

Dapat voucher tros ke gm klang...first time jejak jadi pening kepala sket la tengok tempat pack super serabut...the price takdelah murah pom...baju2 sama harga macam kat mall..the stroller and barang2 baby pon murah lagi di lazada noks...cuma mainan budak2 tu harga quite cheaper dari luar...so lulus untuk beli menan anak2 je. Yang lain sila soping dengan mata sahaja..sobsss..


Anak2 macam ketidakwarasan bila setiap floor ada kedai menan..semua pon ko nak...mampos lah gitu...nasib baik budak2 tak boleh pegang duit jadi semua mainan melalui tapisan makbapak baru lepas dibeli..haih..being makbapak ni sungguh hati tisu..konon takkan beli mainan tapi end up beli jugak kan...huhu..tapi dah takmo beli yang mahal..beli buat syarat je...sebab buang duit rasanya..baik beli henbeg eh?haha...keluar dari gm klang otomatik derang pon lapar hahaha..masa tengok menan kenyang lagi kottt....

So next time iols akan jejakkan lagi kaki ke gm klang pasal tak habis round lagi..haritu takut nak round every inchi kang terserempak dengan kedai menan best anak2 nampak pulok..habislah ken...haha..next time takmo bawak anak2..biar makbapak je datang nak usha2 barang..kahkah...


Tuesday, September 5, 2017

TOLEH BELAKANG RAYA HAJI 2017


Tahun ni beraya di kelantan..yaaaa..dua2 raya pukal raya di pantai timur..takde dalam perancangan pon nak beraya di kelantan..sepatutnya hari merdeka weols dah gerak balik ke kl..tapi tiba2 jibby kasi coti..sempena kejayaan sukan sea..apakah?haruslah selebret tambah coti untuk tido lagi semalam..

Pergh..coti kali ni memang terasa lama sampai tak tau nak bawak anak2 berjalan di mana..hari2 weols keluar hahaha..habis tawaf aeon jusco, tawaf pantai pulak..bawak anak2 mandi kolam lagi..perghh...tulah...dah pupus agaknya aeon jusco di kl sampai di kelantan sanggup pulak masuk tawaf setiap floor...tu tandanya memang sangap habis blurrr tak tau nak jalan mana lagi kahkah..kalau banyak duit memang konpem angkut anak2 tido hotel je tross..saje buang duit katernyer..wahhh macam orang kaya raya berjaya..


Kalau coti sekolah, anak2 memang payah nak makan nasik..ajak derang makan nasi kepal..bolehlah janji derang makan dan kenyang...ini adalah pertama kali weols keluar makan di restoren dengan bawak anak kecit bersama...piya@3month..mujur baby memberikan kerjasama maka weols dapatlah makan dengan separa tenang...walaupon ada babak menangis tapi memang sudah dalam jangkaan..makanya..jangan banyak cekadak nak makan santai2..sila makan laju2...


Setel makan, anak2 nak naik binatang purbakala pulak..haaaa naiklah kau orang...5 minit 5 hengget..dikala nak semuanya habis cepat 5 minit pon terasa lamanya woih...


Setel tawaf setiap floor fefeling tourist..pandai derang deco...terasa nak menari para2 sakura kofkof..


Ini port wajib singgah brekpes kalau balik kelantan..tapi tak dapek lah dek non..anak kecit not in good mood kalau pagi hari...sobsss...jadi weols tapau je roti titab nih..5 hengget weh..beratur kemain lama demimu roti titab...packging very the eklusif...mahal kat kotak kot...huhu


Ini nasi impit sama dengan isi ikan serunding..eh ye ke gitu nama dia..idokler iols tau..janji beliau itu sedap dimakan..


Menu raya haji setiap tahun di rumah mertua tak pernah susut..memang bersusun penuh meja...huhu..walaupon mood beraya takde tapi makanan tetap very the meriah..konsep raya tahun ni biar takde baju tapi kenyang di perut...


Selamat hari raya haji uolsss...ini je lah gambar raya haji weols nak beranak tahun 2017..sekian..

MEET AND GREET GIRLFRIEND @ GLORIA


Dah lama tak jumpe kawan lama..walaupon koje sebelah menyebelah bangunan ..sokmo bizi..nak jumpe kat luar memang takdelah kot..iols takde sesi 'me' time...everyday is sesi bersama famili kalau tak koje...kalau iols tak koje dapat sesi me time sakit sahaja..so sad...eh tak sad..sukeeeee....syukurrr.....hidup iols dah complete walaupon tak kayo rayo tapi at least masa iols terisi dengan famili...walaupon sekarang ni rasa penatnya ya ampun..hadap je laaaaaa....ko komplen pon bukan tetibe hilang sumer koje2 ko..

Jadi hari ini tros set up lunch bersama sahabat lama..gila tak lama..more than 23 years usia persahabatan gitew...dari darjah 5 okeh..walaupon tak selalu hang up sebab masing2 pon dah ada famili but tetap diingatan...iols ni pon bukan sejenis yang sentiasa 'i'll be there for you no matter what' gitew...tak kosser...banyak lagi koje aku..as long we are good and keep in touch pon hokey je...

Area opis iols ni memang macam2 jual..tapi sumer mahal2..alang2 mahal, jomlah makan tempat mahal tros gagaga...iols memang jarang makan kat gloria ni..kalau datang pon tapau air je..roti2 sumer iols tak beli yer..tu semua mahal tuh..tak berbaloi...beli air tu pon sebab dapat diskaun media...rabak poketku nanti..tapi sebab kita nak sembang2 santai..nak duduk sandar2 lepak sambil sembang tanpa jerit2 dengan suasana yang cosy makanya iols pilih gloria..nak lepak starbucks takut..kahkah..iols tak pernah masuk duduk di starbucks..dari iols tercangak2 pilih menu baiklah kita masuk je tempat kebiasaan..wah kebiasaan gitew..kate tadi jarang2 masuk....kofkofkof...


Gloria punya menu macam biasa...tak sedap sangat..takdelah macam loser sangat pulak kahkah..average joe je..nak2 lagi dengan pelbagai saingan dari kafe hipster..menu pon hipster sampai tak lalu nak makan...kohkoh..yang penting hakak kenyang dan dapat sembang dengan aman...



Monday, August 21, 2017

HARI MASAK SEDONIA


Sekarang ni weekend je hojan...petang je hojan...malam je hojan...kalau tak hujan, cuaca mendung dan hujan jugak membawak ke malam..kalau nasib baik hujan tak lebat boleh tengok tibi..kalau tak, memang tibi tak boleh pasang, siaran pon tak dapat...macam tak biasa astro lorrr...

Hujan biasanya asekla laparudin..tak taulah ngape...jadiny weekend ingatkn boleh relaks having fun wahhhh gitu..last2 ke dapor jugek iols..dari pagi membawak ke malam...dah serupa meniaga pulak..

Mood anak kecit on off..mood tak baik kita angkat dukung..mood baik kita letak suruh abang abang layan..huhu..tapi kalau kebiasaannya mood tak baik pon iols letak je sampai dapat jeritan high pitch baru iols layan babacak kejap huhuhu...kalau ikutkan layan anak sokmo memang satu koje pon tak boleh buat...


Eh ape ni pe ni..kata masak tu haaa ada pija hut tuh..nipu je kejenyer hahahaha...konon2 nak tekel selera anak2 sebab derang rikues nak pija..bapak pon order ler untuk dinner..tapi anak2 makan sekeping jew?....apakah?...lenkali kalau korang kata teringin pon iols nak bolayan je..makan main2...maknanya terpaksalah makbapak habiskan okeh...

Lunch sabtu day iols masak ikut tekak orang dewasa, kari udang, siakap goreng n sayur goreng...kalau ikut tekak budak2 derang bukan makan pon..beria lah mak ko ni masak..kalau apipdoli lagilah...haih..makan nasi putih kosong pon sanggup je beliau...kita yang tengok ni sakit hati pasal lauk punyalah banyak terbentang tapi ko makan nasi kosong gitu je?amukan weh anak tak ambik lauk...

Petang sabtu bosan..masuk dapur balik...nak makan manis2..lalu terrrrbuat brownies..tapi brownies extra manis..tak lalu makan..versi campak2 so tak berapa nak chewy guwey...anak kecit tetiba nanges pulak..elok2 tido tiba2 bangun pulok...huwaarghhh...dinner masak nasi goreng je lah pasal lauk siang dah gone haha..

Ahad day masak lagi...omg gambar lauk tak sempat ambik ekeke...see..masak je lah kojonyo...tak sempat kuali nak kering dah kene angkut balik untuk masak...masak untuk lumch tros sebab apipdoli ada kelas taekwando..anak rikues nak singgang ikan..haih..tekak kelantan anak bujang iols ni..makan nasi dengan kuah singgang je...lauk ape pon tak ambil..petang lapar balik...buat roti jala..konon nak try n error je dolu tapi ada tetamu..consider jadi la tros...hoho...dinner iols goreng spageti aglio olio..orang itali je cakap aglio olio..orang malaysia cakap goreng bodoh je..tumis2 setel....tu je menu terpantas dan mudah...

Habis dah weekend day iols yang super pack...minggu depan iols nak gantung kuali..nak rehat pulak..yeay!


Monday, August 14, 2017

TAK BERAPA NAK SHELLOUT SANGAT


Sekarang kemain banyak kedai shellout beranak pinak..senang tokei kedai..tak payah beli pinggan..semua lambak atas kertas je..setakat ni iols tak pernah cuba mana2 kedai shellout..belum berkesempatan lagi..anak tengah kecit..buat penat je pasala derang bukan makan pon..dengan nak tengok anak2 kot2 derang berlari dalam kedai..dengan nak makannyer..tercekik kulit ketam kang naya je...

So marilah ber shellout di rumah saja..senang..ko nak makan bape banyak pon tadehal..yang pasti weols tak lambak atas kertas..kosser hoih nak mengemasnyer..


Dua jenis kuah, satu grill...tiga jenis seafud...kahkahkah..padahal makbapak je yang makan..anak2 tak suka...lantak koranglah..sedapnyewwwww..kenyang malam semalam...sambil makan sambil tengok tv sambil layan anak..haaaa konpem boleh makan dengan tenang sebab anak ko dalam rumah je...

OUTING YANG PANAS


Sejak ada anak kecik, jarang sangat keluar rumah..nak beli barang dapor pon selalunya somi je soping sendri atau beli barang kat kedai runcit saja...memang sejenis kemalasan hoih nak bersiap keluar..dengan mengangkut anak2 nyer lagi..tapi hari tu terpaksalah mengigihkan juga kudrat...nak soping baju sekolah agama anak..dah hujung tahun baru sebok beli baju kofkof..ingatkan bintang fesyen ada jual baju sekolah rupanya baju tu muncul time betol2 orang dah start nak beli baju sekolah untuk naik darjah saja..makanya terpaksalah ke kedai profesor @ tesco..memang konpem jual baju uniform sepanjang tahun hoho...tapi harga boleh tahan..kenelah redho..try test bayar ngam 20 minit je..hahahaha...apakah?cepat kebenor?tak sempat nak sedut ekon tesco...punyerlah nak besiap kemain lama, last2 20 minit je dalam tesco...banjer derang main game token buat syarat..haha


Kesian tau kat anak2..terpinga2 eh eh baru nak lari2 keliling tiba2 makbapak ajak balik...hehe..alololo kesian pulak..bawak ke jusco pulak nak beli donut sedap...bawak anak2 beli tempura jugak..pon setel sekejapan sahaja...kahkah..konon nak habiskan masa kat dalam mall..sejuk skit..sekarang kan musim panas...semuanya sebab kete tiba2 buat hal..ekon tak berfungsi..panas hoihhhh..tapi duduk kat mall saja2 pon bosan..anak2 pon takde idea nak jalan kat mana..weols pesen tak suka lepak lama2 dalam mall..biasanya memang lepas beli tros balik..baik duduk rumah....kasi setel semua perkara cepat2 boleh balik rumah...

Wednesday, August 9, 2017

DAFTAR LAMBAT SRA


Setelah menimbang tara pelbagai kemungkinan finally iols masukkan juga apipdoli ke sekolah rendah agama..yup..tahun 1...kategori lambat daftar kekdahnya...dah nak dekat hujung tahun...tapi better late than never kens...mujur sekolah boleh terima lagi kemasukan beliau walaupon lambat...

Disebabkan lambat kenelah daftarkan diri sendri nun di pejabat agama daerah hulu langat nun di bangi...ambil borang siap2 di sra dan folo arahan seperti dalam borang..tapi sebelum tu iols kol dulu PAID untuk konfemkan submit borang kat unit mana.. gitew...ioils pon dah infom anak yang beliau akan start masuk kelas agama...nampak macam beliau redho je huhu..setel registration di paid, iols kene uruskan transportation beliau pulak dari sekolah agama ke tempat transit beliau..tercapailah hajat apipdoli nak naik bas sekolah ni huhu...

Kiranya percaturan weols masukkan apipdoli ke sekolah agama persendirian kurang tepat..ingatkan boleh bertahan smpai darjah 6 tapi tak dapek jugak..ustaz pon kejap2 takde dalam kelas...sesi pembelajaran tergantung..tu belum masuk lagi time makbapak penat dan malas nak menghantar anak..sabtu ahad kan biasanya makbapak nak dok dendiam dalam rumah..weekdays hari rushing..weekend nak rehatlah...tapi kene menghantar pulak anak ke kelas agama...nak anak pandai, nak hantar anak macam2 kelas tapi makbapak malas..hmmmm ..masalah besar jugak tuh..huhu..

Nak mengajar anak sendri, pengetahuan weols ni terhad..ilmu agama takat untuk diri sendri je lah pon..bahasa arab sepatah haram tak ingat hahaha..lagipon weols tak tau teknik yang betul nak ajar kasi paham...sebelum iols rasa bersalah tengok anak tak pandai bahasa jawi dan others subjek, baiklah kasi masukkan jugak anak iols ke sra...at least beliau boleh belajar dengan yang lebih arif..iols takdelah mengharap anak tros pandai agama..at least anak ada ilmu dan basic dalam agama..

Semua nak anak pandai....ni isu yang subjektif..tak kisahlah samada anak ko masuk sekolah mana pon..walaupon pada mulanya weols keberatan nak masukkan anak ke sekolah agama sebab takut anak penat ada sekolah sesi pagi petang..takut tak cukup rehat..takut tak sempat buat homework..takut takde masa yadda yadda yadda..tapi semua budak pon melalui rutin harian yang sama...rutin hidup iols pon sama jugak dolu2...sekolah pagi petang..kadang2 tambah lepas maghrib kelas tuisyen pulok smpai jam 9 malam..nanges...pandainyer tak jugak..kahkah..once ko dah start belajar memang forever la ko akan belajar non stop..tapi takpelah..untuk diri sendri jugok..yer..penat memang penat..penat dengan rutin harian yang padat..tapi budak2 ni tenaga derang banyak..jadi biarlah disalurkan ke tempat yang betul..supaya masa dan otak derang terisi dengan sesuatu yang berfaedah..iols sangat takut dengan pelbagai kemungkinan yang budak2 jaman sekarang boleh lakukan..penat takpe, boleh tido...ZZzzzzz...


Tuesday, August 8, 2017

KENAPA KITA MISKIN


Ayonyonyo...budak2 sekarang....kemain standed tau derang nih..kecik2 dah pandai pandang pada jenama dan rupa serta nilai sesuatu...tak macam kita2 dulu..dapat makan key ep ci pon humangaih...syorga okeh..rasa macam orang kaya...

Punyalah kemain makbapak bawak pergi bercoti tido hotel bagai, makan kat macam2 restoren, masuk tempat2 menan yang sokmonya berbayarlah di key el nih, dapat pakai baju raya upin ipin, bawak duit belanja sekolah beringgit2, baju berganti sokmo..tetaplah korang mengeluh miskin...omg..omg..omg...tak tau bersyukur sungguh...

Kenapalah haih derang nih..terlampau banyak berfikir...pastu sebok fikir masalah orang dewasa....plislah..let kids be kids...koje korang main, makan, belajar dan buat homework je..setel..kenapa nak berat2 kepala pikir tanggungjawab makbapak korang...adudududud...

Walaupon zaman sekarang zaman materialistik, iols tak boleh hadam kalau anak2 iols sebegitu walhal iols tak pernah beli spesifik brand..baju kat pasar malam pon boleh je beli asalkan lawa konsep dia..mungkin anak2 iols terbiasa senang..walau tak semua yang derang mintak iols tunaikan still derang tak lahir dengan kekurangan di sekeliling derang...kalau nak jadi materialistik sangat, tunggu korang dah besor, dah koje ada duit..sukatik korang la nak jadi materialistik pon..buat masa sekarang, biar mak korang yang jadi materialistik sorang2....kofkofkof...


Yang bener,
Mak anak tiga


Monday, August 7, 2017

LEMPENG BUKAN UNTUK LUNCH


Semalam balik dari kelas taekwando anak, somi pergi tapau buah..mungkin buah yang hampir pupus di malaysia..mungkinlah..sebab harga beliau mahal nak mampssss..kalau tak disebabkan teringin takde koje la membeli beliau2 si udang merah itu..tapi rasanya pokok beliau masih banyak di tanah air...tapi mengapa sampai beratus harga beliau?kot yer pon susah nk tanam, janganlah sampai rakyat marhaen telan ailio nak beli huhuhu...anak2 sekarang dah pandai pulak makan maka banyaklah saingan haha..sekarang ni apa je la yang murah? Semua pon mahal hoih!!

Bawak anak pergi cucuk 3 bulan...kos cucuk pon dah naik sampai 250 hengget..watdehek man!!!sekadar merungut je ni yer takde nak blame sape2..satgi cakap taknak kuar duit sila pergi gomen pulok..nak pergi klinik under panel vaksin limited first come first serve katanya...huwaaaaa....

Mujur iols ni kalis stress kalau takat harga barang2 naik nih..wahhh gitew..hebat sungguh nih sebab ianya tetap akan naik walaupon ko berpiket depan pejabat piyem pon..kuih 2 hengget 14 biji...ayam sekor singget...hpstdgstshdb÷+%÷%÷%÷×+×+=×%/#@## hampehpeh....iols stress kalau anak tak tido malam memekak nanges2 tak tau nak apa tapi nanges je hah..itu memang haku stress nak mampsss..boleh gitu...hahahaha..

Lagi satu perkara yang menyebabkan stress nak mampssss adalah tak tau nak makan apa...tros jadi bodo ibarat semua kedai2 di ampang ni dah pupus dan tutup...jadi jomlah makan lempeng je...


Kenyataan yang paling menyedihkan bila nak buat lempeng pon tak tau..sampai kene gugel...folo resepi betol2 barulah dapat lempeng cantek...iols memang tabik spring lah pada mak2 yang anak berderet tapi lek2 je masak lapan ploh jenis lauk lunch..pastu malam kang sambung masak dinner pulak..perghh..hebak okeh...buat masa sekarang iols nak masak sejenis lauk pon haru biru rasanya...

Balik karang makan lempeng lagi kottt..daaa...


Monday, July 24, 2017

LAUK


Akhirnya terjawab jugak persoalan mengapa anak iols menanges jerit2 start dari jam 12 temgah malam membawak ke 5 pagi...sakit perut rupanya..atau dalam bahasa saintifiknya kolik...anak iols jugak tak sherasi dengan susu tin kaler pepel..dah fully tukar ke susu tin oren bebas laktosa barulah beliau serta makbapak beliau boleh tidor dengan aman...ya allah..tenangnya rasa hidup bila dapat tido di malam hari huhu..walaupon tido2 ayam sebab anak menetek tapi still rasa tenang...takpelah..at least kalau tak try and error begini iols pon tak dapat ilmu baru..

Bila anak dah boleh tido lena dan tak nanges jerit2 bolehla mak beliau masak lauk banyak dari kebiasaan..errr banyak ke tuh?..hahahaha...


Walaupon lauk simple2 pon rasa sangat mencabar..itu pon banyak dah short cut sebab bawang dah siap2 blend, ayam dah siap2 perap...itu pon berpeloh tskkkk tskkk...eh dah lama.tak up gambar makanan kens..dolu2 rajin la makan kat kedai..sekarang tade maknela dengan anak kecitnyer..dengan jadual yang super packnyer...sekarang nak keluar rumah pon malas...nak bersiap apatah lagi..kalau tak disebabkan ada anak2 lain memang gwa tak keluar rumah dah..


Orang kata kalau makan telor kembar dapat anak kembar..rasanya berpuluh telor kembar iols dah cekiks dari sebelom preggy tapi tetaplah yang keluar tu single kofkof..jadi saya tak setuju makan telor kembar dapat anak kembar..huhu...mujur lah pon tak dapat kembar..baru sorang pon nak tergolek rasanya...sobsss..nak soping pon semua pakai hujung jari je gitewww..tapi soping dihujung jari lagi bahaya okehhh..

Daaaaa....



Friday, July 21, 2017

ANAK-ANAK-ANAK


Tahun ni memang tahun super bizi..sampai anak2 punya taska dan skool buat majlis raya pon iols tak sempat nak beli apa2 untuk part of sumbangan...kesian..jadi main rembat je apa2 stok biskut raya yang ada dirumah..mujur jugak ada..

Balik dari opis rasa macam tak sempat nak buat apa2..nak rehat santai2 lepak depan tibi pon tak boleh..singkat sangat waktu rasanya...sembang dengan anak2 pon ala kadar..lebih pada rasa nak marah..sebab penat..otak pon jeng...fuhhh macam komplikated betol masalah iols nih haha... .....tu belum campur kalau memasak dirumah lepas balik koje...huwaaaaa...fenatnya....dapat baring atas katil empuk memang nikmat sungguh..tapi tulah..sekarang nak baring pon tak berapa nak feel sebab baring ngereng netekkan anak...sakit pinggang okeh..tak sabar nak tunggu baby besar...

Makanya kadang rasa macam terlebihkan perhatian pada baby dan kurangnya perhatian pada anak2 lain..sobsss..iols tak berdaya nak pandang semua perkara one shotttt...iols bukan superwoman...itu baru 3 anak..patutla sampai situ je Allah kasi rejeki anak kat iols...kalau lebih mungkin iols boleh fitam...huhu..

Ini macam iols memang kene bayar balik hutang masa dan perhatian dengan anak2...nampak tak iols ni emak yang penyayang..cuma garang je terlebih kofkof....tapi kene tunggu baby stabil semua perkara baru boleh plan...

Kemon pia...semua dah ready nak holiday.. tunggu pia je nih...



KOLIK


Semalam...tukar susu anak..kasi colimix...leganya tak dengar anak nanges jerit2 dah..terbukti memang anak kene kolik...iols ni tido memang konpemla tak lena sejak bertitle emak orang..tapi dapat tido berkualiti tanpa dengar anak nanges2 jerit pon dah sujud syukurrrr..

Hopefully progress anak bertambah baik..ngam dengan susu baru..berak hari2 tanpa sembelit...tido dengan lena..bangun pon ceria...wahhh gituh..


Wednesday, July 19, 2017

SOB-BA-RO


Anak kecit iols sejenis yang payah nak tido malam...huwaaaaaa....tak tahula samada banyak 'kawan' yang menegur atau sebab kolik...bila gugel info punca2 baby nanges malam ni antara kolik dengan nampak setan je..iols pon tak reti nak detect jenis tangisan anak iols..huhu..jenuh bertepuk sampai lenguh2 tangan weh..tak makan saman...letih tangan dan mulut...mata dan kepala ko jangan cakap la...fenin kalau hari2 cenggini..sehari tido tigapat jam je..kalaulah kurang tido menyebabkan iols kurus dan ramping tanpa berlapar alangkah bahagianya...kurang tido akan menyebabkan kesenduan di opis..

Iols bukan seorang penyabar..sangat tak sabar...semua nak cepat..bila jadik macam ni perasaan tu macam2..harap2 tak meroyan..iols ada baca kalau dah lepas berpantang pon boleh je meroyan kalau terlampau stress..huwaaaa...jadi sekarang ni sangat berharap somi boleh take ober anak2 supaya iols boleh pasing kalau perasaan tu dah tak keruan...bukan tak sayang kat anak tapi yelah..kita ni manusia biasa je..tahap kesabaran pon ada limit...haih..cepatla besar yer baby...

Monday, July 17, 2017

BIZINES


Lepas entri berak tros mendiamkan diri dari radar..hahaha..iols is biziness..kadang nak mandi pon takde masa..hahaha...tapi tak taulah ngape biziness sangat...orang lain ada anak patlimanamtujuh lek2 je buat koje..huhu..iols masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..

Last week iols buat appointment sama dengan al islam..mahu sunatkan anak dara iols yang satu itu..puas godek2 dalam gugel tade pon mak2 yang share citer anak derang kene sunat..iols ni hati gundah gulana takut anak sakit jadi mahu riki2 pandangan emak2 lain..tapi nak tak nak kene face it lah jugak..takkan forever tak buat..jadi apa2 hal, makbapak jugak yang dipersalahkan..tskkk tskkkk...

So dah setel urusan anak lega sangat rasanya..tinggal last urusan iaitu aqiqah..inshaallah weols nak setelkan before akhir tahun..selesaikan urusan anak awal2 sementara ada duit nih...

Daaaa...

Tuesday, July 4, 2017

ANAK DAH BERAK~HIP HIP HOREH


Hahaha..anak berak pon boleh jadi satu perkara yang menggembirakan hati okeh..zuhud sungguh!hahaha...seminggu iols menanti..risau je bila anak kecit tak berak..anak besau2 tu jangan ditanya..memang berak sokmo..walaupon berak senyap2, makbapak memang spesis terer menghidu huhu...

Hari ke 7 anak kecit berak...balik opis perkhabaran gembira dikhabarkan oleh opah beliau umpama anak dapat result spm 20 A ko!kahkah..

Iols dah stat masuk koje..anak2 dah stat masuk taska balik..anak kecit tak berani nak hantar taska..iols pas pada emak untuk jaga selama 2 tahun...iols tahu iols ada pilihan..mungkin orang lain takde pilihan dan terpaksa tawakal hantar anak kecit ke taska..walaupon hati gundah gulana..haih..bertabahlah emak2...

Sebelum anak berjaya berak iols ada jugak bagi ubat dulphalac 2ml seperti yang duktur suggest tapi tak fully masuk mulut baby huhu..senaman lutut ke perut baby pon iols buat setiap masa...lepas bagi ubat dulphalac baby still tak berak..asek kentut2...tapi kondisi perut masih lembut..jadi iols tak risau sangat..tapi bila anak merengek mulalah hati pon risau dan tertanya2 adakah baby sakit perut atau tak selesa?

Bila penantian baby berak dah berakhir, baby still merengek...rupanya memang perangai dia lorrr....herghhhhh....daripada risau kepada lega dan tros menjadi hangen satu badan sebab tak boleh buat koje apa..aseklah kene  ngadap ko je baby...ini boleh mendatangkan amarah ni hoih!

Iols harap perangai merengek anak kecit ni takat beliau 3 bulan je lah..janganlah bagi harapan pelesu..plisss!

Sunday, July 2, 2017

RAYA KAN SEBULAN


Gitew...statement berani dari orang yang tak poser walau sehari pon ahahaha...inshaallah tahun ni je la yang tak poser asbab dari beranak dan berpantang..lepas ni kalau panjang umor dan diberikan kesihatan yang baik, bolehla poser bersama umat islam yang lain...bila tak poser ni memang takde feel langsung beraya..persiapan pon untuk anak2 je lah..iols lakibini pakai je la apa yang ado..

Paling terasa takde feel sebab iols tak sentuh lemang atau pulut atau rendang atau tapai pulut....huwaaaaa..sedeh gilak..sentuh menu2 tersebut makanya hadaplah anak tak tido malam..gue tak makan ape2 pon menangis sokmo huhu..gigit sekut raya je lah yang mampu sobsss..mujur emak masak rendang tok dan nasi impit kuah kacang.. terubat rasa terkilan dihati....


Khelas menu rumah mertua..siap ada kek besau..menu raya memang sama tiap2 tahun..

Anak2 pilih kaler kuning..lantok..layan kan aje lah...


Team kezen kelantan = separa bising dan masih terkawal


Raya kedua bapak mertua buat tahnik dan cukur jambul untuk baby..jemputan tak ramai sebab ini program yang tak dirancang...


Team kezen key el...= bising nak mampssss dan sukar dikawal....paling bising anak2 iols lah kot...huwaaaaa...

Selamat hari raya uols..tahun ni raya bagi iols bermaksud duduk rumah diam2..nak bawak anak2 beraya sangatlah tak koser dengan anak kecit lagi weh...

Friday, June 23, 2017

SELAMAT HARI RAYA 2017


Esok last poser...lusa raya..tapi hari ni dah rasa bahang nak raya..sebab semua sibling dah gerak pulang ke kampung...tinggal weols je tak reti2 nak gerak pulang..semua tunggu last minit punya decision huwaaaa..iols hanya mampu tengok newsfeed rakyat jelata update ketibaan mereka di kampung halaman..sobssss...

Hari ni dah takde semangat nak masak..iols nak gantung kuali xde mood nak masak...ditambah dengan anak kecit buat perangai tak tido malam..jadi zombi iols hari ni..so iols mogok takmo masak..hatta buat air sekalipon...semua pon kita beli je...

Raya kali ni walaupon iols a bit lega sebab dah habis pantang 44 hari tapi tetaplah kene jaga makan..takboleh pulun macam sebelum ni..nak tala lemang pon tak boleh huwaaa..ape lah makna raya kalau tak cekik lemang dan rendang..walaupon sekarang lemang bukan jual time raya je..anyday pon orang dah jual..maka bertabahlah...beraya dengan anak kecit, dimata orang memang seronok tapi hati dan diri sendri yang melaluinya ibarat tangisan dalam kegembiraan gitewwww...

Selamat hari raya buat diri sendri..semoga iols tetap jelita di hari raya walaupon separa zombi..


Saturday, June 10, 2017

DAH SEBULAN


Last week ngam sebulan iols dan anak kecit...mendapatlah satu injeksen sebagai hadiah sempena cukup umor beliau ke sebulan..huhu..masih menompang di rumah emak tak gheti2 balik rumah sendri hewhew...tapi esok dah nak balik ke rumah tersayang yang lama ditinggalkan..sejak sebulan sebelum lahirkan anak...kononnya somi is risau jadi apa2 kat baby dan bini padahal emak iols lek2 je naik turun tangga masa berbadan dua dolu2..

Sebelum ke sepital, weols sempat singgah jakel mall..misi mencari baju raya anak2 bujang...derang rikues baju melayu kaler kuning dan sampin dan emak derang gedik2 nak beli baju melayu upin ipin walaupon anak tak mintak pon sebab derang tak tau hahaha...pembelian terpantas cuma memerlukan setengah jam sahaja untuk cari, pilih, test dan bayar baju melayu anak2..peluh pon tak sempat keluar..phewwww...membeli dengan pantas sejak ada anak2 ini adalah kepakaran weols...setel di jakel mall, ke quill mall to kill the time sebab waktu appointment lambat lagi..sekali lagi terjebak soping untuk baju anak perempuan pulak..ya ampun..menggila iols disitu..semua pon kulihat lawa dan comel..sekarang iols merasa beli baju anak perempuan..selama ni tengok orang soping baju baby girl..now its my turn...syukur ya allah..

Setakat ini anak kecit tidak menunjukkan perangai nanges pelik2 sampai pening kepala makbapak..takat nanges tak selesa udara rumah panas dan berbahang tu normal lah kot..sekarang memang musim panas luar biasa..tabik pada apipdoli kerana masih berposer..makin kurus kerempeng anak iols...oh walaupon begitu ada ketikanya anak kecit nanges juga sampai menguji kesabaranku...huwaaaaa...serba tak kena tahuk..eh tapi kan tido malam iols lena sangat..walaupon baby buat perangai disiang hari mujur di malam hari beliau tido walaupon agak struggle nak menidokan beliau nak2 kalau ada suara petir abang2 beliau...anak2 lelaki iols ni puaslah iols bertempik pon derang boleh buat dek..ibarat irama yang merdu agaknya suara bonda mu ini..terpaksalah bonda mu ini jadi resaksa sambil membuat libasan dengan hanger...ponnnnn sekejap je seriknya pastu sambung memekak..ya ampunnnn..stresss hokeh...iols ni berdoa je janganlah disebabkan ini iols mendapat pulak darah tinggi...takot oi...makan ubat darah tinggi tiap2 hari bukan perkara yang besh...

Jadi selagi boleh bersabar iols bersabar ajelah...walaupon kadang2 kesabaranku tercabar tapi bila dah libas anak tu rasa sedih pulak...pastu menyesal sebab pukul anak...huwaaaaaa...delema emak2 berhati separa tisu sungguh...

Sepanjang berpantang sendri nanti iols punya misi..mahu ajar baby minum susu fm disiang hari dan ajar baby tido secara alami di atas tilam..bukan dalam buai..walaupon 2 anak iols sejarah tido mereka di dalam buai..dan paling menjuarai carta kronik haruslah anak pertama...sobsss sobsss...anak kedua dah kurang pasal beliau direct bf..setel masalah iols...sumbat je kot malam2 terjaga..baby terkini nampak macam mudah lagi2 baby perempuan orang kata tak banyak hal..haih..harapnya begitulah..senang nak hantar beliau ke tangan opah beliau bila iols dah start koje nanti..memudahkan koje opah beliau jugak..

Tapi disebabkan baby adalah geng mengempeng dengan iols rasanya tido atas tilam secara natural adalah mustahil..jadi misi iols esok mahu cari puting...emakmu ini tak daya nak hadap dirimu sepanjang masa begitu juga opahmu..kalau tak satu koje ape pon tak jadi buat asek ngadap baby je..kita takdak bibik yer anak...abang apip pon dah kene kerahan basuh kasut sekolah sendri..tunggu tahun depan mungkin kene iron baju sekolah sendri pulak...

Semoga misi2 iols berjaya..yeay!

Friday, June 2, 2017

EDISI LUAHAN PERASAAN PUASA KE 6


Wow..hebat apipdoli..masih bertahan berposer walaupon sahur cincai2 je makan...tapi beliau memang sejenis yang makan tak berapa nak sangat..sebab tu kurus je anak bujang iols huhu..metabolisme badan pulak sejenis yang pantas..makanan baru masuk tros proses keluar..watdehel...cemaner nak dapat segala mak esah protin nyer hoih..
Iols salute sama apipdoli walaupon adik beliau dan emak beliau makan mee kari depan apipdoli, beliau tak bunyik pon..lek2 je tengok weols makan ahahaha..

Berbeza dengan jaman iols kekecik dolu..adik makan nasi telor dan kicap kat sebelah pon dah terliur sungguh...esok dah hari jemaat..iols dan anak kecit dah almost sebulan usia dan berpantang..another 1 week dah boleh balik rumah home suwitt home..rindunyaaa...tapi mungkin darjah kepenatan akan berganda sebab semua pon ko kene buat sendri..kalau sekarang ni semua pon emak yang buat hatta memasak dan mandikan anak pon..nak tolong lebih2 kondisi badan tak stabil..masih sakit2 urat, demam, sakit tekak watsoever..

Tapi sampai bila nak kene menetap di rumah emak..perlu juga kasi emak rehat sebelum sambung jaga cucu bila iols dah stat koje nanti..iols nak kasi emak waktu bertenang....boleh berbuka diluar sama anak2 bujang emak, boleh berterawih tanpa perlu layan cucu dan segala kerja rumah..walaupon sekarang cucu2 terkini dah tak buat perangai macam cucu edisi awal hahahaha..kiranya tugas emak dah ringan sikit compare before punya cerita...ya ampun..sampai emak hilang sore nak nyanyi dodoikan baby..lagu pon dah tak tau nak nyanyi lagu mana..semua lirik dah nyanyi tapi baby tak pejam jugak matanya..

Oh bulan poser ni emak sangat murah rejeki..dapat macam2 bantuan..for sure bantuan ibu tunggal..makanan, jemputan berbuka, duit bantuan etc...weols tumpang tengok je la ahahaha..serius..murah rezeki emak..berkat jaga arwah abah yang sakit bertahun tahun kot..

Berpantang sambil jaga baby kecit dan anak lelaki 2 orang sambil menahan kesakitan adalah sesuatu yang sangat mencabar..sangat stress sebenarnya..mujur ini last pregnancy..hari2 menjerit marahkan anak2 lelaki..boleh meroyan pulak iols nanti....sokmo gaduh main jerit2 dan nangis...adoii...membaranya hatiku ini menahan amarah..menahan tangan sebenarnya..dari memukul...tapi tetaplah jugak derang mendapat  barang sedas dua libasan hanger..huhu..

Semoga iols mampu bersabar melayan kerenah anak2 kecit iols..

P/s: tahun lepas punyer poser yang tak sempat ganti somi dah bayarkan fidyah..8 hari bersamaan 15 hengget..

Tuesday, May 30, 2017

POSER PERTAMA KALI APIPDOLI @ 7 TAHUN


Tahun ni takdak gambar lauk berbuka..sebab iols tak masak dan tak poser..tapi timing makan serupa dengan orang berposer...huhu..lapar oi..

Terpaksa tahan perut sikit atau makan sorok2 sebab takut anak terliur hahaha...sebab ini tahun pertama beliau belajar berposer...lagipon sekolah tengah coti 2 minggu..eloklah boleh belajar poser biar gheti berposer..lagipon beliau anak jantan kot..kalau diikutkan kiranya lewat jugak apipdoli belajar berposer..anak orang lain umor 5 tahun dah start belajar poser hokeh..tapi iols taknak push..kesian pulak kat anak..tambah dengan musim panas sekarang ni..takot plak anak iols kene strok haba huhuhu..

Tahun ni iols takmo strict sangat dengan apipdoli..iols takboleh nak fokus pada beliau..tahun depan haruslah kene paksa...apipdoli berjaya berposer pada hari senin..mungkin sebab gangguan hanya seketul compare to hari sabtu ahad..kezen ramai balik bercoti rumah opah..budak2 pulak biasalah makan non stop..tergoda jiwa tengok kezen2 makan...tapi senin iols paksa beliau poser..hopefully apipdoli istiqomah dengan poser beliau..weols tak letak ganjaran duit banyak pon..cukup dengan sehari poser dapat seringgit..hahaahaha..budak2 tak boleh pegang duit banyak2...

Kemon apipdoli...fighting!!

Friday, May 26, 2017

ESOK DAH STAT POSER OI


Esok dah masuk bulan poser..takziah pada diri sendri..sebab tak payah poser..eh patutnya seronoklah takyah poser dikala umat islam lain berposer..tapi pengakhirannya tetaplah ko kene ganti poser sorang2 dikala umat islam yang lain boleh makan huwaaaa...tu tak campur lagi dengan belen poser tahun lepas yang tak ganti tuh..nak kene bayar fidyah lagi pulak tuh...sobssss sobssss..

Pantang dikala orang lain berposer apalah ertinya weh..makanan takdak..takde orang meniaga pagi2..yang syorganya bila petang di bazar ramadhan je lah pon huhu..boleh beli dan makan tros dalam kereta huahuahua..tapi dah janji dari tahun2 lepas takmo jejak param..rela masak walaupon lauk simple2 daripada ko beli lauk kat param time buka nanti basi lalu ko hampa dan maki makcik yang meniaga itu..tak pasal2 hari pertama ko tak dapat full mark berpuasa..

Tahun ni memang banyak kelainan yang iols rasa di bulan ramadhan..selain daripada tak perlu berposer, iols jugak tak masuk tadarus di opis..sekarang ni opis di level 5..sama level dengan surau..tapi samada tadarus atau dengar ceramah agama atau kelas mengaji quran yang kampeni anjurkan, walaupon duduk se level dengan surau pon kalau dah malas memang takdapek la weh..semua pon iols takkan join muahaha..sejenis kemalasan apakah ini?bab ceramah agama, takperlu tunggu bulan poser, bulan lain2 pon iols tak datang dengar hoih..keras sungguh hati..

Semoga dengan berkatnya bulan poser ini dapat lembutkan hati iols walaupon iols tak poser hewhew..ada hikmahnya lah tuh allah kasi timing iols beranak dan berpantang di kala bulan ramadhan tiba..boleh mengurangkan banyak dosa2 tambahan..yang penting pantang iols habis seminggu sebelum raya..horehhhh...

Selamat berposer kepada semua umat islam..semoga poser korang lebih baik dan penuh daripada tahun lepas..

Sunday, May 14, 2017

SELAMAT HARI IBU


Tahun ni selebret hari ibu dikala sedang berpantang..sobsssss..makanya tak dapatlah makan selain daripada makanan berpantang...


Tapi mujur kfc masuk dalam senarai makanan yang dibenarkan makan masa berpantang hahahaha...

So..selamat menyambut hari ibu kepada emak iols, ibu mertua dan diri sendri...serta kepada semua ibu2 diluar sana...semoga iols menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 iols...amin..

FINALLY CHECK OUT


Leganya hati iols..anakanda sudah discaj tengahari tadi...takperlu lagi emakmu mengepam susu dan hantar bekalan susu hari2..takperlu bayar parking sepital 5 hengget sekali masuk..last day baru tau kene dapatkan cop di tiket parking dan hanya bayar 2 hengget...choi....tapi still kene folo up ...takpe..folo up is okeh dari kene menetap di sepital huhu..

Untuk kali ke 3 ambil darah, bacaan kuning menurun ke 6...tros doktor kasi balik yeahuuuu....

Ok..semalam iols beli nursing butter..percobaan untuk melihat samada krim itu berkesan dan menghilangkan ketakutan iols untuk meneruskan breastfeed...gitew..kalau tak sherasi bersama haruslah meneruskan lagi pencarian krim yang bersesuaian pulak..makan masa jugak tu disamping terpaksa menahan derita di dada....sobsss..


Lega uols...memang berkesan..sepatutnya lepas beranak, this is the most important thing yang perlu masuk dalam list barang berpantang..huhu..no more tears dan ianya selamat untuk baby in case ko terlupa basuh dan tros sumbat dalam mulut anak dikala panik sebab anak menangis nak susu tak menyempat okeh ekeke..


Babai katilku sayang 102D..gonna miss u...3 kali beranak 2010/2014/2017..inilah katil dan wad yang sama iols duduk hewhew..

Semoga lepas ni iols boleh berpantang dengan tenang dan cepat sihat..anak2 dah sebok tanyer bila iols dan adik nak balik rumah..tak syiok bila duduk asing2 dengan anak2 dan somi sobssss...tak sabarnya nak sihat...nak balik rumah!!!!

Saturday, May 13, 2017

DAY 4


Rutin seperti kebiasaan..melawat anak bongsu di sepital...sambil membawa stok susu perahan..iols dah rasa makin lesu nak mengulang ke sepital..tapi demi anak ku gagahi jua...hasil perahan susu pon dah makin susut...tak meriah macam mula2 dulu..

Mujur hari ni baby dah buka mata..ada eye contact dengan iols..ada respon bila disentuh...leganya rasa hati..menyusu dengan iols pon banyak dan lama..suka hoih!..esok hari penentuan..samada anak boleh discaj esok hari..iols rindu mahu tido sambil peluk baby....

Balik sepital laju2 cari krim nipple crack...sakitt oi..perit sangat..sampai rasa nak give up netekkan anak..tapi bagi jugak..sayang anak punya pasal..sakit dia tu menusuk naik sampai kepala okeh..huwaaaaa..ini adalah tidak seronok..boleh merencatkan proses menyusukan anak kalau gini punya luka..cemana nak netekkan anak dengan gumbira?sobssss..

Misi mencuba nipple cream cap cocoa butter..20 hengget...hopefully ianya berkesan..


KOS BERSALIN DI AL ISLAM SPECIALIST


Gitew...sebab dah beranak kali terakhir dan last ni barulah berani nak up kos2 beranak di sinun seawal2 dari anak pertama sampai anak last..agaknya iols memang dah sign satu memorandum tanpa sedar kot dengan sepital nih sebagai tempat beranak..bukan takat beranak..proses dnc pon buat disinun jugok...mujur cyst yang pecah dalam pewut sebelum ni buat perangai di hospital manjung huhu..jimat disitu yer..

Kali pertama bersalin di al islam pada tahun 2010..kenapa pilih al islam?..sebab pada awalnya boleh pilih doktor..jadi semestinyalah iols prefer doktor perempuan..dari cek up di usia kandungan 7 bulan sampailaaaaa proses bersalin...kandungan masa tu tak turun2 walaupon dah cukup tempoh jadi doktur suggest untuk czer..iols ambil bius separuh badan maknanya iols sedar masa doktor buat koje godek2 perut keluarkan baby...waktu tu lah iols baru lah tau rasa sakitnya suntikan spinal..troma kejap...doktor find out reason kenapa iols tak boleh beranak normal... cyst sama saiz kepala baby sudah block laluan...meriah bilik ot masa tu sebab duktur keluarkan cyst sambil tangkap gambar huhuhu...

Duduk di sepital selama 4 hari 3 malam..lamanya iols rasa..sape ntah suka duduk sepital lama2 ken...walaupon private ianya tetaplah sepital..sama je enviromentnyer..yang membezakan cara layanan je..tapi sekarang ni layanan di gomen pon dah makin improved...cuma derang kene attend ramai pesakit jadi kadang2 tahap kesabaran tu terbatas lah jugak..nurse pon manusia biasa jugok oi..

Ok..dengan pakej 4d3n iols dicaj sebanyak 6k..kos buang cyst doktor tak caj pasal sekali jalan..tu tahun 2010 punya cerita..hahaha..tahun 2012 iols keguguran..buat dnc di sinun jugak dengan kos sebanyak 2k..tapi boleh claim dengan kampeni full amount hihi..masih macam tak troma jugak dengan kos bersalin tup tup 2014 bersalin kali kedua..pon pakej 4d3n..kali ni ada pertambahan angka menjadikan kos bersalin naik ke 9k..masih pilih tempat yang sama untuk beranak sebab dah selesa dengan duktur..segala sejarah perut iols semua ada dalam buku rekod sepital di al islam..

Masa pregnancy anak kedua duktur dapat kesan ada cyst sama2 membesar dengan kandungan..masa tu sangatlah berharap semoga cyst itu tidak membesar atau pecah..mujur ketika kandungan dah nak hampir 6 bulan cyst mengecut dan menghilang dari radar..fuhhhhh...selamat...takut wooo...cyst kalau dok dendiam kat situ sampai kene buang ok lagi...cyst kalau pecah dalam perut memang troma habes..nak2 kalau dia pecah dan kene operate..nak operate kat private pulak tuh..berapa lah pulak kos dia nanti huhuhu..see..perempuan ni multitasking...sambil tahan sakit sambil buat kira2 ekekeke...

Tahun 2017..eh nak beranak lagi sekali la pulak..memang ko tak troma sebenarnya dengan kos beranak ni..tak serik2..tetap pilih sepital al islam...iols tak banyak coti..kalau cek up di gomen at least perlu ambil coti setengah hari ke 1 hari untuk cek up perut..lama tu oi nak kene tunggu dari pagi tu pon kalau giliran is cepat..iols bukanlah kategori penyabar sangat..jadi jomlah ke private jugak..mujur sangat somi is rela jadi pembayar bil huhuhu...

Kali ni punya pakej cuma 3d2n..aik..kejap pulak?whyyyy....?tapi iols suka je dapat keluar awal..duduk di sepital rasa badan tak rehat..walaupon nurse yang jaga baby tapi tetaplah rasa penat..jadi iols nak keluar sepital cepat dan boleh relaks di rumah..kos bersalin tahun ni adalah 8k..mujurrrr kurang dari bajet asal okeh..iols dah bajet dalam 12k pasal akan include gst..bila orang billing datang hantar bil, dia suruh teka dulu berapa anggaran bil yang iols estimated..yeayyyy betol pon okeh..kahkah..ada pulak suruh kita teka2 bil..kalau teka dapat diskaun lagi berbaloi lah jugak hoih..

Dan dengan itu berakhirlah trip beranak iols di al islam specialist..iols dah kasi ikat kilang iols atas nasihat doktor..so far iols sangat berpuas hati dengan layanan dari duktur dan misi, pakar bius, misi2 yang terlibat dalam bilik ot, bilik nursery...makcik cleaner pon baik2 je..cuma makanan je tak berapa nak sedap hahahahaha..sebab takde rasa..kadang rasa macam derang main2 je masak lauk..tau tak kalau masak takde rasa pesakit pon takde selera nak makan?cemane nak baik cepat?..sedap lagi haku masak kot walaupon cincai ekekeke..tapi apeadehal..tak sedap kalu, order je lah kfc..hahaha..tapi kan, masa iols cek bil tengok bahagian makanan, takde caj pulak..percuma kah?atau makanan punya caj dah masuk  dalam hidden charges...entohlaaa...

Iols syak akan datang punya kos beranak mungkin akan bertambah tinggi..terutamanya kos beranak by czer..normal punya beranak pon at least memerlukan 2k sebagai deposit..bagi yang merancang nak beranak di private perlu prepare duit cash dalam tangan lebih dari jangkaan kos bersalin..kita takkan tau apa yang akan berlaku nanti..selamat bersalin dan membayar bil...jangan lupa claim dari kampeni balik....daaaa..


Friday, May 12, 2017

DAY 3 ~ READING KUNING TERKINI


Bersiaran dari sepital..laju2 update belog sementara tunggu somi habis semayang jemaat..wifi pulak free..perghhh...

Oh..hari ni rasa gembira sebab dapat netekkan anak hampir sejam sampai baby kenyang..at least okehla dari semalam baby asek rijek ke sebab macam konpius cara menyusu..haih..lepas ni kene pulun ajar baby menyusu balik..

So, again..ke sepital awal sikit dari semalam sebab stok perahan susu untuk anak dah habis..jadi kenelah hantar susu baru juga untuk mengetahui bacaan terkini kuning baby..leganya bila dah turun dari 18 ke 10..baby pon dah boleh respon dan direct breasfeed...bila tengok anak dah ok boleh menetek rasa gembiranya hoih..kalau tak seblom ni asek tido je lah kojenyer..misi bilang baby jaundis ni badan dia letih sebab tu dia asekla tido..

Tapi doktor still tak kasi baby discaj dulu sebab result atas pagar..its ok..terpaksalah baby bertahan tunggu lagi 2 malam..hopefully hari ahad kuning turun lebih banyak dan boleh discaj teros..hmm rasanya baby okey je lek2 je baring bawah lampu..yang perlu banyak bersabar is iols kot...huhuhu...

2 malam je lagi...inshaallah iols masih boleh bertenang...hati pon dah tak risau bila tengok progress baby yang semakin okeh..berbaloi rasanya telan kurma all out..cuma iols bukan sejenis yang rajin nak mengepam susu setiap masa...iols prefer direct breastfeed je...huwaaaaaa....

Thursday, May 11, 2017

DAY 2


Sejak anak cek in sepital balik ni, iols pulun telan kurma kaw2 demi nak kuning anak cepat turun..mabuk kurma kejap...tu tak masuk lagi dengan jus kurma..yesss..i am so desperate sangat dah rasanya..mostly iols baca petua nak turunkan jaundis anak, ibu kene makan kurma banyak2...walaupon baru nak masuk hari ke 3 dah tak sanggup tido tanpa anak...sobsss..tak sanggup nak mengulang ke sepital pon ye jugak..sakit2 belakang duduk menyusu kan anak di sepital...dan disebabkan terlampau banyak berjalan sampai rasa sakit2 bahagian luka operate..tapi terpaksa hadaplah jugak..berpantang kali ni lain betol cabarannya..ingatkan boleh relaks tapi mana la nak tau anak pulak kene jaundis..

Tadi pergi hantar susu lagi..rutin untuk minggu ni huhu..sambil hantar susu, jenguk baby, spend masa dengan baby..rindu wooo kat anak...walaupon baby tido je pon tapi tak kisahla..asalkan boleh belai2 sikit cium2 lepaskan rindu pon jadilah..hari kelapan, tali pusat baby dah tanggal...tak dapat nak tuam perut baby, pakai barut bagai lagi..huhu...

Afeeya..cepat sihat plis..emakmu dah tak larat nak duduk kat kerusi sepital lama2..jomla kita balik rumah cepat..boleh netek sambil tengok tibi...

Esok duktur akan ambil darah..harap boleh turun banyak segala minion2 yang ada dalam baby..sekarang reading kuning baby is 18.6..ada jugak yang iols baca reading jaundis sampai cecah ratus2 pon ado...tingginyer oi..ker bacaan jaundis gomen dan private lain2?ke macam mana yer?

Sebelum ni iols adalah sedikit panik bila anak ada kuning..rasa macam omg!!!dari semalam asekla baca pengalaman orang lain yang anaknya pernah kene kuning yang tinggi..tapi rupanya kuning is a normal thing dan memang akan jadi pada baby sebab hati derang tak matang lagi..anak2 iols sebelum ni pon pernah kene kuning tapi takdelah sampai warded..mebi sebabbyang ni hok yang last kot...tapi now iols paham demam kuning adalah proses penyingkiran toksik dari badan baby..lepas dah baca..dah skroll atas bawah segala info..dah hadam barulah rasa bertenang sikit..so sekarang im hoping my baby boleh discaj cepat...




CEK IN DI HOSPITAL KEMBALI


Bacaan kuning anak tinggi...makanya masuklah beliau ke sepital kembali...tapi beliau sorang saja tanpa iols..sedihnya haih...rasa kosong sangat bila takde anak baring sebelah malam2...kalau tak, walaupon tido2 ayam tetap rasa best je tengok anak lepas netek kat sebelah....sobssss...

Buat masa sekarang iols harus mengepam susu untuk hantar stok susu ke sepital...tiap2 hari without fail inshaallah iols akan mengulang ke sepital selagi somi masih cuti lagi ni..sape taknak tengok anak weh...nak tinggalkan sepital pon berat je hati...kalaulah ada katil kosong memang iols sanggup je stay sampai anak sihat huhu..

Demi kesihatan anak, iols relakan je la....semua makbapak pon memang nak anak sihat kot..bukan takat doa je ni..makna nama anak pon 'sihat dan selamat'...gituh..semoga annur afeeya cepat sembuh...boleh keluar sepital dan berpantang bersama..

Monday, May 8, 2017

DAH BERANAK PON.


Alhamdulillah..dah nak masuk hari ke 5 anak dara iols huhu..gitewww anak dara ko..merasa jugak ada doter walaupon seorang..jadilah..

Ok..due date iols pertengahan bulan 5 tapi memandangkan iols ni konpem kerat perut maka iols mintak pada puan doktor samada boleh dipercepatkan tarikh beranak sebab dah tak larat bawak perut..nak berjalan pon sakit sangat..rasa macam dah hujung2 sangat peranakan iols..walaupon di opis takdelah koje sangat pon tapi perjalanan ke opis itu yang sangat mencabar hahaha...serius dah sakit sangat rasa..mujur duktur kasi mc pada minggu deliver jadi iols boleh rehat dirumah tanpa perlu menghadap kerja di opis yang separa stress..iols nak beranak dengan aman..hahaha..jadi untuk mencapai misi bertenang sehari sebelum cek in di sepital, sempatlah cuci mata di ikea hahahahaa...tapi tulah..berjalan dalam kesakitan adalah tidak feel sebab nafsu soping seakan tidak berfungsi sobsssss...

Rasa macam baru je lepas beranak tahun 2014..rasa baru sangat tiba2 nak kene face kesakitan dan troma yang sama balik..walaupon orang lain fikir beranak csec adalah tidak menyakitkan tapi troma masuk bilik ot dan selepas operation adalah menakutkan..ko pikir cucuk spinal tak sakit?..itu belum lagi troma selepas habis ubat kebas dan buang tiub kencing...sakit hoih!walaupon dah berulang kali masuk bilik ot iols tetaplah fobia...

Condition darah iols sebelum beranak boleh pulak jadi rendah..walaupon dah telan ubat tambah darah tapi doktor bilang hb jadi low kerana faktor pelbagai..jadi ada beberapa kemungkinan boleh terjadi semasa proses csec tersebut..doktor pon dah siap stanby 2 beg darah...lagilah bertambah panik mendengarnya..haih..dugaan nak dapat anak ni walaupon tak sehebat orang lain tapi ini pon dah buat iols troma..

Oleh kerana iols dah 3 kali kerat pewut maka iols ambil keputusan untuk ikat terus dengan arti kata lain taknak mengandung lagi dan ini yang terakhir..rahim iols pon duktur infom sudah senipis kulit bawang jadi itu adalah pilihan terbaik yang iols perlu ambil..takpelah..rezeki anak iols cuma 3 orang tapi itu pon dah syukur sangat..dapat dua2 jantina dah pon..so apa lagi yang ko nak?Allah pon tau iols ni bukan kategori rajin dan penyayang sangat nak ramai2 anak ni hahahaha...3 tu dah cukup..

Sekarang ini iols mahu menjalani proses berpantang dengan tenang aman dan damai..semoga anak yang baru lahir ini memberi kerjasama penuh supaya matlamat iols untuk berpantang sambil bergumbira tercapai..takmo nanges2 sampai rabak mata tak tido malam....

fuhhhhhh...amin..




Friday, May 5, 2017

BESDAY KEK APIPDOLI


Selagi tak dibeli kek selagi itulah beliau memekak..


Maka mohla membeli sebijik kek untuk apipdoli..asalkan ada hari kejadian beliau tiup lilin dan potong kek..


Dua beradik ni sebenarnya kemaruk nak tiup lilin..terpaksalah ngadap 2 kali turn pasang dan tiup lilin hahahaha..tapi kek makan tak habis..hmpsstttt...mujur kek adalah murah..45 hengget sahaja..asalkan sedap di tekak iols kahkahkah..

Monday, May 1, 2017

APIPDOLI 7 TAHUN SUDAH~SELAMAT HARI LAHIR!


Semalam besday apipdoli..yang ke 7 tahun..tanyer beliau mahu makan apa sempena besday sebab iols dah tak larat nak buat besday party..wahhh party gitu...macam orang ado2 je ken...hahaha..so besday boy rikues nak makan piza at piza hut..taknak tapau..hmmm..baiklah...jomlah pergi makan kat tesco..rasanya tiap2 kali besday apipdoli menjak beliau dah pandai makan piza ni asekla di piza hut..bila piza hut nak amek apipdoli jadi duta kecik ni?..haha..

Maka semalam berangkutlah beramai2 untuk sambut besday apipdoli di piza...ingatkan mahu beli besday kek tapi meja sebelah weols pon sambut besday anak..kek sikit punya besar..dapatlah potongan kek yang quite besar sebab duduk sebelah meja derang hahaha..dah jimat duit takperlu nak beli kek lagi sebab meja weols pon dah penuh..tinggal nak cocok lilin je lah atas kek tu kan..tapi kesian kat apipdoli..biasa memang akan beli kek walaupon kecik janji atas kek ada tulis nama dan nombor..so next time la iols beli kek beliau sebelom iols beranak..inshaallah sempat kot...


Sekarang apipdoli dah 7 tahun..tapi masih mintak hadiah otromen..sama naik dengan adik beliau pulak tu..ohemji...mujur mainan otromen cap china...murah lah siket..janji banyak jenis otromen konsep dia hahaha..iols beli lah jugak sempena besday beliau ni..dah janji dengan anak lagipon dikala minggu terakhir nak beranak ni, kesian tak dapat nak layan anak2..rasa bersalah pulak..inshaallah lepas last pregnancy ni boleh la sambut besday anak2 dengan proper gitew...


Penuh meja..ingatkan tak habis sekali licin ko...besday boy pon makan banyak..oh kali ni dua2 anak dah boleh duduk setempat bila makan..takde nak lari2 keliling meja..senang sikit rasa bila derang dah makin besar ni..senang nak bawak makan luar time emakmu ini malas masak hahahaha..tapi nak kene ngadap anak kecik balik lepas ni..huwaaaaa....bertabahlah!

Semoga apipdoli bertambah matang..sekarang ni seorang yang tidak penyabar...cepat marah..mood swing..susah nak tolerate dengan orang lain...dengan budak umor tak sampai 2 tahun pon boleh nak cari gadoh..haih..cemane la nak kasi apipdoli celik sikit akal..iols paham budak lelaki ni proses kematangannya memang lambat compare to budak perempuan..anak iols ni masih main otromen lagi uolsss...redho je laaaa..

Monday, April 24, 2017

MEDAL PERTAMA APIPDOLI


Sabtu ada hari sukaneka sekolah apipdoli..merangkap hari sukan sekolah lah untuk budak2 darjah 1 smpai 3..disebabkan iols pon dah sarat dan tak koser nak berdiri ataupon duduk lama2 di sekolah, tugas tersebut kasi pas ke bahu somi...takkanlah asek mak je nak kene attend aktiviti sekolah anak kot...maka berpergianlah mereka bersama berdua..ralat juga rasa tak dapat kasi sapot untuk apipdoli sebab ini kali pertama apipdoli join sukan sekolah..waktu beliau tadika dulu takde aktiviti cenggini...iols kasi moral sapot dari kejauhan lah jawabnyer...tahun depan mungkin boleh join bersorak tepi padang untuk apipdoli hehehe...

Iols tak tahu pon apa jenis permainan sukan yang beliau masuk..malas nak tanyer sebenarnya..sebab apipdoli selalu kasi jawapan yang panjang tapi takde isi..dan in the end dia sebenarnya pon tak tau apa game yang dia masuk..haih...lantak ko lah nak..asalkan ko join je aktiviti sekolah..


Dan tengahari beliau pulang membawa bersama 2 medal...oklah asal ado buat kenang kenangan kekekeke...



Monday, April 17, 2017

36 MINGGU SUDAH


Weekend haritu iols pergi check up..masih berbaki lagi 1 kali check up terakhir seblom di lapah perutku huhu..iols dah tak sabar nak beranak ni..tak larat sangat bawak perut..nak lepak kat rumah puas2..nak rehatkan otak dari sebarang kerja2 opis..tak perlu jawab phone opis..tak perlu reply email..tak pening kepala pikir nak lunch apa hahahaha..oh, lunch la yang paling kritikal permasalahannya hahahaha..

Pregnancy kali ni memang paling sempoi..takde scan 3D beria2..check up di sepital pon bila perut dah sarat..takde sampai kene admitted macam kebiasaan pregnancy huhu tapi lesu tetap lesu yang melampau campur muntah2..ermmm bestnyer kan...disebabkan kali ni dah sahih dan konpem kene ceaser, doktor dah suruh pilih tarikh..iols ni kalau boleh nak cepat je..tapi memandangkan awal bulan nanti apipdoli ada lawatan sekolah, kene lepaskan dulu tarikh lawatan anak..lepas tu baru iols mahu proceed beranak...

Selagi tak beranak, rutin harian jadi tunggang langgang..sejak dah sarat tak larat nak daki tangga, iols anak beranak dah tak serumah..kesian kat anak2 walaupon iols tau derang hepi je pon dari kene petir dan dengar suara leteran emak derang..tapi tetap rasa lain..tak syiok duduk asing2...iols nak kasi cepat setel beranak dan berpantang, rutin hidup boleh kembali seperti biasa..buat masa sekarang kenela banyak bersabar gitewww.

Semoga journey iols untuk ceaser nanti dipermudahkan...

2 weeks more to go..yayyy!


Monday, April 10, 2017

SIXTY9 ISLAMIC STEAKHOUSE


Kenyang perut tros uplod laju2 selagi masih fresh dengan rasa sebab sekarang apa pon kejadian sokmolah asek kelupaan..seblom lupa, meh up sini satu kali..

Somi dah lama aim restoren ini..sebab selalu sangat pergi klinik area melawati..balik dari klinik mesti akan pass by tepi restoren ni..tengok dari luar restoren lampu ala2 malap je..macam sedap je macam best je...jadi pasang angan2 mahu makan disini satu hari nanti hahaha..gitew...nak makan pon kene pasang angan2 dulu tau..tak boleh main redah restoren konsep fine dining sebegitu..kot2 mahal ker tak prepare duit terkujat tengok harga nanti...

Tapi rupanya harga setiap menu dia tak mahal sangat walaupon restoren macam ala2 esklusif...mahal lagi kos iols beranak nanti walhal sepital kecit je pon hahahahahaha...


Sekarang dah banyak kan restoren steak berkonsepkan halalan toiyyiban...alhamdulillah..senang nak makan bagi penggemar steak..iols tak sempat nak tangkap gambar menu satu2 pasal waiter2 tengok dan tenung2 iols ambik gambar..mebi derang tak pernah tengok spesis jakun kepada makanan seperti iols hihi..iols menghargai seni makanan okeh..maka terjejas minat dan fokus iols seketika..huhu..


Somi order sirloin steak, iols order lamb chop, emak order chicken chop, anak2 order spageti bolognese dan sop wild mushroom..harga setiap menu is just nice je sebab portion makanan besar...tapi biasalah datang bawak anak2 tak boleh order banyak2...sebab nanti end up makbapak yang kene habiskan makanan anak2..dah jadi dabel pulak makan untuk dinner..senak perut...bagai nak pecah pewut kitew makan banyak....


Apipdoli makin dah senang bawak ke kedai makan sebab beliau dah besar..walaupon kadangkala suka buat perangai jugak tapi kalau beliau order makan yang beliau suka, beliau akan tala sampai habis..ringan sikit beban nak habiskan makanan anak hahaha..anak nonbor 2 pon sometime ok je makan tapi beliau tengah tak sihat..mebi takde selera..balik rumah nasi kuah taucu je la yang kene dengan selera beliau..lantak...


Servis cepat...iols suka..sebelum served menu utama derang served roti bulat lembut dengan butter tapi kasi 2 ketul jerk..tak cukup okeh sebab roti is sedap hahaha...rasanya semua menu pon dalam range harga 25 ke 40 hengget...rasanyalah sebab terperasan masa belek buku menu..tapi biasalah lepas kenyang, konsep dia jangan tanyer harga..sape offer makan sini dialah kene bayar hahahaha...tenkiu so much yam..

NASI JAGUNG + KAMBENG MASAK HITAM + ASPARAGUS SNOW PEA GORENG BELACAN


Dah lama tak makan nasi beras panjang2 dan kaler2 serta berbau wongi yang dimasak dirumah...kalau belรฌ tu memang sokmo je la tapi feel dia tetap tak sama dengan masakan di rumah...nak masak lauk sampai dah tau nak pikir lauk ape mehla masak nasi wongi..kalau takde lauk makan nasi saja pon dah sedap...

Belek2 resepi ada orang up gambar nasi jagung...uit tak pernah pon makan nasi jagung...sedap ker seperti yang digembar gemburkan...lalu meminta emak memasak nasi jagung hahahaha..air tangan sendri tak lalu nak makan..air tangan emak jugak yang sedap huhu...


Maka terhasillah...lauk kambeng campur cendawan shimeji masak hitam sebagai lauk regu nasi jagung..bantailah..walau tak berapa nak matching tapi sedap je lalu kat tekak iols huhuhu...tapi tak berapa nak masak itam sangat pasal derhaka pada resepi..bahan2 tak cukup..kicap pon sikit je ada..lalu tertuang sos tiram...pon boleh...asal ado....hahaha..sekarang aeon big asek promo murah cendawan shimeji..iols penggemar apa sahaja cendawan..tapi sebab cendawan tiram dah selalu sangat makan lalu selera bertukar ke cendawan shimeji..sedap noksss...next time boleh buat shimeji goreng tepung...

Oh ayam goreng kunyit untuk lauk budak2..derang tak reti makan daging lagi..


Tada...nasi jagung yang tak berapa nak jagung sangat sebab masukkan jagung creamy setengah tin je..ini percubaan pertama..kalau masuk satu tin tros takut tak sedap huhu...

Mana2 hidangan sayur musti ada..kalau tak rasa macam budak2 makan hahahaha...dolu kecit2 memang tak makan sayur..dah tua2 ni baru terbukak hati nak makan sayur..dan konon2 nak ajar anak2 suka sayur..tapi haih..fussy jugak....memang dah genetik kot hahahaha....jadinya masak la sayur yang jarang2 beli dan makan...ini semua pasal itu hari tertonton cerita food source..derang tunjuk cara tanam dan petik pokok snow pea dan asparagus..tertelan2 ailio...macam sedap je...jomlah try satu kali masak belacan....pon setaaapppp...haih...kalau sendri yang teringin nak makan memang sokmo ngaku sedap lah kan walaupon orang lain rasa biasa2 je...

Thursday, April 6, 2017

ANAK


Kalau diikutkan secara tersuratnya iols punyer pengalaman membesarkan anak2 tadelah ditahap yang vavavom pon..anak pon baru nak masuk 3...tapi bagi iols itupon dah cukup mencabar mental...terutamanya masa anak2 masih baby..baru lahir...macam2 hal...

Iols ni generasi y..takdelah berapa nak percaya sangat pada perkara2 yang mistik ni selagi tak kena hahahaha..eh, suka pulak ken..huhu..walaupon realitinya iols adalah seorang yang penakut jugak..tapi dah ada anak2 terpaksalah acah2 berani gitew...

Pengalaman iols pada anak pertama yang melibatkan hal2 mistik ni..berlaku ketika iols masih dalam pantang...apipdoli nangis non stop dari lepas maghrib sampai ke tengah malam..mula2 iols fikir mungkin keturunan lah kot sebab iols dolu kecit2 pon begitu juga hahahaha..sampai dapat bapak angkat tok moh pasal famili tokmoh tu jaga iols sampai sihat masa baby...siap mandi bunga lagi iols ekekeke...dari kecit dah mandi bunga tapi kawen lambat jugok hahaha..eh!

Tapi apipdoli nanges non stop tu suara dia macam ketakutan..ala, kalau mak2 ni mesti boleh rasa anak dia nanges ngade2 cemaner..nanges takut cemaner...setiap malam nanges..kadang sampai membawak ke subuh..lepas azan subuh tros beliau senyap dan tido..penat nanges kot..stressnyer rasa tuhan je lah yang tau...

Our ikhtiar yang pertama...mintak ustaz air penawar..tak jalan..setiap hari lepas mandi petang kene golekkan bawang merah yang dibakar ke badan apipdoli dan lempar bawang jauh2..kene calit2kan arang kat muka apipdoli..konon supaya muka anak huduh..setan suka baby muka comel katernyer...haih..demand betol setan alaf baru ni..pandang pada rupa jugak yer..tapi semua tu sekejapan je weh..tetaplah anak iols menanges malam jugak..emak iols sampai dah kehabisan idea nak nyanyi lagu apa untuk dodoikan cucu beliau hahahaha...

Bila rasa macam dah tak tau nak ikhtiar apa lagi sebab apipdoli ni cuma nanges menjelang maghrib sampai ke tengah malam atau pagi sambil mata beliau melilau tengok setiap penjuru bilik...iols buntu sangat..tak tau nak comfortkan anak sebab apipdoli tak berapa suka direct breastfeed..cuma boleh tepuk2 dan pujuk2...

Final choice iols bawa apipdoli berubat di darussalam di gombak..pusat perubatan islam yang diasaskan oleh ustaz ismail kamus..bayaran tak.mahal..cuma bayar kos air penawar sebotol besar 30 hengget kot..punyerla ramai yang berubat dengan beliau...mostly yang datang sebab kene rasuk dan ada saka dalam badan..pergh...macam2 perangai pesakit iols tengok..ustaz tu himpunkan semua yang kene rasuk tu dalam satu bilik untuk dipulihkan...mungkin disebabkan level setan yang kaco anak iols tu picisan je makanya anak murid ustaz yang attend weols..kalau level2 bapak setan ni haruslah ustaz ismail kamus sendri yang turun padang kan..hihi..

Ustaz yang attend weols tu mintak izin somi untuk scan badan iols dulu..takut2 iols lah pembawak si setan ni..huhu..seram okeh..dia picit setiap sendi je pon dan tanyer samada iols ada rasa sakit tiap kali sendri dipicit..pernah ke iols mimpi pelik2 dan nampak kelibat makhluk..alhamdulillah iols free from any entiti...pastu dia ajar somi cara2 dan ayat2 yang perlu dibaca..ustaz suruh buat time nak maghrib balik rumah nanti depan pintu rumah..berapa kali tiup dan hembus, kedudukan badan dan kepala baby semua tu ustaz ajar..hari yang sama masa maghrib somi apply apa yang ustaz ajar..memang rasa berdebar2 je takut tak jadi hahaha tapi dalam masa yang sama kene yakin..tapi memang mejik uolssss..i is very sepraissss..tros apipdoli tak nanges dah malam tu dan malam seterusnya..ya ampun rasa sangat kelegaan disitu..rasa macam hilang segala stress..ayat2 quran je ubatnya..

Tapi macam yang ustaz kasitau la..kene yakin..kalau tak yakin, tu yang jadik kalau ko azan pon setan boleh ikut balik azan siap gelak2..huhuhu...tapi ustaz bilang kalau kita yakin, dengan baca bismillah pon setan dah takut..gitew..mencabar tau nak yakinkan diri sendri ni..

Ok setel baba anak pertama..dah habis gangguan mistik2 ni..tapi waktu apipdoli umor 2 tahun masa dalam bilik waktu nak tidor beliau boleh tunjuk satu spot atas almari ada setan katanya...huwaaaaa..tros somi peluk anak dan suruh pejam mata... terpaksalah pura2 berani dan pujuk2 anak walaupon jantung iols bagai nak luruh takut punyer pasal huhuhu...

Bila dah berpengalaman dengan anak pertama punya hal mistik2 ni dapat anak nombor 2 rasanya dah boleh adapt andai jadi lagi perkara macam tu..sebab weols boleh apply apa yang ustaz tu ajar..tapi weols memang jaga la dari segala segi..kene make sure balik sebelom maghrib..kalau jam dah pukul 6.30 petang tu bagai nak gila naik tangga dukung anak sebab nak pastikan mesti masuk rumah sebelum nak senja...dah takde nak keluar2 makan malam watsoever...mesti baca ayat kursi hari2 sebelum keluar rumah dan hembus pada ubun2 baby..alhamdulillah takde berlaku pon sebarang hal yang mistik2 ni walhal iols ketika itu berpantang sendri di rumah sendri lepas 2 minggu duduk di rumah emak...

But still pernah jadi jugak pada anak nombor 2 waktu di kelantan..ketika itu aqil dalam 2 minggu nak cecah 2 bulan..weols balik kampung nak kasi tok ma tok abah tengok cucu..nak tunggu waktu lain untuk pulang macam dah takde cuti pasal iols lagi 2 minggu dah nak start kerja..

Biasalah yang balik kampung bukan famili weols je..ada jugak adik beradik yang lain..tak semua orang alert dengan hal2 yang menyebabkan kecenderungan baby untuk nanges nak2 lagi bila melibatkan perkara2 yang tak dapat dilihat...antara perkara yang perlu dielakkan ialah mencium atau mendukung baby jika kita dalam keadaan yang kotor atau baru sampai dalam perjalanan yang jauh..tapi macam biasalah, tak semua orang alert..maka yang tak alert itulah yang menyebabkan anak iols tak tido malam dan nanges bagai nak gila huwaaaaaaa...nak amukan tak terkeluar pasal nak jaga hati punyer pasal tapi agak amarah disitu..haih..puas tokma dodoi pon tak jalan..nanges ketakutan okeh..then tok abah ambik air, baca2 sikit ayat quran dan kasi sembur pada aqil barulah reda tangisan beliau...huhu..waktu tu somi yang pangku aqil while iols pegang sebelah tangan je sesambil tepuk2 aqil..lepas tok abah percikkan air ke badan dan muka aqil, malam tu naik ruam tapi tak jelas dan esoknya makin gatal dan jelas..mulanya iols tak weols tak syak ape2..mungkin air mandi kotor or mebi sebab peluh yang menyebabkan ruam tu terjadi tapi spot ruam tu memamg pelik sebab kene sebelah tangan iols je while somi satu badan dan bahagian depan sahaja..

Bila difikirkan balik kedudukan masa weols pangku anak ketika tok abah percikkan air tu baru la weols nampak dan paham..yang bahawasanya bukan sebab air mandian gatal peluh watsoever..ini bukan sebarang ruam..samada ruam kene ludah atau kencing dengan setan..ruam tu berparut kaler hitam..lama jugak nak sembuh...tapi takpelah.mi is redho asalkan anak dah ok tak nanges2 ketakutan pon dah sujud syukur sangat...

So kali ni punyer anak iols akan make sure lebih strict...supaya iols tak susah nak ngadap anak nanges..sekarang ni dont simply2 kasi orang sebarangan cium anak ko okeh..takot oi ter mendapat pulak penyakit yang bukan2..sape yang menderita dikemudian hari?kita dan keluarga kita jugak kan...

Semoga kita lebih berhati2 dan alert dengan keadaan anak2 kita...

Monday, April 3, 2017

MEMENUHI SELERA ANAK TEKAK


Menghampiri bulan terakhir nak beranak ni memang pulun all out if teringin nak makan apa2...gigih sangat...

As a result....maka terbentanglah menu2 berikut dek kerana teringin punyer pasal huhuhu...


Presenting gulai siput sedut...sampai ke bangi iols cari tau...ke kedai gulai kampung..sadly masa datang tu derang tak masak menu itu pulak..sobssss...cari siput fresh di pasaraya pon sokmo habis...sobsss..iols prefer hok yang dijual di pasar raya..derang dah bersihkan siap2....last2 beli je lah yang kat pasar segar..walaupon berlumpur gigih basuh..tapi itu koje somi la....sedapnya..sampai ke malam menyedut siput uolsssss...perghhh...


Oh..dan ini jugak..nasi claypot..nak mencari beliau rasanya dah kemalasan nak terjah tempat makan..kebetulan tertonton cerita chef masak nasi claypot..teros catit resepi...suruh somi beli bahan dan buat sendri...oh yummy sangat..mujur rumah emak ada periuk tanah huhuhu...dapat makan kerak nasi claypot yang hangit2 itu perasaannya tak dapat digambarkan...hahahaha...


Ini  versi teringin jugak..konon nak beli se slice kek saja..tapi satu slice 5 hengget..orang kat orang lebih dari 4 kepala...tengok di kaunter kek, ada sebiji butter kek hanya berharga 21 hengget...omg muroh weh...dan sedap...memandangkan besday anak nombor 2 tak selebret lagi, iols kasi beliau tiup lilin feeling2 sambut besday..ekekeke..tunggu iols dah beranak, habis pantang sihat tubuh badan baru kita sambut kat luar yer anak2.....


Harapnya dah habis lah craving2 ni..penat nak ikut selera anak tekak..penat nak cari hoih...

Tuesday, March 28, 2017

TENGOK DINOSOR DI JJ AU2


Dua minggu lepas kot...apipdoli rikues nak pergi tengok pameran dinosor...di ruang legar jj au2...siap bawak pamplet boleh redeem hadiah katernyer...memandangkan makbapak memang takde plan nak kemana2, mohler ikut je plan anak..bolehla emak beliau singgah di daiso nanti hehehehe...lama dah tak masuk daiso..tak tau pon dah naik rege dari 5 hengget ke 5.90...huhu...dolu masuk daiso main sauk2 je..la ni dah naik rege kene lah pilih2 jugak barang..tapi macam tak je pilih2..tetap jugak main sauk hahahaha...tapi kan ada juga certain2 barang daiso yang memang tak berbaloi dengan harga 5.90 itew...

Haaa...ok..dah sampai jj au iols memang teros shoot ke daiso je..koser pulak nak masuk pameran dinosor..biarlah somi je melayan anak2..iols nak layan nafsu mata iols dulu gagaga...setel menyoping di daiso, teros turun ke hall utama pameran dinosor..rupanya pameran dinosor tu sekadar props untuk tarik budak2 dan makbapak datang ke situ..main reason adalah jualan buku dari pihak grolier...mencik tau buat tricks gini...kesian kat anak2...tapi iols is kebal..dah tak makan dah jualan2 cenggini..ko pujuk lah cemaner pon...dengan mudah je iols tepis..hahaha..

Kalau buku jual satu2 bolehlah weols beli..ni datang dengan pelbagai pakej talking pen, rak buku, buku untuk minda, kira2, english for kids etc..iols taknak tau details buku...iols cuma nak tau rege je dolu hihi..total rege 2k above..haaaa....amek ko..boleh bayar bulanan 85 hengget selama 2 tahun..perghhhh...ini macam kalu anak iols tak pandai speaking jugak ni memang mendatangkan amukan nih hahahaha...besarnya pelaburan buku derang...

Tapi weols tak beli pon..perkara yang melibatkan komitmen bayaran bulanan perlu diskasen lebih lanjut di rumah..lainlah kalau weols ni orang ado2, jam2 tu jugak iols bayar tunai hahaha...takpelah..inshaallah..tak beli buku grolier dan talking pen pon boleh je pandai..lebihkan usaha je lah..sekarang ni kene fokus kos beranak dolu..lain2 hal kene tolak tepi...



Maka keluarlah weols dari jj tanpa hadiah yang kata apipdoli boleh diredeem itew...takde hadiah takpe, tapi dapat pegang gigi dinosor pon anak2 dah hepi..hahahaa..


Monday, March 27, 2017

CRAVING FOR DIM SUM



Ini hari iols ada cek up untuk ke 32 minggu...phewww..lagi 6 minggu lagi je nak beranak dah...kejap je rasa...ermmmm..kejap lah sangat kan...padahal sehari ku rasakan seminggu...menanti anak tekak stabil di usia kandungan 5 bulan pon sangat menguji kesabaran....bahkan sehingga dah nak beranak ni pon masih muntah setiap pagi...jadi bila dah nak beranak ni rasa macam tak sabarnya hoiiii......

Memandangkan cek up di sepital untuk kali pertama di hari bekerja, haruslah apply coti...tapi cek up nya seblah petang...untuk mengisi masa lapang, mari mengepau somi sempena trimester terakhir huahuahua....iols dah lama ngidam nak makan dim sum ni..punyerlah lama plan asekla tak menjadik..kali ni iols tak kira..by hook or by crook iols kene telan jugok dim sum hahahaha...


Cakkk!gitew....sedapnya awak ni.....


Oh, ini paling tersedap diantara semua...paling ngam dengan anak tekak iols....my chee cheong fun udang dan otak2 ikan merah....marbeles!untuk otak2 ikan je, iols hadap 6 bekas sorang....peergh...dalam sejarah betol makan sebegini banyak..tu belum campur dim sum hok lain itew...biasanya otak2 ni sokmo abis kene tunggu chef refill masak..tapi tadi tinggi pulak bekas buluh otak2 ikan ni..teros sambar lah hoi...hahahaha...

Akhirnya terlerai sudah rindu anak tekak terhadap dim sum tersayang ngehngeh...macam biasa, dim sum ni stail buffet 42 hengget sekepala..air dan chee cheong fun tu kira add on harga lain..dah kata datang tempat dim sum, memang tak pandang menu lain dah la...i is fokus ke dim sum kesukaan saja...

Tenkiu somi banjer bini makan sedap sokmo...

Friday, March 24, 2017

BULAN PINDAH RANDAH


Iols dah selamat berpindah workstation..this week ni baru rasa kelegaan sebab dah boleh buat koje2 opis yang pending..gitew....terasa sebagai pekerja yang sangat efisen gagagga...tapi dah namanya berpindah randah, macam2 hal nak kene set up...makanya pending lagi koje di opis...ya ampun..bestnyer..moga berlarutanlah sampai hari nak beranak nanti...fuhhhhh...

Perihal berpindah bukan hanya di opis tapi turut melibatkan tempat tinggal..tapi iols pindah sorang2 je la...merempat di rumah emak sebab emak rumah landed...iols dah dalam kategori separa sarat...dah tak larat nak mendaki ke tingkat 3..iols bukan kategori gigih..sekarang pon by the time sampai rumah teros flat terbaring atas katil...haihhhh...lagi 1 bulan lebih mahu beranak dan berpantang..moga yang baik2 sahaja hendaknya sepanjang beranak dan berpantang nanti huhu...makanya segala hal anak2 akan dipassing ke bahu somi..dari urusan persiapan ke taska dan sekolah hingga bawak anak2 balik rumah...all out....yessss...hahahahaha...ala, anak 2 sendri jugok...harap anak2 iols boleh belajar untuk jadi lebih berdikari...

Daaaaa....



Friday, March 17, 2017

DINNER SEMPENA HARI SOMI SEDUNIA


Banyak nau jenis2 hari..yang sedia ada pon tak tersambut inikan pulak bila tetibe ada hari somi sedunia laaaa, hari bini sedunia laaaa, hari nurse sedunia laaaa, hari bapa..hari ibu bla bla blerghhhh....haih..maciam2...

Kalau tak pasal semalam ada orang up kat fesbuk kasitau hari somi sedunia, memang iols pon sampai ke sudah la tak tau..tak pernah amek tau dan tak nak tau..tapi dah tertengok lalu tersambut hahahahahaha..eh tapi tak sambut pon..

Dikala iols dah nak menghampiri hujung2 bulan untuk beranak ni, selera makan makin down..balik koje pening kepala memikirkan nak makan apa..kat opis pon al fenin tak tau lunch nak tapau apa...biasanya kalau dinner weols lebih pada ikut selera anak2..tapi anak2 ni order kemain tapi makannyer tak..amarah disitu yer...nak masuk dapur pon dah takde mood dan malas huhu..jadi sekarang apa2 perihal dapor memang somi take incharge hewhew..

Maka inilah yang terhasil untuk dinner semalam dek kerana ketandusan idea dan selera..


Telor dadar-ikan tenggiri masin-kangkung goreng-sambal-ayam kepak belen anak2 beli kat pasar malam...

Ya ampun...makan bertambah uolsss..kahkahkah..kata takde selera tapi dek kerana penangan ikan masin teros up selera kitewww...kadang2 lauk simple2 cenggini pon boleh tackle selera...tapi tak boleh selalu la..darah tinggi plak iols nanti huhuhu...tenkiu somi masak lauk sedap!


Tuesday, March 14, 2017

HEPI BESDAY KESAYANGANSS


Hari ni besday anak nombor 2...yang ke 3 tahun...diusia 3 tahun ini beliau bakal pegang title abang..walaupon sangat manja gedik2 harap beliau cepat matang..oh, bukan suruh matang versi orang dewasa cuma matang versi kanak2..penat nak layan asek merajuk je manjang...huhu...



Secara teknikalnya ikut turutan kelahiran, beliau anak nombor 3...sebab yang nombor 2 gugur diusia 10 minggu..sobsss...maknanya iols dah pregnant sebanyak 4 kali dan bakal beranak juga buat kali ke 4...walaupon tak cecah KPI untuk angka 5, 3 jugak angka yang membanggakan hahahaha...#tepukbahusendri

Anak iols juga berkongsi bulan lahir yang sama dengan ayah beliau..tapi anak nombor 2 demam panas ketika itu maka segala maknek wish untuk somi pon gone hahahaha..tahun ni lebih fokus pada anak2 sedia ada dan new addition je hahaha...tapi still tak buat ape2 celebration pon..iols dah tak larat nak arrange ape2 majlis atau mempacking goodies pack macam dolu2..iols fikir mahu selebret dengan santai with our small famili je sudah...asalkan dapat gembirakan hati si anak...

Hepi besday aqil arif ke 3 tahun....n hepi besday somi yang ke 36 tahun!!!