IKLAN..

Wednesday, June 20, 2018

CHECK IN D' HOTEL SERI ISKANDAR PERAK


Kali pertama dalam sejarah weols anak beranak balik kampung raya tido hotel..padahal ada je rumah opah sebok jugak nak tido hutel..ajet ajet orang kaya takmo tido rumah kampung..nyah ko dari sini cucu durhaka...ehehehehe...nasib baik opah iols baik orangnya walaupon laser sikit sikit....

Rumah opah iols ada kenduri besar...untuk nikah dan bersanding...nak jadi ceritanya selain dari masalah bising, rumah opah iols jugak takde bilik....huwaaaaaaa...bilik sebijik tapi takde pintu?apakah itu boleh dikonsiderkan sebagai bilik?nak pakai sepender pon ketakutan woh ahahahaha...sebelum mendatangkan masalah besar kepada iols anak beranak baiklah weols check in hutel barang semalam dua huehuehue....

Dalam banyak2 hutel di seri iskandar iols pilih d hotel...yer pendek je nama beliau..satu huruf je...setakat yang iols tahu situ je hotel yang ada swimming pool..swimming pool sangat penting yer untuk anak2 iols...maklumlah rumah weols takde space untuk buat kolam renang...toilet pon 8 kaki lebar hehehehe...tapi takdelah sampai nak masuk toilet kene jalan mengiring...hiks..

Iols ambil bilik deluxe 265 hengget per day dan tambah satu katil extra 50 hengget caj per 1 day..pon boleh lah....katil hotel is tinggi..i is risau anak kecit jatuh katil...baiklah beringat sebelum terjadi malapetaka...huhuhu...brekpes is included untuk both of us tapi anak2 umor 4 tahun keatas dikenakan bayaran 12 hengget per head which is murah kalau anak kau makan tak memilih...tapi anak2 iols makan memilih dan main2 maka baiklah kita makan mamaks je..layan roti canai teh tarik sama itu megi goreng..kurang dari harga 24 hengget untuk 4 kepala..tetap kenyang walau tak brekpes like a king...


Ekon kasi pusing sampai suhu 21...inshallah anak2 tido lena....sampai ke pagi...syukurrrr di hari raya iols boleh tido dengan bertenang....tido yamg berkualiti sangat penting demi mencapai mood yang ceria di hari raya..anak2 moody okeh lagi tapi kalau makbapak moody memang boleh mendatangkan amokan okeh..


Props terpaling penting...cermin panjang sampai ke bawah...untuk selfie ootd emak anak...


Roti gardenia butterscotch dan hotel berpisah tiada...makanan terpenting kalau cek in hotel...hahaha...

Actually banyak lagi hotel lain selain d hotel...mula2 booking iols ingatkan hotel d tarap2 cap ayam hotel budget cokia..wahhh gila downgred iols pandang beliau hahaha...bila dah cek in barulah dapat selami hati dan sanubari d hotel..molek sungguh budi pekerti beliau nih...letak pulak satu bangunan sama dengan billion mall..dalam mall ada wayang, bowling centre, dan terpaling2 best ada DIY hahahahahaha...wow ini memang hotel idaman kalbu...belakang hotel ada kedai eco..wahwahwah...purrrrrrfecttttooo!apa lagi yang kau nak ni semua dah cukup okeh...

Cuma menu brekpes dia je tak berapa meriah...meriah is meriah cuma spread of food tak banyak..standedlah kan..nak complete sumer pergilah hotel lima bintang kens..services pon okeh..housekeeping superb....bersih...hotel bau wangi tak kepam walaupon lantai laluan pejalan kaki sekitar luar bilik beralaskan karpet huhuhu...lobby banyak sofa boleh duduk while waiting, cermin pon keliling..alolololo...i is suker...

MAKAN MEE UDANG TRONOH DI WARUNG SELERA MATANG


Gagagaga..tajuk pon dah reveal cerita jadi perlukah iols bercerita lebih lanjut...hahahha...tapi tetaplah jatuh wajib cerita supaya ailio uols pon menjejes bersama...

Ok..gerak balik dari rumah opah menuju ke kl jam 11 pagi...jalan jem sikit2 sebab traffic light problemo...konon gerak lepas sarapan di rumah opah sebab nak tros balik takmo singgah mana2 hehe...tapi teringat pulak janji kepada diri sendri mahu singgah makan mee udang banjir tronoh masa on da way pulang ke kampung pada hari raya pertama..being me janji kepada diri sendri perlu dicapati hahahaha..

Sanggup buat u turn demi mu mee udang gagaga...hepi tuan kedai terima tetamu 3 kereta sekaligus..iols memang folo sebijik2 menu yang direkemen dalam blog...takmo ingkar kelak merana tekak...tekak memang mintak mee udang jadi mesti piley mee udeng jugak...tapi iols up mau mee udang banjir...ternyata tak sia2 pilihan iols...



Cakkkk...sedap woh....kuah dia lite2 just nice manis2 udang..paling penting kedai is bersih dan ada toilet hahaha..senang anak2 iols nak membuang...ok berbalik kepada mee udang banjir...memang terbaik okeh..udang dia penuh..nak cari mee kene selak2 udang dulu...huhuhuhu..takperlu iols mencari mee udang sampai ke taiping kuala sepetang tuh..

Most of all order mee udang banjir which is 13 hengget sepinggan while mee udang biasa 6 hengget...tak makan udang?jangan risau..boleh order masakan panas yang lain okeh...


Too bad tuan kedai bagitau this month is the last month mereka beroperasi di tronoh...next month derang pindah area pasir salak nuuuu tapi masih mengekalkan nama yang sama...dengar cerita senang nak dapat bekalan udang..mebi akan datang bertambah manis mee udang sebab udang fresh nau2....gitew...


SALAM AIDILFITRI 2018


Iols dah mula kerja di hari rabu....opis masih lengang...sekolah dan taska masih tutup..solusi weols laki bini is hantar anak2 ke rumah emak...wuwuwuw...terpaksalah menumpang kasih sementara..tenkiu emak sudi jaga anak2 weols...

Senin iols dah berangkat pulang dari kampung...jalan tak jem hoiyehhh...dapatlah pulang dengan bertenang....sampai di ampang nan permai jam 6 petang...fuhhhh....leganya hati bila dapat balik rumahku syurgaku...tros hilang rasa keserabutan otak...tapi bila tengok baju kotor sebakul besar...hmmpsstttt...adudududu...

Tahun ni takde rasa feel raya sangat..sebabnya raya pertama ada majlis nikah dan raya ke 2 majlis perkahwinan makcikku nan seorang...finally berkahwin jugak beliau...semoga kekal lah hendaknya hingga akhir hayat...walaupon majlis is fully catering tetaplah fenat...ada ke orang buat majlis tak penat?tade yer melainkan orang yang kaya2 ramai orang gaji..huhuhu...nikah sebelah malam drag sampai ke pukul 12 tengah malam..letih ya ampun...itu pon iols tak tolong kemas khemas dan meja...iols lebih diperlukan oleh anak2 iols terutama yang kecit..angkut anak2 iols ke hutel tempat kami tido..dasatttt terpaksa sewa hutel semata mata memikirkan keselesaan anak2 kecit dan iols sendri..susah der nak netekkan anak dengan keadaan rumah yang penuh rakyat jelata....rumah opah penuh bilik takde sobsss....gone 600 hengget...oh nanti iols share hutel yang iols duduk..nampak macam cap ayam tapi best wohhhh..hiksss..

Menu raya pertama weols anak beranak is spageti aglio olio...wow....barat sangat...tapi ketahuilah itu je stok yang ada di rumah..yang lain2 dan lesap licin..weols pulak masih tak beli barang dapor kering atau basah..makanya makan je lah apa yang ada konsep dia yer..sekadar alas perut sebelum memulakan perjalanan ke perak...tiba rumah opah dah petang memang takdelah nak cari lemang bagai..opah guwe tahun ni tak buat lemang..she is bizi dengan acara sambut menantu baru beliau...huhuhu...nasib baik iols dah pulun lemang di bulan poser..walaupon tak feel tapi bolehlah...lemang jugak tu...

Tahun ni kali pertama anak bujang iols folo ayah beliau semayang sunat raya..iols jugak yang tak pergi2 semayang raya..tahun ni iols raya awal huhuhu......haih..takpe..inshaallah tahun depan iols heret anak2 iols semayang raya bersama..by that time anak2 iols pon dah besar...dah tak kelam kabut sangat nak menyiapkan diorang macam sekarang...

Camat hari raye semueeee...


Monday, June 11, 2018

RAMADHAN 26


Iols masih berpuasa.....vavavava..hebak rasanya..semoga tahun ni dapat poser penuh dan boleh join somi poser enam..gitew...kalau dak memang i is malas nak poser enam..campur dengan poser yang kene ganti lagi..banyak hoih...letihhhh...huhuhu..pagi tadi bangun sahur...konon nak minum air segelas lalu sambung tido...tapi tertengok tibi maka babai bantal dan tilam hempuk...jumoe malam nanti..kalau ikutkan takperlu bangun sahur pon okeh je sebab anak sulung iols dah pos ke rumah opah beliau hahaha...

Kalau ikut plan asal punca apiodoli di pos ke rumah opah sebab nak pisahkan penempatan apip dan aqil..diorang kalau bergabung boleh meletop huhuhu...huru hara rumah opah nanti...jadi aqil weols pos ke taska..tapi pagi tadi hantar aqil ke taska tapi sunyi sepi je taska takde budak2 lain...kesian pulak tengok muka aqil terkebil kebil nak kene duduk sorang2...makanya terpaksalah buat plan baru letak aqil dirumah opah esok sehari pasal opah balik kampung on rabu while iols pon coti..biarlah huru hara macam kene bom rumah opah..sehari je pon..

Masak memang takde dalam schedule iols bulan poser ni sebab kene ikut tahap kerajinan hahahaha...bulan poser ni letih dia lain maciam kan...bukan kali ni je..setiap kali bulan poser pon memang cenggini lah rasa dia..lemau..hiks..

Thursday, June 7, 2018

9th YRS ANNIVERSARY DAN PUASA KE 22 HARI


Selamat pagi di bulan puasa......pagi tadi masih bangun sahur..walaupon sekadar minum air masak secawan. Aiyohhhh tekak dah tak boleh terima makanan untuk sahur...minum pon sambil mata katup...kronik punya sahur tahun ini..tambah kronik bila anak kecit join sekali sahur...huwaaaaaaa...ngantuknyer rasa...sampai dah tak larat nak ambil port anak sulung bangun ke idok untuk sahur..lantok kau lah disitu..mama is letih...sobsss..

Oh semalam jugak our anniversary. 6.6.2009..ke 9 tahun...huiyoh sudah cecah angka 9..rasa macam kejap je masa berlalu..anak is 3 bersamaan 9 tahun...cukuplah..consider ramai tu untuk wanita zaman sekarang kahkahkah...walaupon 3 je pon tetaplah huru hara hari2 weols okeh..nak2 on weekdays..nak menyiapkan semorang adudududu....letih kuasa 10000...hahaha...nampak macam melebih2 pulak disitu...hahaha...

So sempena anniversary, buka poser dengan goreng bihun untuk diri sendri...somi masak kueteow bandung pon untuk diri sendri while anak2 makan bubur lambok free pemberian kampeni...wow..hebak sangat..sejenis penjimatan apakah ini?..bukan nak sahur je bermasalah...buka poser pon bermasalah...mengapakah sebegini tekakku sayang?..penat rushing sini sana hari2...campur dengan meeting tambahan dengan ejen rumah untuk tengok rumah...tengok keadaan rumah bercampur bau hapak tu tros hilang selera makan...gagagaga....we are getting olders sebenarnya..dah tak eksited menyambut apa2..cukup pakai makan dan sopping pon iols dah syukurrrr...sopping boleh menghilangkan tensi dan stress serta menggembirakan iols hehehehe...

So makan2 sedap siket sempena anniversary akan dipospon...bila badan dah penat tekak pon join bersama..sungguh luar biasa..biasanya tekak dan badan tak geng..huhu...

Selamat meneruskan puasa sampai hari ke 29 dan hepi annibersary to us....semoga semakin kaya raya berjaya dunia akhirat...amin...

Wednesday, May 30, 2018

DAY 14 RAMADHAN KAREEM


Anyonggggg.....hari ke 14 puasa...penatt..mengantok.....bulan yang paling rushing setiap hari...i is letih...semalam dapat coti sehari sempena wesak..memang duduk rumah sesaja..plan asal nak mencari sampin apip..tapi tengahari membawak ke petang hujan yang selebat lebatnya...apa lagi aktiviti dan ibadah yang kita boleh buat selain daripada tidor?muehehehe..satu rumah macam kene pukau semua tidor berjemaah...haha..eh kecuali yang paling kecit sekali..dia je layan meronda satu rumah dikala semua sedang tidor..liat betul mata ko nak!..

Dah dapat tidor maka tenaga pon dapat dikembalikan....tapi still tak cukup nyahhhh...tetaplah nak bangun sahur pon susah kebenau nak celikkan biji mata ni...huwaaaaa..selera makan jangan cakaplah..memang dah out..disebabkan takde stok roti krim pagi tadi iols tak kasi apip puasa..kesian apip...sahur makan roti krim je..tak macam zaman iols dolu2..mak rajin masak masakan panas setiap time sahur..buat air teh panas....too bad tahap kerajinan seorang emak tak menurun ke anaknya...wuwuwuwuw....takpelah..orang lain lagi lah ada yang tak dapat makan..roti krim pon dah besar rahmat...

Tu baru bab sahur..belum masuk lagi bab terawih..huwaaaaa..yang ni lagi lah...memang out tros...dah lama tak pergi masjid semayang terawih..jangan kan ke masjid, kat rumah pon tak buat.....huhuhu..iols memang lemau habis badan hanya bertenaga setakat solat isyak je..lebih dari tu sekian...sobsss...nasib baiklah kalau balik kampung atau keluar jalan2, somi akan singgah masjid untuk solat..merasa lah jugak jejakkan kaki ke masjid..sobsss..my bad....huwaaaaa...



Monday, May 28, 2018

HARI KE 12 SUDAH


Sudah 12 hari berpuasa..masih bangun sahur semata kerana anak..kalau tak memang konpemla tak bangun macam biasa..waktu ganti puasa pon iols memang tak bangun sahur langsung..lebih pentingkan tidor..setiap saat sangat berharga huahuahua...mujur perut sangat memahami...tapi nak ajar anak puasa tahun ini haruslah gigih bangun sahur...tapi anak pon serupa macam makbapak jugak..sejenis yang takde selera makan pagi...makan cuma buat syarat je..gasak lah..

Menu iftor?pon ikut nasib dan tahap kerajinan..biasanya kalau weekend haruslah masak...on weekdays pon akan masak cuma menu sesimple yang boleh..gulai renyah2 pakai santan rempah watsoever iols tolak mentah..sorry tak rajin..cuma iols bertuah sebab tinggal dekat dengan emak..boleh kibab nasi atau lauk dari rumah emak..tapi my mother nowadays pon dah ngelat huwaaaaa..takmo masak lauk dah on weekdays..mau tapau je setel...

Segala urusan pembelian baju raya anak2 dah setel sejak sebelom puasa..i is tak kuasa nak jalan seret kaki dan berkejaran dengan anak2..kalau berjalan dengan perut lapar boleh mengakibatkan amokan..sebelom mengamok baiklah duduk rumah je bulan puasa ni..

Oh last week iols ke klinik..bawak anak ke 3 pergi cucuk ke 1 tahun..mahu cucuk pneumokokal jugak..tapi duktur suggest tunggu another 2 weeks...maka dengan ini suntikan pneumokokal akan di pospon sehingga lepas raya lah jawabnya..huhu..rasa macam tak being fair to her sebab untuk anak2 terdahulu ngam umor 10 bulan tros ambil pneumokokal..yang last ni pulak asek bertangguh membawak ke 1 tahun usia beliau..below 1 year dapatlah 3 kali cucuk while atas 1 year hanya 2 kali cucuk..ok in term of bajet memang jimat lah sikit dapat kurangkan kos cuma rasa bersalah kat anak tu ada sikit..semoga cik piya sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik...eh of koslah doa untuk semua anak2 iols..kekayaan yang paling bermakna adalah kesihatan...ko sakit kalu duit setinggi gunung pon tak bermakna......jaga kesihatan okeh..

Monday, May 21, 2018

SALAM RAMADHAN 2018


Dah masuk bulan puasa dah...tiba2 sudah hari ke 4...iols baru 2 hari berbuka di rumah sendiri..seblom ni berbuka di rumah emak..kalau ikutkan hati mau bertangga sebulan di rumah emak tapi memikirkan baru 2 malam tido pon dah mengangkut kain baju punyerlah sebeban hmppssttt....takpelah mari kita pulang ke rumah lah...weekend baru datang iftor di rumah emak balik...

Puasa tahun ni takde pasang cita2 tinggi melangit sangat...contohnya macam nak masak hari2 kew..terawih hari2 kew...taknak jejak param kew..taknak masak kew....gitew..kita wat lek wat pis je...penat lah nak countdown watsoever..tenaga iols dah banyak dikerah untuk kerja di opis, rumah dan anak2...sahur pon takdelah kalut macam dolu nak kene pikir sepanjang minggu sahur ape makan ape...masak dan makan kali ni santai2 je..walaupon sekarang ni dalam proses melatih anak bujang iols berpuasa tapi untuk sahur iols tak treat lebih2 kene folo selera dia manjang..ada roti krim, air tea panas..cukup...untuk berbuka je weols allow dia rekues 1 menu yang dia nak makan..supaya tak berlaku pembaziran..makbapak yang lebih arif pasal anak2 sendri kan...

So selamat menunaikan ibadah puasa..semoga lebih sihat dan mendapat barakah darinya....amin..

Monday, May 14, 2018

PRU14 DAN COTI TERLEBIH


Halu...minggu baru sempena malaysia baru katernyer...dah habis musim pru14..kabinet dan menteri pon dah tukar baru..kabinet rumah iols je yang tetap lama tak bertukar lagi ni hewhew..fuhhh..lama betol dapat coti..seronot..tapi coti yang tiba tiba dapat sekelepuk sebegini susah nak plan kemana2 melainkan balik kampung..tapi kampung pulak dekat sebelah taman je pulak tuh..huhu...nak balik di kelantan tu takut jem bersama2 dengan orang balik mengundi...haih..apa pon tak boleh lah kau ini..memang eloklah kau duduk di rumah sahaja..huh!



              Pru14/2018 malaysia memilih...

Hari mengundi iols semangat bangun pagi2 nak datang awal..macam dah boleh baca konfem panjang punyer que kali ni sebab aura mengundi yang luar biasa..iols tido di rumah emak pergi mengundi bersama..pukul 8 pagi sampai tempat mengundi terkejut tengok line que panjang nak mampos...huwaaaaaaa...pukul berapa diorang dah start que nih?lepas suboh tros keluar rumah ke hape weh?rupanya polis tutup pintu gate tak kasi masuk beramai ramai..audududud..kalau cenggini pukul 5 petang pon orang tak habis mengundi..dah puas kene maki dan pekik berjemaah baru reti nak bukak pagar..tsk tsk....iols tros serbu laju2 cari saluran yang sepatutnya lah kan..lupa emak lupa adik semua ku tinggalkan dibelakang...almost 2 jam beratur..panas membahang..peluh menitis macam air paip..demimu malaysiaku..oh..terharu dengan diri sendri yang sungguh patriotik...

Balik rumah, lunch tros di rumah emak..cuaca yang panas tak mengizinkan weols buat sebarang aktiviti luar..panas lit2 rasa terbakar kulit...siaran tv pon banyak pasal pru14 je lah pon..bowingggg..maka tidor secara berjemaah lah weols..kahkahkah..iols memang tak tunggu result pru sampai ke suboh..9 malam iols dah masuk tido hehe..tenaga iols banyak dihabiskan untuk beratur mengundi...walaupon siang hari dah caj tetaplah mengantok...huhuhu...ape pon yang terjadi tetaplah terjadi...bangun awal mode nak ke opis on..somi berjaga sampai jam 5 pagi tunggu result pru14..perghhhh...lagi hebat dari orang yang mengundi nih..hahahahaha...eksaited nak tau result sebab nak taulah dapat cuti ke tidak ekekekeke...sekali pm kasi cuti kauuuuu...3 hari berderet coti free sape lah yang tak sookaa wei..kasi habaq mai...hilang tensi dapat sambung tido...


              Iklan sekejap..hahaha..ini satay feberet weols sekeluarga..saiz dan kejuican beliau sama macam satay samuri waktu mula2 bertapak di stadium dolu..sedappp sangat..terasa2 di gigi....itu dolulah..besau2 daging samuri..makan 3 cocok pon kenyang...sekarang alahai..sedeh..kurus2 je...so sebegitu meh?diet kah beliau?ok..iklan habis..

Walaupon begitu cuti lama2 tanpa plan adalah penat..huwaaaaaa..masak makan basuh tido sama dengan penat kuasa dua...pening kepala fikir hari2 nak berjalan ke mana kita ni bawak anak2..kebetolan apipdoli pulak kelas taekwando beliau kensel di saat akhir...cuma cuaca di waktu petang tak mengizinkan weols bawak anak2 pergi mandi kolam..dah janji tinggal janji..hanya mampu bawak anak2 ke tempat mainan indoor dan kedai makan..jadilah..isi masa lapang anak2...nak bawak jalan2 area kl ni mostly berduit..dapat sikit2 pon dah syukur dan berhuhu lah weols di hari coti...



Iklan lagi huehue...hari tu buat dessert..testing menu baru puding caramel tanpa telur...sedap makan sejut2 uolsss...resepi kasi gugel dey...


         Selebret besday apip dan piya  belated punyer selebresen...bapaknya nak beli kek kejap nak kek itu kejap nak kek ini..padahal tak makan pon..fussy terlebih..kasi beli kek king confectionery 38 hengget mur2 punyer hehehe..berdebar jugak hati takut tak sedap..sekali sedap pulak engkooo...dah tak cukup..nak kene beli balik lagi sebiji ke hape ni?

Oh..semalam weols ke kawd ampang waterfront..ingatkan mau dinner barat2 siket....area situ memang susah dapat parking tapi semalam depan2 kedai rezeki parking weols...dah order sket punyer lama..tunggu punya tunggu meja lain yang datang lewat dari weols dah dapat makanan dolu..anak2 pulak dah start crancky..standedlah bila bawak budak2 ni nak kene pancing dengan makanan baru boleh bertenang...but still tak kunjung tiba makanan weols..air pon ilek pocik...huwaaaaaa...why kawd whyyyy?boooooooooo....somi punyer tahap kesabaran dah paras2 hidung ni..siket lagi nak hembus api....last2 seblom makanan sampai diwaktu selera dah takde baiklah weols berambus..kensel order tros...bye bye kawd..kedai kauorang di ban...kalau Allah dah kata takde rezeki weols makan kat situ maknanya takdelah walaupon ko dapat parking vvip okeh...end up tapau nasi goreng dan kuewtew goreng je sudah..selamat duit somi malam tadi...
Burrrpppp alhamdulillah...tenkiu so much Allah....


Tuesday, May 8, 2018

SELAMAT MENGUNDI SEMORANG


Cak...esok nak mengundi..debar pulak rasa di dada..amboi dia tu....esok nak pergi pangkah awal2 pagi dengan harapan pagi takde orang que tak panjang....aminnnnn...

Ini kali ke 2 iols mengundi.., so selamat mengundi okeh..undilah dengan bijaksana bijaksini dan bijaksinun demi masa depan kita, negara, agama, bangsa dan anak2 kita...

Salam pru-14/2018 dari kejauhan...