IKLAN..

Monday, October 9, 2017

BREAKFAST LAH SANGAT


Hari minggu macam biasa kalau dah ada benda hidup di rumah kenelah masak yer dop...kesian pulak kat anak2 kelaparan nanti...brekpes is jarang sangat masak kecuali ada permintaan..biasanya iols skip tros masak lunch...jam doblas tu boleh tros lunch...kalau nak alas perut seketika in case kalau anak2 bangun awal, diorang just makan roti krim...tapi memang selalunya kalau hari coti diorang memang bangun awal sokmo..kecit besar sama je..nak tengok katun punyer pasal huhu...tapi makbapak pulak time weekend lah nak pulun tido huwaaaaaa....makanya roti krim memang penyelamat makbapak yang malas nak bangun masak pagi2 hewhew...

Tapi disebabkan ada permintaan anak nak makan spageti carbonara di malam hari yang kemudiannya di pospont ke pagi esoknya setelah disogok dengan tayangan movie zootopia...anak2 yang reti makan baru 2...selera pon 2 lah yer..sorang nak makan aglio olio..sorang nak carbonara..ayoyoooo...sedapnyer derang order...persis makan di kedai..tapi kalau bawak kedai takmo makan pulok...$@$#^÷_÷^&#^÷...


Nah...masak sorang satu menu..somi masak aglio, iols masak carbonara...tengahari jom pergi rumah opah makan kat sana hahahaha..bertuahnyer hidup bila duduk dekat dengan rumah emak..dapat makan masakan emak lagi...emak masak sambal tolor je pon sedap je hoi...inikan pulak masak yang ada lauk bagai..memang tak tolak lah wei...haha..

Sekarang kene ajar anak2 makan secara betol supaya derang tak jadi fussy dan picky eater..penat nak layan kalau itu tak nak ini tak nak...grrrrr...weekend iols akan masak dirumah kalau takde plan kemana..either lunch atau dinner..iols mesti masak satu menu lauk satu menu sayur..kebiasannya sop sayur sebab anak2 suka..dan paksa derang makan gagaga...on weekdays iols tak dapat nak kawal apa yang anak2 makan sebab menu taska, so bedal je lah asal korang tak lapar...duit belanja sekolah pon weols hadkan 2 hengget supaya tak beli merapu..huhu...

Walaupon baru nak mula tapi iols tahu masih belum terlambat..iols nak anak2 makan real food good food...makan sayur...buah..nasi...roti...spageti...etc...iols nak kurang2 kan kasi diorang makan makanan merapu kepunden tuh..bukan tak bagi cuma kurangkan dulu..iols nak kene start pantau food intake anak2....semoga iols istiqomah...


Monday, September 25, 2017

COTI 3 HARI & BESDSY EMAK


Lemau rasa badan walaupon coti 3 hari...tapi otak rasa lapang sebab lepas bebas kerja2 di opis...nak balik mulakan rutin harian terasa beratnya haih...tapi demimu gaji kugagahi juga..huhu

Nama je coti tapi tetaplah jua bekerja walaupon sekadar di dapor...tak masak kang kelaparan pulak anak beranak..nak pulak derang order macam2 umpama berada di kedai mamak..pulak tu order kemain tak menyempat tapi makannya ciput je lahai..memang mengundang amokan okeh...


Menu hari jemaat...somi rikues kari tulang..masak dari malam hari..sejenis kegigihan apakah ini cuba memfull fill kan keinginan somi...sedap tak sedap belakang kira okeh.. roti jala yang tak berapa jala bentuknya serta nuget sayur homemade...ya ampun....memang sesuatu sangat nih...mungkin perlu reward diri sendri muahaha..


Menu hari sabtu..kari tulang repeat sebab masak terlebih, nasi minyak, sup sayur dan buncis goreng....well, again...mungkin ada agenda tersembunyi yang iols sendri pon tak sedar....alalala nak apa sebenarnya nih...huhuhu..iols memang perlu reward sesuatu supaya tak rasa kejam pada diri sendri...wahhhhh giteww...

Ahad iols gantung kuali..kosser nak masak lagi..dari jemaat sampai sabtu tak dan nak landing atas sopa...manjang dok dapor..tangan tak sempat kering asek mengulang basuh pinggan..

So yeay..ahad ke rumah emak mahu tiup lilin potong kek selebret besday beliau ke 58...uiks bakal cecah 60 tahun..semoga emak panjang umor murah rezeki diberikan kesihatan tubuh badan inshallah...semoga setiap tahun pon iols takkan lupa selebret besday emak...itu je pon sorang yang iols still boleh raikan...sementara beliau masih sihat dan hidup ni..


Hepi besday mak!

Monday, September 11, 2017

HAI GM KLANG


Punyerlah dah berzaman gm klang wujud weols baru nak menerjah..sebelum ni asek tak ter terjah pasal banyak nau soping kompleks all rounder..rambang mata...tapi duit takdek maka dok lah dendiam kat rumah sahaja...anak2 garu kepala kebosanan tahap langit ke tujuh pon hadap je lah katun kat tibi huhu..

So semalam kelmarin ke klang lah weols..tujuan asalnya mahu ke hotel primera untuk ambil voucher hutel...lama dah tak pergi bercuti rasanya kofkof..anak kecit blom cecah 6 bulan makbapak dah gedik2 nak bercuti...tapi sekarang nak pergi bercuti harus pergi masa coti sekolah sahaja sobsssss...takpe2, kumpul vaucher dulu nanti kita redeem lumpsum tros...vavava..

Macam mana dapat voucher hotel?yaaaa somi dapat fon kol suh datang konon been selected dan nak bagi talk pasal percutian sahaja rupanya ada cerita lain wooo..suku sakat mlm jugak ooo...memang naik darah wooo..nasib baik dapat jugak voucher..hampir2 nak amokan wooo..hahaha..amokan yang sungguh worth...tapi kan memang sekarang tektik kampeni  buat marketing pancing thru voucher percutian ek...tapi sebab hakak dah perpengalaman hakak berjaya tepis watever carta keuntungan yang derang tunjukkan..herghhh...kosser heh..iols memang gila duit tapi bukan tahap mereng percaya bulat2 carta2 korang itew..never okeh..

Dapat voucher tros ke gm klang...first time jejak jadi pening kepala sket la tengok tempat pack super serabut...the price takdelah murah pom...baju2 sama harga macam kat mall..the stroller and barang2 baby pon murah lagi di lazada noks...cuma mainan budak2 tu harga quite cheaper dari luar...so lulus untuk beli menan anak2 je. Yang lain sila soping dengan mata sahaja..sobsss..


Anak2 macam ketidakwarasan bila setiap floor ada kedai menan..semua pon ko nak...mampos lah gitu...nasib baik budak2 tak boleh pegang duit jadi semua mainan melalui tapisan makbapak baru lepas dibeli..haih..being makbapak ni sungguh hati tisu..konon takkan beli mainan tapi end up beli jugak kan...huhu..tapi dah takmo beli yang mahal..beli buat syarat je...sebab buang duit rasanya..baik beli henbeg eh?haha...keluar dari gm klang otomatik derang pon lapar hahaha..masa tengok menan kenyang lagi kottt....

So next time iols akan jejakkan lagi kaki ke gm klang pasal tak habis round lagi..haritu takut nak round every inchi kang terserempak dengan kedai menan best anak2 nampak pulok..habislah ken...haha..next time takmo bawak anak2..biar makbapak je datang nak usha2 barang..kahkah...


Tuesday, September 5, 2017

TOLEH BELAKANG RAYA HAJI 2017


Tahun ni beraya di kelantan..yaaaa..dua2 raya pukal raya di pantai timur..takde dalam perancangan pon nak beraya di kelantan..sepatutnya hari merdeka weols dah gerak balik ke kl..tapi tiba2 jibby kasi coti..sempena kejayaan sukan sea..apakah?haruslah selebret tambah coti untuk tido lagi semalam..

Pergh..coti kali ni memang terasa lama sampai tak tau nak bawak anak2 berjalan di mana..hari2 weols keluar hahaha..habis tawaf aeon jusco, tawaf pantai pulak..bawak anak2 mandi kolam lagi..perghh...tulah...dah pupus agaknya aeon jusco di kl sampai di kelantan sanggup pulak masuk tawaf setiap floor...tu tandanya memang sangap habis blurrr tak tau nak jalan mana lagi kahkah..kalau banyak duit memang konpem angkut anak2 tido hotel je tross..saje buang duit katernyer..wahhh macam orang kaya raya berjaya..


Kalau coti sekolah, anak2 memang payah nak makan nasik..ajak derang makan nasi kepal..bolehlah janji derang makan dan kenyang...ini adalah pertama kali weols keluar makan di restoren dengan bawak anak kecit bersama...piya@3month..mujur baby memberikan kerjasama maka weols dapatlah makan dengan separa tenang...walaupon ada babak menangis tapi memang sudah dalam jangkaan..makanya..jangan banyak cekadak nak makan santai2..sila makan laju2...


Setel makan, anak2 nak naik binatang purbakala pulak..haaaa naiklah kau orang...5 minit 5 hengget..dikala nak semuanya habis cepat 5 minit pon terasa lamanya woih...


Setel tawaf setiap floor fefeling tourist..pandai derang deco...terasa nak menari para2 sakura kofkof..


Ini port wajib singgah brekpes kalau balik kelantan..tapi tak dapek lah dek non..anak kecit not in good mood kalau pagi hari...sobsss...jadi weols tapau je roti titab nih..5 hengget weh..beratur kemain lama demimu roti titab...packging very the eklusif...mahal kat kotak kot...huhu


Ini nasi impit sama dengan isi ikan serunding..eh ye ke gitu nama dia..idokler iols tau..janji beliau itu sedap dimakan..


Menu raya haji setiap tahun di rumah mertua tak pernah susut..memang bersusun penuh meja...huhu..walaupon mood beraya takde tapi makanan tetap very the meriah..konsep raya tahun ni biar takde baju tapi kenyang di perut...


Selamat hari raya haji uolsss...ini je lah gambar raya haji weols nak beranak tahun 2017..sekian..

MEET AND GREET GIRLFRIEND @ GLORIA


Dah lama tak jumpe kawan lama..walaupon koje sebelah menyebelah bangunan ..sokmo bizi..nak jumpe kat luar memang takdelah kot..iols takde sesi 'me' time...everyday is sesi bersama famili kalau tak koje...kalau iols tak koje dapat sesi me time sakit sahaja..so sad...eh tak sad..sukeeeee....syukurrr.....hidup iols dah complete walaupon tak kayo rayo tapi at least masa iols terisi dengan famili...walaupon sekarang ni rasa penatnya ya ampun..hadap je laaaaaa....ko komplen pon bukan tetibe hilang sumer koje2 ko..

Jadi hari ini tros set up lunch bersama sahabat lama..gila tak lama..more than 23 years usia persahabatan gitew...dari darjah 5 okeh..walaupon tak selalu hang up sebab masing2 pon dah ada famili but tetap diingatan...iols ni pon bukan sejenis yang sentiasa 'i'll be there for you no matter what' gitew...tak kosser...banyak lagi koje aku..as long we are good and keep in touch pon hokey je...

Area opis iols ni memang macam2 jual..tapi sumer mahal2..alang2 mahal, jomlah makan tempat mahal tros gagaga...iols memang jarang makan kat gloria ni..kalau datang pon tapau air je..roti2 sumer iols tak beli yer..tu semua mahal tuh..tak berbaloi...beli air tu pon sebab dapat diskaun media...rabak poketku nanti..tapi sebab kita nak sembang2 santai..nak duduk sandar2 lepak sambil sembang tanpa jerit2 dengan suasana yang cosy makanya iols pilih gloria..nak lepak starbucks takut..kahkah..iols tak pernah masuk duduk di starbucks..dari iols tercangak2 pilih menu baiklah kita masuk je tempat kebiasaan..wah kebiasaan gitew..kate tadi jarang2 masuk....kofkofkof...


Gloria punya menu macam biasa...tak sedap sangat..takdelah macam loser sangat pulak kahkah..average joe je..nak2 lagi dengan pelbagai saingan dari kafe hipster..menu pon hipster sampai tak lalu nak makan...kohkoh..yang penting hakak kenyang dan dapat sembang dengan aman...



Monday, August 21, 2017

HARI MASAK SEDONIA


Sekarang ni weekend je hojan...petang je hojan...malam je hojan...kalau tak hujan, cuaca mendung dan hujan jugak membawak ke malam..kalau nasib baik hujan tak lebat boleh tengok tibi..kalau tak, memang tibi tak boleh pasang, siaran pon tak dapat...macam tak biasa astro lorrr...

Hujan biasanya asekla laparudin..tak taulah ngape...jadiny weekend ingatkn boleh relaks having fun wahhhh gitu..last2 ke dapor jugek iols..dari pagi membawak ke malam...dah serupa meniaga pulak..

Mood anak kecit on off..mood tak baik kita angkat dukung..mood baik kita letak suruh abang abang layan..huhu..tapi kalau kebiasaannya mood tak baik pon iols letak je sampai dapat jeritan high pitch baru iols layan babacak kejap huhuhu...kalau ikutkan layan anak sokmo memang satu koje pon tak boleh buat...


Eh ape ni pe ni..kata masak tu haaa ada pija hut tuh..nipu je kejenyer hahahaha...konon2 nak tekel selera anak2 sebab derang rikues nak pija..bapak pon order ler untuk dinner..tapi anak2 makan sekeping jew?....apakah?...lenkali kalau korang kata teringin pon iols nak bolayan je..makan main2...maknanya terpaksalah makbapak habiskan okeh...

Lunch sabtu day iols masak ikut tekak orang dewasa, kari udang, siakap goreng n sayur goreng...kalau ikut tekak budak2 derang bukan makan pon..beria lah mak ko ni masak..kalau apipdoli lagilah...haih..makan nasi putih kosong pon sanggup je beliau...kita yang tengok ni sakit hati pasal lauk punyalah banyak terbentang tapi ko makan nasi kosong gitu je?amukan weh anak tak ambik lauk...

Petang sabtu bosan..masuk dapur balik...nak makan manis2..lalu terrrrbuat brownies..tapi brownies extra manis..tak lalu makan..versi campak2 so tak berapa nak chewy guwey...anak kecit tetiba nanges pulak..elok2 tido tiba2 bangun pulok...huwaarghhh...dinner masak nasi goreng je lah pasal lauk siang dah gone haha..

Ahad day masak lagi...omg gambar lauk tak sempat ambik ekeke...see..masak je lah kojonyo...tak sempat kuali nak kering dah kene angkut balik untuk masak...masak untuk lumch tros sebab apipdoli ada kelas taekwando..anak rikues nak singgang ikan..haih..tekak kelantan anak bujang iols ni..makan nasi dengan kuah singgang je...lauk ape pon tak ambil..petang lapar balik...buat roti jala..konon nak try n error je dolu tapi ada tetamu..consider jadi la tros...hoho...dinner iols goreng spageti aglio olio..orang itali je cakap aglio olio..orang malaysia cakap goreng bodoh je..tumis2 setel....tu je menu terpantas dan mudah...

Habis dah weekend day iols yang super pack...minggu depan iols nak gantung kuali..nak rehat pulak..yeay!


Monday, August 14, 2017

TAK BERAPA NAK SHELLOUT SANGAT


Sekarang kemain banyak kedai shellout beranak pinak..senang tokei kedai..tak payah beli pinggan..semua lambak atas kertas je..setakat ni iols tak pernah cuba mana2 kedai shellout..belum berkesempatan lagi..anak tengah kecit..buat penat je pasala derang bukan makan pon..dengan nak tengok anak2 kot2 derang berlari dalam kedai..dengan nak makannyer..tercekik kulit ketam kang naya je...

So marilah ber shellout di rumah saja..senang..ko nak makan bape banyak pon tadehal..yang pasti weols tak lambak atas kertas..kosser hoih nak mengemasnyer..


Dua jenis kuah, satu grill...tiga jenis seafud...kahkahkah..padahal makbapak je yang makan..anak2 tak suka...lantak koranglah..sedapnyewwwww..kenyang malam semalam...sambil makan sambil tengok tv sambil layan anak..haaaa konpem boleh makan dengan tenang sebab anak ko dalam rumah je...

OUTING YANG PANAS


Sejak ada anak kecik, jarang sangat keluar rumah..nak beli barang dapor pon selalunya somi je soping sendri atau beli barang kat kedai runcit saja...memang sejenis kemalasan hoih nak bersiap keluar..dengan mengangkut anak2 nyer lagi..tapi hari tu terpaksalah mengigihkan juga kudrat...nak soping baju sekolah agama anak..dah hujung tahun baru sebok beli baju kofkof..ingatkan bintang fesyen ada jual baju sekolah rupanya baju tu muncul time betol2 orang dah start nak beli baju sekolah untuk naik darjah saja..makanya terpaksalah ke kedai profesor @ tesco..memang konpem jual baju uniform sepanjang tahun hoho...tapi harga boleh tahan..kenelah redho..try test bayar ngam 20 minit je..hahahaha...apakah?cepat kebenor?tak sempat nak sedut ekon tesco...punyerlah nak besiap kemain lama, last2 20 minit je dalam tesco...banjer derang main game token buat syarat..haha


Kesian tau kat anak2..terpinga2 eh eh baru nak lari2 keliling tiba2 makbapak ajak balik...hehe..alololo kesian pulak..bawak ke jusco pulak nak beli donut sedap...bawak anak2 beli tempura jugak..pon setel sekejapan sahaja...kahkah..konon nak habiskan masa kat dalam mall..sejuk skit..sekarang kan musim panas...semuanya sebab kete tiba2 buat hal..ekon tak berfungsi..panas hoihhhh..tapi duduk kat mall saja2 pon bosan..anak2 pon takde idea nak jalan kat mana..weols pesen tak suka lepak lama2 dalam mall..biasanya memang lepas beli tros balik..baik duduk rumah....kasi setel semua perkara cepat2 boleh balik rumah...

Wednesday, August 9, 2017

DAFTAR LAMBAT SRA


Setelah menimbang tara pelbagai kemungkinan finally iols masukkan juga apipdoli ke sekolah rendah agama..yup..tahun 1...kategori lambat daftar kekdahnya...dah nak dekat hujung tahun...tapi better late than never kens...mujur sekolah boleh terima lagi kemasukan beliau walaupon lambat...

Disebabkan lambat kenelah daftarkan diri sendri nun di pejabat agama daerah hulu langat nun di bangi...ambil borang siap2 di sra dan folo arahan seperti dalam borang..tapi sebelum tu iols kol dulu PAID untuk konfemkan submit borang kat unit mana.. gitew...ioils pon dah infom anak yang beliau akan start masuk kelas agama...nampak macam beliau redho je huhu..setel registration di paid, iols kene uruskan transportation beliau pulak dari sekolah agama ke tempat transit beliau..tercapailah hajat apipdoli nak naik bas sekolah ni huhu...

Kiranya percaturan weols masukkan apipdoli ke sekolah agama persendirian kurang tepat..ingatkan boleh bertahan smpai darjah 6 tapi tak dapek jugak..ustaz pon kejap2 takde dalam kelas...sesi pembelajaran tergantung..tu belum masuk lagi time makbapak penat dan malas nak menghantar anak..sabtu ahad kan biasanya makbapak nak dok dendiam dalam rumah..weekdays hari rushing..weekend nak rehatlah...tapi kene menghantar pulak anak ke kelas agama...nak anak pandai, nak hantar anak macam2 kelas tapi makbapak malas..hmmmm ..masalah besar jugak tuh..huhu..

Nak mengajar anak sendri, pengetahuan weols ni terhad..ilmu agama takat untuk diri sendri je lah pon..bahasa arab sepatah haram tak ingat hahaha..lagipon weols tak tau teknik yang betul nak ajar kasi paham...sebelum iols rasa bersalah tengok anak tak pandai bahasa jawi dan others subjek, baiklah kasi masukkan jugak anak iols ke sra...at least beliau boleh belajar dengan yang lebih arif..iols takdelah mengharap anak tros pandai agama..at least anak ada ilmu dan basic dalam agama..

Semua nak anak pandai....ni isu yang subjektif..tak kisahlah samada anak ko masuk sekolah mana pon..walaupon pada mulanya weols keberatan nak masukkan anak ke sekolah agama sebab takut anak penat ada sekolah sesi pagi petang..takut tak cukup rehat..takut tak sempat buat homework..takut takde masa yadda yadda yadda..tapi semua budak pon melalui rutin harian yang sama...rutin hidup iols pon sama jugak dolu2...sekolah pagi petang..kadang2 tambah lepas maghrib kelas tuisyen pulok smpai jam 9 malam..nanges...pandainyer tak jugak..kahkah..once ko dah start belajar memang forever la ko akan belajar non stop..tapi takpelah..untuk diri sendri jugok..yer..penat memang penat..penat dengan rutin harian yang padat..tapi budak2 ni tenaga derang banyak..jadi biarlah disalurkan ke tempat yang betul..supaya masa dan otak derang terisi dengan sesuatu yang berfaedah..iols sangat takut dengan pelbagai kemungkinan yang budak2 jaman sekarang boleh lakukan..penat takpe, boleh tido...ZZzzzzz...


Tuesday, August 8, 2017

KENAPA KITA MISKIN


Ayonyonyo...budak2 sekarang....kemain standed tau derang nih..kecik2 dah pandai pandang pada jenama dan rupa serta nilai sesuatu...tak macam kita2 dulu..dapat makan key ep ci pon humangaih...syorga okeh..rasa macam orang kaya...

Punyalah kemain makbapak bawak pergi bercoti tido hotel bagai, makan kat macam2 restoren, masuk tempat2 menan yang sokmonya berbayarlah di key el nih, dapat pakai baju raya upin ipin, bawak duit belanja sekolah beringgit2, baju berganti sokmo..tetaplah korang mengeluh miskin...omg..omg..omg...tak tau bersyukur sungguh...

Kenapalah haih derang nih..terlampau banyak berfikir...pastu sebok fikir masalah orang dewasa....plislah..let kids be kids...koje korang main, makan, belajar dan buat homework je..setel..kenapa nak berat2 kepala pikir tanggungjawab makbapak korang...adudududud...

Walaupon zaman sekarang zaman materialistik, iols tak boleh hadam kalau anak2 iols sebegitu walhal iols tak pernah beli spesifik brand..baju kat pasar malam pon boleh je beli asalkan lawa konsep dia..mungkin anak2 iols terbiasa senang..walau tak semua yang derang mintak iols tunaikan still derang tak lahir dengan kekurangan di sekeliling derang...kalau nak jadi materialistik sangat, tunggu korang dah besor, dah koje ada duit..sukatik korang la nak jadi materialistik pon..buat masa sekarang, biar mak korang yang jadi materialistik sorang2....kofkofkof...


Yang bener,
Mak anak tiga