IKLAN..

Monday, August 14, 2017

TAK BERAPA NAK SHELLOUT SANGAT


Sekarang kemain banyak kedai shellout beranak pinak..senang tokei kedai..tak payah beli pinggan..semua lambak atas kertas je..setakat ni iols tak pernah cuba mana2 kedai shellout..belum berkesempatan lagi..anak tengah kecit..buat penat je pasala derang bukan makan pon..dengan nak tengok anak2 kot2 derang berlari dalam kedai..dengan nak makannyer..tercekik kulit ketam kang naya je...

So marilah ber shellout di rumah saja..senang..ko nak makan bape banyak pon tadehal..yang pasti weols tak lambak atas kertas..kosser hoih nak mengemasnyer..


Dua jenis kuah, satu grill...tiga jenis seafud...kahkahkah..padahal makbapak je yang makan..anak2 tak suka...lantak koranglah..sedapnyewwwww..kenyang malam semalam...sambil makan sambil tengok tv sambil layan anak..haaaa konpem boleh makan dengan tenang sebab anak ko dalam rumah je...

OUTING YANG PANAS


Sejak ada anak kecik, jarang sangat keluar rumah..nak beli barang dapor pon selalunya somi je soping sendri atau beli barang kat kedai runcit saja...memang sejenis kemalasan hoih nak bersiap keluar..dengan mengangkut anak2 nyer lagi..tapi hari tu terpaksalah mengigihkan juga kudrat...nak soping baju sekolah agama anak..dah hujung tahun baru sebok beli baju kofkof..ingatkan bintang fesyen ada jual baju sekolah rupanya baju tu muncul time betol2 orang dah start nak beli baju sekolah untuk naik darjah saja..makanya terpaksalah ke kedai profesor @ tesco..memang konpem jual baju uniform sepanjang tahun hoho...tapi harga boleh tahan..kenelah redho..try test bayar ngam 20 minit je..hahahaha...apakah?cepat kebenor?tak sempat nak sedut ekon tesco...punyerlah nak besiap kemain lama, last2 20 minit je dalam tesco...banjer derang main game token buat syarat..haha


Kesian tau kat anak2..terpinga2 eh eh baru nak lari2 keliling tiba2 makbapak ajak balik...hehe..alololo kesian pulak..bawak ke jusco pulak nak beli donut sedap...bawak anak2 beli tempura jugak..pon setel sekejapan sahaja...kahkah..konon nak habiskan masa kat dalam mall..sejuk skit..sekarang kan musim panas...semuanya sebab kete tiba2 buat hal..ekon tak berfungsi..panas hoihhhh..tapi duduk kat mall saja2 pon bosan..anak2 pon takde idea nak jalan kat mana..weols pesen tak suka lepak lama2 dalam mall..biasanya memang lepas beli tros balik..baik duduk rumah....kasi setel semua perkara cepat2 boleh balik rumah...

Wednesday, August 9, 2017

DAFTAR LAMBAT SRA


Setelah menimbang tara pelbagai kemungkinan finally iols masukkan juga apipdoli ke sekolah rendah agama..yup..tahun 1...kategori lambat daftar kekdahnya...dah nak dekat hujung tahun...tapi better late than never kens...mujur sekolah boleh terima lagi kemasukan beliau walaupon lambat...

Disebabkan lambat kenelah daftarkan diri sendri nun di pejabat agama daerah hulu langat nun di bangi...ambil borang siap2 di sra dan folo arahan seperti dalam borang..tapi sebelum tu iols kol dulu PAID untuk konfemkan submit borang kat unit mana.. gitew...ioils pon dah infom anak yang beliau akan start masuk kelas agama...nampak macam beliau redho je huhu..setel registration di paid, iols kene uruskan transportation beliau pulak dari sekolah agama ke tempat transit beliau..tercapailah hajat apipdoli nak naik bas sekolah ni huhu...

Kiranya percaturan weols masukkan apipdoli ke sekolah agama persendirian kurang tepat..ingatkan boleh bertahan smpai darjah 6 tapi tak dapek jugak..ustaz pon kejap2 takde dalam kelas...sesi pembelajaran tergantung..tu belum masuk lagi time makbapak penat dan malas nak menghantar anak..sabtu ahad kan biasanya makbapak nak dok dendiam dalam rumah..weekdays hari rushing..weekend nak rehatlah...tapi kene menghantar pulak anak ke kelas agama...nak anak pandai, nak hantar anak macam2 kelas tapi makbapak malas..hmmmm ..masalah besar jugak tuh..huhu..

Nak mengajar anak sendri, pengetahuan weols ni terhad..ilmu agama takat untuk diri sendri je lah pon..bahasa arab sepatah haram tak ingat hahaha..lagipon weols tak tau teknik yang betul nak ajar kasi paham...sebelum iols rasa bersalah tengok anak tak pandai bahasa jawi dan others subjek, baiklah kasi masukkan jugak anak iols ke sra...at least beliau boleh belajar dengan yang lebih arif..iols takdelah mengharap anak tros pandai agama..at least anak ada ilmu dan basic dalam agama..

Semua nak anak pandai....ni isu yang subjektif..tak kisahlah samada anak ko masuk sekolah mana pon..walaupon pada mulanya weols keberatan nak masukkan anak ke sekolah agama sebab takut anak penat ada sekolah sesi pagi petang..takut tak cukup rehat..takut tak sempat buat homework..takut takde masa yadda yadda yadda..tapi semua budak pon melalui rutin harian yang sama...rutin hidup iols pon sama jugak dolu2...sekolah pagi petang..kadang2 tambah lepas maghrib kelas tuisyen pulok smpai jam 9 malam..nanges...pandainyer tak jugak..kahkah..once ko dah start belajar memang forever la ko akan belajar non stop..tapi takpelah..untuk diri sendri jugok..yer..penat memang penat..penat dengan rutin harian yang padat..tapi budak2 ni tenaga derang banyak..jadi biarlah disalurkan ke tempat yang betul..supaya masa dan otak derang terisi dengan sesuatu yang berfaedah..iols sangat takut dengan pelbagai kemungkinan yang budak2 jaman sekarang boleh lakukan..penat takpe, boleh tido...ZZzzzzz...


Tuesday, August 8, 2017

KENAPA KITA MISKIN


Ayonyonyo...budak2 sekarang....kemain standed tau derang nih..kecik2 dah pandai pandang pada jenama dan rupa serta nilai sesuatu...tak macam kita2 dulu..dapat makan key ep ci pon humangaih...syorga okeh..rasa macam orang kaya...

Punyalah kemain makbapak bawak pergi bercoti tido hotel bagai, makan kat macam2 restoren, masuk tempat2 menan yang sokmonya berbayarlah di key el nih, dapat pakai baju raya upin ipin, bawak duit belanja sekolah beringgit2, baju berganti sokmo..tetaplah korang mengeluh miskin...omg..omg..omg...tak tau bersyukur sungguh...

Kenapalah haih derang nih..terlampau banyak berfikir...pastu sebok fikir masalah orang dewasa....plislah..let kids be kids...koje korang main, makan, belajar dan buat homework je..setel..kenapa nak berat2 kepala pikir tanggungjawab makbapak korang...adudududud...

Walaupon zaman sekarang zaman materialistik, iols tak boleh hadam kalau anak2 iols sebegitu walhal iols tak pernah beli spesifik brand..baju kat pasar malam pon boleh je beli asalkan lawa konsep dia..mungkin anak2 iols terbiasa senang..walau tak semua yang derang mintak iols tunaikan still derang tak lahir dengan kekurangan di sekeliling derang...kalau nak jadi materialistik sangat, tunggu korang dah besor, dah koje ada duit..sukatik korang la nak jadi materialistik pon..buat masa sekarang, biar mak korang yang jadi materialistik sorang2....kofkofkof...


Yang bener,
Mak anak tiga


Monday, August 7, 2017

LEMPENG BUKAN UNTUK LUNCH


Semalam balik dari kelas taekwando anak, somi pergi tapau buah..mungkin buah yang hampir pupus di malaysia..mungkinlah..sebab harga beliau mahal nak mampssss..kalau tak disebabkan teringin takde koje la membeli beliau2 si udang merah itu..tapi rasanya pokok beliau masih banyak di tanah air...tapi mengapa sampai beratus harga beliau?kot yer pon susah nk tanam, janganlah sampai rakyat marhaen telan ailio nak beli huhuhu...anak2 sekarang dah pandai pulak makan maka banyaklah saingan haha..sekarang ni apa je la yang murah? Semua pon mahal hoih!!

Bawak anak pergi cucuk 3 bulan...kos cucuk pon dah naik sampai 250 hengget..watdehek man!!!sekadar merungut je ni yer takde nak blame sape2..satgi cakap taknak kuar duit sila pergi gomen pulok..nak pergi klinik under panel vaksin limited first come first serve katanya...huwaaaaa....

Mujur iols ni kalis stress kalau takat harga barang2 naik nih..wahhh gitew..hebat sungguh nih sebab ianya tetap akan naik walaupon ko berpiket depan pejabat piyem pon..kuih 2 hengget 14 biji...ayam sekor singget...hpstdgstshdb÷+%÷%÷%÷×+×+=×%/#@## hampehpeh....iols stress kalau anak tak tido malam memekak nanges2 tak tau nak apa tapi nanges je hah..itu memang haku stress nak mampsss..boleh gitu...hahahaha..

Lagi satu perkara yang menyebabkan stress nak mampssss adalah tak tau nak makan apa...tros jadi bodo ibarat semua kedai2 di ampang ni dah pupus dan tutup...jadi jomlah makan lempeng je...


Kenyataan yang paling menyedihkan bila nak buat lempeng pon tak tau..sampai kene gugel...folo resepi betol2 barulah dapat lempeng cantek...iols memang tabik spring lah pada mak2 yang anak berderet tapi lek2 je masak lapan ploh jenis lauk lunch..pastu malam kang sambung masak dinner pulak..perghh..hebak okeh...buat masa sekarang iols nak masak sejenis lauk pon haru biru rasanya...

Balik karang makan lempeng lagi kottt..daaa...


Monday, July 24, 2017

LAUK


Akhirnya terjawab jugak persoalan mengapa anak iols menanges jerit2 start dari jam 12 temgah malam membawak ke 5 pagi...sakit perut rupanya..atau dalam bahasa saintifiknya kolik...anak iols jugak tak sherasi dengan susu tin kaler pepel..dah fully tukar ke susu tin oren bebas laktosa barulah beliau serta makbapak beliau boleh tidor dengan aman...ya allah..tenangnya rasa hidup bila dapat tido di malam hari huhu..walaupon tido2 ayam sebab anak menetek tapi still rasa tenang...takpelah..at least kalau tak try and error begini iols pon tak dapat ilmu baru..

Bila anak dah boleh tido lena dan tak nanges jerit2 bolehla mak beliau masak lauk banyak dari kebiasaan..errr banyak ke tuh?..hahahaha...


Walaupon lauk simple2 pon rasa sangat mencabar..itu pon banyak dah short cut sebab bawang dah siap2 blend, ayam dah siap2 perap...itu pon berpeloh tskkkk tskkk...eh dah lama.tak up gambar makanan kens..dolu2 rajin la makan kat kedai..sekarang tade maknela dengan anak kecitnyer..dengan jadual yang super packnyer...sekarang nak keluar rumah pon malas...nak bersiap apatah lagi..kalau tak disebabkan ada anak2 lain memang gwa tak keluar rumah dah..


Orang kata kalau makan telor kembar dapat anak kembar..rasanya berpuluh telor kembar iols dah cekiks dari sebelom preggy tapi tetaplah yang keluar tu single kofkof..jadi saya tak setuju makan telor kembar dapat anak kembar..huhu...mujur lah pon tak dapat kembar..baru sorang pon nak tergolek rasanya...sobsss..nak soping pon semua pakai hujung jari je gitewww..tapi soping dihujung jari lagi bahaya okehhh..

Daaaaa....



Friday, July 21, 2017

ANAK-ANAK-ANAK


Tahun ni memang tahun super bizi..sampai anak2 punya taska dan skool buat majlis raya pon iols tak sempat nak beli apa2 untuk part of sumbangan...kesian..jadi main rembat je apa2 stok biskut raya yang ada dirumah..mujur jugak ada..

Balik dari opis rasa macam tak sempat nak buat apa2..nak rehat santai2 lepak depan tibi pon tak boleh..singkat sangat waktu rasanya...sembang dengan anak2 pon ala kadar..lebih pada rasa nak marah..sebab penat..otak pon jeng...fuhhh macam komplikated betol masalah iols nih haha... .....tu belum campur kalau memasak dirumah lepas balik koje...huwaaaaa...fenatnya....dapat baring atas katil empuk memang nikmat sungguh..tapi tulah..sekarang nak baring pon tak berapa nak feel sebab baring ngereng netekkan anak...sakit pinggang okeh..tak sabar nak tunggu baby besar...

Makanya kadang rasa macam terlebihkan perhatian pada baby dan kurangnya perhatian pada anak2 lain..sobsss..iols tak berdaya nak pandang semua perkara one shotttt...iols bukan superwoman...itu baru 3 anak..patutla sampai situ je Allah kasi rejeki anak kat iols...kalau lebih mungkin iols boleh fitam...huhu..

Ini macam iols memang kene bayar balik hutang masa dan perhatian dengan anak2...nampak tak iols ni emak yang penyayang..cuma garang je terlebih kofkof....tapi kene tunggu baby stabil semua perkara baru boleh plan...

Kemon pia...semua dah ready nak holiday.. tunggu pia je nih...



KOLIK


Semalam...tukar susu anak..kasi colimix...leganya tak dengar anak nanges jerit2 dah..terbukti memang anak kene kolik...iols ni tido memang konpemla tak lena sejak bertitle emak orang..tapi dapat tido berkualiti tanpa dengar anak nanges2 jerit pon dah sujud syukurrrr..

Hopefully progress anak bertambah baik..ngam dengan susu baru..berak hari2 tanpa sembelit...tido dengan lena..bangun pon ceria...wahhh gituh..


Wednesday, July 19, 2017

SOB-BA-RO


Anak kecit iols sejenis yang payah nak tido malam...huwaaaaaa....tak tahula samada banyak 'kawan' yang menegur atau sebab kolik...bila gugel info punca2 baby nanges malam ni antara kolik dengan nampak setan je..iols pon tak reti nak detect jenis tangisan anak iols..huhu..jenuh bertepuk sampai lenguh2 tangan weh..tak makan saman...letih tangan dan mulut...mata dan kepala ko jangan cakap la...fenin kalau hari2 cenggini..sehari tido tigapat jam je..kalaulah kurang tido menyebabkan iols kurus dan ramping tanpa berlapar alangkah bahagianya...kurang tido akan menyebabkan kesenduan di opis..

Iols bukan seorang penyabar..sangat tak sabar...semua nak cepat..bila jadik macam ni perasaan tu macam2..harap2 tak meroyan..iols ada baca kalau dah lepas berpantang pon boleh je meroyan kalau terlampau stress..huwaaaa...jadi sekarang ni sangat berharap somi boleh take ober anak2 supaya iols boleh pasing kalau perasaan tu dah tak keruan...bukan tak sayang kat anak tapi yelah..kita ni manusia biasa je..tahap kesabaran pon ada limit...haih..cepatla besar yer baby...

Monday, July 17, 2017

BIZINES


Lepas entri berak tros mendiamkan diri dari radar..hahaha..iols is biziness..kadang nak mandi pon takde masa..hahaha...tapi tak taulah ngape biziness sangat...orang lain ada anak patlimanamtujuh lek2 je buat koje..huhu..iols masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..

Last week iols buat appointment sama dengan al islam..mahu sunatkan anak dara iols yang satu itu..puas godek2 dalam gugel tade pon mak2 yang share citer anak derang kene sunat..iols ni hati gundah gulana takut anak sakit jadi mahu riki2 pandangan emak2 lain..tapi nak tak nak kene face it lah jugak..takkan forever tak buat..jadi apa2 hal, makbapak jugak yang dipersalahkan..tskkk tskkkk...

So dah setel urusan anak lega sangat rasanya..tinggal last urusan iaitu aqiqah..inshaallah weols nak setelkan before akhir tahun..selesaikan urusan anak awal2 sementara ada duit nih...

Daaaa...