IKLAN..

Friday, July 21, 2017

ANAK-ANAK-ANAK


Tahun ni memang tahun super bizi..sampai anak2 punya taska dan skool buat majlis raya pon iols tak sempat nak beli apa2 untuk part of sumbangan...kesian..jadi main rembat je apa2 stok biskut raya yang ada dirumah..mujur jugak ada..

Balik dari opis rasa macam tak sempat nak buat apa2..nak rehat santai2 lepak depan tibi pon tak boleh..singkat sangat waktu rasanya...sembang dengan anak2 pon ala kadar..lebih pada rasa nak marah..sebab penat..otak pon jeng...fuhhh macam komplikated betol masalah iols nih haha... .....tu belum campur kalau memasak dirumah lepas balik koje...huwaaaaa...fenatnya....dapat baring atas katil empuk memang nikmat sungguh..tapi tulah..sekarang nak baring pon tak berapa nak feel sebab baring ngereng netekkan anak...sakit pinggang okeh..tak sabar nak tunggu baby besar...

Makanya kadang rasa macam terlebihkan perhatian pada baby dan kurangnya perhatian pada anak2 lain..sobsss..iols tak berdaya nak pandang semua perkara one shotttt...iols bukan superwoman...itu baru 3 anak..patutla sampai situ je Allah kasi rejeki anak kat iols...kalau lebih mungkin iols boleh fitam...huhu..

Ini macam iols memang kene bayar balik hutang masa dan perhatian dengan anak2...nampak tak iols ni emak yang penyayang..cuma garang je terlebih kofkof....tapi kene tunggu baby stabil semua perkara baru boleh plan...

Kemon pia...semua dah ready nak holiday.. tunggu pia je nih...



KOLIK


Semalam...tukar susu anak..kasi colimix...leganya tak dengar anak nanges jerit2 dah..terbukti memang anak kene kolik...iols ni tido memang konpemla tak lena sejak bertitle emak orang..tapi dapat tido berkualiti tanpa dengar anak nanges2 jerit pon dah sujud syukurrrr..

Hopefully progress anak bertambah baik..ngam dengan susu baru..berak hari2 tanpa sembelit...tido dengan lena..bangun pon ceria...wahhh gituh..


Wednesday, July 19, 2017

SOB-BA-RO


Anak kecit iols sejenis yang payah nak tido malam...huwaaaaaa....tak tahula samada banyak 'kawan' yang menegur atau sebab kolik...bila gugel info punca2 baby nanges malam ni antara kolik dengan nampak setan je..iols pon tak reti nak detect jenis tangisan anak iols..huhu..jenuh bertepuk sampai lenguh2 tangan weh..tak makan saman...letih tangan dan mulut...mata dan kepala ko jangan cakap la...fenin kalau hari2 cenggini..sehari tido tigapat jam je..kalaulah kurang tido menyebabkan iols kurus dan ramping tanpa berlapar alangkah bahagianya...kurang tido akan menyebabkan kesenduan di opis..

Iols bukan seorang penyabar..sangat tak sabar...semua nak cepat..bila jadik macam ni perasaan tu macam2..harap2 tak meroyan..iols ada baca kalau dah lepas berpantang pon boleh je meroyan kalau terlampau stress..huwaaaa...jadi sekarang ni sangat berharap somi boleh take ober anak2 supaya iols boleh pasing kalau perasaan tu dah tak keruan...bukan tak sayang kat anak tapi yelah..kita ni manusia biasa je..tahap kesabaran pon ada limit...haih..cepatla besar yer baby...

Monday, July 17, 2017

BIZINES


Lepas entri berak tros mendiamkan diri dari radar..hahaha..iols is biziness..kadang nak mandi pon takde masa..hahaha...tapi tak taulah ngape biziness sangat...orang lain ada anak patlimanamtujuh lek2 je buat koje..huhu..iols masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..

Last week iols buat appointment sama dengan al islam..mahu sunatkan anak dara iols yang satu itu..puas godek2 dalam gugel tade pon mak2 yang share citer anak derang kene sunat..iols ni hati gundah gulana takut anak sakit jadi mahu riki2 pandangan emak2 lain..tapi nak tak nak kene face it lah jugak..takkan forever tak buat..jadi apa2 hal, makbapak jugak yang dipersalahkan..tskkk tskkkk...

So dah setel urusan anak lega sangat rasanya..tinggal last urusan iaitu aqiqah..inshaallah weols nak setelkan before akhir tahun..selesaikan urusan anak awal2 sementara ada duit nih...

Daaaa...

Tuesday, July 4, 2017

ANAK DAH BERAK~HIP HIP HOREH


Hahaha..anak berak pon boleh jadi satu perkara yang menggembirakan hati okeh..zuhud sungguh!hahaha...seminggu iols menanti..risau je bila anak kecit tak berak..anak besau2 tu jangan ditanya..memang berak sokmo..walaupon berak senyap2, makbapak memang spesis terer menghidu huhu...

Hari ke 7 anak kecit berak...balik opis perkhabaran gembira dikhabarkan oleh opah beliau umpama anak dapat result spm 20 A ko!kahkah..

Iols dah stat masuk koje..anak2 dah stat masuk taska balik..anak kecit tak berani nak hantar taska..iols pas pada emak untuk jaga selama 2 tahun...iols tahu iols ada pilihan..mungkin orang lain takde pilihan dan terpaksa tawakal hantar anak kecit ke taska..walaupon hati gundah gulana..haih..bertabahlah emak2...

Sebelum anak berjaya berak iols ada jugak bagi ubat dulphalac 2ml seperti yang duktur suggest tapi tak fully masuk mulut baby huhu..senaman lutut ke perut baby pon iols buat setiap masa...lepas bagi ubat dulphalac baby still tak berak..asek kentut2...tapi kondisi perut masih lembut..jadi iols tak risau sangat..tapi bila anak merengek mulalah hati pon risau dan tertanya2 adakah baby sakit perut atau tak selesa?

Bila penantian baby berak dah berakhir, baby still merengek...rupanya memang perangai dia lorrr....herghhhhh....daripada risau kepada lega dan tros menjadi hangen satu badan sebab tak boleh buat koje apa..aseklah kene  ngadap ko je baby...ini boleh mendatangkan amarah ni hoih!

Iols harap perangai merengek anak kecit ni takat beliau 3 bulan je lah..janganlah bagi harapan pelesu..plisss!

Sunday, July 2, 2017

RAYA KAN SEBULAN


Gitew...statement berani dari orang yang tak poser walau sehari pon ahahaha...inshaallah tahun ni je la yang tak poser asbab dari beranak dan berpantang..lepas ni kalau panjang umor dan diberikan kesihatan yang baik, bolehla poser bersama umat islam yang lain...bila tak poser ni memang takde feel langsung beraya..persiapan pon untuk anak2 je lah..iols lakibini pakai je la apa yang ado..

Paling terasa takde feel sebab iols tak sentuh lemang atau pulut atau rendang atau tapai pulut....huwaaaaa..sedeh gilak..sentuh menu2 tersebut makanya hadaplah anak tak tido malam..gue tak makan ape2 pon menangis sokmo huhu..gigit sekut raya je lah yang mampu sobsss..mujur emak masak rendang tok dan nasi impit kuah kacang.. terubat rasa terkilan dihati....


Khelas menu rumah mertua..siap ada kek besau..menu raya memang sama tiap2 tahun..

Anak2 pilih kaler kuning..lantok..layan kan aje lah...


Team kezen kelantan = separa bising dan masih terkawal


Raya kedua bapak mertua buat tahnik dan cukur jambul untuk baby..jemputan tak ramai sebab ini program yang tak dirancang...


Team kezen key el...= bising nak mampssss dan sukar dikawal....paling bising anak2 iols lah kot...huwaaaaa...

Selamat hari raya uols..tahun ni raya bagi iols bermaksud duduk rumah diam2..nak bawak anak2 beraya sangatlah tak koser dengan anak kecit lagi weh...