IKLAN..

Thursday, January 19, 2017

APIPDOLI DAN CIKEN POX


Yeay..apipdoli menjuarai carta mangsa demam campak setiap kali emak beliau preknen ke 5 bulan...haih...kali ni up sikit dari campak leper ke versi ciken pox timbul2...makanya dapatlah coti sakit selama seminggu..baru je masuk sekolah 2 minggu dapat pulak coti rehat 1 minggu..kalau masa iols jadi student dolu inilah perkara yang ditunggu tunggu..hari2 berdoa supaya kalau demam, dapat yang kaw2 punyer demam..supaya kalau pergi klinik tunggu berapa jam pon demam tak kebah2..kahkahah..tapi biasanya dolu kalau demam, sementara tunggu que nak jumpe doktor, boleh pulak kebah demam iols..demn...

Iols bawa apipdoli jumpa doktor ambil ubat..doktor kasi ubat antiviral..cepat gilak demam campak dihapuskan..gatal2 pon tak kuat..tak sama macam waktu iols kene dolu..seminggu tak tido samada siang atau malam..menanges la dikau disitu menahan kegatalan huhuhuhu..sekarang walaupon apipdoli kene ciken pox, lena sungguh beliau tido sampai ke pagi membawak ke tengahari...gatal pon lite2 je..takdelah sampai tahap menderita gitew...once dapat bil, cek harga ubatt ohemjiii...sebotol kecit 78 hengget...nasib baik lah dikau berkesan ubat..kalau tak, makan sumpahan lah dikau walaupon kampeni yang bayar duit ubat gagaga...

Hari ini sudah hari ke 6..ciken pox dah semakin kering dan mengecil..ubat pon dah habis..mungkin boleh sambung minum air kelapa untuk keluarkan semua saki baki ciken pox..iols harap adik beliau takde terkena jangkitan ciken pox ini..weols dah plan nak balik kampung hujung bulan ni sempena kenduri kawen adik ipar iols..iols pon kepenatan rasanya nak melayan kalau anak2 sakit ni..penat menjaga orang sakit campur penat rutin harian sama dengan penat berganda okeh...



Wednesday, January 18, 2017

HEPI BESDAY TO MYSELF


Walaupon dah lepas 3 hari tetaplah kene hapdet dalam belog..tarikh lahir tahun ni jatuh pada hari ahad di hari kursus...vavava..sungguh brilliant kampeni setting tarikh..makanya sambutlah dikau sorang2 di hotel....sempena hari besday that day iols tala semua makanan dari hujung sana hingga ke sinun berserta dessert2...perghhh.... muahaha..

Tahun ni takde selebret ape2..sekarang kalau nak beli ape2 tade nak tunggu special day watsoever..rasa nak beli tu ko beli je la...wah, macam orang kaya nih...kebetulan beli beg mekap 29 hengget tapi pergi collect di hari besday maka itu je lah hadiah untuk diri sendri kofkofkof...oh dah juga present dari anak2 bersama2 ciken pox di muka...


#surat dah sweet..isi surat pon sangat sweet..tapi bila tengok muka apipdoli bersama ciken pox beliau haih..dah rasa tak sweet hewhewhew...kesian apipdoli..

Tahun ni iols dah 35 tahun...5 tahun lagi nak ke 40 an...segala amal ibadat pon tak complete buat..haih..teruk sangat ni..bila dah menginjak ke usia yang semakin meningkat ni dah takde ape nak mintak2 kot..cuma nak kurus balik la lepas bersalin nanti muahahahaha...sekarang ni tak larat nak bawak badan..dolu kalau tengok perut orang preknen kecik, rasa macam jeles sebab lek2 je preknen perut kecik..sekarang ni iols merasa perut kecit tapi boleh tahan berat dan mengah juga yer...

So, selamat hari jadi to me...i am 35 oredi with 2 sons and another 1 coming soon...yeay...



Tuesday, January 17, 2017

KURSUS LEVEL KEDUA.


Gitu...minggu yang memenatkan pasal kene attend kurus tiba2..insan terpilih gitewww...bertuah sangattt!kursus kali ni kursus sambungan daripada tahun 2015 level pertama...dengar2 ada sampai level 7..ohemji...oh iols attend kursus bagaimana menjadi professional mukmin..pengkhususan kepada solat....erm...yelah..dah tua2 pon solat tak betul lagi..makna bacaan pon tak tau..kalau al fatihah tu master la..pasal ada lagu nasyid budak2 huhuhu...malu disitu...

Kali ni kampeni kasi buat di hotel bangi..lega pasal dekat...iols adalah kemalasan nak berjalan jauh2 di ketika ini..jadual sangat pack..tapi tak pressure..ala santai2 sebab jarak kelas, bilik, tempat solat, toilet, tempat makan semuanya within reached je...takdelah mengah nak kene jalan jauh2 time2 subuh atau balik bilik tetengah malam..fasi pon memahami sungguh pasal tak drag kelas lebih dari 10.30 malam..lega sangat...


#ootd kursus haruslah ado..cermin bapak besor...suker hoi!


Paling penting sebab barulah rasa rehat sikit dapat tido tanpa himpit2 dengan anak2 dan dengar pekikan suara derang atau iols yang terpaksa memekik setiap hari suruh derang tido awal hahahaha..dapatlah masa berkualiti untuk diri..ala2 'me' time lah jugak kens hahaha..2 malam dapat tido dengan tenang uolssss...and now hadaplah realiti hidup balik lepas habis training kahkah..


#bilik cantek dan tak seram kofkof..klu seram, kasi hotel seploh bintang pon iols tak sudi nak tido..takuttt oi..

Dah namanya belajar pasal solat, jadi fokus memang kat solat aje lah..cara rukuk, sujud bagai tuh..makna2 gerakan dalam solat yang selama ni tak pernah ambil tahu..makna bacaan dalam solat di setiap sujud, rukuk etc..maka ada baiknya lah kursus sebegini...barulah tau apa makna bacaan..tadelah tau baca yang arab je tapi makna dalam bahasa melayu tak tau..main baca doa tapi tak tau makna tiap baris..gitew...rasa kebodohan disitu sebab selama ni baca tapi tak tau makna sobsss sobsss...


#makanan pon meriah...apesal sky juice hotel sedap kebenor..mesti anak dalam perut hepi sebab dapat cukup air dan makan on time...selalunya iols adalah liat ngat minum air masak..rasa payau je kat tekak..air masak kat hotel bergelas gelas togok kahkah..hidup memang takde keadilan..tapi lauk pauk chef main pusing2 je menu..huhu

Dengar rumors kalau attend level ke 7 ada kursus masuk kubur..huwaaaa takutnyer...walaupon sebenarnya masuk kubur tu tak perlu sebarang training pon..ko mati sok terus ke dalam je lah nanti huhuhu...tapi motifnya nak tanamkan perasaan insaf dan takut...haih...iols ni troma bab2 masuk kubur ni...kubur kot....bukan fun fair huhuhuhu...


#yang penting merasalah la jugak menang kehkehkeh...walaupon isi hamper dia bukan ditahap to die for sangat tapi janji menang yer konsep dia gagagaha..

Walaupon iols masih lagi bukan tahap2 muslimah sejati...masih dalam proses belajar lagi...iols harap iols akan ke arah yang lebih baik satu hari nanti..inshaallah...

Monday, January 9, 2017

SOP CENDAWAN & MAKARONI BAKAR UNTUK MAKAN MALAM


Itu dinner semalam...vavava..tema omputeh weols...puncanya sebab iols malas nak masak berat2..anak2 bukan makan beria pon..fenat je iols masak last2 terbuang huhuhu..

Jadi mohler masak yang mudah dan simple2 saja...


Setel makan malam weols semalam..hari ni pening kepala balik memikirkan nak masak apa..bukan menu masak je pening kepala...nak menapau pon boleh memigrainkan kepala otak hokeh...ini macam weols kene kurangkan makan..dah tak boleh buat 3 kali sehari makan demi mengurangkan perasan jemu nak makan...yelah, kita ni bukan hidup untuk makan..kita makan untuk hidup yer dok...


Sunday, January 8, 2017

CERITA MAJLIS KENDURI


Mari membelog tentang kenduri last week..kali ni kenduri famili sedare belah abah iols..walaupon abah dah takde, jemputan tetaplah dipenuhi huhu...eh, makan free kottt..giler ker nak rijek..rugi woh..hahaha..majlis side pompuan dan lelaki buat selang sehari..mujur rumah lelaki kat melaka sahaja..masih kategori dekat lah nak pergi balik hari..

Majlis side pompuan buat kat dewan putrajaya..dari wedding planner, baju2 sanding hinggalah ke katering sumer dibawah urusan pihak dewan..sampai goodies bag pon derang tapau hoh..majlis kalau buat kat dewan ni kemas je nampak teratur dan cantek..cuma kalau by katering ni, makanan untuk tetamu aseklah tak cukup hewhew..


Cak..ootd kenduri anak beranak hahahaha..perut dah mula membesar...makin mengah...tapi masih gigeh melawa hahahahah...

Esoknya pagi2 siap2 nak attend kenduri di melaka pulak..fenat okeh..bakpelah buat kenduri selang sehari cenggini..rushing sangat rase...side lelaki buat majlis di restoren terapung pebenda ntah nama penuhnya...tak ingat pulak...area sungai putat...tapi menu kenduri semalam sama dengan menu hari ni hahahaha..dua hari berturut2 iols makan nasi minyak, ayam masak merah dan kuah dhal hohoho..kembang tekak...nak muntoh pulak rasanyer..


Ootd anak branak lagi uolsss...hahaha..anak2 iols dah siap bersalin baju pasal badan berlengas peluh2..panas yang sangat terik cuaca di hari itu..


Disebabkan panas yang sangatlah terik itu, tekak rasa nak hirup yabg sejuk2..gigeh ke klebang pekena coconut shake...perghhh..sejuk je lalu kat tekak..iols telan segelas setengah kahkahkah..puas hati gue! Punyerlah panjang que orang yang nak menapau coconut shake..berliku2 okeh..bebetol gigeh sungguh derang ni..weols bukan kategori gigeh..tros decide minum tros kat kedai pasal que tak panjang..setel minum tros berangkat pulang ke key el bercuacakan mendung dan hujan lebat on da way ke kl..makanya iols anak beranak tros gone tak sedarkan diri hahahha..kesian driver layan highway sorang2 hahaha..

Babai melaka..panjang umor weols datang lagi...


Friday, January 6, 2017

LAST DAY SEBAGAI SURIRUMAH SEPENUH MASA


Hari ni last day iols jadi surirumah...penatnyer hoih...sape lah yang cakap jadi surirumah ni tak penat..macam nak pengsan..pack sangat jadual..dari pagi membawak ke malam...asekla duduk dapor memasak...kerja rumah non stop..huwaaaa....tu pon jam 9 dah xde mood nak tengok tibi...mujurla somi take over basuh pinggan..iols dah tak larat...

Iols bersyukur iols wanita bekerjaya..walaupon rutin bangun pagi dan balik rumah hampir nak malam tapi iols lebih rasa ketenangan disitu haha..tak stress sebab kat opis boleh sembang..bila sembang dan jumpa kawan2 opis atau fokus buat kerja opis, stress pon hilang giteww..penat tapi masih boleh relaks..boleh lunch dengan bertenang....anak2 iols lebih prefer hantar kat taska..derang kalau dok taska sangatlah independent..bila dok rumah berkepit di bawah jagaan iols, ya ampun sumer serba serbi jadi tak tau..manja dan mengada terlebih..

So far apipdoli dah boleh adapt dengan rutin persekolahan yang baru beliau..dah pandai beli kat kantin sekolah..tapi sokmo beli kepok lekor huhuhu...dah ada geng..hari pertama beliau je iols temankan hingga ke kantin..masuk hari ke 2 iols dah pancit nak ulang alik ke sekolah..penat...iols hanya hantar apipdoli depan pagar sekolah....sebelom pergi sekolah iols just pastikan beliau ambil makanan berat..apply konsep yang sama macam kat taska jadi waktu rehat nanti sukatik ko lah nak beli apa...

Jadi surirumah ni sangat stress tau...stress memikirkan nak masak apa tengahari nanti hahahahaha...hari2 seblom tido berpusing kepala otak ni nak masak menu apa esoknyer...letih..

Samada bekerja atau surirumah, dua2 status pon sama penting..jadi marilah appreciate apa pon pekerjaan kita hatta sebagai kulikutif pon...pilihan di tangan masing2...takperlu nak perlekehkan kalau orang nak bekerja di opis atau nak jadi surirumah..dua2 pon menyumbang kepada kestabilan dan keharmonian keluarga...

Monday, January 2, 2017

HARI ORIENTASI DARJAH 1 / 2017 APIPDOLI


Wahhh kejap je rasa anak dah besar..dah start sekolah rendah..nanti tetibe je dah darjah 6 nak ambil upsr pulak..haih..masa sangat pantas berlalu...makin cepat pulak usia meningkat..semoga iols panjang umor dapat tengok perjalanan hidop anak2 iols sampai derang kahwen dan punyer anak2..sobssss..#harapanmakbapak

30/12 hari tu hari orientasi apiodoli..buat hari jemaat makanya terpaksalah iols ambil coti..iols memang simpan coti siap2 untuk fokus kat minggu pertama persekolahan anak..masuk minggu kedua, pepandailah dikau bawak diri...gitewww...



Penat jugak mendaftarkan anak sekolah ni..lepas budak2 beratur ikut kelas, weols kene dengar taklimat dulu..lepas tu acara lari cop barisan paling depan sebab nak ambil buku teks dan buku kerja..mujur tak pitam berdiri lama..pada masa sama cikgu2 kelas bawak anak2 murid lawatan ke tandas dan tempat2 dalam sekolah yang murid perlu tahu..setel urusan ambil buku teks boleh tros ke kelas anak jumpa guru kelas untuk proses ambil name tag murid dan sumbit borang2 berkaitan..mengah iols kejar sana sini time perut sedang membesar...

Semoga zaman persekolahan apipdoli menyeronokkan dan memberikan 1001 pengalaman pada beliau dalam menimba ilmu..harapan makbapak semuanya pon mestilah menggunung..takde makbapak yang taknak anak2 berjaya kan..tapi buat masa sekarang biarlah beliau enjoy moment beliau sebagai pelajar..

SAMBUT NEW YEAR 2017 @ FLAVOURS


Selamat tahun baru...semoga tahun baru akan lebih produktif...dan buktinya akan keluar tengah bulan 5 nanti muahahahaha..sebenarnya takde plan awal nak makan di flavours ni..biasanya tahun baru weols prefer stay rumah sebab jalan sokmo jeng...kalau jeng akan mendatangkan amarah huhu..tapi disebabkan siang harinya pergi kenduri kawen..so iols tak masak..esbok takde bahan basah..tetibe malam kelaparan lepas sepanjang dari petang membawak ke malam menyetelkan urusan mentagging barang2 sekolah apipdoli..sakit pinggang dan lapar hahaha...dan somi pon mengoffer untuk makan diluar..haruslah laju2 setuju weh...


Iols tak pernah tau pasal restoren flavours ni..somi kata chef riz punyer..beliau yang sangatlah rajin menskodeng...sebelum ni weols pernah lah datang makan area sini tapi kat saba restoren..flavours ni terletak bebetol sebelah saba restoren..menu dia pelbagai..tapi kedai dia kecik yer..ala2 cafe..dapor stail open concept so weols boleh nampak lah derang main masak masak kat dapor sebab dinding dia kaca..tapi bukan chef riz yang masak..mebi dia cuti sambut new year..bila weols kata menu pelbagai tu maksudnya ada la menu western dan menu melayu thai..nasi goreng ado, tomyam ado, steak dan spageti..menu2 lain tak sempat skodeng tapi macam tak banyak la..siakap 3 rasa atau stim limau takde hokeh..



Datang kedai lawa2 takkan nak makan nasi goreng kens so weols order lamb chop, beef steak dan apipdoli rikues nak makan spageti bolognese..masa menunggu quite berjanggut la hahaha..mebi sebab staff dia tak ramai kot..yang served makanan pon chef riz punyer mokcik kot...they did mintak maaf la jugak pasal served menu lambat sebab staff tak cukup, orang plak ramai..nasib baik ada orang menyanyi jadi boleh hilangkan sikit rasa bosan menunggu...bawak pulak budak2..derang mana paham nak kene tunggu lama..jadi derang pon sama naik memekak..huhu...sabar je lah....

Finally menu ditunggu tiba..apipdoli makan spageti dengan rakus..derang pakai spageti jenis angel hair..halus je jadi tak muak..sedap oi..memang tak muak lansung..tak masam..bukan pakai sos prego yer walaupon muka chef riz ada je kat tin prego ittew ekekekee...mebi sos homemade..licinlah anak2 makan...iols punyer lamb chop..pon setapppppnyer...marbeles..sayur dia pon setapppp..huhu...daging dia lembutttt dan sangat juicy...licin jugak sepinggan..apipdoli tompang sekaki bedal lamb chop sebab sedap katernyer ..somi order beef steak..sedap pom pom pom kebabom hoih...kurang sikit rasa marah sebab lama tunggu hahahaha...


Stail masakan boleh rikues kat chef samada uols prefer jenis steak yang macam mana..iols malam tu nak lamb chop medium well..up sikit la dari well done macam seblom ni hehehe..somi pulak prefer medium rare punyer stail daging...tak dan nak rasa beef steak somi sebab iols bizi kiri kanan anak2 kejap nak spageti kejap nak lamb chop..tengok2 je dah licin sepinggan...


Overall iols puas hati makan sini sebab memang rasa la makanan dia..sesuai dengan nama kedai flavours...malam tu dapat lah potongan harga 20 per cent..tak taulah sempene tahun baru atau sebab lambat dapat makanan hewhew..dari harga 150 ++ dapatlah harga 120 ++ after diskaun...kat buku menu takda tulis harga..dah bayar kat resit baru nampak..tapi sebab bukan iols yang bayar, tak kosser la pulak nak belek resit lepas kenyang mencekiks..hehehe..

Selamat datang 2017..babai 2016..

Tuesday, December 27, 2016

ZOO NEGARA TAHUN 2016 PUNYA TRIP


Ini kali keberapa entah masuk zoo negara..tapi masuk jugak sebab nak kasi anak nombor 2 merasa..iols ni memang lalu mrr2 hari2..memang konpem nampak zoo dari tepi mrr2..anak pulak sejenis yang asek meremind makbapak supaya jangan lupa bawak derang masuk zoo..mohler masuk jugak..



Iols dah plan memang takmo ambil tiket tengok panda sebab ada bayaran lain pulak untuk tengok panda..tapi iols rasa ramai yang datang pon sejenis yang rasa tengok panda adalah rugi..jadi pihak zoo ni reducekan harga tiket dan combine kan tiket panda jadinya nak tak nak ko terpaksalah jugak tengok panda yang 3 ketol tu hoh...

Harga tiket untuk dewasa all park adalah 44 hengget..tiket panda memang dah termasuk sekali...tak boleh pilih2 macam sebelum ni..fee budak2 tak pasti berapa tahun tapi apipdoli 6 tahun kene caj 16 hengget..fee naik tram pon dah naik uols...sekarang caj dewasa 7 hengget..budak2 umor 2 tahun keatas kene 4 hengget..fuhhh..dasatttttt betol nak masuk zoo nih..tu tak masuk lagi kalau ko kene tahan dengan bebudak fotographer yang suruh ko amek gambar sebelum ko memulakan tour dalam zoo..kat tempat panda kang ada lagi bebudak fotographer dok pomot suruh amek gambar....huh..tak kosser nak layan..kalau free haruslah macam2 stail weols tangkap gambar kan..ni dah la masuk kene fee, naik tram kene fee, ambil gambar kene fee...tu makanan dalam zoo pon boleh tahan mahal oi..makbapak yang takde pilihan haruslah beli jugak air..dah haus kot..panas terik of koslah nak yang sejuk2 oi..memanglah boleh bawak bekal..iols pon bawak air botol sendri...tapi air batu takde..tak sojuk..takkan nak angkut air batu jugok..cemaner la kalau makbapak yang ada anak2 ramai tu..kesian tau..huhuhu..

Nak masuk tengok panda pon boleh tahan azab...kene ikut turn..kene que okeh..pastu kene dengar taklimat dulu sebelum ko dilepaskan untuk tengok anak angkat negara itew hahaha..by the time masuk je tempat dengar taklimat punyer la kuat ekon..sejuk...sedapppppp...tros rasa nak tido sebab kat luar tadi panas terik...kalau camni punyer sejuk tak tengok panda pon iols rela je..hahaha..banyak kali la ditekankan jangan buat bising nanti panda stress..eeeee..panda punyer stress yang ko concern..ni makbapak yang membayar tiket zoo ni tak stress ker?..syiok jadi panda..mesti binatang kat luar tu jeles sebab panda dapat layanan very the class...tempat pon cantek dan kemas je..dapat tengok sekor je yang ke hulur kehilir..yang lagi 2 ekor tu elok je layan mata huhuhu..kalau ada batu memang iols baling kat panda yang tido tu..orang bayar mahal2, ko tido pulak yer..

Anak2 memang enjoy masuk zoo..tengok binatang2 walaupon most of binatang pon macam takde respon je hahahaha tapi asalkan derang hepi dan makbapak pon secara tak lansung membakar kalori kahkah..penatnyer..ketaq lutut nak habiskan tour...nampak kerusi macam nampak sesuatu yang paling berharga...bila dah nak hujung2 nampak gate keluar ohemji rasa sangat lah hepi hahahahahha...finally we reach to the end...yeayyy..

Dah..lepas ni iols dah infom anak2 jangan nak mintak2 masuk zoo lagi..tunggu derang dah besar, sila pergi sendri dengan kawan2..iols hantar luar pagar zoo je huhuhu..

LUNCH @ SEOUL GARDEN IOI CITY MALL


Memang silaplah kan sebab keluar jalan2 masa cuti krismas..ingatkan semua maknusio pon balik kampung rupanya melepak kat mall korang yer...kalau tak disebabkan memang dah plan awal nak makan kat sini makanya iols merasalah masuk ioi city mall ni..kalau tak memang babai  je la lalu tepi bangunan je huhu..

Dalam iols punyer pikiran kalau kat mall besar cenggini mestilah tempat makan dia pon besar dan banyak pilihan...too bad, syiok lagi seoul garden kat setapak central itew..tapi takpelah..dah pergi dah pon..selain dari makan dapatlah masuk tengok mall..tapi i tell u very the sesak okeh..jalan pon tersekat sekat dek kerana terlalu ramainya orang..iols tak suka sesak cenggini..thats why iols prefer pergi tesco atau aeonbig je huhu...no point pon nak masuk mall kecuali memang ko ada something nak beli la kan..iols pon bukan sejenis yang berjalan di soping mall..iols prefer tempat riadah luar kalau untuk anak anak...



Nak masuk seoul garden pon kene letak nama dalam waiting list 30 minit...sementara menunggu dipanggil tu melilau lah weols berjalan sekitar mall tengok deco sempena krismas..luckily tak sampai 30 minit derang dah kol infom ada tempat kosong..seriuslah...makanan tak berapa meriah..seafood pon tak pelbagai macam kat setapak central..mungkin derang pon terkujat kot tetibe customer serbu reramai...tapi sop ayam dia sedappppp...

Dah namanya membawak anak2 makan memang tak terkawal..derang tak berapa nak makan..mujur bayar tompang kad privileg member..dapatlah harga member which is budak2 punyer makan is free..kalau tak apipdoli tu dah kene caj 18 hengget okeh..sangatlah rugi sebab beliau bukan pemakan punyer worang..huhu

Lepas makan, tade nak jalan2 cuci mata yer..anak tetibe nak berak la pulak..nak pergi toilet dalam mall pon super pack dengan orang..jadinya mohler cari masjid kat luar dan teros balik rumah...hahahahaha..begitulah caranya weols spent our time kat ioi citu mall..mall pon besar sangat..iols stress kalau mall besar sebab tak dapat jalan semua tempat..untuk mengelakkan stress semakin kronik kita jangan jalan...lepas makan tros balik rumah yeayyy...