IKLAN..

Friday, July 21, 2017

ANAK-ANAK-ANAK


Tahun ni memang tahun super bizi..sampai anak2 punya taska dan skool buat majlis raya pon iols tak sempat nak beli apa2 untuk part of sumbangan...kesian..jadi main rembat je apa2 stok biskut raya yang ada dirumah..mujur jugak ada..

Balik dari opis rasa macam tak sempat nak buat apa2..nak rehat santai2 lepak depan tibi pon tak boleh..singkat sangat waktu rasanya...sembang dengan anak2 pon ala kadar..lebih pada rasa nak marah..sebab penat..otak pon jeng...fuhhh macam komplikated betol masalah iols nih haha... .....tu belum campur kalau memasak dirumah lepas balik koje...huwaaaaa...fenatnya....dapat baring atas katil empuk memang nikmat sungguh..tapi tulah..sekarang nak baring pon tak berapa nak feel sebab baring ngereng netekkan anak...sakit pinggang okeh..tak sabar nak tunggu baby besar...

Makanya kadang rasa macam terlebihkan perhatian pada baby dan kurangnya perhatian pada anak2 lain..sobsss..iols tak berdaya nak pandang semua perkara one shotttt...iols bukan superwoman...itu baru 3 anak..patutla sampai situ je Allah kasi rejeki anak kat iols...kalau lebih mungkin iols boleh fitam...huhu..

Ini macam iols memang kene bayar balik hutang masa dan perhatian dengan anak2...nampak tak iols ni emak yang penyayang..cuma garang je terlebih kofkof....tapi kene tunggu baby stabil semua perkara baru boleh plan...

Kemon pia...semua dah ready nak holiday.. tunggu pia je nih...



KOLIK


Semalam...tukar susu anak..kasi colimix...leganya tak dengar anak nanges jerit2 dah..terbukti memang anak kene kolik...iols ni tido memang konpemla tak lena sejak bertitle emak orang..tapi dapat tido berkualiti tanpa dengar anak nanges2 jerit pon dah sujud syukurrrr..

Hopefully progress anak bertambah baik..ngam dengan susu baru..berak hari2 tanpa sembelit...tido dengan lena..bangun pon ceria...wahhh gituh..


Wednesday, July 19, 2017

SOB-BA-RO


Anak kecit iols sejenis yang payah nak tido malam...huwaaaaaa....tak tahula samada banyak 'kawan' yang menegur atau sebab kolik...bila gugel info punca2 baby nanges malam ni antara kolik dengan nampak setan je..iols pon tak reti nak detect jenis tangisan anak iols..huhu..jenuh bertepuk sampai lenguh2 tangan weh..tak makan saman...letih tangan dan mulut...mata dan kepala ko jangan cakap la...fenin kalau hari2 cenggini..sehari tido tigapat jam je..kalaulah kurang tido menyebabkan iols kurus dan ramping tanpa berlapar alangkah bahagianya...kurang tido akan menyebabkan kesenduan di opis..

Iols bukan seorang penyabar..sangat tak sabar...semua nak cepat..bila jadik macam ni perasaan tu macam2..harap2 tak meroyan..iols ada baca kalau dah lepas berpantang pon boleh je meroyan kalau terlampau stress..huwaaaa...jadi sekarang ni sangat berharap somi boleh take ober anak2 supaya iols boleh pasing kalau perasaan tu dah tak keruan...bukan tak sayang kat anak tapi yelah..kita ni manusia biasa je..tahap kesabaran pon ada limit...haih..cepatla besar yer baby...

Monday, July 17, 2017

BIZINES


Lepas entri berak tros mendiamkan diri dari radar..hahaha..iols is biziness..kadang nak mandi pon takde masa..hahaha...tapi tak taulah ngape biziness sangat...orang lain ada anak patlimanamtujuh lek2 je buat koje..huhu..iols masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..

Last week iols buat appointment sama dengan al islam..mahu sunatkan anak dara iols yang satu itu..puas godek2 dalam gugel tade pon mak2 yang share citer anak derang kene sunat..iols ni hati gundah gulana takut anak sakit jadi mahu riki2 pandangan emak2 lain..tapi nak tak nak kene face it lah jugak..takkan forever tak buat..jadi apa2 hal, makbapak jugak yang dipersalahkan..tskkk tskkkk...

So dah setel urusan anak lega sangat rasanya..tinggal last urusan iaitu aqiqah..inshaallah weols nak setelkan before akhir tahun..selesaikan urusan anak awal2 sementara ada duit nih...

Daaaa...

Tuesday, July 4, 2017

ANAK DAH BERAK~HIP HIP HOREH


Hahaha..anak berak pon boleh jadi satu perkara yang menggembirakan hati okeh..zuhud sungguh!hahaha...seminggu iols menanti..risau je bila anak kecit tak berak..anak besau2 tu jangan ditanya..memang berak sokmo..walaupon berak senyap2, makbapak memang spesis terer menghidu huhu...

Hari ke 7 anak kecit berak...balik opis perkhabaran gembira dikhabarkan oleh opah beliau umpama anak dapat result spm 20 A ko!kahkah..

Iols dah stat masuk koje..anak2 dah stat masuk taska balik..anak kecit tak berani nak hantar taska..iols pas pada emak untuk jaga selama 2 tahun...iols tahu iols ada pilihan..mungkin orang lain takde pilihan dan terpaksa tawakal hantar anak kecit ke taska..walaupon hati gundah gulana..haih..bertabahlah emak2...

Sebelum anak berjaya berak iols ada jugak bagi ubat dulphalac 2ml seperti yang duktur suggest tapi tak fully masuk mulut baby huhu..senaman lutut ke perut baby pon iols buat setiap masa...lepas bagi ubat dulphalac baby still tak berak..asek kentut2...tapi kondisi perut masih lembut..jadi iols tak risau sangat..tapi bila anak merengek mulalah hati pon risau dan tertanya2 adakah baby sakit perut atau tak selesa?

Bila penantian baby berak dah berakhir, baby still merengek...rupanya memang perangai dia lorrr....herghhhhh....daripada risau kepada lega dan tros menjadi hangen satu badan sebab tak boleh buat koje apa..aseklah kene  ngadap ko je baby...ini boleh mendatangkan amarah ni hoih!

Iols harap perangai merengek anak kecit ni takat beliau 3 bulan je lah..janganlah bagi harapan pelesu..plisss!

Sunday, July 2, 2017

RAYA KAN SEBULAN


Gitew...statement berani dari orang yang tak poser walau sehari pon ahahaha...inshaallah tahun ni je la yang tak poser asbab dari beranak dan berpantang..lepas ni kalau panjang umor dan diberikan kesihatan yang baik, bolehla poser bersama umat islam yang lain...bila tak poser ni memang takde feel langsung beraya..persiapan pon untuk anak2 je lah..iols lakibini pakai je la apa yang ado..

Paling terasa takde feel sebab iols tak sentuh lemang atau pulut atau rendang atau tapai pulut....huwaaaaa..sedeh gilak..sentuh menu2 tersebut makanya hadaplah anak tak tido malam..gue tak makan ape2 pon menangis sokmo huhu..gigit sekut raya je lah yang mampu sobsss..mujur emak masak rendang tok dan nasi impit kuah kacang.. terubat rasa terkilan dihati....


Khelas menu rumah mertua..siap ada kek besau..menu raya memang sama tiap2 tahun..

Anak2 pilih kaler kuning..lantok..layan kan aje lah...


Team kezen kelantan = separa bising dan masih terkawal


Raya kedua bapak mertua buat tahnik dan cukur jambul untuk baby..jemputan tak ramai sebab ini program yang tak dirancang...


Team kezen key el...= bising nak mampssss dan sukar dikawal....paling bising anak2 iols lah kot...huwaaaaa...

Selamat hari raya uols..tahun ni raya bagi iols bermaksud duduk rumah diam2..nak bawak anak2 beraya sangatlah tak koser dengan anak kecit lagi weh...

Friday, June 23, 2017

SELAMAT HARI RAYA 2017


Esok last poser...lusa raya..tapi hari ni dah rasa bahang nak raya..sebab semua sibling dah gerak pulang ke kampung...tinggal weols je tak reti2 nak gerak pulang..semua tunggu last minit punya decision huwaaaa..iols hanya mampu tengok newsfeed rakyat jelata update ketibaan mereka di kampung halaman..sobssss...

Hari ni dah takde semangat nak masak..iols nak gantung kuali xde mood nak masak...ditambah dengan anak kecit buat perangai tak tido malam..jadi zombi iols hari ni..so iols mogok takmo masak..hatta buat air sekalipon...semua pon kita beli je...

Raya kali ni walaupon iols a bit lega sebab dah habis pantang 44 hari tapi tetaplah kene jaga makan..takboleh pulun macam sebelum ni..nak tala lemang pon tak boleh huwaaa..ape lah makna raya kalau tak cekik lemang dan rendang..walaupon sekarang lemang bukan jual time raya je..anyday pon orang dah jual..maka bertabahlah...beraya dengan anak kecit, dimata orang memang seronok tapi hati dan diri sendri yang melaluinya ibarat tangisan dalam kegembiraan gitewwww...

Selamat hari raya buat diri sendri..semoga iols tetap jelita di hari raya walaupon separa zombi..


Saturday, June 10, 2017

DAH SEBULAN


Last week ngam sebulan iols dan anak kecit...mendapatlah satu injeksen sebagai hadiah sempena cukup umor beliau ke sebulan..huhu..masih menompang di rumah emak tak gheti2 balik rumah sendri hewhew...tapi esok dah nak balik ke rumah tersayang yang lama ditinggalkan..sejak sebulan sebelum lahirkan anak...kononnya somi is risau jadi apa2 kat baby dan bini padahal emak iols lek2 je naik turun tangga masa berbadan dua dolu2..

Sebelum ke sepital, weols sempat singgah jakel mall..misi mencari baju raya anak2 bujang...derang rikues baju melayu kaler kuning dan sampin dan emak derang gedik2 nak beli baju melayu upin ipin walaupon anak tak mintak pon sebab derang tak tau hahaha...pembelian terpantas cuma memerlukan setengah jam sahaja untuk cari, pilih, test dan bayar baju melayu anak2..peluh pon tak sempat keluar..phewwww...membeli dengan pantas sejak ada anak2 ini adalah kepakaran weols...setel di jakel mall, ke quill mall to kill the time sebab waktu appointment lambat lagi..sekali lagi terjebak soping untuk baju anak perempuan pulak..ya ampun..menggila iols disitu..semua pon kulihat lawa dan comel..sekarang iols merasa beli baju anak perempuan..selama ni tengok orang soping baju baby girl..now its my turn...syukur ya allah..

Setakat ini anak kecit tidak menunjukkan perangai nanges pelik2 sampai pening kepala makbapak..takat nanges tak selesa udara rumah panas dan berbahang tu normal lah kot..sekarang memang musim panas luar biasa..tabik pada apipdoli kerana masih berposer..makin kurus kerempeng anak iols...oh walaupon begitu ada ketikanya anak kecit nanges juga sampai menguji kesabaranku...huwaaaaa...serba tak kena tahuk..eh tapi kan tido malam iols lena sangat..walaupon baby buat perangai disiang hari mujur di malam hari beliau tido walaupon agak struggle nak menidokan beliau nak2 kalau ada suara petir abang2 beliau...anak2 lelaki iols ni puaslah iols bertempik pon derang boleh buat dek..ibarat irama yang merdu agaknya suara bonda mu ini..terpaksalah bonda mu ini jadi resaksa sambil membuat libasan dengan hanger...ponnnnn sekejap je seriknya pastu sambung memekak..ya ampunnnn..stresss hokeh...iols ni berdoa je janganlah disebabkan ini iols mendapat pulak darah tinggi...takot oi...makan ubat darah tinggi tiap2 hari bukan perkara yang besh...

Jadi selagi boleh bersabar iols bersabar ajelah...walaupon kadang2 kesabaranku tercabar tapi bila dah libas anak tu rasa sedih pulak...pastu menyesal sebab pukul anak...huwaaaaaa...delema emak2 berhati separa tisu sungguh...

Sepanjang berpantang sendri nanti iols punya misi..mahu ajar baby minum susu fm disiang hari dan ajar baby tido secara alami di atas tilam..bukan dalam buai..walaupon 2 anak iols sejarah tido mereka di dalam buai..dan paling menjuarai carta kronik haruslah anak pertama...sobsss sobsss...anak kedua dah kurang pasal beliau direct bf..setel masalah iols...sumbat je kot malam2 terjaga..baby terkini nampak macam mudah lagi2 baby perempuan orang kata tak banyak hal..haih..harapnya begitulah..senang nak hantar beliau ke tangan opah beliau bila iols dah start koje nanti..memudahkan koje opah beliau jugak..

Tapi disebabkan baby adalah geng mengempeng dengan iols rasanya tido atas tilam secara natural adalah mustahil..jadi misi iols esok mahu cari puting...emakmu ini tak daya nak hadap dirimu sepanjang masa begitu juga opahmu..kalau tak satu koje ape pon tak jadi buat asek ngadap baby je..kita takdak bibik yer anak...abang apip pon dah kene kerahan basuh kasut sekolah sendri..tunggu tahun depan mungkin kene iron baju sekolah sendri pulak...

Semoga misi2 iols berjaya..yeay!

Friday, June 2, 2017

EDISI LUAHAN PERASAAN PUASA KE 6


Wow..hebat apipdoli..masih bertahan berposer walaupon sahur cincai2 je makan...tapi beliau memang sejenis yang makan tak berapa nak sangat..sebab tu kurus je anak bujang iols huhu..metabolisme badan pulak sejenis yang pantas..makanan baru masuk tros proses keluar..watdehel...cemaner nak dapat segala mak esah protin nyer hoih..
Iols salute sama apipdoli walaupon adik beliau dan emak beliau makan mee kari depan apipdoli, beliau tak bunyik pon..lek2 je tengok weols makan ahahaha..

Berbeza dengan jaman iols kekecik dolu..adik makan nasi telor dan kicap kat sebelah pon dah terliur sungguh...esok dah hari jemaat..iols dan anak kecit dah almost sebulan usia dan berpantang..another 1 week dah boleh balik rumah home suwitt home..rindunyaaa...tapi mungkin darjah kepenatan akan berganda sebab semua pon ko kene buat sendri..kalau sekarang ni semua pon emak yang buat hatta memasak dan mandikan anak pon..nak tolong lebih2 kondisi badan tak stabil..masih sakit2 urat, demam, sakit tekak watsoever..

Tapi sampai bila nak kene menetap di rumah emak..perlu juga kasi emak rehat sebelum sambung jaga cucu bila iols dah stat koje nanti..iols nak kasi emak waktu bertenang....boleh berbuka diluar sama anak2 bujang emak, boleh berterawih tanpa perlu layan cucu dan segala kerja rumah..walaupon sekarang cucu2 terkini dah tak buat perangai macam cucu edisi awal hahahaha..kiranya tugas emak dah ringan sikit compare before punya cerita...ya ampun..sampai emak hilang sore nak nyanyi dodoikan baby..lagu pon dah tak tau nak nyanyi lagu mana..semua lirik dah nyanyi tapi baby tak pejam jugak matanya..

Oh bulan poser ni emak sangat murah rejeki..dapat macam2 bantuan..for sure bantuan ibu tunggal..makanan, jemputan berbuka, duit bantuan etc...weols tumpang tengok je la ahahaha..serius..murah rezeki emak..berkat jaga arwah abah yang sakit bertahun tahun kot..

Berpantang sambil jaga baby kecit dan anak lelaki 2 orang sambil menahan kesakitan adalah sesuatu yang sangat mencabar..sangat stress sebenarnya..mujur ini last pregnancy..hari2 menjerit marahkan anak2 lelaki..boleh meroyan pulak iols nanti....sokmo gaduh main jerit2 dan nangis...adoii...membaranya hatiku ini menahan amarah..menahan tangan sebenarnya..dari memukul...tapi tetaplah jugak derang mendapat  barang sedas dua libasan hanger..huhu..

Semoga iols mampu bersabar melayan kerenah anak2 kecit iols..

P/s: tahun lepas punyer poser yang tak sempat ganti somi dah bayarkan fidyah..8 hari bersamaan 15 hengget..

Tuesday, May 30, 2017

POSER PERTAMA KALI APIPDOLI @ 7 TAHUN


Tahun ni takdak gambar lauk berbuka..sebab iols tak masak dan tak poser..tapi timing makan serupa dengan orang berposer...huhu..lapar oi..

Terpaksa tahan perut sikit atau makan sorok2 sebab takut anak terliur hahaha...sebab ini tahun pertama beliau belajar berposer...lagipon sekolah tengah coti 2 minggu..eloklah boleh belajar poser biar gheti berposer..lagipon beliau anak jantan kot..kalau diikutkan kiranya lewat jugak apipdoli belajar berposer..anak orang lain umor 5 tahun dah start belajar poser hokeh..tapi iols taknak push..kesian pulak kat anak..tambah dengan musim panas sekarang ni..takot plak anak iols kene strok haba huhuhu..

Tahun ni iols takmo strict sangat dengan apipdoli..iols takboleh nak fokus pada beliau..tahun depan haruslah kene paksa...apipdoli berjaya berposer pada hari senin..mungkin sebab gangguan hanya seketul compare to hari sabtu ahad..kezen ramai balik bercoti rumah opah..budak2 pulak biasalah makan non stop..tergoda jiwa tengok kezen2 makan...tapi senin iols paksa beliau poser..hopefully apipdoli istiqomah dengan poser beliau..weols tak letak ganjaran duit banyak pon..cukup dengan sehari poser dapat seringgit..hahaahaha..budak2 tak boleh pegang duit banyak2...

Kemon apipdoli...fighting!!

Friday, May 26, 2017

ESOK DAH STAT POSER OI


Esok dah masuk bulan poser..takziah pada diri sendri..sebab tak payah poser..eh patutnya seronoklah takyah poser dikala umat islam lain berposer..tapi pengakhirannya tetaplah ko kene ganti poser sorang2 dikala umat islam yang lain boleh makan huwaaaa...tu tak campur lagi dengan belen poser tahun lepas yang tak ganti tuh..nak kene bayar fidyah lagi pulak tuh...sobssss sobssss..

Pantang dikala orang lain berposer apalah ertinya weh..makanan takdak..takde orang meniaga pagi2..yang syorganya bila petang di bazar ramadhan je lah pon huhu..boleh beli dan makan tros dalam kereta huahuahua..tapi dah janji dari tahun2 lepas takmo jejak param..rela masak walaupon lauk simple2 daripada ko beli lauk kat param time buka nanti basi lalu ko hampa dan maki makcik yang meniaga itu..tak pasal2 hari pertama ko tak dapat full mark berpuasa..

Tahun ni memang banyak kelainan yang iols rasa di bulan ramadhan..selain daripada tak perlu berposer, iols jugak tak masuk tadarus di opis..sekarang ni opis di level 5..sama level dengan surau..tapi samada tadarus atau dengar ceramah agama atau kelas mengaji quran yang kampeni anjurkan, walaupon duduk se level dengan surau pon kalau dah malas memang takdapek la weh..semua pon iols takkan join muahaha..sejenis kemalasan apakah ini?bab ceramah agama, takperlu tunggu bulan poser, bulan lain2 pon iols tak datang dengar hoih..keras sungguh hati..

Semoga dengan berkatnya bulan poser ini dapat lembutkan hati iols walaupon iols tak poser hewhew..ada hikmahnya lah tuh allah kasi timing iols beranak dan berpantang di kala bulan ramadhan tiba..boleh mengurangkan banyak dosa2 tambahan..yang penting pantang iols habis seminggu sebelum raya..horehhhh...

Selamat berposer kepada semua umat islam..semoga poser korang lebih baik dan penuh daripada tahun lepas..

Sunday, May 14, 2017

SELAMAT HARI IBU


Tahun ni selebret hari ibu dikala sedang berpantang..sobsssss..makanya tak dapatlah makan selain daripada makanan berpantang...


Tapi mujur kfc masuk dalam senarai makanan yang dibenarkan makan masa berpantang hahahaha...

So..selamat menyambut hari ibu kepada emak iols, ibu mertua dan diri sendri...serta kepada semua ibu2 diluar sana...semoga iols menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 iols...amin..

FINALLY CHECK OUT


Leganya hati iols..anakanda sudah discaj tengahari tadi...takperlu lagi emakmu mengepam susu dan hantar bekalan susu hari2..takperlu bayar parking sepital 5 hengget sekali masuk..last day baru tau kene dapatkan cop di tiket parking dan hanya bayar 2 hengget...choi....tapi still kene folo up ...takpe..folo up is okeh dari kene menetap di sepital huhu..

Untuk kali ke 3 ambil darah, bacaan kuning menurun ke 6...tros doktor kasi balik yeahuuuu....

Ok..semalam iols beli nursing butter..percobaan untuk melihat samada krim itu berkesan dan menghilangkan ketakutan iols untuk meneruskan breastfeed...gitew..kalau tak sherasi bersama haruslah meneruskan lagi pencarian krim yang bersesuaian pulak..makan masa jugak tu disamping terpaksa menahan derita di dada....sobsss..


Lega uols...memang berkesan..sepatutnya lepas beranak, this is the most important thing yang perlu masuk dalam list barang berpantang..huhu..no more tears dan ianya selamat untuk baby in case ko terlupa basuh dan tros sumbat dalam mulut anak dikala panik sebab anak menangis nak susu tak menyempat okeh ekeke..


Babai katilku sayang 102D..gonna miss u...3 kali beranak 2010/2014/2017..inilah katil dan wad yang sama iols duduk hewhew..

Semoga lepas ni iols boleh berpantang dengan tenang dan cepat sihat..anak2 dah sebok tanyer bila iols dan adik nak balik rumah..tak syiok bila duduk asing2 dengan anak2 dan somi sobssss...tak sabarnya nak sihat...nak balik rumah!!!!

Saturday, May 13, 2017

DAY 4


Rutin seperti kebiasaan..melawat anak bongsu di sepital...sambil membawa stok susu perahan..iols dah rasa makin lesu nak mengulang ke sepital..tapi demi anak ku gagahi jua...hasil perahan susu pon dah makin susut...tak meriah macam mula2 dulu..

Mujur hari ni baby dah buka mata..ada eye contact dengan iols..ada respon bila disentuh...leganya rasa hati..menyusu dengan iols pon banyak dan lama..suka hoih!..esok hari penentuan..samada anak boleh discaj esok hari..iols rindu mahu tido sambil peluk baby....

Balik sepital laju2 cari krim nipple crack...sakitt oi..perit sangat..sampai rasa nak give up netekkan anak..tapi bagi jugak..sayang anak punya pasal..sakit dia tu menusuk naik sampai kepala okeh..huwaaaaa..ini adalah tidak seronok..boleh merencatkan proses menyusukan anak kalau gini punya luka..cemana nak netekkan anak dengan gumbira?sobssss..

Misi mencuba nipple cream cap cocoa butter..20 hengget...hopefully ianya berkesan..


KOS BERSALIN DI AL ISLAM SPECIALIST


Gitew...sebab dah beranak kali terakhir dan last ni barulah berani nak up kos2 beranak di sinun seawal2 dari anak pertama sampai anak last..agaknya iols memang dah sign satu memorandum tanpa sedar kot dengan sepital nih sebagai tempat beranak..bukan takat beranak..proses dnc pon buat disinun jugok...mujur cyst yang pecah dalam pewut sebelum ni buat perangai di hospital manjung huhu..jimat disitu yer..

Kali pertama bersalin di al islam pada tahun 2010..kenapa pilih al islam?..sebab pada awalnya boleh pilih doktor..jadi semestinyalah iols prefer doktor perempuan..dari cek up di usia kandungan 7 bulan sampailaaaaa proses bersalin...kandungan masa tu tak turun2 walaupon dah cukup tempoh jadi doktur suggest untuk czer..iols ambil bius separuh badan maknanya iols sedar masa doktor buat koje godek2 perut keluarkan baby...waktu tu lah iols baru lah tau rasa sakitnya suntikan spinal..troma kejap...doktor find out reason kenapa iols tak boleh beranak normal... cyst sama saiz kepala baby sudah block laluan...meriah bilik ot masa tu sebab duktur keluarkan cyst sambil tangkap gambar huhuhu...

Duduk di sepital selama 4 hari 3 malam..lamanya iols rasa..sape ntah suka duduk sepital lama2 ken...walaupon private ianya tetaplah sepital..sama je enviromentnyer..yang membezakan cara layanan je..tapi sekarang ni layanan di gomen pon dah makin improved...cuma derang kene attend ramai pesakit jadi kadang2 tahap kesabaran tu terbatas lah jugak..nurse pon manusia biasa jugok oi..

Ok..dengan pakej 4d3n iols dicaj sebanyak 6k..kos buang cyst doktor tak caj pasal sekali jalan..tu tahun 2010 punya cerita..hahaha..tahun 2012 iols keguguran..buat dnc di sinun jugak dengan kos sebanyak 2k..tapi boleh claim dengan kampeni full amount hihi..masih macam tak troma jugak dengan kos bersalin tup tup 2014 bersalin kali kedua..pon pakej 4d3n..kali ni ada pertambahan angka menjadikan kos bersalin naik ke 9k..masih pilih tempat yang sama untuk beranak sebab dah selesa dengan duktur..segala sejarah perut iols semua ada dalam buku rekod sepital di al islam..

Masa pregnancy anak kedua duktur dapat kesan ada cyst sama2 membesar dengan kandungan..masa tu sangatlah berharap semoga cyst itu tidak membesar atau pecah..mujur ketika kandungan dah nak hampir 6 bulan cyst mengecut dan menghilang dari radar..fuhhhhh...selamat...takut wooo...cyst kalau dok dendiam kat situ sampai kene buang ok lagi...cyst kalau pecah dalam perut memang troma habes..nak2 kalau dia pecah dan kene operate..nak operate kat private pulak tuh..berapa lah pulak kos dia nanti huhuhu..see..perempuan ni multitasking...sambil tahan sakit sambil buat kira2 ekekeke...

Tahun 2017..eh nak beranak lagi sekali la pulak..memang ko tak troma sebenarnya dengan kos beranak ni..tak serik2..tetap pilih sepital al islam...iols tak banyak coti..kalau cek up di gomen at least perlu ambil coti setengah hari ke 1 hari untuk cek up perut..lama tu oi nak kene tunggu dari pagi tu pon kalau giliran is cepat..iols bukanlah kategori penyabar sangat..jadi jomlah ke private jugak..mujur sangat somi is rela jadi pembayar bil huhuhu...

Kali ni punya pakej cuma 3d2n..aik..kejap pulak?whyyyy....?tapi iols suka je dapat keluar awal..duduk di sepital rasa badan tak rehat..walaupon nurse yang jaga baby tapi tetaplah rasa penat..jadi iols nak keluar sepital cepat dan boleh relaks di rumah..kos bersalin tahun ni adalah 8k..mujurrrr kurang dari bajet asal okeh..iols dah bajet dalam 12k pasal akan include gst..bila orang billing datang hantar bil, dia suruh teka dulu berapa anggaran bil yang iols estimated..yeayyyy betol pon okeh..kahkah..ada pulak suruh kita teka2 bil..kalau teka dapat diskaun lagi berbaloi lah jugak hoih..

Dan dengan itu berakhirlah trip beranak iols di al islam specialist..iols dah kasi ikat kilang iols atas nasihat doktor..so far iols sangat berpuas hati dengan layanan dari duktur dan misi, pakar bius, misi2 yang terlibat dalam bilik ot, bilik nursery...makcik cleaner pon baik2 je..cuma makanan je tak berapa nak sedap hahahahaha..sebab takde rasa..kadang rasa macam derang main2 je masak lauk..tau tak kalau masak takde rasa pesakit pon takde selera nak makan?cemane nak baik cepat?..sedap lagi haku masak kot walaupon cincai ekekeke..tapi apeadehal..tak sedap kalu, order je lah kfc..hahaha..tapi kan, masa iols cek bil tengok bahagian makanan, takde caj pulak..percuma kah?atau makanan punya caj dah masuk  dalam hidden charges...entohlaaa...

Iols syak akan datang punya kos beranak mungkin akan bertambah tinggi..terutamanya kos beranak by czer..normal punya beranak pon at least memerlukan 2k sebagai deposit..bagi yang merancang nak beranak di private perlu prepare duit cash dalam tangan lebih dari jangkaan kos bersalin..kita takkan tau apa yang akan berlaku nanti..selamat bersalin dan membayar bil...jangan lupa claim dari kampeni balik....daaaa..


Friday, May 12, 2017

DAY 3 ~ READING KUNING TERKINI


Bersiaran dari sepital..laju2 update belog sementara tunggu somi habis semayang jemaat..wifi pulak free..perghhh...

Oh..hari ni rasa gembira sebab dapat netekkan anak hampir sejam sampai baby kenyang..at least okehla dari semalam baby asek rijek ke sebab macam konpius cara menyusu..haih..lepas ni kene pulun ajar baby menyusu balik..

So, again..ke sepital awal sikit dari semalam sebab stok perahan susu untuk anak dah habis..jadi kenelah hantar susu baru juga untuk mengetahui bacaan terkini kuning baby..leganya bila dah turun dari 18 ke 10..baby pon dah boleh respon dan direct breasfeed...bila tengok anak dah ok boleh menetek rasa gembiranya hoih..kalau tak seblom ni asek tido je lah kojenyer..misi bilang baby jaundis ni badan dia letih sebab tu dia asekla tido..

Tapi doktor still tak kasi baby discaj dulu sebab result atas pagar..its ok..terpaksalah baby bertahan tunggu lagi 2 malam..hopefully hari ahad kuning turun lebih banyak dan boleh discaj teros..hmm rasanya baby okey je lek2 je baring bawah lampu..yang perlu banyak bersabar is iols kot...huhuhu...

2 malam je lagi...inshaallah iols masih boleh bertenang...hati pon dah tak risau bila tengok progress baby yang semakin okeh..berbaloi rasanya telan kurma all out..cuma iols bukan sejenis yang rajin nak mengepam susu setiap masa...iols prefer direct breastfeed je...huwaaaaaa....

Thursday, May 11, 2017

DAY 2


Sejak anak cek in sepital balik ni, iols pulun telan kurma kaw2 demi nak kuning anak cepat turun..mabuk kurma kejap...tu tak masuk lagi dengan jus kurma..yesss..i am so desperate sangat dah rasanya..mostly iols baca petua nak turunkan jaundis anak, ibu kene makan kurma banyak2...walaupon baru nak masuk hari ke 3 dah tak sanggup tido tanpa anak...sobsss..tak sanggup nak mengulang ke sepital pon ye jugak..sakit2 belakang duduk menyusu kan anak di sepital...dan disebabkan terlampau banyak berjalan sampai rasa sakit2 bahagian luka operate..tapi terpaksa hadaplah jugak..berpantang kali ni lain betol cabarannya..ingatkan boleh relaks tapi mana la nak tau anak pulak kene jaundis..

Tadi pergi hantar susu lagi..rutin untuk minggu ni huhu..sambil hantar susu, jenguk baby, spend masa dengan baby..rindu wooo kat anak...walaupon baby tido je pon tapi tak kisahla..asalkan boleh belai2 sikit cium2 lepaskan rindu pon jadilah..hari kelapan, tali pusat baby dah tanggal...tak dapat nak tuam perut baby, pakai barut bagai lagi..huhu...

Afeeya..cepat sihat plis..emakmu dah tak larat nak duduk kat kerusi sepital lama2..jomla kita balik rumah cepat..boleh netek sambil tengok tibi...

Esok duktur akan ambil darah..harap boleh turun banyak segala minion2 yang ada dalam baby..sekarang reading kuning baby is 18.6..ada jugak yang iols baca reading jaundis sampai cecah ratus2 pon ado...tingginyer oi..ker bacaan jaundis gomen dan private lain2?ke macam mana yer?

Sebelum ni iols adalah sedikit panik bila anak ada kuning..rasa macam omg!!!dari semalam asekla baca pengalaman orang lain yang anaknya pernah kene kuning yang tinggi..tapi rupanya kuning is a normal thing dan memang akan jadi pada baby sebab hati derang tak matang lagi..anak2 iols sebelum ni pon pernah kene kuning tapi takdelah sampai warded..mebi sebabbyang ni hok yang last kot...tapi now iols paham demam kuning adalah proses penyingkiran toksik dari badan baby..lepas dah baca..dah skroll atas bawah segala info..dah hadam barulah rasa bertenang sikit..so sekarang im hoping my baby boleh discaj cepat...




CEK IN DI HOSPITAL KEMBALI


Bacaan kuning anak tinggi...makanya masuklah beliau ke sepital kembali...tapi beliau sorang saja tanpa iols..sedihnya haih...rasa kosong sangat bila takde anak baring sebelah malam2...kalau tak, walaupon tido2 ayam tetap rasa best je tengok anak lepas netek kat sebelah....sobssss...

Buat masa sekarang iols harus mengepam susu untuk hantar stok susu ke sepital...tiap2 hari without fail inshaallah iols akan mengulang ke sepital selagi somi masih cuti lagi ni..sape taknak tengok anak weh...nak tinggalkan sepital pon berat je hati...kalaulah ada katil kosong memang iols sanggup je stay sampai anak sihat huhu..

Demi kesihatan anak, iols relakan je la....semua makbapak pon memang nak anak sihat kot..bukan takat doa je ni..makna nama anak pon 'sihat dan selamat'...gituh..semoga annur afeeya cepat sembuh...boleh keluar sepital dan berpantang bersama..

Monday, May 8, 2017

DAH BERANAK PON.


Alhamdulillah..dah nak masuk hari ke 5 anak dara iols huhu..gitewww anak dara ko..merasa jugak ada doter walaupon seorang..jadilah..

Ok..due date iols pertengahan bulan 5 tapi memandangkan iols ni konpem kerat perut maka iols mintak pada puan doktor samada boleh dipercepatkan tarikh beranak sebab dah tak larat bawak perut..nak berjalan pon sakit sangat..rasa macam dah hujung2 sangat peranakan iols..walaupon di opis takdelah koje sangat pon tapi perjalanan ke opis itu yang sangat mencabar hahaha...serius dah sakit sangat rasa..mujur duktur kasi mc pada minggu deliver jadi iols boleh rehat dirumah tanpa perlu menghadap kerja di opis yang separa stress..iols nak beranak dengan aman..hahaha..jadi untuk mencapai misi bertenang sehari sebelum cek in di sepital, sempatlah cuci mata di ikea hahahahaa...tapi tulah..berjalan dalam kesakitan adalah tidak feel sebab nafsu soping seakan tidak berfungsi sobsssss...

Rasa macam baru je lepas beranak tahun 2014..rasa baru sangat tiba2 nak kene face kesakitan dan troma yang sama balik..walaupon orang lain fikir beranak csec adalah tidak menyakitkan tapi troma masuk bilik ot dan selepas operation adalah menakutkan..ko pikir cucuk spinal tak sakit?..itu belum lagi troma selepas habis ubat kebas dan buang tiub kencing...sakit hoih!walaupon dah berulang kali masuk bilik ot iols tetaplah fobia...

Condition darah iols sebelum beranak boleh pulak jadi rendah..walaupon dah telan ubat tambah darah tapi doktor bilang hb jadi low kerana faktor pelbagai..jadi ada beberapa kemungkinan boleh terjadi semasa proses csec tersebut..doktor pon dah siap stanby 2 beg darah...lagilah bertambah panik mendengarnya..haih..dugaan nak dapat anak ni walaupon tak sehebat orang lain tapi ini pon dah buat iols troma..

Oleh kerana iols dah 3 kali kerat pewut maka iols ambil keputusan untuk ikat terus dengan arti kata lain taknak mengandung lagi dan ini yang terakhir..rahim iols pon duktur infom sudah senipis kulit bawang jadi itu adalah pilihan terbaik yang iols perlu ambil..takpelah..rezeki anak iols cuma 3 orang tapi itu pon dah syukur sangat..dapat dua2 jantina dah pon..so apa lagi yang ko nak?Allah pon tau iols ni bukan kategori rajin dan penyayang sangat nak ramai2 anak ni hahahaha...3 tu dah cukup..

Sekarang ini iols mahu menjalani proses berpantang dengan tenang aman dan damai..semoga anak yang baru lahir ini memberi kerjasama penuh supaya matlamat iols untuk berpantang sambil bergumbira tercapai..takmo nanges2 sampai rabak mata tak tido malam....

fuhhhhhh...amin..




Friday, May 5, 2017

BESDAY KEK APIPDOLI


Selagi tak dibeli kek selagi itulah beliau memekak..


Maka mohla membeli sebijik kek untuk apipdoli..asalkan ada hari kejadian beliau tiup lilin dan potong kek..


Dua beradik ni sebenarnya kemaruk nak tiup lilin..terpaksalah ngadap 2 kali turn pasang dan tiup lilin hahahaha..tapi kek makan tak habis..hmpsstttt...mujur kek adalah murah..45 hengget sahaja..asalkan sedap di tekak iols kahkahkah..

Monday, May 1, 2017

APIPDOLI 7 TAHUN SUDAH~SELAMAT HARI LAHIR!


Semalam besday apipdoli..yang ke 7 tahun..tanyer beliau mahu makan apa sempena besday sebab iols dah tak larat nak buat besday party..wahhh party gitu...macam orang ado2 je ken...hahaha..so besday boy rikues nak makan piza at piza hut..taknak tapau..hmmm..baiklah...jomlah pergi makan kat tesco..rasanya tiap2 kali besday apipdoli menjak beliau dah pandai makan piza ni asekla di piza hut..bila piza hut nak amek apipdoli jadi duta kecik ni?..haha..

Maka semalam berangkutlah beramai2 untuk sambut besday apipdoli di piza...ingatkan mahu beli besday kek tapi meja sebelah weols pon sambut besday anak..kek sikit punya besar..dapatlah potongan kek yang quite besar sebab duduk sebelah meja derang hahaha..dah jimat duit takperlu nak beli kek lagi sebab meja weols pon dah penuh..tinggal nak cocok lilin je lah atas kek tu kan..tapi kesian kat apipdoli..biasa memang akan beli kek walaupon kecik janji atas kek ada tulis nama dan nombor..so next time la iols beli kek beliau sebelom iols beranak..inshaallah sempat kot...


Sekarang apipdoli dah 7 tahun..tapi masih mintak hadiah otromen..sama naik dengan adik beliau pulak tu..ohemji...mujur mainan otromen cap china...murah lah siket..janji banyak jenis otromen konsep dia hahaha..iols beli lah jugak sempena besday beliau ni..dah janji dengan anak lagipon dikala minggu terakhir nak beranak ni, kesian tak dapat nak layan anak2..rasa bersalah pulak..inshaallah lepas last pregnancy ni boleh la sambut besday anak2 dengan proper gitew...


Penuh meja..ingatkan tak habis sekali licin ko...besday boy pon makan banyak..oh kali ni dua2 anak dah boleh duduk setempat bila makan..takde nak lari2 keliling meja..senang sikit rasa bila derang dah makin besar ni..senang nak bawak makan luar time emakmu ini malas masak hahahaha..tapi nak kene ngadap anak kecik balik lepas ni..huwaaaaa....bertabahlah!

Semoga apipdoli bertambah matang..sekarang ni seorang yang tidak penyabar...cepat marah..mood swing..susah nak tolerate dengan orang lain...dengan budak umor tak sampai 2 tahun pon boleh nak cari gadoh..haih..cemane la nak kasi apipdoli celik sikit akal..iols paham budak lelaki ni proses kematangannya memang lambat compare to budak perempuan..anak iols ni masih main otromen lagi uolsss...redho je laaaa..

Monday, April 24, 2017

MEDAL PERTAMA APIPDOLI


Sabtu ada hari sukaneka sekolah apipdoli..merangkap hari sukan sekolah lah untuk budak2 darjah 1 smpai 3..disebabkan iols pon dah sarat dan tak koser nak berdiri ataupon duduk lama2 di sekolah, tugas tersebut kasi pas ke bahu somi...takkanlah asek mak je nak kene attend aktiviti sekolah anak kot...maka berpergianlah mereka bersama berdua..ralat juga rasa tak dapat kasi sapot untuk apipdoli sebab ini kali pertama apipdoli join sukan sekolah..waktu beliau tadika dulu takde aktiviti cenggini...iols kasi moral sapot dari kejauhan lah jawabnyer...tahun depan mungkin boleh join bersorak tepi padang untuk apipdoli hehehe...

Iols tak tahu pon apa jenis permainan sukan yang beliau masuk..malas nak tanyer sebenarnya..sebab apipdoli selalu kasi jawapan yang panjang tapi takde isi..dan in the end dia sebenarnya pon tak tau apa game yang dia masuk..haih...lantak ko lah nak..asalkan ko join je aktiviti sekolah..


Dan tengahari beliau pulang membawa bersama 2 medal...oklah asal ado buat kenang kenangan kekekeke...



Monday, April 17, 2017

36 MINGGU SUDAH


Weekend haritu iols pergi check up..masih berbaki lagi 1 kali check up terakhir seblom di lapah perutku huhu..iols dah tak sabar nak beranak ni..tak larat sangat bawak perut..nak lepak kat rumah puas2..nak rehatkan otak dari sebarang kerja2 opis..tak perlu jawab phone opis..tak perlu reply email..tak pening kepala pikir nak lunch apa hahahaha..oh, lunch la yang paling kritikal permasalahannya hahahaha..

Pregnancy kali ni memang paling sempoi..takde scan 3D beria2..check up di sepital pon bila perut dah sarat..takde sampai kene admitted macam kebiasaan pregnancy huhu tapi lesu tetap lesu yang melampau campur muntah2..ermmm bestnyer kan...disebabkan kali ni dah sahih dan konpem kene ceaser, doktor dah suruh pilih tarikh..iols ni kalau boleh nak cepat je..tapi memandangkan awal bulan nanti apipdoli ada lawatan sekolah, kene lepaskan dulu tarikh lawatan anak..lepas tu baru iols mahu proceed beranak...

Selagi tak beranak, rutin harian jadi tunggang langgang..sejak dah sarat tak larat nak daki tangga, iols anak beranak dah tak serumah..kesian kat anak2 walaupon iols tau derang hepi je pon dari kene petir dan dengar suara leteran emak derang..tapi tetap rasa lain..tak syiok duduk asing2...iols nak kasi cepat setel beranak dan berpantang, rutin hidup boleh kembali seperti biasa..buat masa sekarang kenela banyak bersabar gitewww.

Semoga journey iols untuk ceaser nanti dipermudahkan...

2 weeks more to go..yayyy!


Monday, April 10, 2017

SIXTY9 ISLAMIC STEAKHOUSE


Kenyang perut tros uplod laju2 selagi masih fresh dengan rasa sebab sekarang apa pon kejadian sokmolah asek kelupaan..seblom lupa, meh up sini satu kali..

Somi dah lama aim restoren ini..sebab selalu sangat pergi klinik area melawati..balik dari klinik mesti akan pass by tepi restoren ni..tengok dari luar restoren lampu ala2 malap je..macam sedap je macam best je...jadi pasang angan2 mahu makan disini satu hari nanti hahaha..gitew...nak makan pon kene pasang angan2 dulu tau..tak boleh main redah restoren konsep fine dining sebegitu..kot2 mahal ker tak prepare duit terkujat tengok harga nanti...

Tapi rupanya harga setiap menu dia tak mahal sangat walaupon restoren macam ala2 esklusif...mahal lagi kos iols beranak nanti walhal sepital kecit je pon hahahahahaha...


Sekarang dah banyak kan restoren steak berkonsepkan halalan toiyyiban...alhamdulillah..senang nak makan bagi penggemar steak..iols tak sempat nak tangkap gambar menu satu2 pasal waiter2 tengok dan tenung2 iols ambik gambar..mebi derang tak pernah tengok spesis jakun kepada makanan seperti iols hihi..iols menghargai seni makanan okeh..maka terjejas minat dan fokus iols seketika..huhu..


Somi order sirloin steak, iols order lamb chop, emak order chicken chop, anak2 order spageti bolognese dan sop wild mushroom..harga setiap menu is just nice je sebab portion makanan besar...tapi biasalah datang bawak anak2 tak boleh order banyak2...sebab nanti end up makbapak yang kene habiskan makanan anak2..dah jadi dabel pulak makan untuk dinner..senak perut...bagai nak pecah pewut kitew makan banyak....


Apipdoli makin dah senang bawak ke kedai makan sebab beliau dah besar..walaupon kadangkala suka buat perangai jugak tapi kalau beliau order makan yang beliau suka, beliau akan tala sampai habis..ringan sikit beban nak habiskan makanan anak hahaha..anak nonbor 2 pon sometime ok je makan tapi beliau tengah tak sihat..mebi takde selera..balik rumah nasi kuah taucu je la yang kene dengan selera beliau..lantak...


Servis cepat...iols suka..sebelum served menu utama derang served roti bulat lembut dengan butter tapi kasi 2 ketul jerk..tak cukup okeh sebab roti is sedap hahaha...rasanya semua menu pon dalam range harga 25 ke 40 hengget...rasanyalah sebab terperasan masa belek buku menu..tapi biasalah lepas kenyang, konsep dia jangan tanyer harga..sape offer makan sini dialah kene bayar hahahaha...tenkiu so much yam..

NASI JAGUNG + KAMBENG MASAK HITAM + ASPARAGUS SNOW PEA GORENG BELACAN


Dah lama tak makan nasi beras panjang2 dan kaler2 serta berbau wongi yang dimasak dirumah...kalau belì tu memang sokmo je la tapi feel dia tetap tak sama dengan masakan di rumah...nak masak lauk sampai dah tau nak pikir lauk ape mehla masak nasi wongi..kalau takde lauk makan nasi saja pon dah sedap...

Belek2 resepi ada orang up gambar nasi jagung...uit tak pernah pon makan nasi jagung...sedap ker seperti yang digembar gemburkan...lalu meminta emak memasak nasi jagung hahahaha..air tangan sendri tak lalu nak makan..air tangan emak jugak yang sedap huhu...


Maka terhasillah...lauk kambeng campur cendawan shimeji masak hitam sebagai lauk regu nasi jagung..bantailah..walau tak berapa nak matching tapi sedap je lalu kat tekak iols huhuhu...tapi tak berapa nak masak itam sangat pasal derhaka pada resepi..bahan2 tak cukup..kicap pon sikit je ada..lalu tertuang sos tiram...pon boleh...asal ado....hahaha..sekarang aeon big asek promo murah cendawan shimeji..iols penggemar apa sahaja cendawan..tapi sebab cendawan tiram dah selalu sangat makan lalu selera bertukar ke cendawan shimeji..sedap noksss...next time boleh buat shimeji goreng tepung...

Oh ayam goreng kunyit untuk lauk budak2..derang tak reti makan daging lagi..


Tada...nasi jagung yang tak berapa nak jagung sangat sebab masukkan jagung creamy setengah tin je..ini percubaan pertama..kalau masuk satu tin tros takut tak sedap huhu...

Mana2 hidangan sayur musti ada..kalau tak rasa macam budak2 makan hahahaha...dolu kecit2 memang tak makan sayur..dah tua2 ni baru terbukak hati nak makan sayur..dan konon2 nak ajar anak2 suka sayur..tapi haih..fussy jugak....memang dah genetik kot hahahaha....jadinya masak la sayur yang jarang2 beli dan makan...ini semua pasal itu hari tertonton cerita food source..derang tunjuk cara tanam dan petik pokok snow pea dan asparagus..tertelan2 ailio...macam sedap je...jomlah try satu kali masak belacan....pon setaaapppp...haih...kalau sendri yang teringin nak makan memang sokmo ngaku sedap lah kan walaupon orang lain rasa biasa2 je...

Thursday, April 6, 2017

ANAK


Kalau diikutkan secara tersuratnya iols punyer pengalaman membesarkan anak2 tadelah ditahap yang vavavom pon..anak pon baru nak masuk 3...tapi bagi iols itupon dah cukup mencabar mental...terutamanya masa anak2 masih baby..baru lahir...macam2 hal...

Iols ni generasi y..takdelah berapa nak percaya sangat pada perkara2 yang mistik ni selagi tak kena hahahaha..eh, suka pulak ken..huhu..walaupon realitinya iols adalah seorang yang penakut jugak..tapi dah ada anak2 terpaksalah acah2 berani gitew...

Pengalaman iols pada anak pertama yang melibatkan hal2 mistik ni..berlaku ketika iols masih dalam pantang...apipdoli nangis non stop dari lepas maghrib sampai ke tengah malam..mula2 iols fikir mungkin keturunan lah kot sebab iols dolu kecit2 pon begitu juga hahahaha..sampai dapat bapak angkat tok moh pasal famili tokmoh tu jaga iols sampai sihat masa baby...siap mandi bunga lagi iols ekekeke...dari kecit dah mandi bunga tapi kawen lambat jugok hahaha..eh!

Tapi apipdoli nanges non stop tu suara dia macam ketakutan..ala, kalau mak2 ni mesti boleh rasa anak dia nanges ngade2 cemaner..nanges takut cemaner...setiap malam nanges..kadang sampai membawak ke subuh..lepas azan subuh tros beliau senyap dan tido..penat nanges kot..stressnyer rasa tuhan je lah yang tau...

Our ikhtiar yang pertama...mintak ustaz air penawar..tak jalan..setiap hari lepas mandi petang kene golekkan bawang merah yang dibakar ke badan apipdoli dan lempar bawang jauh2..kene calit2kan arang kat muka apipdoli..konon supaya muka anak huduh..setan suka baby muka comel katernyer...haih..demand betol setan alaf baru ni..pandang pada rupa jugak yer..tapi semua tu sekejapan je weh..tetaplah anak iols menanges malam jugak..emak iols sampai dah kehabisan idea nak nyanyi lagu apa untuk dodoikan cucu beliau hahahaha...

Bila rasa macam dah tak tau nak ikhtiar apa lagi sebab apipdoli ni cuma nanges menjelang maghrib sampai ke tengah malam atau pagi sambil mata beliau melilau tengok setiap penjuru bilik...iols buntu sangat..tak tau nak comfortkan anak sebab apipdoli tak berapa suka direct breastfeed..cuma boleh tepuk2 dan pujuk2...

Final choice iols bawa apipdoli berubat di darussalam di gombak..pusat perubatan islam yang diasaskan oleh ustaz ismail kamus..bayaran tak.mahal..cuma bayar kos air penawar sebotol besar 30 hengget kot..punyerla ramai yang berubat dengan beliau...mostly yang datang sebab kene rasuk dan ada saka dalam badan..pergh...macam2 perangai pesakit iols tengok..ustaz tu himpunkan semua yang kene rasuk tu dalam satu bilik untuk dipulihkan...mungkin disebabkan level setan yang kaco anak iols tu picisan je makanya anak murid ustaz yang attend weols..kalau level2 bapak setan ni haruslah ustaz ismail kamus sendri yang turun padang kan..hihi..

Ustaz yang attend weols tu mintak izin somi untuk scan badan iols dulu..takut2 iols lah pembawak si setan ni..huhu..seram okeh..dia picit setiap sendi je pon dan tanyer samada iols ada rasa sakit tiap kali sendri dipicit..pernah ke iols mimpi pelik2 dan nampak kelibat makhluk..alhamdulillah iols free from any entiti...pastu dia ajar somi cara2 dan ayat2 yang perlu dibaca..ustaz suruh buat time nak maghrib balik rumah nanti depan pintu rumah..berapa kali tiup dan hembus, kedudukan badan dan kepala baby semua tu ustaz ajar..hari yang sama masa maghrib somi apply apa yang ustaz ajar..memang rasa berdebar2 je takut tak jadi hahaha tapi dalam masa yang sama kene yakin..tapi memang mejik uolssss..i is very sepraissss..tros apipdoli tak nanges dah malam tu dan malam seterusnya..ya ampun rasa sangat kelegaan disitu..rasa macam hilang segala stress..ayat2 quran je ubatnya..

Tapi macam yang ustaz kasitau la..kene yakin..kalau tak yakin, tu yang jadik kalau ko azan pon setan boleh ikut balik azan siap gelak2..huhuhu...tapi ustaz bilang kalau kita yakin, dengan baca bismillah pon setan dah takut..gitew..mencabar tau nak yakinkan diri sendri ni..

Ok setel baba anak pertama..dah habis gangguan mistik2 ni..tapi waktu apipdoli umor 2 tahun masa dalam bilik waktu nak tidor beliau boleh tunjuk satu spot atas almari ada setan katanya...huwaaaaa..tros somi peluk anak dan suruh pejam mata... terpaksalah pura2 berani dan pujuk2 anak walaupon jantung iols bagai nak luruh takut punyer pasal huhuhu...

Bila dah berpengalaman dengan anak pertama punya hal mistik2 ni dapat anak nombor 2 rasanya dah boleh adapt andai jadi lagi perkara macam tu..sebab weols boleh apply apa yang ustaz tu ajar..tapi weols memang jaga la dari segala segi..kene make sure balik sebelom maghrib..kalau jam dah pukul 6.30 petang tu bagai nak gila naik tangga dukung anak sebab nak pastikan mesti masuk rumah sebelum nak senja...dah takde nak keluar2 makan malam watsoever...mesti baca ayat kursi hari2 sebelum keluar rumah dan hembus pada ubun2 baby..alhamdulillah takde berlaku pon sebarang hal yang mistik2 ni walhal iols ketika itu berpantang sendri di rumah sendri lepas 2 minggu duduk di rumah emak...

But still pernah jadi jugak pada anak nombor 2 waktu di kelantan..ketika itu aqil dalam 2 minggu nak cecah 2 bulan..weols balik kampung nak kasi tok ma tok abah tengok cucu..nak tunggu waktu lain untuk pulang macam dah takde cuti pasal iols lagi 2 minggu dah nak start kerja..

Biasalah yang balik kampung bukan famili weols je..ada jugak adik beradik yang lain..tak semua orang alert dengan hal2 yang menyebabkan kecenderungan baby untuk nanges nak2 lagi bila melibatkan perkara2 yang tak dapat dilihat...antara perkara yang perlu dielakkan ialah mencium atau mendukung baby jika kita dalam keadaan yang kotor atau baru sampai dalam perjalanan yang jauh..tapi macam biasalah, tak semua orang alert..maka yang tak alert itulah yang menyebabkan anak iols tak tido malam dan nanges bagai nak gila huwaaaaaaa...nak amukan tak terkeluar pasal nak jaga hati punyer pasal tapi agak amarah disitu..haih..puas tokma dodoi pon tak jalan..nanges ketakutan okeh..then tok abah ambik air, baca2 sikit ayat quran dan kasi sembur pada aqil barulah reda tangisan beliau...huhu..waktu tu somi yang pangku aqil while iols pegang sebelah tangan je sesambil tepuk2 aqil..lepas tok abah percikkan air ke badan dan muka aqil, malam tu naik ruam tapi tak jelas dan esoknya makin gatal dan jelas..mulanya iols tak weols tak syak ape2..mungkin air mandi kotor or mebi sebab peluh yang menyebabkan ruam tu terjadi tapi spot ruam tu memamg pelik sebab kene sebelah tangan iols je while somi satu badan dan bahagian depan sahaja..

Bila difikirkan balik kedudukan masa weols pangku anak ketika tok abah percikkan air tu baru la weols nampak dan paham..yang bahawasanya bukan sebab air mandian gatal peluh watsoever..ini bukan sebarang ruam..samada ruam kene ludah atau kencing dengan setan..ruam tu berparut kaler hitam..lama jugak nak sembuh...tapi takpelah.mi is redho asalkan anak dah ok tak nanges2 ketakutan pon dah sujud syukur sangat...

So kali ni punyer anak iols akan make sure lebih strict...supaya iols tak susah nak ngadap anak nanges..sekarang ni dont simply2 kasi orang sebarangan cium anak ko okeh..takot oi ter mendapat pulak penyakit yang bukan2..sape yang menderita dikemudian hari?kita dan keluarga kita jugak kan...

Semoga kita lebih berhati2 dan alert dengan keadaan anak2 kita...

Monday, April 3, 2017

MEMENUHI SELERA ANAK TEKAK


Menghampiri bulan terakhir nak beranak ni memang pulun all out if teringin nak makan apa2...gigih sangat...

As a result....maka terbentanglah menu2 berikut dek kerana teringin punyer pasal huhuhu...


Presenting gulai siput sedut...sampai ke bangi iols cari tau...ke kedai gulai kampung..sadly masa datang tu derang tak masak menu itu pulak..sobssss...cari siput fresh di pasaraya pon sokmo habis...sobsss..iols prefer hok yang dijual di pasar raya..derang dah bersihkan siap2....last2 beli je lah yang kat pasar segar..walaupon berlumpur gigih basuh..tapi itu koje somi la....sedapnya..sampai ke malam menyedut siput uolsssss...perghhh...


Oh..dan ini jugak..nasi claypot..nak mencari beliau rasanya dah kemalasan nak terjah tempat makan..kebetulan tertonton cerita chef masak nasi claypot..teros catit resepi...suruh somi beli bahan dan buat sendri...oh yummy sangat..mujur rumah emak ada periuk tanah huhuhu...dapat makan kerak nasi claypot yang hangit2 itu perasaannya tak dapat digambarkan...hahahaha...


Ini  versi teringin jugak..konon nak beli se slice kek saja..tapi satu slice 5 hengget..orang kat orang lebih dari 4 kepala...tengok di kaunter kek, ada sebiji butter kek hanya berharga 21 hengget...omg muroh weh...dan sedap...memandangkan besday anak nombor 2 tak selebret lagi, iols kasi beliau tiup lilin feeling2 sambut besday..ekekeke..tunggu iols dah beranak, habis pantang sihat tubuh badan baru kita sambut kat luar yer anak2.....


Harapnya dah habis lah craving2 ni..penat nak ikut selera anak tekak..penat nak cari hoih...

Tuesday, March 28, 2017

TENGOK DINOSOR DI JJ AU2


Dua minggu lepas kot...apipdoli rikues nak pergi tengok pameran dinosor...di ruang legar jj au2...siap bawak pamplet boleh redeem hadiah katernyer...memandangkan makbapak memang takde plan nak kemana2, mohler ikut je plan anak..bolehla emak beliau singgah di daiso nanti hehehehe...lama dah tak masuk daiso..tak tau pon dah naik rege dari 5 hengget ke 5.90...huhu...dolu masuk daiso main sauk2 je..la ni dah naik rege kene lah pilih2 jugak barang..tapi macam tak je pilih2..tetap jugak main sauk hahahaha...tapi kan ada juga certain2 barang daiso yang memang tak berbaloi dengan harga 5.90 itew...

Haaa...ok..dah sampai jj au iols memang teros shoot ke daiso je..koser pulak nak masuk pameran dinosor..biarlah somi je melayan anak2..iols nak layan nafsu mata iols dulu gagaga...setel menyoping di daiso, teros turun ke hall utama pameran dinosor..rupanya pameran dinosor tu sekadar props untuk tarik budak2 dan makbapak datang ke situ..main reason adalah jualan buku dari pihak grolier...mencik tau buat tricks gini...kesian kat anak2...tapi iols is kebal..dah tak makan dah jualan2 cenggini..ko pujuk lah cemaner pon...dengan mudah je iols tepis..hahaha..

Kalau buku jual satu2 bolehlah weols beli..ni datang dengan pelbagai pakej talking pen, rak buku, buku untuk minda, kira2, english for kids etc..iols taknak tau details buku...iols cuma nak tau rege je dolu hihi..total rege 2k above..haaaa....amek ko..boleh bayar bulanan 85 hengget selama 2 tahun..perghhhh...ini macam kalu anak iols tak pandai speaking jugak ni memang mendatangkan amukan nih hahahaha...besarnya pelaburan buku derang...

Tapi weols tak beli pon..perkara yang melibatkan komitmen bayaran bulanan perlu diskasen lebih lanjut di rumah..lainlah kalau weols ni orang ado2, jam2 tu jugak iols bayar tunai hahaha...takpelah..inshaallah..tak beli buku grolier dan talking pen pon boleh je pandai..lebihkan usaha je lah..sekarang ni kene fokus kos beranak dolu..lain2 hal kene tolak tepi...



Maka keluarlah weols dari jj tanpa hadiah yang kata apipdoli boleh diredeem itew...takde hadiah takpe, tapi dapat pegang gigi dinosor pon anak2 dah hepi..hahahaa..


Monday, March 27, 2017

CRAVING FOR DIM SUM



Ini hari iols ada cek up untuk ke 32 minggu...phewww..lagi 6 minggu lagi je nak beranak dah...kejap je rasa...ermmmm..kejap lah sangat kan...padahal sehari ku rasakan seminggu...menanti anak tekak stabil di usia kandungan 5 bulan pon sangat menguji kesabaran....bahkan sehingga dah nak beranak ni pon masih muntah setiap pagi...jadi bila dah nak beranak ni rasa macam tak sabarnya hoiiii......

Memandangkan cek up di sepital untuk kali pertama di hari bekerja, haruslah apply coti...tapi cek up nya seblah petang...untuk mengisi masa lapang, mari mengepau somi sempena trimester terakhir huahuahua....iols dah lama ngidam nak makan dim sum ni..punyerlah lama plan asekla tak menjadik..kali ni iols tak kira..by hook or by crook iols kene telan jugok dim sum hahahaha...


Cakkk!gitew....sedapnya awak ni.....


Oh, ini paling tersedap diantara semua...paling ngam dengan anak tekak iols....my chee cheong fun udang dan otak2 ikan merah....marbeles!untuk otak2 ikan je, iols hadap 6 bekas sorang....peergh...dalam sejarah betol makan sebegini banyak..tu belum campur dim sum hok lain itew...biasanya otak2 ni sokmo abis kene tunggu chef refill masak..tapi tadi tinggi pulak bekas buluh otak2 ikan ni..teros sambar lah hoi...hahahaha...

Akhirnya terlerai sudah rindu anak tekak terhadap dim sum tersayang ngehngeh...macam biasa, dim sum ni stail buffet 42 hengget sekepala..air dan chee cheong fun tu kira add on harga lain..dah kata datang tempat dim sum, memang tak pandang menu lain dah la...i is fokus ke dim sum kesukaan saja...

Tenkiu somi banjer bini makan sedap sokmo...

Friday, March 24, 2017

BULAN PINDAH RANDAH


Iols dah selamat berpindah workstation..this week ni baru rasa kelegaan sebab dah boleh buat koje2 opis yang pending..gitew....terasa sebagai pekerja yang sangat efisen gagagga...tapi dah namanya berpindah randah, macam2 hal nak kene set up...makanya pending lagi koje di opis...ya ampun..bestnyer..moga berlarutanlah sampai hari nak beranak nanti...fuhhhhh...

Perihal berpindah bukan hanya di opis tapi turut melibatkan tempat tinggal..tapi iols pindah sorang2 je la...merempat di rumah emak sebab emak rumah landed...iols dah dalam kategori separa sarat...dah tak larat nak mendaki ke tingkat 3..iols bukan kategori gigih..sekarang pon by the time sampai rumah teros flat terbaring atas katil...haihhhh...lagi 1 bulan lebih mahu beranak dan berpantang..moga yang baik2 sahaja hendaknya sepanjang beranak dan berpantang nanti huhu...makanya segala hal anak2 akan dipassing ke bahu somi..dari urusan persiapan ke taska dan sekolah hingga bawak anak2 balik rumah...all out....yessss...hahahahaha...ala, anak 2 sendri jugok...harap anak2 iols boleh belajar untuk jadi lebih berdikari...

Daaaaa....



Friday, March 17, 2017

DINNER SEMPENA HARI SOMI SEDUNIA


Banyak nau jenis2 hari..yang sedia ada pon tak tersambut inikan pulak bila tetibe ada hari somi sedunia laaaa, hari bini sedunia laaaa, hari nurse sedunia laaaa, hari bapa..hari ibu bla bla blerghhhh....haih..maciam2...

Kalau tak pasal semalam ada orang up kat fesbuk kasitau hari somi sedunia, memang iols pon sampai ke sudah la tak tau..tak pernah amek tau dan tak nak tau..tapi dah tertengok lalu tersambut hahahahahaha..eh tapi tak sambut pon..

Dikala iols dah nak menghampiri hujung2 bulan untuk beranak ni, selera makan makin down..balik koje pening kepala memikirkan nak makan apa..kat opis pon al fenin tak tau lunch nak tapau apa...biasanya kalau dinner weols lebih pada ikut selera anak2..tapi anak2 ni order kemain tapi makannyer tak..amarah disitu yer...nak masuk dapur pon dah takde mood dan malas huhu..jadi sekarang apa2 perihal dapor memang somi take incharge hewhew..

Maka inilah yang terhasil untuk dinner semalam dek kerana ketandusan idea dan selera..


Telor dadar-ikan tenggiri masin-kangkung goreng-sambal-ayam kepak belen anak2 beli kat pasar malam...

Ya ampun...makan bertambah uolsss..kahkahkah..kata takde selera tapi dek kerana penangan ikan masin teros up selera kitewww...kadang2 lauk simple2 cenggini pon boleh tackle selera...tapi tak boleh selalu la..darah tinggi plak iols nanti huhuhu...tenkiu somi masak lauk sedap!


Tuesday, March 14, 2017

HEPI BESDAY KESAYANGANSS


Hari ni besday anak nombor 2...yang ke 3 tahun...diusia 3 tahun ini beliau bakal pegang title abang..walaupon sangat manja gedik2 harap beliau cepat matang..oh, bukan suruh matang versi orang dewasa cuma matang versi kanak2..penat nak layan asek merajuk je manjang...huhu...



Secara teknikalnya ikut turutan kelahiran, beliau anak nombor 3...sebab yang nombor 2 gugur diusia 10 minggu..sobsss...maknanya iols dah pregnant sebanyak 4 kali dan bakal beranak juga buat kali ke 4...walaupon tak cecah KPI untuk angka 5, 3 jugak angka yang membanggakan hahahaha...#tepukbahusendri

Anak iols juga berkongsi bulan lahir yang sama dengan ayah beliau..tapi anak nombor 2 demam panas ketika itu maka segala maknek wish untuk somi pon gone hahahaha..tahun ni lebih fokus pada anak2 sedia ada dan new addition je hahaha...tapi still tak buat ape2 celebration pon..iols dah tak larat nak arrange ape2 majlis atau mempacking goodies pack macam dolu2..iols fikir mahu selebret dengan santai with our small famili je sudah...asalkan dapat gembirakan hati si anak...

Hepi besday aqil arif ke 3 tahun....n hepi besday somi yang ke 36 tahun!!!


Tuesday, March 7, 2017

TO THE VERY LAST TRIMESTER


Satu kelegaan sangat...sebab pregnancy journey dah masuk last trimester...tak sabar nak duduk rumah 2 bulan tanpa perlu datang opis...serabut..banyak nau masaelah..nasib baik la telinga dan hati iols ni kebal tahap jurus kelapan...baru je nak cherish2 the moment tahun bekerja ke seploh tup2 ada pulak perkara tak best yang berlaku..takpe2..iols is kental..sekarang dah hilang rasa nak bekerja bersungguh2..buat koje pon bagai di angin lalu..janji dapat gaji bulan..gitu konsepnya...

Jadi memang kene lah dengan timing perlunya ambil cuti panjang untuk menghilangkan ketensenan bekerja..mujurlah iols pregnant..dapatla cuti lama sikit...walaupon duduk rumah pon tensen jugok tapi takpelah..anak2 sendri..hadap je laaaaa...hihuu...

Lagi 2 minggu iols punya last check up di klinik...lepas tu boleh ngadap doktor sepital pulak..kali ke 3 punya pregnancy memang tak perlu nak tunggu apa2 pon..cukup timing 38 minggu, paru2 baby dah matang...zasssss boleh kerat...ini kali ke 3 beranak secara czer..apa kan daya..iols tak mampu nak beranak normal...secara jujurnya iols is takut..sebab dengar banyak nau cerita negatip...tapi kene lah face jugak..takkan nak simpan baby dalam perut forever kens...

Sekarang ni makin tak lene tido..baby kemain aktif gerak2 time malam...huwaaaa..takkan la petanda baby bakal berjaga malam lagi...sobsss...by the time balik sampai rumah tros pengsan atas katil..letih okeh menapak naik tangga..nasib baik ada besi pengadang tangga..boleh la jugak jadi tempat berpaut..segala aktiviti anak2 di malam hari iols dah tak berapa nak pantau..semua serah bulat2 pada somi ekekeke...pepandailah dikau....letih betol rasa bila pregnancy umor dah 35 tahun nih...penat tapi tak rasa lembik macam first dan second pregancy sampai kene
drip dan masuk sepital..kali ni cuma stamina je kurang....yang lain2 punya kes alhamdulillah iols sihat2 je sepanjang pregnancy...tade kencing manis..tade darah tinggi..takuit wooo..penyakit2 cenggini nampak macam ekeleh....tapi kesan dia berpanjangan okeh..mati pon boleh huhuhu...sebab tu iols takmo layan stress sangat..apa2 masalah pon inshallah ada penyelesaiannya..wahhhh positip sangat nih...#tepukbahusendiri....walaupon iols mengadap dua2 anak yang kene demam dan ciken pox silih berganti tapi iols punya kesihatan dan antibodi sangatlah amazing....sangat bersyukur disitu...

Another 2 weeks jugak iols kene pindah opis...setiap kali nak beranak je, pindah opis...kampeni pon dah takde keje lain ke asek nak suruh staff pindah randah jew...hoh!!

Okeh, nak packing barang..walaupon pindahnyer lagi 2 minggu, jom pack awal2..takyah buat koje...horehhh!..

Wednesday, March 1, 2017

TEN YEARS OREDI


Kejap je masa berlalu..tup tup dah seploh tahun koje di opis nombor 2 ini. Kalau dihitung2 iols start koje lepas belajar tahun 2004..dapat offer koje masa dalam bas on da way balik rumah lepas tengok result exam final year last semester..syukur iols tak perlu menganggur lama untuk dapat koje. Seblom exam final year iols dah start hantar resume ke opis2..in fact iols dah start koje masa zaman study setiap kali cuti semester..gigih oi nak duit punyer pasal..makbapak bukan orang kaya nak mintak2 gitu..secara rasminya totl tahun bekerja dari opis pertama adalah 13 tahun..fuhhh...lama jugak bertahan jadi keria women ni hahahah...haruslah koje...tak koje lagi duit loan dah menanti untuk dibayar..alhamdulillah..setel dah pon hutang belajar tahun 2012..bayar pakai duit epf  10k setelah melihat tak surut2 iols punyer loan huhu...

Iols punyer goals nak bebas hutang sebelom 40 tahun..loan kereta lagi 2 tahun habis...tapi anak2 makin bertambah..harap2 kereta sekarang ni tak buat perangai pelik2 mintak tukar gagagaga...selain daripada itu iols takde loan lain..lega sangat dipermudahkan setel segala maknek hutang piutang..takde rasa terbeban..lain feel dia waktu iols ada hutang personal loan dan loan belajar dolu...tapi misi iols masih belum tercapai selagi tak beli rumah landed....umor makin meningkat naik..lutut dah tak kuadddddd..dah tak gigih naik tangga rumah flat...ape pon iols masih bersyukur at least ada rumah tempat berteduh anak beranak...hailah rumah..bakpelah mahal sangat dikau sekarang ni..

Iols harap iols masih boleh bekerja sampai pencen hahaha..walaupon malas tapi jadi surirumah pon malas jugok hahaha..lagi 25 tahun oi...kalau koje di tabung haji ni lebih seploh tahun bekerja dah dapat pergi mekah free nih..sekarang tambang pergi mekah pon walaweh riban2 okeh..walaupon ko ambil pakej muasasah rakyat marhaen macam iols...moga iols diberi kesihatan yang baik..boleh kerja sampai 60 tahun dn boleh capai misi ke mekah bila duit dalam tabung haji dah cukup inshallah...

Buat masa sekarang ni untuk meraikan seploh tahun bekerja iols mahu print statement epf iols yang ke seploh tahun sambil berharap iols boleh merasa duit itu dihari tua nanti...walaupon sekadar dapat tengok figure pon dah gumbira..amin....



Monday, February 27, 2017

ROAD TO JERANTUT


Sabtu lepas pagi2 sudah bergerak menuju ke jerantut..menghadiri majlis walimatulurus dan sebagai part of famili pihak lelaki..eh, tahun ni sokmo je jadi wakil pihak lelaki..weols tak join famili besar tido semalam di jerantut sebab apipdoli habis sesi persekolahan beliau pon 6.30 petang..kalau jam2 tu jugak nak bergerak ke jerantut adalah kemalasan dan rasa sangat rushing..iols dah tak larat nak folo program on da spot cenggini...letih oi..lagipon dah berjanji takmo ponteng2 kan persekolahan anak macam waktu beliau tadika dolu hehehe..

Nampak gayanya kalau nak bawak anak pergi bercoti memang harus ada duit lebih sebab caj hotel semasa cuti sekolah jadi dabel triple bagai...plus harus cekal hati dengan keramaian orang yang bercuti dikala cuti sekolah..no more tenang dek ketiadaan orang huhuhu..

Weols bergerak ke jerantut jam 8.30 pagi..sempat la mencekiks roti canai dan teh tarik dulu..ngm2 jam 10.30 pagi weols sampai di jerantut, betul2 di masjid sultan abdullah kottt....lerrr dekat je..tak pernah sampai pon jerantut ni..takde sedara mara kat jerantut serta anak2 tak memenuhi spesifikasi untuk dibawa ke taman negara jerantut ekekeke..


Alhamdulillah..selamat dah kezen iols pegang title laki orang dengan sekali lafaz..dasat budak2 sekarang..muda2 dah kawin..tapi kalau dah bersedia dan dah sampai jodoh, kawen ajelah....



Segala majlis bertunang, nikah dan sanding all out buat di hari sabtu..nampak macam very the pack nyer majlis buat sekali harung tapi senang sekali jalan je..majlis sanding pon tak drag sampai ke petang..kejap je pon tapi rasa macam lama pulak sebab weols kelaparan hahaha..tuan rumah hidang laukp pauk tradisi masakan pahang...very the kampung2 punyer menu tapi tahap kesedapan dia perghhhhhh...iols bukan dalam mood mengambil gambar..sekarang dah malas maka tiada lah gambar ikan patin tempoyak, kerabu umbut kelapa dan taugeh, ayam masak merah, daging masak hitam yang super gorges..bukan setakat itu, dengan menu pengantin pon weols bedal sekali...kenyang dan sangat puas hati..itulah beza masakan yang dimasak sendri dengan masakan katering..totally different sangat kesedapan dia...masakan kampung pulak tuh...sedap hoi!

Setel majlis, singgah homestay untuk lepaskan lelah makan nasi kenduri tadi dan layan mata kejap...kahkah..tapi tak dapek nak tido pasal anak2 buah ramai..diorang kalau dah berkumpul boleh buat konsert..solo dan okestra...bising..
Kasi anak2 mandi dan terus pulang ke key el..konon nak singgah bukit tinggi tapi hujan lebat...kalau hujan tak lebat pon tak singgah jugak pasal rombongan weols ramai OKU termasuklah iols huhuhu..dah tak larat nak berjalan..maka jomlah kita pulang..inshaallah ada rejeki bolehla iols bawak emak tido di bukit tinggi lepas beranak nanti.....

Wednesday, February 22, 2017

CITA-CITA


Dolu apipdoli punyer cita cita mahu jadi otromen..bila semakin membesar beliau makin tahu bahawa cita2 sebagai otromen tidak relevan...otromen tak wujud..eh, tau pulak dia..setelah beribu hengget duit makbapak beliau habis..setelah pelbagai koleksi jenis2 otromen kecik besar ada, baru nak sedar otromen tu tak real?demn...

Habis demam otromen, beliau bercita cita mahu jadi polis...kerana kekaguman melihat besarnya opis baru polis di bukit aman....dan memasang angan2 bahawa satu hari nanti beliau punya opis disitu gagagaga...lantok, berangan itu free..maka terpaksalah weols sekeluarga menonton drama gerak khas tanpa rela dek kerana kecintaan apipdoli terhadap polis...

Bila drama gerak khas makin banyak membebel tapi aksi ciput, merudumlah minat beliau kepada polis....hahaha..lalu cinta beralih arah..dari polis ke abam bomba..dan sekali lagi weols sekeluarga terseret sekali untuk menonton drama hero, cerita pasal abam bomba..fuhhh mujur apipdoli tak layan drama abam bomba i love you itew hahahaha...

Sekarang bila dah naik darjah 1 minat dan cita2 pon bertukar seiring dengan pertambahan usia beliau..yang kononnya ala2 matang...mahu jadi cikgu..nasib baik takde drama cikgu2 yang spesifik..mostly drama cikgu2 pon watak utama adalah cikgu perempuan..mujur.....teringat zaman iols kecit2 dolu..cengginilah jugak...berubah2..nak cita2 yang hebat2 je ....iols tak tau pon kulikutif jugak adalah sejenis cita2 dan pekerjaan hahahaha..takpelah..anak dah pasang cita2 yang sungguh mulia..makbapak sapot je la...tak tau la sampai bila cita2 beliau ni akan bertahan..kalau sampai dewasa, elok lah jugak..senang makbapak kalau ada anak koje gomen..terjamin masuk sepital gomen kelas pertama nanti di hari tua...ekekekeke...



Monday, February 20, 2017

APIPDOLI MASUK KELAS TAEKWANDO PULAK


Last week apipdoli bawak balik borang kelas taekwando kasi tunjuk sama makbapak dengan harapan makbapak kasi izin masuk kelas karate..kelas karate bukan dibawah seliaan pihak sekolah seperti ko kurikulum watsoever tapi latihan dibuat di dewan sekolah pada hari ahad..

Maka ahad lepas berpergianlah apipdoli bersama ayahnya untuk meregister sebagai ahli taekwando..orang yang paling eksaited lebih dari budak yang yang nak belajar haruslah ayahnya..gigih teros bayar duit baju semata2 nak kasi apipdoli pakai baju taekwando minggu depan huhuhu..kot ye pon tunggulah next week ke ape tengok progress minat anak kot tetibe taknak masuk kelas pulak...apipdoli ni semangat beliau adalah sejenis separuh jalan je sokmo..melainkan dipaksa lah kan....haih...yuran bulan kelas taekwando still affordable which is 40 hengget sebulan..bayar je lah kens..cuma yang mahalnya tang baju lah kot iaitu 280 hengget...huishh..patutlah iols tak merasa nak masuk kelab dari luar yang berbayar ni..masuk bawah ko-ko sekolah je..takdelah nak kene bayar bulan2..itupon pilih persatuan yang baju seragam dia tak mahal huhuhu...

Anak2 zaman sekarang untung life diorang..merasalah nak masuk ape pon sebolehnya makbapak usahakan..makbapak kita2 dolu pon sama jugak..cuma kita je lah tak sampai hati nak masuk persatuan yang kene bayar bulanan ni..adik beradik ramai oi..kalau 7 orang nak masuk taekwando, rabak poket bapak gue...

Demi anak, iols rela berhabis...selagi tak memudaratkan kewangan iols la..kalu itu minat dia, weols sapot selagi boleh...budak2 sekarang pon dalam proses nak kenal pasti minat derang ni ke arah ape..belajar lah selagi masih boleh belajar..esok2 derang dah besar dah takde merasa nak bayar yuran itu ini..after all makbapak kerja pon untuk life anak2 jugak..


Tuesday, February 14, 2017

MONSTER IN ME


Sekarang ni dah jarang sangat dapat luangkan masa tengok tibi..hari coti hujung minggu memang anak2 yang kongker tibi sobsss...weekdays iols pulak bizi dengan rutin harian...nak tengok cerita kegemaran pon dah tak sempat...to be exact, iols dah xde sangat mengikuti drama bersiri...kadang kalau tertengok tu ngadap kejapla depan tibi...biasanya cerita masak2 dan makan2 je atau travelog...giteww...

Mujur sekarang astro xde siaran menarik sangat..asek pusing2 cerita yang sama..makanya kalau takde siaran menarik iols akan tengok channel discovery 550 ke atas..apa nama chanel pon iols tak tau tapi biasanya yang buat iols stuck depan tibi kalau ada cerita monster in me...bukan cerita hantu tapi seram...bukan cerita rekaan tapi realiti dan based on true storey..mostly kejadian berlaku di luar negara la...bukan asia dan semestinya bukan di malaysia..huhuhu...

Baru2 ni dalam siri monster in me, normally akan ada 3 cerita berlainan pengalaman famili terlibat facing problem yang melibatkan nyawa yang tersayang especially anak2..ada yang survived..ada jugak yang tak dapat bertahan...sedih sangat...kat malaysia ni kita jarang dengar pasal penyakit yang pelik2 atau apa jua simptom yang boleh mengakibatkan kegagalan semua fungsi organ dalam badan..samada melalui sengatan binatang berbisa, spora dari bunga, fungus dalam tanah yang masuk melalui saluran pernafasan bila kita menghidu atau bernafas atau ketika cuaca berdebu atau berhabuk,  bakteria hidup dalam air tawar yang masuk dalam rongga hidung ketika berenang..haih..maciam2 kejadian yang pelik2 dan tak masuk akal okeh...even manik yang orang buat rantai dari buah arbin pon boleh menyebabkan kegagalan organ dalaman sebab buah arbin boleh mengeluarkan racun toksik..samada arbin atau abrin..lebih kurang laaaa namanya...

Ada omputeh yang pergi lawatan luar negara (but still kat negara barat ), kene gigit nyamuk yang dijangkiti cacing loa2, gigit pulak mangsa maka mendapatlah cacing loa2 yang beranak pinak dalam mangsa..sampaikan terbatuk pon boleh keluar cacing oi...euwww....boleh nampak cacing bergerak dalam kulit pulak tu..ya ampun...menakutkan sangat..tapi iols kagum dengan knowledge doktor2 yang ambil kes pelik2 ni..dengan segala kajian dan ubat2 derang...hebat sangat..mungkin pada derang bukan pelik lah kot..

Ada yang kasi anak2 main pasir je kot...tapi dalam pasir ada sejenis parasit atau apakebendentoh nama saintifik beliau, masuk melalui rongga hidung budak kecit itu, teros masuk ke otak...makan pulak otak budak tu..lumpuhkan semua sistem badan budak tu dalam masa 2 hari je tros gone budak kecit tu...kesiannya kan..padahal rutin harian budak kecit tu main pasir, korek2 tanah depan rumah je kot....sama macam kita bagi anak2 kita main la...ala2 nak kasi sentuhan nature supaya neuron motor berkembang dan sel2 otak berhubung gitew padahal tak sedar ada bahaya yang menanti...

Bila dah tengok banyak pulak penyakit2 yang pelik2 teros rasa takut pulak nak kasi anak sentuh yang bukan2...tak payahla nak explore2..tunggu dah besor esok2 lantak dikaulah nak explore ape pon....banyak sangat penyakit moden masa kini..waktu anak iols kene bullous impetigo tu pon terkebil2 jugak dengar...sebab tak pernah ambil tahu dan dengar..sekali bila gugel haaaa ko...ramai rupanya anak2 orang dah pernah kene huhu...benda2 yang melibatkan bakteria dan parasit ni susah nak kawal pasal kita tak nampak dengan mata kasar...takkan sepanjang masa nak usung mikroskop..mengalahkan student medik pulak kiteww..doktor pon sangkut stateskop je kat leher..tu pon tadelah sepanjang masa ken....saintis pon tak glabah nak seret mikroskop....kohkoh..
Walaupon segala prevention dah buat but still it can happen anyway walau ko sental detol hari2...

Tarikh dan waktu siaran monster in me ni iols pon tak tahu..kiranya kalau bernasib baik, dapatlah tengok...kalau rajin, cer la korang godek2 sikit astro tu cari siaran yang berkenaan..bolehla tengok sendri sebab bagi iols memang menarik dan tak terpikir pon efek dia boleh ke sesuatu yang serius walaupon dari simptom dan hal yang kecik je...



Thursday, February 9, 2017

DINNER @ IBRAHIM'S FATTY CRAB


Dah lama tak dinner luar rasanya...dinner yang proper la macam makan nasi atau sesuatu yang mengenyangkan dan sedap serta exotic....iols pon dah lama tak bawak mak makan luar..takkan nak bawak mak makan steak..beliau mana layan sangat steak2 ni..gigi dah tak lut nak kunyah...iols pon bizi dengan rutin harian..sabtu ahad pulak rasa macam nak lepak je dok diam2 kat rumah dan setelkan lipat kain yang menimbun..tambahan bila anak2 dah duduk taska ni stok baju anak2 banyak sangat dan nak kene sediakan dan basuh dan susun huhuhu...

Jadi memandangkan hari ni cuti umum sebab thaipusam, malam tadi decide mohler bawak mak makan luar..mesti beliau pon dah bosan asek masak dan makan kat rumah..kalau ikutkan situasi mak iols yang solo boleh je kalau breakfast dan lunch tapau je lauk siap..setel..rehat je lepak2 kat rumah..tapi berapa lama lah pon larat nak makan masakan tapau ni...bukan sedap pon..masak sendri walaupon lauk simple tetaplah sedap...dapat pulak anak2 jantan yang tak suka makanan tapau2 ni...derang prefer emak masak walaupon sekadar sambal tolor...huhu..

Eh ok..berbalik pada tajuk diatas...malam semalam selepas maghrib siap2 menuju ke kedai ibrahim ketam gemuk ni..dekat je dengan area rumah..masih dalam kawasan ampang..tak perlu keluar ke jalan besar pon..sesuai dengan orang2 yang malas nak drive jauh2 semata2 untuk makan malam..haih..kalau datang malas tu, kedai bawah rumah pon tak kosser nak pergi....


Welcome to ibrahim's fatty crab..biasanya kalau kedai yang melibatkan menu ketam gemuk fresh2 dalam akuarium ni adalah kedai milik orang cina..kedai orang melayu pon banyak tapi sumer jauh2 area pantai..ampang ni kan jauh dari pantai..huhu..


Anak2 baru baik ciken pox...memandangkan derang dah ok barulah weols berani nak bawak anak2 makan luar..derang pon dah puas berkurung dalam rumah di malam hari..


Iols tepek menu berserta harga siap2..senang pada sape2 yang nak datang makan sini at least boleh tau harga makanan dan boleh bajet siap2 sebelum terkejut tengok bil lepas makan nanti..huhu..biasanya kalau iols nak pergi makan mana2 yang melibatkan seafood ni iols akan riki harga thru blogwalking..tak berani nak main terjah je kecuali ko makan kat restoren biasa..haaa..gitewww...

Ok, go....

Untuk dinner weols order lauk pauk...nasi just untuk anak2 dan emak..misi weols malam tu nak meratah lauk je sambil makan pau mantau..order tiram 4 ketul..seketul 15 hengget...served raw dengan sos bawang putih dan lemon..konon sebagai appertizer tapi sumer takut nak makan mentah maka somi bedal sorang2 hahahaha..

Order mud crab jugak 4 ekor..2 ekor mintak chef masak signature dish derang katanya mongolia style 94.30 hengget..ingat mongolia tetibe teringat altantuya..demn....belen 2 ekor ketam masak chili style pon 94.30 hengget...yang masak style mongolia tu ada kuah boleh cicah dengan pau mantao...marbeles..tapi hok masak chili tu kering pulok..ingatkan stail basah2 ada kuah..keciwa disitu..nasib baik mongolia style itu sedap..


Weols order kerapu steam goreng masak asam...169.60 hengget..lembut dan sangat fresh isi dia walaupon sos dia ada sikit manis dan masam..masam dah ok tapi kalau manis tu tak boleh go pulak kat tekak rasanya..iols makan isi jelah..tak hirup pon kuah dia..huhu...udang pon iols order..medium saiz masak butter creamy 40.30 hengget....tapi macam tak creamy pon..kering je tapi sedaplah jugok...order sayur brokoli with mushroom dan sea asparagus 63.60 hengget..licin jugok..oh dan tomyam seafood 21.20 hengget permintaan apipdoli..tapi bagi iols kalau kat restoren yang masakannya stail cina muslim memang fail buat tomyam..kepekatan dan pedas dah ok tapi mahsam dia ya ampun...orang thai jugak yang pandai buat tomyam huhu...

Total semua termasuk air2 dan nasi putih dan pau mantao 583 hengget....nasib baik iols order ketam nipah je..kalau order ketam perancis hok dalam akuarium itew mesti lagi up total bayaran..tokei kata ketam france sekor kalau berat pon boleh cecah 150 hengget..huhuhu...padahal yang berat tu cengkerang dia je kot...tapi tokei kata telur ketam france is besar dan sedap..sape pulok nak makan telor je..iols nak makan isi...hmmm takpelah...kita makan ketam nipah sudah ekekeke..kekapis pon ado jugak...besar dan isi tebal..pon mahal..seketul 30 hengget..takkan nak order seketol yer dok?koman2 pon harus order seketol sorang..tahan nafsu terpaksa tolak tau hihi..quite mahal lah jugak kan tapi sedap dan paling penting semua menu licin dibedal hahahahaha..barulah rasa berbaloi makan dan bayar mahal sebab takde pembaziran disitu...burpppp alhamdulillah...


Friday, February 3, 2017

BABY SUDAH 6 BULAN DALAM PERUT.


Gitewww..tak pernah update progress baby dalam perut..rasa macam meminggirkan dan dipinggirkan pulak huhu..dah cecah 6 bulan ni boleh la dirai2kan...walaupon gender masih tak sohih dan samar2 tetaplah rasa gembira nak sambut kelahiran baby baru...rasanya nombor 3 ni memang takde ape pon persediaan..sediakan duit bil sepital je lah kot hehe...yang lain2 sumer dah ada...pakai je lah apa yang ado..cuma beli tambahan sikit2 je lah pon dan tak memerlukan kos yang banyak...

Bulan ni bulan last iols check up di klinik..lepas ni akan sambung check up di sepital pulak..haruslah sediakan duit untuk setiap kali appointment..dengan segala maknek kos perubatan yang dah makin naik sekarang ni mestilah bil pon cecah ratus2..dah kalu jaman bil perubatan tak naik pon memang dah sokmo 2 rats..huhuhu..berpeluh nak bayar jugak tu..

Baby dalam perut dah makin ligat bergerak..rasa hepi sebab tau beliau sihat duduk dalam perut walaupon duktur cakap baby kecit...rasanya iols ni dah dalam kategori terlebih makan tapi baby still kecit tak besor2..takpelah..baby kecit tapi sihat takpe yer dok..jangan kepala baby yang kecit..itu memang bahaya..itu namanya sindrom virus zika oi!!

Walaupon iols dah lepasi tahap kronik mual2 loya2 tapi muntah is a must setiap pagi sobsssss...tapi makan tetap makan hahahaha...sama je la macam previous pregnancy..takde ape pon yang lain..pendek kate sumer sama lah..tahun ni kelainannya iols akan berpantang dikala orang berpuasa huhu..maka tahun ni boleh rileks dari perlu memikirkan menu berbuka setiap hari hohoho..cuma azabnya iols perlu ganti puasa satu bulan..haih...yang 8 hari tinggal puasa tahun lepas pon tak ganti lagi ni...harap2 iols boleh habiskan poser ganti sebelum beranak..


Tuesday, January 31, 2017

KENDURI @ MAJLIS SAMBUT MENANTU @ KUBANG KERIAN


Gitew...ini tahun dari awal sampailah penghujung tahun 2017 iols akan attending kenduri kawen je sokmo..jarang2 yer berlaku kejadian sebegini..tanda2 penuaan mungkin...sebab semua adik2 dah besar..dalam kategori boleh kawen dah..haih..kalau adik yg hampir bongsu pon nak cecah 28 iols apatah lagi kan..nak menginjak 40 an..sobsssss...mari menangisi....

Ok..this week sempena raya cina weols pulang ke kelantan..kali ni naik katerbang...sebab malas nak harung jem kononnyer.. tapi naik flight pon serupa macam ko naik kereta sebab flight delay 2 jam time balik kb ke kl...stress okeh..iols pon bukan dalam kondisi yang super sihat untuk balik kampung yang makan masa 6 ke 7 jam..sakit pinggang okeh duduk lama2...tapi harus balik juga pasal adik ipar punyer kenduri..kiranya iols ni wakil side famili lelaki tapi tetap feeling2 macam tetamu sebab langsung tak menolong ape pon...wahwahwah...bagus betul perangai menantu hantu hehehe..nasibla..sape suruh kawen wrong timing..tapi tunggu tahun depan iols kendong anak kecik pulak...tak menolong jugak tu nanti...bestu bilanya nak right time kens..hahahaha..maka sukatik korangla nak buat majlis bile...





Sehari sebelum naik katerbang, anak nombor 2 pulak kene ciken pox...ya ampun..gila nebes bawak budak berkuman naik katerbang..takut kene halau..rugi 600 hengget..nangessss nanti mengenangkan tambang dan tiket yang burn..huhu..tapi ciken pox aqil x ketara dimuka macam apipdoli jadi kita buat lek2 je la bawak anak ekekeeke..tawakal je la..kalau ada rejeki aqil maka dapatlah beliau rasa naik katerbang..kalau kene tahan, mungkin takde rejeki lah aqil naik flight huhu...siap pakaikan anak2 topi dan sweater macamkan flight 13 jam diatas sana hahahahaha..padahal sejam je weh...bila dah lepas masuk dalam perut katerbang, perasaan syukur tu homaiiii tak terkata...derang x fokus kat anak2 pon..sebab dengan bawak perut, jalan macam pengguin sambil pegang 2 orang anak dan tangan pegang boarding pass, ic serta botol air masak anak2, semestinya derang kasi keutamaan pada wanita mengandung dan lemah ini jalan dulu tanpa pemeriksaan detail hihi...mekasih kerana beri laluan kepada saya....

Melihat ekpresi wajah anak2 bila dah masuk dalam perut katerbang dan menanti katerbang untuk terbang sangatlah priceless dan kelakar sebab mula2 muka anak2 kejung je haha.... derang pon dah paham..dah selalu tengok katerbang di langit yang tinggi..selalu dengar anak2 punyer angan2 nak naik katerbang...kali ni weols tunaikan...lain kali tu tak tau lagi...sebab tambang kene tambah lagi 1 kepala..sobsss...tapi takat air asia je lah pon..anak2 kecit lagi..derang tadelah rasa sempit bagai kan..cuma makbapak je lah yang kureng suka pasal air asia sempit noks..tegak je kerusi..sakit pinggang iols...huhu..

Memandangkan ciken pox aqil baru nak membiak, cemas pulak cemaner plak fkight return nanti..takut naik banyak kat muka tiba2 haruslah balik naik bas je lah weols...burn jugak tambang tuh tapi kali ni tak rasa ralat walaupon burn duit tapi at least anak2 dah merasa naik..huhu..hari2 weols telek muka aqil...paling rasa lega walaupon aqil kene ciken pox tapi sangatlah senang jaga beliau..tido pon nyenyak tak sedar sampai ke pagi..elok je main tanpa nanges2 kegatalan...memang weols tak rasa susah pon walaupon anak2 kene ciken pox dengan timing yang dedekat..cuma nak kene cuti je la sebab derang tak boleh stay taska..overall tak penat pon jaga mangsa ciken pox ini...syukur sangat..yang penatnyer mangsa ciken pox buat perangai..

Oh, ini kali pertama jejakkan kaki di klia2...kagum..besar dan luas..ni kalau pergi klia2 tak semestinya nak naik katerbang, sopping pon boleh je ni hahaha..tak macam lcct..serabut sangat hehe..paling tak puas hati sebab haritu sebelum berlepas, tapau fries kat kfc...sedap gilak fries kfc kat klia2 muahahahaha...tak sama macam fries kfc kat outlet lain..why????sungguh ketidakadilan disitu..berebut makan anak beranak..hoho..

Apepon ianya satu pengalaman baru untuk anak2...weols bukan orang ado2 nak naik flight sokmo..ni pon lebih kepada nak kasi anak2 merasa...majlis kenduri pon went smoothly...cuaca pon elok tak hujan pon..dan iols adalah orang yang paling tidak membantu huhu..kenduri di kelantan ni takde limit masa..tak macam kl..ada timing sekian2..lebih limit takde orang nak entertain hihi..tapi di kelantan ni memang orang datang dari tengahari sampai ke malam...makanan always ada....tengok anak2 enjoy makan lokcing dan laksam is so pricelesss..gitew...pasal anak2 iols ni sangatlah fussy..bangun pagi derang kopek telor rebus dan makan pon dah rasa macam nak tepuk bahu derang..boleh nampak la anak2 sangat gumbira dan enjoy...boleh pon derang bawak diri di kampung..ingatkan diva sangat bajet orang kl..

Paling rasa kelegaan sebab takde gegaran kuat walau cuaca tak elok..kalau ado, mungkin takkan naik flight lagi huhu..tapi satu hape pilot membebel sepatah haram pon tak dengar..macam dia sembang sorang2 plak tapi tengah buat pengumuman tapi macam berbisik..eh tak paham..cemaner la orang boleh enjoy dengar pilot yang viral berpantun itew...
Dah..ni je la kita naik flight..sakit jiwa layan perangai anak2 tetambah kalau flight delay..anak2 korang behave takpela naik flight forever pon huhu..tunggulah bila semua anak2 iols dah besar..dah paham bahasa baru iols bawak naik flight balik..iols rasa iols lebih enjoy dan relaks naik kereta...sebab boleh membuta lebih lama gagahaha...