IKLAN..

Wednesday, November 30, 2016

MAKAN PIJA HUT


Semalam iols coti..sempena exam saringan apip untuk kemasukan tahap 1. setel semua urusan jam doblas, iols kelaparan..pecut ke rumah emak untuk pergi lunch diluar...emak iols sudah habis tempoh berkurung yahooo...apipdoli rikues nak makan pija nanas...makanya berpergianlah weols ke tesco ampang...situ je port kedai pija yang senang ko nak cari parking..luas terbentang gitu..kedai pon banyak..lepas makan bolehla kot nak cuci2 mata sikit hehehe...



Lepas habis makan, layan anak2 main game token..habis seploh hengget...tapi sekarang derang tak pakai token weh..kene top up kad..pastu kad sokmo tak boleh nak detect..menaikkan darah betol..dah habis kosser lah iols nak men top up lagi..seret anak2 keluar tesco secara paksaan..hewhewhew...kat luar tesco ada pulak booth jual baju..laju je anak2 nampak booth jual baju superhero...haih..sangkut lagi kat situ..tunggu anak2 memilih mana yang berkenan pon dah makan masa hoi...kekecit dah rambang mata derang..

Ok..berbalik pada makan pija..rasanya makan di pija quite murah now a days..ambil set untuk 4 orang makan, sama dengan 60 hengget..ada 2 regular pija, 4 sop cendawan, 2 set side dishes dan 4 cawan ice cream...itu pon kenyang bak ang!pija pon lembut lah sikit dari dolu keras kejung rasa nak tercekik makan huehuehue...

Selamat mencekiks di pija uolssss..



Tuesday, November 29, 2016

UJIAN SARINGAN TAHAP 1


Ok..itu hari ini..dah siap register anak, makbapak boleh teros masuk dewan while anak2 kene beratur masuk kelas untuk exam...dah masuk dewan barulah iols perasan tarikh orientasi bukan esok...cait!..sebulan lagi daaaa..mata iols yang kero..eksaited atau nebes?makanya bolehla beli baju sekolah dan buku buku sekolah dalam waktu terdekat..harap2 boleh beli awal untuk elakkan saiz baju habis..maklumlah anak iols badan kecit..

Sepanjang dalam dewan weols diterangkan lah pasal program linus bagai...sesambil diajar pasal huruf konsonan, vokal, konsonan, diftong...ohemji...berselirat..pening kepala iols..dolu zaman iols takde sebegini okeh..subjek bahasa melayu pon macam sangatlah komplikatednyer dikau...darjah 1 nanti pon akan ada another saringan dan wajib lepasi saringan..haih..banyaknyer exam derang nanti..dah takde zaman honey to the moon macam kita kita dolu..dari darjah 1 lagi derang dah kene pulun ambil exam macam macam...takpelah, demi masa depan derang jugak..sekarang budak2 makin pandai..samada ko advanced, seiring atau ketinggalan dengan arus perdana...ko pilih la...gitew cikgu besar cakap...

Ok..paham..iols setuju cikgu besar..tapi disebabkan iols lapar dari pagi tak sarapan, taklimat yang hujung2 tu iols tak berapa dengar..dari pukul 745 sampai pukul 12 iols duduk dalam dewan..kejung bontot iols..

Dari penerangan yang diberi, melalui ujian saringan ini pelajar akan ditetapkan kelas ikut tahap kepandaian..tapi kesian kat pelajar yang jenis pandai tapi nebes bila jawab ujian, dapat result corot makanya terpaksa duduk dalam kelas corot jugak..walaupon cikgu besar dah bagitau kelas corot akan diberi pemerhatian penuh tapi melalui pengalaman kawan2 yang punya anak dikelas corot, pelajar2 disitu cikgu tak berapa nak tumpu sangat...latihan pon tak kasi banyaklah compare tu kelas depan2..haih..kesian jugak kan kalau gitu..

Kalau ikut pengalaman iols, sejarah dah membuktikan budak2 kelas belakang tak selamanya looser..ada yang jadi orang yang paling berjaya compare tu budak budak kelas depan..

Monday, November 28, 2016

HARI GRADUASI APIPDOLI PRE SCHOOL 6 TAHUN


Last week hari jemaat adalah hari graduasi apipdoli..hari penyampaian sijil sempena tamat persekolah pre school beliau di tadika sri cerdas mewah ampang..memandangkan derang buat hari weekdays, tak dapatlah emak beliau join..emakmu ini wanita bekerjaya tsk tsk...selalunya without fail emakmu pasti akan join setiap even tadika (read : pendaftaran sekolah je sebab nak bayar yuran ) apipdoli...kali ni apipdoli ditemani ayah sahaja lor..

This week iols pon bizi sebab ada tahlil di rumah emak..tahlil abah yang ke 100 hari..kubur abah pon dah cantek bertanda..dah ada rumput karpet...walaupon untuk persiapan tahlil ini iols bukanlah kategori membantu sangat pon tapi penat dia perghhhh perghhhh lain macam oi..kahkah..betullah..pregnant dikala umor makin meningkat ni darjah kepenatan dia berganda...cepat sangat semput padahal perut tak besar pon hewhewhew...aseklah nak tido je..

Tahlil abah habis jam sebelas malam...limit iols sekarang ni takat jam 9.30 malam je..lebih dari itu bateri dah kong...boleh tertidur bila bila masa dan dimana jua...pukul doblas sampai rumah..tu pon balik camtu je tak tolong pon emak mengemas..iols is sangat pancit..harap adik beradik yang lain lah tolong kemaskan..nak harap tenaga emak pon bukan macam dolu..so energetic..sekarang usia pon makin tua..tenaga dah kurang..esoknya pula emak join program merisik sampai ke jerantut nun...memang takdolah nak ngemasnyer...

Hari ahad baru boleh belek dengan bertenang apipdoli punya gambar konvo dan transkrip beliau..hensem anak iols pakai topi empat segi..kofkofkof..biasalah..emak2 memang bias...so, esok apipdoli akan ada ujian saringan diagnostik kemasukan tahap 1..pagi tadi baru terperasan pihak sekolah gantung banner infom pasal hari orientasi pada 30/11..demn...dalam surat takde pon infom..iols bukan manjang lalu depan sekolah...baju sekolah apipdoli pon tak beli lagi tau..makanya memang apipdoli tak pergi lah orientasinya..ko teros masuk kelas je lah awal tahun nanti..

Tak sabar nak tengok apipdoli pakai baju sekolah rendah...daaaa...

Wednesday, November 23, 2016

3D2N @ AVILLION PEE DEE


Haluuuu...sebelum cuti sekolah start, marilah angkut anak2 pergi bercoti dulu..rate hotel masa school holiday lagilah tak masuk akal mahalnya..siap kene top up another 250 hengget per night...nanges...


So here we go ke port dickson lagi..haih..memang kesayangan betol lah pee dee ni..nak jalan jauh2 tak kosser..baiklah bercuti tempat dekat2 aje..anak2 bukan tau appreciate keindahan alam pon..janji hotel ada kolam renang..nampak ada kolam memang derang kenyang sepanjang masa hihi..

Weols decide ambil hotel yang all in one sebab nak relaks2 takmo jalan keluar dari hotel..memang pulun duduk situ berehat..kalau boleh lunch dinner pon nak sebat hotel punyer..tapi bila tengok harga nasi goreng kampung 36 hengget sepinggan..okeh, jom keluar tapau ahahahaha..cuma brekpes je iols ambil pakej sekali...apipdoli 6 tahun kene caj 20 hengget huhuhu..

Ini first time tido di avillion..weols ambil bilik garden view..murahlah sikit dari bilik atas air tu haa...tapi duduk kat garden view pon best je..dapat pulak bilik depan pool...memang keje anak iols berendam dalam pool lah jawabnye...weols pilih avillion sebab pool dia cantek..keduanya sebab hotel dia pon cantek dan ketiganya sebab ada pet farm..walaupon pet farm dia takdelah gah macam farm in the city tapi bolehlah takat kasi budak2 hepi je pon..selama menetap disitu anak2 iols memang mengulang ke pet farm beramah mesra dengan ayam arnab kasi derang makan..senang tukang jaga farm sebab dah ada budak2 tolong buat part time koje2 derang ahahaha..feeding time antara jam 10 ke 11 pagi..time tu berebut budak2 dan makbapak budak nak kasi binatang2 makan..amboi pencinta haiwan sangat ni..kucing yang kat rumah tu taknak pulak tolong kasikan makan hewhew...

Avilion ni walaupon tepi jalan tapi tak dengar pon bunyi kereta...sunyi bunyi cengkerik je..bunyi air terjun...muzik pon derang pasang muzik gamelan..boleh rasa ketenangan disitu..tempat dia pon besar dan luas..kalau takat nak jalan petang2 tu memang syiok la..ada pantai private..tapi paling best of kos lah kolam renang..anak2 iols memang suka lah oi..kolam pulak banyak pilihan..by the time sampai lepas cek in nak masuk bilik, nampak je kolam renang, anak2 iols teros datang sawan..

Iols suka dengan servis yang pihak hotel diberikan..servis dari staff2 pon memuaskan hati..takdelah dapat layanan buruk nak taknak je layan customer kens...masa cek in pon derang ekplen lokasi setiap tempat..guidekan sampai ke bilik..tadelah tercangak2 ko mencari nombor bilik..gitewww..wahhh, kipas habis baik ni..moga dapat tido free complimentary dari pihak avillion ahahahahaha..

Overall, iols suka sangat..anak2 pon suka..siap suruh top up lagi 20 hari tido avillion..derang pikir derang keturunan anak raja kot..tido 2 malam pon berbulan makbapak kumpul duit tau..kekekeke..ada rejeki lagi, definitely iols akan bawak anak2 datang lagi..

Bye bye avillion...





Wednesday, November 16, 2016

SURAT CINTA


Sejak apipdoli dah pandai baca dan tulis kemain asek tulis note je pas kat makbapak..biasanya note kekecik tu diselit celah pasu atau frame gambar..normally port biasa makbapak letak segala maknek henpon wallet..mebi dengan harapan makbapak jumpe nota kecik beliau..padahal rumah sekangkang kera..nyorok cemaner pon tetaplah bertembung..pon ko nak pakai note2 pulak haih..tapi iols suka je hahaha...bolehlah tau isi hati anak cemaner kan..kot bengkek ke asek kene marah kene jerit...



Iols memang praktikkan dari anak2 kecit, mesti peluk dan selalu cakap apa yang kita rasa..mesti bagitau anak2 yang kita sayang sangat anak walaupon asek kene marah hahahaha..kalau lepas pukul anak terus akan ada perasaan bersalah tu cecepat minta maaf..kebiasaannya siapa yang buat salah kenelah mintak maaf kens..biar derang biasa dari kekecik lagi dengan perkataan maaf, tenkiu etc..dan hasilnya anak2 tak malu nak cakap dengan makbapak apa yang derang rasa..haih, macam drama sikitla tapi layankan aje..

Iols taknak anak2 jadi macam iols..nak cakap sayang kat makbapak kita pon malu..takde sesi luahan perasaan pon kalau tak puas hati..nak protes apa2 dah besar sikit baru berani..tu pon main hentak2 kaki..salam peluk cium adalah time raya sahaja..itupon mujur makbapak sampai opah atuk memang praktikkan..lagi worst kalau makbapak sakit, iols tak reti nak zahirkan rasa sayang tu..keras kejung je duduk tepi katil kohkohkoh..nak cakap lembut2 pon macam tersekat kat anak tekak...bila sesuatu perkara tu kita tak biasakan memang akan janggal dan kekok..

Bertitik tolak dari itulah iols nak anak2 rapat dengan weols..at least kalau ada masalah, derang akan cari weols rather than cari kawan kawan..biarlah orang nak cakap anak ko kuat drama pon, i just dont care...


APIPDOLI NAIK GRED


Rasa macam dah buat keputusan yang tepat tukarkan kelas renang apipdoli dibawah d swim academy..last two week dapat surat dari pengurusan derang apipdoli dah naik gred..vavava...well at least nampak progress beliau..cara pembelajaran pon sistematik..setiap kali kedatangan diambil dimana ko kene scan id setiap kali hadir..tak cukup dengan itu, nanti akan ada amoi cantek kaki panjang seluar pendek datang round2 untuk cek kehadiran..gitewew..kiranya ko takbleh tipu2 punya la..strict sikit..

Walaupon belajar ikut turn tapi waktu tunggu turn tak lama..tukang ngajor sampai 2 orang untuk 1 kelas..seorang lagi mungkin sebagai pemerhati..yang pemerhati ni ler akan tengok progress student..tapi kelas dia banyak woi..student pon ramai....pening kepala tengok dalam kolam macam2 gaya hiks..iols pon dah lama tak folo apipdoli ke kelas..tak larat nak control anak nombor dua punya lawatan..dari penjuru kolam hingga ke hujung nun..letih oi..meh dok rumah sajalah..lagipon bila tengok abang berenang, adik pon nak join berenang..masalah besar tu..kalau kelas macam kat marina putrajaya before bolehla terjun sekali hewhew..

Jadinya iols rasa sangat berbaloi hantar anak ke sini bila ilmu tu dia dah boleh adapt..walaupon agak lama lah jugak menanti bilalah apipdoli boleh berenang gaya bebas tanpa fobia..iols memang suggestla orang lain kalau berminat nak hantar anak ke kelas renang di dsa kg pandan ni..cuma kene que turn la untuk join kelas..harap bersabar...


Friday, November 4, 2016

APA CERITA


Kurang satu bulan lagi apipdoli dah nak habis sekolah tadika beliau..rasa macam kejap je anak dah nak masuk darjah 1. apip tadika selama 2 tahun setengah...iols masukkan beliau sejak umor 4 tahun setengah..kenapa masuk tengah tahun?sebab mula2 mak beliau nak riki2 tadika tapi ter-registerkan beliau teros huhu..maka bermulalah episod bangun pagi beliau..tiap tahun tadika punya fee naik seploh hengget..agaknya sampai turn aqil nanti berapa henggetlah fee tadika jadinyer..tu tak masuk fee transport lagi walaupon sekangkang kera saja lokasinya..dengan macam2 harga yang naik..pon memang konpemlah tambang pon akan naik woh..

Akhir bulan seblas apipdoli kene jawab exam untuk kedudukan kelas darjah 1..iols dah pesan awal2 suruh jawab bebetol...masih takmo push gila2...asalkan ko jawab soklan yang ko tahu..tak dapat jawab ko tinggal je kosong huhu..

Sekarang masih tertunggu tunggu bilalah apipdoli punya konsert last graduation tadika beliau..nak tengok apa yang beliau perform pulak kali ni..adakah tarian naga?sebab tak nampak pon apip prektis apa2 kat rumah..sama macam last year..tau2 je menari pop dance...next week apipdoli ada exam last year di tadika..lambatnya rasa..budak lain punya tadika dah siap dapat nombor huhuhu..

Bulan depan iols boleh update result apip..barulah panjang sikit karangan hahaha..sekarang ni takde bahan nak cerita..rutin harian adalah sama dan bizi sepanjang masa..dikala mood tunggang terbalik, nak kongsi gambar makan pon malas..tunggulah tekak dah stabil, habis sumer gambar iols tepek kat sini hatta cekodok ikan bilis pon..huhu..

Monday, October 24, 2016

SEMBANG KENCANG


Lamanya tak membelog..macam2 isu sekarang ni..gaduh adik beradik pun jadi isu hot..paling terhot pom pom pasal kes adik tak amanah makan duit anak yatim..sekarang pon dah jadi kes mahkamah..masing2 dengan pendapat masing2..dengan adik beradik pon boleh saman menyaman..tapi tak hairan pon..sedangkan anak pon boleh je saman bapak hewhew..donia2...pasal duit semua gelap mata...buka belog hiburan pon dah xde isu hiburan semata2..semua isu campur aduk janji yang viral huhu..sampai tak tahu sape yang retis ni..itu belum lagi nonton berita tibi tiga suku..semua berita pon cedok yang apa viral kat fesbuk..

Hmmm..baik iols hapdate cerita bapak iols huhu..dah 3 bulan lebih beliau dikebumikan..kubur beliau masih tak bertanda..sekadar pakai nombor je lah..selagi tanah tak betul2 kukuh tak boleh nak mekap lawa2..tadelah smpai nak pacak mp3 untuk alunkan bacaan yassin..bapak pemalas nak baca kalau yer pon nak sedekah yassin...lagi afdol kalau dibaca sendri yer dok?

So sekarang tukang jaga kubur cakap dah boleh tempah batu marmar untuk kubur abah...weehuuu..teros emak iols buat tempahan sepantas kilat demi somi tercinta beliau..kos keseluruhan adalah dalam 1200 hengget..mesti kubur arwah abah lawa nanti..weols masih ingat abah pesan jangan lupa lawat beliau selalu...walaupon tadelah hari2 melawat kubor abah tapi dalam ingatan dan hati tetap subur..cucu beliau yang kekecit pon boleh je ingat apatah lagi weols, anak2 beliau yang dah berpuluh tahun hidup bersama...walaupon abah garang, iols rindu sama abah!

Biasalah hubungan antara bapak sama anak..gaduh..baik balik..gaduh balik.. kene pelempang, kene simbah air...rasa nak lari dari rumah yang membuak2 tapi eh tak lari2 jugak..hidup je iols kat rumah itu..sampai beranak pinak..huahuahua...bila abah dah sakit, ada rutin baru pulak..berulang alik ke hospital..setiap anak ada peranan masing2..tak boleh sumbang duit kita sumbang tenaga..asalkan kebajikan makbapak terjaga...yelah..hidup kita ni ada ups n down...mana yang termampu tu kita buatlah kens...

Emak iols masih dalam iddah..weols pulak yang tak sabar menanti..bukan nak suruh emak kawen baru pon haha..cuma tak sabar nak angkut emak pergi jalan2 atau makan luar..by the time emak habis iddah, iols pulak dah tade duit...masalah besar tuh...hewhew..

Semoga emak iols tetap gumbira dan hepi2 je walaupon tanpa somi disis kerana dikelilingi anak2 dan cucu2 yang menyayangi beliau...inshaallah..



Wednesday, October 5, 2016

WHATS WRONG WITH THE WORLD MAMA PART 2


Again...memang asek mengulang ke belog beutipulnara lagi weh..kali ni pasal kes chee gaik yap..amoi cantek yang dijumpai mati kene rogol, liwat dan di kelar di leher..huwaaaa..kejamnyer manusia..takde hati perut...nasib baik sampai part 2 je..pendek sikit kronologi dia walaupon kes tu drag sampai 6 tahun lebih..ni semua pasal suspek pembunuh lari ke ostralia..3 tahun dia hora horey dok ostrolia macam takde ape walhal dah bunuh orang...pastu agaknya dia ingat kes dia dah tutup kot and balik senyap2 ke malaysia dan terus kene tangkap..dah kene hukum gantung pon..orang sex maniac macam ni tak layak hidup..sebab ko musnahkan hidop orang lain..amoi tu cantek, bakal punya kerjaya cerah dan nak senangkan makabapak dia tapi ko ragut kegembiraan orang tua dia semata2 sebab nafsu ko...

Sedeh bila baca emosi makbapak chee gaik yap ni..bapak dia pon sampai nak bunuh diri la jugak bila mahkamah kali pertama putuskan suspek tak bersalah..ohemji..mujur bapak dia fight jugak dan finally kemenangan dan keadilan berpihak pada si mati...difahamkan suspek anak vvip..baru lepas nonton cerita lucah dan dibawah pengaruh dadah...paling tak boleh terima dek akal, makbapak suspek pon bagi kenyataan berbelit2...why???anak ko pembunuh kot...dah rogol orang dan bunuh orang...

Maka rentetan daripada komen2 yang iols baca semua suruh up balik kronologi2 pembunuhan dan rogol kanak2 dan wanita..huhu..so so sad..jadi semalam habis iols search semua cerita2 pembunuhan..huahuahua...mabuk ketum kejap baca kronologi pembunuhan satu2 kes...kes juliana md fuzi pon sedeh sangat...cara dia mati dan paling tak sangka her best friend dari kecit kot yang bunuh dia..huwaaaa....sedehnya...see...kawan baik sama jantina pon korang tak boleh percaya..semuanya sebab duit...kes adik nurin jaszlin pon ya allah sedeh sangat..berjujuran air mata baca kronologi kes..kita yang takde kene mengena dengan famili dia pon terkesan di hati apatah lagi makbapak dia...kes norita samsudin, suziana etc...semua pon sedeh..ada ke kes kene bunuh tak sedeh..huhu...kebanyakkan mangsa yang mati ni muda2 lagi weh...

Paling terakhir kes tergempar dan terkini adalah pembunuhan adik nor emilia edrus..yang mati di tangan abang ipar...why ko sangat kejam buat macam tu kat budak2..kot ye nakal pon ko kasi penampo dah la...yang pasti banyak sangat kes rogol dan bunuh yang masih tiada penangkapan dibuat..maknanya pembunuh itu masih bebas..mungkin ada dikalangan kita, disekiling kita..yang memerhatikan dari jauh anak2 kita...jagalah anak2 kita..takut...tak terbayang dek akal kalau kejadian ni menimpa anak2 kita..nauzubillah..patutnya malaysia kene tiru stail filipina sekarang..stail duerte..kasi tembak sumer penagih dadah..dari dadah ni la boleh bersangkut paut ke semua perkara...buat poster jauhi dadah besar2 pon tak guna..mahal kot kalau poster kaler2 ni...

Jagalah anak2 kita..jangan lepas dari pandangan mata kita walau sesaat...jangan terlampau percaya dan selesa walau dengan orang yang kita kenal...anak2 kita tanggungjawab kita...


Thursday, September 29, 2016

WHAT'S WRONG WITH THE WORLD MAMA


Sepanjang minggu ni asek mengulang buka belog beutipulnara..ada perbentangan kes pembunuhan conny ong sekitar tahun 2003..oh, berserta gossip2 murahan yang lain..hihi..sedeh sangat baca..terus terbayang macam mana lah kalau ditempat dia. Kene kidnap by stranger, kene rogol 2 kali, sepatutnya ada peluang untuk lari masa polis datang, kene tikam 2 kali diperut..dibiarkan pandarahan sampai mati dan akhirnya dibakar..so sadis..kalau tengok muka pembunuh tu macam lek2 je dan sangat tenang..orang psiko memang macam tu kan..yang paling sedeh of koslah mak conny..kene kat anak sendri kot.. kalau kene rogol tu boleh consider lagi walaupon traumatized well at least masih ada peluang untuk hidup..kenapalah manusia sekarang makin tade hati perut?..suka2 rogol orang..suka2 tikam orang..event polis pon defined pelaku adalah seorang yang smart psiko..orang macam ni memang mental..selalu tengok cerita camni dalam drama omputih rupanya kat malaysia pon dah ada..

Sekarang ni kalau orang nak culik pakai motor pon boleh je orang nak sauk..pelajar sekolah, budak u..malah bini orang pon lek2 orang kebas..arwah conny yang ada black belt pon tak terlawannya si psiko ni..mujur polis dapat tangkap cepat walaupon in the end conny pon dah takde..daripada si psiko tu terlepas bebas pastu nak ngulang balik kerja merogol dan bunuh orang lain pulak..takutnya..bila panik walaupon terer bersilat pon terus gigils kot jumpe orang camni..melainkan ada pistol...kita takkan tau apa tindakan refleks kita once kita berdepan dengan situasi camtu..samada kita terdiam terkaku atau kita lawan..masa rumab iols kene masuk dan kene pecah dek pencuri pon iols troma..terngiang2 di telinga pencuri try bukak tombol pintu...huwaaaa...itu baru pencurik noks..tak nampak depan mata tu noks..pon dah troma..apatah sebegini punya situasi noks...semoga allah jauhkan kita2, adik beradik kita, anak2 kita semua daripada perkara2 yang kejam dan zalim..amin!!