IKLAN..

Friday, June 23, 2017

SELAMAT HARI RAYA 2017


Esok last poser...lusa raya..tapi hari ni dah rasa bahang nak raya..sebab semua sibling dah gerak pulang ke kampung...tinggal weols je tak reti2 nak gerak pulang..semua tunggu last minit punya decision huwaaaa..iols hanya mampu tengok newsfeed rakyat jelata update ketibaan mereka di kampung halaman..sobssss...

Hari ni dah takde semangat nak masak..iols nak gantung kuali xde mood nak masak...ditambah dengan anak kecit buat perangai tak tido malam..jadi zombi iols hari ni..so iols mogok takmo masak..hatta buat air sekalipon...semua pon kita beli je...

Raya kali ni walaupon iols a bit lega sebab dah habis pantang 44 hari tapi tetaplah kene jaga makan..takboleh pulun macam sebelum ni..nak tala lemang pon tak boleh huwaaa..ape lah makna raya kalau tak cekik lemang dan rendang..walaupon sekarang lemang bukan jual time raya je..anyday pon orang dah jual..maka bertabahlah...beraya dengan anak kecit, dimata orang memang seronok tapi hati dan diri sendri yang melaluinya ibarat tangisan dalam kegembiraan gitewwww...

Selamat hari raya buat diri sendri..semoga iols tetap jelita di hari raya walaupon separa zombi..


Saturday, June 10, 2017

DAH SEBULAN


Last week ngam sebulan iols dan anak kecit...mendapatlah satu injeksen sebagai hadiah sempena cukup umor beliau ke sebulan..huhu..masih menompang di rumah emak tak gheti2 balik rumah sendri hewhew...tapi esok dah nak balik ke rumah tersayang yang lama ditinggalkan..sejak sebulan sebelum lahirkan anak...kononnya somi is risau jadi apa2 kat baby dan bini padahal emak iols lek2 je naik turun tangga masa berbadan dua dolu2..

Sebelum ke sepital, weols sempat singgah jakel mall..misi mencari baju raya anak2 bujang...derang rikues baju melayu kaler kuning dan sampin dan emak derang gedik2 nak beli baju melayu upin ipin walaupon anak tak mintak pon sebab derang tak tau hahaha...pembelian terpantas cuma memerlukan setengah jam sahaja untuk cari, pilih, test dan bayar baju melayu anak2..peluh pon tak sempat keluar..phewwww...membeli dengan pantas sejak ada anak2 ini adalah kepakaran weols...setel di jakel mall, ke quill mall to kill the time sebab waktu appointment lambat lagi..sekali lagi terjebak soping untuk baju anak perempuan pulak..ya ampun..menggila iols disitu..semua pon kulihat lawa dan comel..sekarang iols merasa beli baju anak perempuan..selama ni tengok orang soping baju baby girl..now its my turn...syukur ya allah..

Setakat ini anak kecit tidak menunjukkan perangai nanges pelik2 sampai pening kepala makbapak..takat nanges tak selesa udara rumah panas dan berbahang tu normal lah kot..sekarang memang musim panas luar biasa..tabik pada apipdoli kerana masih berposer..makin kurus kerempeng anak iols...oh walaupon begitu ada ketikanya anak kecit nanges juga sampai menguji kesabaranku...huwaaaaa...serba tak kena tahuk..eh tapi kan tido malam iols lena sangat..walaupon baby buat perangai disiang hari mujur di malam hari beliau tido walaupon agak struggle nak menidokan beliau nak2 kalau ada suara petir abang2 beliau...anak2 lelaki iols ni puaslah iols bertempik pon derang boleh buat dek..ibarat irama yang merdu agaknya suara bonda mu ini..terpaksalah bonda mu ini jadi resaksa sambil membuat libasan dengan hanger...ponnnnn sekejap je seriknya pastu sambung memekak..ya ampunnnn..stresss hokeh...iols ni berdoa je janganlah disebabkan ini iols mendapat pulak darah tinggi...takot oi...makan ubat darah tinggi tiap2 hari bukan perkara yang besh...

Jadi selagi boleh bersabar iols bersabar ajelah...walaupon kadang2 kesabaranku tercabar tapi bila dah libas anak tu rasa sedih pulak...pastu menyesal sebab pukul anak...huwaaaaaa...delema emak2 berhati separa tisu sungguh...

Sepanjang berpantang sendri nanti iols punya misi..mahu ajar baby minum susu fm disiang hari dan ajar baby tido secara alami di atas tilam..bukan dalam buai..walaupon 2 anak iols sejarah tido mereka di dalam buai..dan paling menjuarai carta kronik haruslah anak pertama...sobsss sobsss...anak kedua dah kurang pasal beliau direct bf..setel masalah iols...sumbat je kot malam2 terjaga..baby terkini nampak macam mudah lagi2 baby perempuan orang kata tak banyak hal..haih..harapnya begitulah..senang nak hantar beliau ke tangan opah beliau bila iols dah start koje nanti..memudahkan koje opah beliau jugak..

Tapi disebabkan baby adalah geng mengempeng dengan iols rasanya tido atas tilam secara natural adalah mustahil..jadi misi iols esok mahu cari puting...emakmu ini tak daya nak hadap dirimu sepanjang masa begitu juga opahmu..kalau tak satu koje ape pon tak jadi buat asek ngadap baby je..kita takdak bibik yer anak...abang apip pon dah kene kerahan basuh kasut sekolah sendri..tunggu tahun depan mungkin kene iron baju sekolah sendri pulak...

Semoga misi2 iols berjaya..yeay!

Friday, June 2, 2017

EDISI LUAHAN PERASAAN PUASA KE 6


Wow..hebat apipdoli..masih bertahan berposer walaupon sahur cincai2 je makan...tapi beliau memang sejenis yang makan tak berapa nak sangat..sebab tu kurus je anak bujang iols huhu..metabolisme badan pulak sejenis yang pantas..makanan baru masuk tros proses keluar..watdehel...cemaner nak dapat segala mak esah protin nyer hoih..
Iols salute sama apipdoli walaupon adik beliau dan emak beliau makan mee kari depan apipdoli, beliau tak bunyik pon..lek2 je tengok weols makan ahahaha..

Berbeza dengan jaman iols kekecik dolu..adik makan nasi telor dan kicap kat sebelah pon dah terliur sungguh...esok dah hari jemaat..iols dan anak kecit dah almost sebulan usia dan berpantang..another 1 week dah boleh balik rumah home suwitt home..rindunyaaa...tapi mungkin darjah kepenatan akan berganda sebab semua pon ko kene buat sendri..kalau sekarang ni semua pon emak yang buat hatta memasak dan mandikan anak pon..nak tolong lebih2 kondisi badan tak stabil..masih sakit2 urat, demam, sakit tekak watsoever..

Tapi sampai bila nak kene menetap di rumah emak..perlu juga kasi emak rehat sebelum sambung jaga cucu bila iols dah stat koje nanti..iols nak kasi emak waktu bertenang....boleh berbuka diluar sama anak2 bujang emak, boleh berterawih tanpa perlu layan cucu dan segala kerja rumah..walaupon sekarang cucu2 terkini dah tak buat perangai macam cucu edisi awal hahahaha..kiranya tugas emak dah ringan sikit compare before punya cerita...ya ampun..sampai emak hilang sore nak nyanyi dodoikan baby..lagu pon dah tak tau nak nyanyi lagu mana..semua lirik dah nyanyi tapi baby tak pejam jugak matanya..

Oh bulan poser ni emak sangat murah rejeki..dapat macam2 bantuan..for sure bantuan ibu tunggal..makanan, jemputan berbuka, duit bantuan etc...weols tumpang tengok je la ahahaha..serius..murah rezeki emak..berkat jaga arwah abah yang sakit bertahun tahun kot..

Berpantang sambil jaga baby kecit dan anak lelaki 2 orang sambil menahan kesakitan adalah sesuatu yang sangat mencabar..sangat stress sebenarnya..mujur ini last pregnancy..hari2 menjerit marahkan anak2 lelaki..boleh meroyan pulak iols nanti....sokmo gaduh main jerit2 dan nangis...adoii...membaranya hatiku ini menahan amarah..menahan tangan sebenarnya..dari memukul...tapi tetaplah jugak derang mendapat  barang sedas dua libasan hanger..huhu..

Semoga iols mampu bersabar melayan kerenah anak2 kecit iols..

P/s: tahun lepas punyer poser yang tak sempat ganti somi dah bayarkan fidyah..8 hari bersamaan 15 hengget..

Tuesday, May 30, 2017

POSER PERTAMA KALI APIPDOLI @ 7 TAHUN


Tahun ni takdak gambar lauk berbuka..sebab iols tak masak dan tak poser..tapi timing makan serupa dengan orang berposer...huhu..lapar oi..

Terpaksa tahan perut sikit atau makan sorok2 sebab takut anak terliur hahaha...sebab ini tahun pertama beliau belajar berposer...lagipon sekolah tengah coti 2 minggu..eloklah boleh belajar poser biar gheti berposer..lagipon beliau anak jantan kot..kalau diikutkan kiranya lewat jugak apipdoli belajar berposer..anak orang lain umor 5 tahun dah start belajar poser hokeh..tapi iols taknak push..kesian pulak kat anak..tambah dengan musim panas sekarang ni..takot plak anak iols kene strok haba huhuhu..

Tahun ni iols takmo strict sangat dengan apipdoli..iols takboleh nak fokus pada beliau..tahun depan haruslah kene paksa...apipdoli berjaya berposer pada hari senin..mungkin sebab gangguan hanya seketul compare to hari sabtu ahad..kezen ramai balik bercoti rumah opah..budak2 pulak biasalah makan non stop..tergoda jiwa tengok kezen2 makan...tapi senin iols paksa beliau poser..hopefully apipdoli istiqomah dengan poser beliau..weols tak letak ganjaran duit banyak pon..cukup dengan sehari poser dapat seringgit..hahaahaha..budak2 tak boleh pegang duit banyak2...

Kemon apipdoli...fighting!!

Friday, May 26, 2017

ESOK DAH STAT POSER OI


Esok dah masuk bulan poser..takziah pada diri sendri..sebab tak payah poser..eh patutnya seronoklah takyah poser dikala umat islam lain berposer..tapi pengakhirannya tetaplah ko kene ganti poser sorang2 dikala umat islam yang lain boleh makan huwaaaa...tu tak campur lagi dengan belen poser tahun lepas yang tak ganti tuh..nak kene bayar fidyah lagi pulak tuh...sobssss sobssss..

Pantang dikala orang lain berposer apalah ertinya weh..makanan takdak..takde orang meniaga pagi2..yang syorganya bila petang di bazar ramadhan je lah pon huhu..boleh beli dan makan tros dalam kereta huahuahua..tapi dah janji dari tahun2 lepas takmo jejak param..rela masak walaupon lauk simple2 daripada ko beli lauk kat param time buka nanti basi lalu ko hampa dan maki makcik yang meniaga itu..tak pasal2 hari pertama ko tak dapat full mark berpuasa..

Tahun ni memang banyak kelainan yang iols rasa di bulan ramadhan..selain daripada tak perlu berposer, iols jugak tak masuk tadarus di opis..sekarang ni opis di level 5..sama level dengan surau..tapi samada tadarus atau dengar ceramah agama atau kelas mengaji quran yang kampeni anjurkan, walaupon duduk se level dengan surau pon kalau dah malas memang takdapek la weh..semua pon iols takkan join muahaha..sejenis kemalasan apakah ini?bab ceramah agama, takperlu tunggu bulan poser, bulan lain2 pon iols tak datang dengar hoih..keras sungguh hati..

Semoga dengan berkatnya bulan poser ini dapat lembutkan hati iols walaupon iols tak poser hewhew..ada hikmahnya lah tuh allah kasi timing iols beranak dan berpantang di kala bulan ramadhan tiba..boleh mengurangkan banyak dosa2 tambahan..yang penting pantang iols habis seminggu sebelum raya..horehhhh...

Selamat berposer kepada semua umat islam..semoga poser korang lebih baik dan penuh daripada tahun lepas..

Sunday, May 14, 2017

SELAMAT HARI IBU


Tahun ni selebret hari ibu dikala sedang berpantang..sobsssss..makanya tak dapatlah makan selain daripada makanan berpantang...


Tapi mujur kfc masuk dalam senarai makanan yang dibenarkan makan masa berpantang hahahaha...

So..selamat menyambut hari ibu kepada emak iols, ibu mertua dan diri sendri...serta kepada semua ibu2 diluar sana...semoga iols menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 iols...amin..

FINALLY CHECK OUT


Leganya hati iols..anakanda sudah discaj tengahari tadi...takperlu lagi emakmu mengepam susu dan hantar bekalan susu hari2..takperlu bayar parking sepital 5 hengget sekali masuk..last day baru tau kene dapatkan cop di tiket parking dan hanya bayar 2 hengget...choi....tapi still kene folo up ...takpe..folo up is okeh dari kene menetap di sepital huhu..

Untuk kali ke 3 ambil darah, bacaan kuning menurun ke 6...tros doktor kasi balik yeahuuuu....

Ok..semalam iols beli nursing butter..percobaan untuk melihat samada krim itu berkesan dan menghilangkan ketakutan iols untuk meneruskan breastfeed...gitew..kalau tak sherasi bersama haruslah meneruskan lagi pencarian krim yang bersesuaian pulak..makan masa jugak tu disamping terpaksa menahan derita di dada....sobsss..


Lega uols...memang berkesan..sepatutnya lepas beranak, this is the most important thing yang perlu masuk dalam list barang berpantang..huhu..no more tears dan ianya selamat untuk baby in case ko terlupa basuh dan tros sumbat dalam mulut anak dikala panik sebab anak menangis nak susu tak menyempat okeh ekeke..


Babai katilku sayang 102D..gonna miss u...3 kali beranak 2010/2014/2017..inilah katil dan wad yang sama iols duduk hewhew..

Semoga lepas ni iols boleh berpantang dengan tenang dan cepat sihat..anak2 dah sebok tanyer bila iols dan adik nak balik rumah..tak syiok bila duduk asing2 dengan anak2 dan somi sobssss...tak sabarnya nak sihat...nak balik rumah!!!!

Saturday, May 13, 2017

DAY 4


Rutin seperti kebiasaan..melawat anak bongsu di sepital...sambil membawa stok susu perahan..iols dah rasa makin lesu nak mengulang ke sepital..tapi demi anak ku gagahi jua...hasil perahan susu pon dah makin susut...tak meriah macam mula2 dulu..

Mujur hari ni baby dah buka mata..ada eye contact dengan iols..ada respon bila disentuh...leganya rasa hati..menyusu dengan iols pon banyak dan lama..suka hoih!..esok hari penentuan..samada anak boleh discaj esok hari..iols rindu mahu tido sambil peluk baby....

Balik sepital laju2 cari krim nipple crack...sakitt oi..perit sangat..sampai rasa nak give up netekkan anak..tapi bagi jugak..sayang anak punya pasal..sakit dia tu menusuk naik sampai kepala okeh..huwaaaaa..ini adalah tidak seronok..boleh merencatkan proses menyusukan anak kalau gini punya luka..cemana nak netekkan anak dengan gumbira?sobssss..

Misi mencuba nipple cream cap cocoa butter..20 hengget...hopefully ianya berkesan..


KOS BERSALIN DI AL ISLAM SPECIALIST


Gitew...sebab dah beranak kali terakhir dan last ni barulah berani nak up kos2 beranak di sinun seawal2 dari anak pertama sampai anak last..agaknya iols memang dah sign satu memorandum tanpa sedar kot dengan sepital nih sebagai tempat beranak..bukan takat beranak..proses dnc pon buat disinun jugok...mujur cyst yang pecah dalam pewut sebelum ni buat perangai di hospital manjung huhu..jimat disitu yer..

Kali pertama bersalin di al islam pada tahun 2010..kenapa pilih al islam?..sebab pada awalnya boleh pilih doktor..jadi semestinyalah iols prefer doktor perempuan..dari cek up di usia kandungan 7 bulan sampailaaaaa proses bersalin...kandungan masa tu tak turun2 walaupon dah cukup tempoh jadi doktur suggest untuk czer..iols ambil bius separuh badan maknanya iols sedar masa doktor buat koje godek2 perut keluarkan baby...waktu tu lah iols baru lah tau rasa sakitnya suntikan spinal..troma kejap...doktor find out reason kenapa iols tak boleh beranak normal... cyst sama saiz kepala baby sudah block laluan...meriah bilik ot masa tu sebab duktur keluarkan cyst sambil tangkap gambar huhuhu...

Duduk di sepital selama 4 hari 3 malam..lamanya iols rasa..sape ntah suka duduk sepital lama2 ken...walaupon private ianya tetaplah sepital..sama je enviromentnyer..yang membezakan cara layanan je..tapi sekarang ni layanan di gomen pon dah makin improved...cuma derang kene attend ramai pesakit jadi kadang2 tahap kesabaran tu terbatas lah jugak..nurse pon manusia biasa jugok oi..

Ok..dengan pakej 4d3n iols dicaj sebanyak 6k..kos buang cyst doktor tak caj pasal sekali jalan..tu tahun 2010 punya cerita..hahaha..tahun 2012 iols keguguran..buat dnc di sinun jugak dengan kos sebanyak 2k..tapi boleh claim dengan kampeni full amount hihi..masih macam tak troma jugak dengan kos bersalin tup tup 2014 bersalin kali kedua..pon pakej 4d3n..kali ni ada pertambahan angka menjadikan kos bersalin naik ke 9k..masih pilih tempat yang sama untuk beranak sebab dah selesa dengan duktur..segala sejarah perut iols semua ada dalam buku rekod sepital di al islam..

Masa pregnancy anak kedua duktur dapat kesan ada cyst sama2 membesar dengan kandungan..masa tu sangatlah berharap semoga cyst itu tidak membesar atau pecah..mujur ketika kandungan dah nak hampir 6 bulan cyst mengecut dan menghilang dari radar..fuhhhhh...selamat...takut wooo...cyst kalau dok dendiam kat situ sampai kene buang ok lagi...cyst kalau pecah dalam perut memang troma habes..nak2 kalau dia pecah dan kene operate..nak operate kat private pulak tuh..berapa lah pulak kos dia nanti huhuhu..see..perempuan ni multitasking...sambil tahan sakit sambil buat kira2 ekekeke...

Tahun 2017..eh nak beranak lagi sekali la pulak..memang ko tak troma sebenarnya dengan kos beranak ni..tak serik2..tetap pilih sepital al islam...iols tak banyak coti..kalau cek up di gomen at least perlu ambil coti setengah hari ke 1 hari untuk cek up perut..lama tu oi nak kene tunggu dari pagi tu pon kalau giliran is cepat..iols bukanlah kategori penyabar sangat..jadi jomlah ke private jugak..mujur sangat somi is rela jadi pembayar bil huhuhu...

Kali ni punya pakej cuma 3d2n..aik..kejap pulak?whyyyy....?tapi iols suka je dapat keluar awal..duduk di sepital rasa badan tak rehat..walaupon nurse yang jaga baby tapi tetaplah rasa penat..jadi iols nak keluar sepital cepat dan boleh relaks di rumah..kos bersalin tahun ni adalah 8k..mujurrrr kurang dari bajet asal okeh..iols dah bajet dalam 12k pasal akan include gst..bila orang billing datang hantar bil, dia suruh teka dulu berapa anggaran bil yang iols estimated..yeayyyy betol pon okeh..kahkah..ada pulak suruh kita teka2 bil..kalau teka dapat diskaun lagi berbaloi lah jugak hoih..

Dan dengan itu berakhirlah trip beranak iols di al islam specialist..iols dah kasi ikat kilang iols atas nasihat doktor..so far iols sangat berpuas hati dengan layanan dari duktur dan misi, pakar bius, misi2 yang terlibat dalam bilik ot, bilik nursery...makcik cleaner pon baik2 je..cuma makanan je tak berapa nak sedap hahahahaha..sebab takde rasa..kadang rasa macam derang main2 je masak lauk..tau tak kalau masak takde rasa pesakit pon takde selera nak makan?cemane nak baik cepat?..sedap lagi haku masak kot walaupon cincai ekekeke..tapi apeadehal..tak sedap kalu, order je lah kfc..hahaha..tapi kan, masa iols cek bil tengok bahagian makanan, takde caj pulak..percuma kah?atau makanan punya caj dah masuk  dalam hidden charges...entohlaaa...

Iols syak akan datang punya kos beranak mungkin akan bertambah tinggi..terutamanya kos beranak by czer..normal punya beranak pon at least memerlukan 2k sebagai deposit..bagi yang merancang nak beranak di private perlu prepare duit cash dalam tangan lebih dari jangkaan kos bersalin..kita takkan tau apa yang akan berlaku nanti..selamat bersalin dan membayar bil...jangan lupa claim dari kampeni balik....daaaa..


Friday, May 12, 2017

DAY 3 ~ READING KUNING TERKINI


Bersiaran dari sepital..laju2 update belog sementara tunggu somi habis semayang jemaat..wifi pulak free..perghhh...

Oh..hari ni rasa gembira sebab dapat netekkan anak hampir sejam sampai baby kenyang..at least okehla dari semalam baby asek rijek ke sebab macam konpius cara menyusu..haih..lepas ni kene pulun ajar baby menyusu balik..

So, again..ke sepital awal sikit dari semalam sebab stok perahan susu untuk anak dah habis..jadi kenelah hantar susu baru juga untuk mengetahui bacaan terkini kuning baby..leganya bila dah turun dari 18 ke 10..baby pon dah boleh respon dan direct breasfeed...bila tengok anak dah ok boleh menetek rasa gembiranya hoih..kalau tak seblom ni asek tido je lah kojenyer..misi bilang baby jaundis ni badan dia letih sebab tu dia asekla tido..

Tapi doktor still tak kasi baby discaj dulu sebab result atas pagar..its ok..terpaksalah baby bertahan tunggu lagi 2 malam..hopefully hari ahad kuning turun lebih banyak dan boleh discaj teros..hmm rasanya baby okey je lek2 je baring bawah lampu..yang perlu banyak bersabar is iols kot...huhuhu...

2 malam je lagi...inshaallah iols masih boleh bertenang...hati pon dah tak risau bila tengok progress baby yang semakin okeh..berbaloi rasanya telan kurma all out..cuma iols bukan sejenis yang rajin nak mengepam susu setiap masa...iols prefer direct breastfeed je...huwaaaaaa....