IKLAN..

Thursday, November 30, 2017

KE PUSAT SAINS NEGARA ON WEEKDAYS YANG SARAT DENGAN ROMBONGAN SEKOLAH


Cuti sekolah dah mula...demi kononnya nak manfaatkan cuti sekolah weols isi slot weekdays bawa anak2 ke pusat sains negara..sementara tengah free smpai hujung tahun ni mohler pergi hehe..tapi iols tak pergi..iols melencong ke tempat lain..terpaksalah somi jadi bapa tunggal buat sementara waktu..

Kepergian ke pusat sains adalah tidak dirancang..last minit punya decision..cuma tak jangka on weekdays pon punyerlah sesak pusat sains apatah lagi on weekend...mesti lagi sesak yer dop?iols sendri pon dah lama tak pergi pusat sains...last pergi masa sekolah rendah kot..bila tengok gambar yang somi ambil sangatlah berbeza pusat sains dolu dan sekarang..lebih happening untuk kasi budak2 tertarik...tapi walaupon dolu2 sendu je rupa pusat sains tapi ada je budak2 masuk..nak2 tempat yang free nih...

Tapi anak2 iols ni lebih eksaited masuk kedai sushi daripada pusat sains kot...ada certain2 tempat je kat dalam pusat sains tu menyeronokkan bagi diorang...mujurlah sangat bawak derang masuk time tengah free ni..takdelah rasa ralat sebab makbapak beria eksaited sangat nih nak bawak anak anak masuk tapi anak2 tak berapa enjoy...kalau berbayar memang amokan lah makbapak weh..rugi pulak rasanya...

So makbapak sekalian silalah bawak anak2 ke pusat sains sementara tengah free nih..hati pon tak sakit bila anak ko buat muke seposen masa kat dalam tuh nanti..huhu

Wednesday, November 22, 2017

BABAI DARJAH 1 2017


Last previous iols punyerla tak menyabor menyambut kedatangan disember...gagagaga...rasa macam kejap tapi sekarang ni macam rasa lambat kebenor pulak...so marilah membuat satu entry lagi sempena akhir bulan 11...

Sekarang tengok kat timeline ramai makbapak post result anak2..ada anak2 yang dapat result baik dapat naik pentas terima hadiah..iols tompang gembira je lah yang mampu hahahaha..makbapak mana lah yang tak suka kalau anak cemerlang apatah lagi dapat naik pentas...dolu masa zaman sekolah rendah iols pon iols hanya merasa sekali je naik pentas..tu pon masa darjah 5...dan menurun ke anak iols tak dapat jugak naik pentas hahahaha...eh gembira pulak...

Sejujurnya kalau apipdoli dapat nombor 123 iols memang lah gembira...tapi dah tak dapat maka kenelah redho..kofkofkof...lagi pulak baru darjah 1..tapi kan seriuslah ramai sangat budak2 pandai sekarang ni..so far apipdoli masih mengekalkan kedudukan kelas beliau...seawal darjah 1 pon dah kene compete kedudukan kelas hoi...no honeymoon year..dasyattt...weols pulak as makbapak masih dalam fasa tak sampai hati nak paksa2 belajar ulangkaji bagai...tapi dalam masa yang sama paksa jugak beliau hafal sifir...wuwuwuwuwu...

Harapan iols untuk drjah 2 nanti takde banyak masalah...darjah 1 apip pon tade masalah cuma apip mengadu selalu dibuli..haih...dari awal tahun sampailah akhir tahun...salah satu sebab somi masukkan apip ke kelas taekwando adalah untuk belajar bagaimana nak defend diri sendri.... dan kemuncaknya akhir tahun kene tumbuk kat muka...yup...no action taken walaupon sudah direport pada cikgu kelas hanya kerana pembuli tersebut student pandai..tskkk tskkk...iols pon tak taulah apa kategori buli di mata cikgu yang membolehkan tindakan diambil keatas pembuli tersebut..at least kene lah inform makbapak pembuli tersebut..let them know anak derang suka buli budak lain...huhuhu..mujurlah naik ke darjah 2 ni pembuli dan yang dibuli dah terpisah kelas...iols pulak yang rasa lega..taknak dengar asek cerita barang kene rembat, yang tu hilang yang ni kene koyak..penat rasa..yang apipdoli pon alahai...lembik kebenor..kalau gadoh dengan adik kemain suara ko ek..

Tamat kes buli apip untuk darjah 1 ni dengan harapan semoga darjah 2 ko tak kene buli lagi...atau jadi pengawas pon boleh..sebab baju kaler biru takdelah nampak kotor sangat hahahaha...kasut pon hitam..takyah beli kapur kasut hihihi...

Daaa...




Thursday, November 16, 2017

WELCOME SCHOOL HOLIDAY


Walaupon tak mula lagi cuti sekolah tapi iols dah start cutikan anak2..hahaha..bukan cuti direct tapi kasi on off datang sekolah....weols letih tak larat rushing pagi2 hantar anak2 sampai 3 tempat...huwaaaa...sempot rasanya..paling mencabar bila anak nombor 2 seorang yang punyerla susah nak kejut bangun pagi..hari2 ada je drama..kalau tak nanges memang sangat ajaib rasanya huhu..

Disebabkan beliau sorang habis satu rumah lambat...kesian apipdoli asek lambat masuk kelas..walaupon sekadar 10 minit dan tak kronik kadar kelewatannya tapi tak bolehla kan..tetap dikira lewat..mujur apipdoli sejenis tiada perasaan dan muka tebal..hahahaha...walaupon skip sekolah apip tetaplah kene stay taska..macam tak biasa pulak...huhu

Tu belum kira anak no.3 buat perangai plak..yang ni suka buat perangai di malam hari..haaa bagus...matching sangat dengan abang beliau..sorang pagi sorang malam..patutlah ngam je berdua...makbapak jugak yang muka bengkak bangun pagi tak cukup tido...bukan muka je hati pon membara oi..sobsss...

Hari ni kelas apipdoli buat jamuan akhir tahun..rasanya bukan kelas beliau je kot..mungkin combined semua kelas petang..jadi teacher kasi pakai baju raya..bagus..esok boleh cutikan tros apipdoli dari sekolah kebangsaan kecuali sekolah agama sebab next week ada jamuan jugak..haih...disebabkan kasi tau makbapak last minit tentang jamuan makanya apipdoli just datang bawak perut je hahahaha.....

Inilah masalahnya kalau student yang dok taska dan sesi persekolahan petang..makbapak ambil pon dah nak malam..kalau ada apa2 yang cikgu pesan suruh bawa memang takdapek la nak nolong..pulak tu kalau dah pukul 10 malam kang baru nak kasi tau makbapak..sorry to say lah jawabnya..tu salah satu sebab kenapa iols suka borong segala maknek stationery...nak2 untuk subjek pendidikan  seni..rasa macam bukak kedai buku sekolah pulak kofkofkof...

Tahun depan kene beli extra stationery sebab aqil pulak start masuk tadika..budak2 ni sejenis yang makan kaler pensel...tahun ni saja bape banyak dah beli untuk derang..tu blom kira yang dapat free..argggg...tahun depan iols nak buat tabung stationery secara serius..tahun ni iols dah apply kat apipdoli..pensel hilang nak ambil baru kene letak 50 sen..pepandailah dikau catu2 duit sekolah ko gagahahaha...

Cuti sekolah tahun ni takde plan kemana pon..anak kecit masih kecik malas nak plan kemana..malas nak packing...plan bawak anak2 dedekat tanpa staycation...inshaallah...

Welkam disembah!!

Wednesday, November 15, 2017

PEDAS BERAPI KATANYA.


Semalam dinner tapau mcd..kebiasaannya weekdays memang jarang2 berlaku aktiviti memasak...iklan mcd pulak kejap2 muncul kat tibi..promosi kebabom...pedas keterlaluan...tros rasa tercabar nak makan walaupon takde sape cabar pon huehue...


Lalu terbeli....walaupon rumah sebelah mcd tapi sangatlah jarang beli mcd..anak2 tak reti makan burger..iols prefer key ep ci lagi..bau dia fullamak..semerbak...

Biasalah..iklan kebiasaanya menipu...tapi iols tetap mudah percaya dan terperdaya..walaupon tak pedas dan tak menepati citarasa, weols sekeluarga kenyang dah pon...

Terima kasih mcd...sebab...ermmm sebab kasi apipdoli tompang berak di toilet mcd semalam...sempat pulak beliau tinggalkan hasil sementara emak beliau mengorder makanan..

Monday, November 13, 2017

MAKANAN PERTAMA PIYA


Anak kecit iols sudah cecah 6 bulan lebih..makanan pertama dia sudah tinggal separuh bekas huhu...many more to go...harap2 takde kes sakit2 pewut...tak kuat makan takpe asalkan x fussy macam abang2 beliau..tapi abang2 beliau pon bukan sejenis yang memilih semasa baby..jenis tala je semua makanan..dah besar memilih pulak engkorang eh...padahal makbapak mereka sejenis yang makan semua benda takde tolak tepi kasi licin pinggan..sebab kata orang kalau nak ajar anak2 makan sayur kene makan sayur depan anak2 tanpa pilih2..hewhew...pon tak berjaya jugak..


Struggle sangat nak ajar anak2 makan sayur sampai kene reward ugut bagai haih...tu tak masuk pancing dengan segala jenis makanan yang sedap...mungkin tak sedap ditekak anak2 tapi lazat di tekak mabapak...ermmm mungkin jugak tuh..masak pasta kalerful sebab mak diorang pikir makanan yang kalerful cantek dimata dan sedap di tekak...tapi nampak tak lawa pulak lepas masak sebab mak diorang tak pandai hias2 deco2 makanan kasi nampak menggiurkan..tapi anak2 makan habis..seperti biasa, cendawan, brokoli dan lobak merah memang sayur wajib dalam esbok sebab sayur tu je yang anak2 boleh makan dengan rela hati...pon boleh...janji korang makan sayur...next time iols paksa telan sayur lain pulak..hehe


Oh..ini makanan piya dikala ini..mula2 4 hari direct iols kasi makan nasi kosong..tapi special sikit..nasi beras perang kosong..kelas ko nak..kecit2 makan beras perang..emak mu sudah 35 tahun tak pernah makan beras perang...hari seterusnya baru iols kasi letak karot atau jagung atau ayam..semua tu iols beli yang boleh masak segera..eh tak payah masak..sejenis ibu yang malas tapi tetap nak yang terbaik untuk anak...ko taruk air panas kacau sampai xde ketul siapppppp boleh makan..memudahkan urusan opah midah sebab tak perlu berlari2 anak ke dapor tengok bubur nasi takut hangit...tak baik untuk lutut hehe...

P/s : pisang dalam gambar sekadar hiasan..konon2 nak flatlay tapi anak dah jerit x jadi flatlay..tros tangkap gambar laju2..maka terhasillah gambar sebegitu rupa..malas nak filter2..


Wednesday, November 1, 2017

ORDE HERITAGE RECIPIES @ KG BARU


Tekak teringin layan asam pedas...sangat2 teringinsssssss.....tapi riki blog sumer cakap asam pedas tersedap nun berada di melaka...jauh woooo..weekdays memang tak dapek la nak ke melaka oi..tekan2 gugel ramai pulak suggest kat kampung baru...wawawa..ok dekat..jom pegi...


Mujur somi familiar laluan2 tikus di kampung baru muahahaha..kalau iols yang pergi sorang memang konpem tak jumpa la kedai ni...wow..pokcik punya nama kedai kemain kelasss...tapi jangan risau..kedai ni kat food court yang majoriti customer pon student..kedai port student ni murah2 je inshaallah...


Lakibini order asam pedas tetel..dalam set hidangan ada telor dadar sepotong, timun dan sambal belacan...gulai asam pedas jangan dilupai....makan panas2...ermmmm dap...sampai tersedak2 sebab banyak serdak...pakcik ni patut kurangkan sampah sarap untuk elakkan insiden tersedak sebegini...ecececece...padahal iols pon masak cenggitu jugak..tak tau cemaner nak kasi clear dari serdak sampah sarap itew...kene tapis lah lenkali huhu...somi cakap bolehla tapi tros potong tak feel nak hirup kuah sebab serdak banyak...ceh asek komplen tapi dia punya kuah yang lichennn...mujur pokcik kasi air sirap free hehehehe...

Total 2 hidangan campur air sirap limau yang iols gatal2 order walaupon dah ada sirap free adalah bersamaan 22 hengget...oleh kerana iols datang ketika perut kosong lapar gilak2 maka tak dapat la nak sohihkan samada sedap atau tidak asam pedas pokcik tu..tapi kuah is pekat..i loikeee...

Malam dah kenyang sebab lewat lunch..anak2 pon mintak yang mengarut tapi badan letih nak masak berat2..iols buat crepe pisang, salad dan buah je..setel..kenyang..

 
Dinner yang not so healthy janji kenyang..kofkof


Malam sebelumnya punya dinner...sekarang ni kalau weekdays anak2 sokmo lapar..nak2 kalau balik sekolah...seronok tengok anak2 makan apa yang kita masak cuma tahap kerajinan iols bukan sentiasa berada di skala 9 yer..selalunya paras2 hidung je tahap rajin iols ni...dan bergantung pada mood anak kecit....tsk tskk...


Kalau takat rikues aglio olio tu boleh lagi la dituruti..lebih dari itu sorry..permintaan tidak akan dilayan...sesekali je boleh layan..lebih2 tak boleh..nanti derang main2 dan buang2 makanan...its time to ajar anak2 lebih menghargai makanan..chaiyokkk...

Tuesday, October 24, 2017

MENUMPANG KASIH


Last week weekend yang sangat stress..tak tak...separa stress...somi ada kurus...emak balik kampung...duduk di rumah memang ok je takde masalah cuma tak masak lah iols nanti dengan melayan anak kecit nyer...sobsss...takkan nak makan delivery sokmo...kembang pulak tekak walaupon iols memamg suka je hehehe..tapi rasa macam emak yang worst sebab asek kasi anak makan fastfood huhuhu...

Maka berangkutlah weols anak beranak ke putrajaya...mujur ada rumah adik bolehlah menumpang tido barang semalam dua...dekat dengan tempat kursus somi jugak....tapi ibarat patah kaki bila takde kereta dan somi...nak kemana mana harus menompang jugak...huwaaaaaa...

Cuaca sekarang pulak tersangatlah bahang dan panas...tuan rumah kasi tompang bilik ekon beliau....wawawa..sisterharu..nanti sis belanja...tapi bilik ekon pon tak menjaminkan anak kecit iols tido lena...aseklah nanges..haku pon tak tau kenapa...i is stress...dah sapu macam2 balm mejik segala minyak essential oils iols beli weh...49 hengget sebijik cinonet..mahal nak mampsss..tapi takde kesan wawawaw...okeh...salahkan diri sendri yang cepat terpengaruh...budak kecit tu kalau dia nak tido memang akan tros padam..tapi selagi tak sampai seru nak tido ko paksa la cemana pon walaupon kelopak mata mak dia dah nak tertutup 0.05 saat....haih....ilmu parenting iols tak cukup mantap kottt....

So anyway....weekend itu berkampunglah iols anak beranak sampai tunggu somi habis training dan jemput weols pulang...takde plan kemana2 melainkan petang2 bawak anak2 pergi taman..dan terjah rumah orang lagi..hahahaha...balik dari taman dan rumah orang barulah iols dapat rehat tido puas2 sebab anak kecit serta anak2 lain keletihan akibat pulun main di taman...lena sampai ke pagi tak kuar suara..nampak dak..kalau dia nak tido boleh je tapi sejenis yang taknak mak dia tido lama kottt..jeles mungkin...

Ahad somi habis training boleh pulang kerumah..yeayyy...rinduuuu bau rumah gagagaha....

Next week anak kecit 6 bulan..sudah boleh ajar makan...harap2 bila boleh makan kenyang perut makin senang tido...

Friday, October 20, 2017

TAPAU AGLIO OLIO SEDAP DARI MIZTY MONZTER


Iols keseorangan hari ni..lunch sorang2...orang seblah outstesen...maka keseorangan lah daku...tak tau nak makan apa dah ni...hari jemaat macam kurang sikit orang meniaga dan tak banyak pilihan...sebenarnya banyak je yang jual nasi campur lauk pauk tu.....tapi......tekak dah kembang...tau ajelah kalau ko dah seploh tahun koje balik2 makanan yang sama sampai dah boleh hapal memang tak lalu lah tekak nak telan..sejenis mengada2 yang tak berapa nak melampau...hehe..

Dari last beberapa week iols usha ada food truck baru..tajuk foodtruck adalah seperti tajuk entry...kes malas nak taip balik hahahaha...derang jual spageti je...masakan pelbagai lah tapi tajuk dia spageti...being me yang malas nak fikir dikala kelaparan tros order aglio olio...9 hengget...bungkus dalam kotak...simple and nice...dan makanlah iols akan spageti aglio olio yang biasa itu..kalau tambah seafud harga jadik 19 hengget..wowwww..sejenis mencekik...patutla orang komplen dan condem foodtruck di malaysia ini..harga memang taraf restoren ado2..masalahnyer bukan semua yang koje di damansara heights ni kaya2 oi..weols ni duduk di setingarden je..huhu...

Betol laaaa....kalau makan spageti yang orang lain masak memang sedap walaupon goreng bodoh je...semua spice dia iols boleh rasa..sedap weh....why i cannot cook like this????/#_÷/$€$€$**&£....terubat duka lara mengeluarkan duit 9 hengget demi aglio olio yang simple tapi sedap itu...why so mahal?spageti je kot? Sobbbbb sobssssss....tapi brother tu kasi iols kad token untuk collect point setiap kali tapau disinun....huwaaaaa..iols kene beli lagi 9 kali baru dapat free pasta of my choice....another 81 hengget okeh..walaupon sedap tapi boleh muntah jugak kalau telan tiap2 bulan serta bisa menipiskan poket....demn!

Thursday, October 19, 2017

DEEPAVALI MAKSUDNYA COTI


Hepi deepavali vatukel....walaupon semalam berlalu tetap iols wish..haruslah wish sebab deepavali la iols boleh coti tetengah weekdays yang super hectic walaupon......hilang penat sekejap..

This week sebenornya takdelah bizi sangat..hadap rutin harian je lah pon..itu memang dah wajib..minggu ni coti sekolah direct seminggu untuk sekolah agama dan kebangsaan..maka takde acara marathon kejar timing mesti sampai pagar sekolah agama seblom jam 7.30 pagi hewhew...setakat ni takde lagi berlaku kes ponteng sekolah kerana makbapak lambat bangun pagi haha..tapi tetap kene hantar anak2 ke taska..yang balik2 muka apipdolilah budak yang paling besar disitu..mungkin budak transit lain makbapak kasi lepak rumah...while apipdoli terpaksa jugak ke taska bersama adik beliau sebab makbapak is kerja...cuma esok je iols kasi time off boleh duduk rumah opah..

Semalam walaupon coti tetaplah kene masak okeh..menu istimewa sikit je sebab deepavali iols masak nasi ayam hainan..wahhh..tajuk nasi mesti macam gempak padahal nasi ayam je pon..somi nak ayam stim..umtuk anak2 iols masak sop ayam...malas nak goreng sebab rasa macam lamanya duduk dapor...habis lunch struggle dengan anak kecit yang dah pandai ngelat takmo tido siang...letihnyer..stress...bunyi macam senang mak enon tidokan anak pon ko stress meh?tapi the struggle is real okeh...sampai iols give up dan pas anak kat somi while iols tido huhu...

Sebelom tido punch card ke dapor lagi satu kali..masak pengat pisang pulok..maciam2 selera orang kat rumah ni weh...goreng pisang untuk anak2 jugak...so petang anak2 makan pisang goreng bersama aiskrim yougurt homemade....ya ampun...punyerlah rajin bini jasri ni hahahaha...terpaksa lah angkat bakul kerana ianya kenyataan kahkahkah...

Kesimpulannya kalau hari coti iols lagi penat dan stress...rasa macam dah kemas sehabis baik mungkin tapi rumah tetap macam dilanggar garuda...huwaaaa....iols suka hari bekerja..boleh rehat2 sambil tulis blog eh...


Monday, October 9, 2017

BREAKFAST LAH SANGAT


Hari minggu macam biasa kalau dah ada benda hidup di rumah kenelah masak yer dop...kesian pulak kat anak2 kelaparan nanti...brekpes is jarang sangat masak kecuali ada permintaan..biasanya iols skip tros masak lunch...jam doblas tu boleh tros lunch...kalau nak alas perut seketika in case kalau anak2 bangun awal, diorang just makan roti krim...tapi memang selalunya kalau hari coti diorang memang bangun awal sokmo..kecit besar sama je..nak tengok katun punyer pasal huhu...tapi makbapak pulak time weekend lah nak pulun tido huwaaaaaa....makanya roti krim memang penyelamat makbapak yang malas nak bangun masak pagi2 hewhew...

Tapi disebabkan ada permintaan anak nak makan spageti carbonara di malam hari yang kemudiannya di pospont ke pagi esoknya setelah disogok dengan tayangan movie zootopia...anak2 yang reti makan baru 2...selera pon 2 lah yer..sorang nak makan aglio olio..sorang nak carbonara..ayoyoooo...sedapnyer derang order...persis makan di kedai..tapi kalau bawak kedai takmo makan pulok...$@$#^÷_÷^&#^÷...


Nah...masak sorang satu menu..somi masak aglio, iols masak carbonara...tengahari jom pergi rumah opah makan kat sana hahahaha..bertuahnyer hidup bila duduk dekat dengan rumah emak..dapat makan masakan emak lagi...emak masak sambal tolor je pon sedap je hoi...inikan pulak masak yang ada lauk bagai..memang tak tolak lah wei...haha..

Sekarang kene ajar anak2 makan secara betol supaya derang tak jadi fussy dan picky eater..penat nak layan kalau itu tak nak ini tak nak...grrrrr...weekend iols akan masak dirumah kalau takde plan kemana..either lunch atau dinner..iols mesti masak satu menu lauk satu menu sayur..kebiasannya sop sayur sebab anak2 suka..dan paksa derang makan gagaga...on weekdays iols tak dapat nak kawal apa yang anak2 makan sebab menu taska, so bedal je lah asal korang tak lapar...duit belanja sekolah pon weols hadkan 2 hengget supaya tak beli merapu..huhu...

Walaupon baru nak mula tapi iols tahu masih belum terlambat..iols nak anak2 makan real food good food...makan sayur...buah..nasi...roti...spageti...etc...iols nak kurang2 kan kasi diorang makan makanan merapu kepunden tuh..bukan tak bagi cuma kurangkan dulu..iols nak kene start pantau food intake anak2....semoga iols istiqomah...