IKLAN..

Thursday, December 24, 2015

BUFFET DIM SUM @ WESTSIDE BISTRO SACC


Somi bawak weols lunch sini..beli voucher thru groupon hehehe..walaupon voucher cakap 2 adults tapi boleh je bawak anak2 dan derang tak caj extra pon..free je uolss..ala ape sangat la pon yang budak2 makan kens..takyah berkira sangat plis hikss..

Memandangkan ianya halal dim sum tros teruja nak makan sebab biasa tempat lepaskan ngidam dim sum ni di mei san quality hotel je..tempat lain banyak jugak yang jual dimsum tapi tak sempat survey kehalalan toiyibannyer...bila dah tau halal bolehlah makan banyak2 dengan gumbira..tapi kalau tak cukup duit dan tak menyempat jugak nak makan dim sum ni, makan je lah kat paparich..3 ketol 7 hengget kot..pon setappp jugok..jadilah asal hilang kempunan ekekeke..

So here we go ke shah alam yeayyyy...cuaca mendung serta hujan renyai2...buat perut jadi makin lapar oi..


Aqil pon tak zabaarrrrr kan nak makan dim sum ahahahaha...oh westside bistro ni kat dalam shah alam convention centre..memandangkan derang served stail buffet jadi makan lah ko banyak mana ko larat konsepnyer..wuhuuuu....


Standard la buffet stail mana2 pon ada selit2 gak menu lain selain dim sum itu sendri..derang hidang bubur, nasi goreng, kuih muih, blueberry cheese tart, manisan sejuk2 macam kelapa laut dan campuran koktel nenas, laici dan nata de coco...erm..apa lagi ek?dah tak ingat..oh air derang hidang teh cina panas..n plain water..terkulat2 muka anak2 iols hirup teh cina ekekeke..


Boleh makan banyak2 tapi sekali order dibenarkan order 5 plate dimsum je dulu..dah habis baru boleh order lain gituh..mebi taknak orang membazir kot kalau buat open konsep macam kat mei san..kang amek banyak2 last2 tak makan..membazir disitu..dimsum ni kadang nampak menarik tapi bila masuk mulut baru tau tak sedap hahaha..so derang kasi borang..ko just tick2 mana yang ko nak dan pas ke waiter..sit back and relax..sambil kudap2 mana2 menu lain..pastu datang ler akak waitres bawak dim sum yang diminta..ermmmmm sedapppp...

Tadi laaaaaa..sekarang rasa nak muntah..sebab dah kenyang kan...hahahaha...


Sebahagian menu dimsum...tapi kan still tak bleh lawan dengan mei san..sebab takdok pais otak2 ikan dan chee cheong fan..oh whyyyyy...whyyyy chef?whyyyyy....dem yu..

Nasib baik ada scallop sedap tadi...walaupon cinonet je scallop dia tapi rasa sangat fresh...ermmmm dappp...


Tadi kat sini derang tengah setting booth untuk pameran pengantin kot..so takbolehla nak jalan2..booth tak siap lagi...tapi tu lah..dah beranak pinak ni kosser pulak nak jalan2 kat festival pengantin..jaman anak dara dolu pon malas nak pergi inikan pulak sekarang?hoh lagi malas...lepas makan kita balik lor....dah kenyang kan?!

Tenkiu somi banjer weols makan sini...

Coti 4 hari oi...lama rasanya pasal weols takde plan pon nak jenjalan mana2..menjelang krismas ni banyak citer best kat tibi ahahahahaha..tapi tak dapat tengok pon..anak2 konker tibi..terpaksalah layan kartun bersama2 mereka..huwaaaaaa....

Salam maulidur rasul semuaaaa...

Tuesday, December 22, 2015

MAKAN SEAFOOD SEDAP DI TEPIAN PANTAI


Weols ke aroma ikan bakar..di jeram...lama tak datang makan sini...kali ni weols gerak ke jeram ikut latar..sekejap jer dah sampai. Perghhh...tapi tol lah fulak tak tahan oi..kejap2 tol kejap2 tol..parah wei...jam 5 petang sudah sampai jeram...hebat sungguh demi mu seafood.

Kali ni nk makan bersila sopan2 jadi tros ke saung..ada caj tambahan 10 hengget if sape2 nak makan kat saung..untuk keluarga kecit2 ni sesuai la kalau ko amek saung. if nak makan besar reramai sila amek bamboo..hok tu ke kene caj 20 hengget..saung tak berapa nak facing pantai sebab telah terhadang dengan bamboo..tapi kalau ko mampu bayar 20 hengget sukatik ko la nak duduk bamboo pon walaupon ko seketul je yang nak makan...

Ok..kali ni iols menjaga anak2 while somi pergi pilih lauk pauk..redo je la ape yang somi pilih...kitam nipah 60 hengget sekor omg...kita makan ketam bunga sudahhh...udang pon tak berapa nak fresh sangat..so so je but overalk still ok..


Next time tobat oi takmo makan kat area saung..sebab anak2 tak terkawal..panjat sana sini..fenin kepala...tros makan laju2 takdenyer ko nak feeling2..
Dengan gangguan kucen2 jalanan serta taik kucen huahuahuah...mujur weols dah lepas makan..hadoih..


Better makan di meja biasa2 je lagi senang..dah tentu2 kucen2 hanya berada di kaki sahaja..kalau kat saung, kucen join makan sekali woooh...

Kos makan 163 hengget..kira harga normal lah untuk 2 kepala..walaupon ambil banyak lauk tapi kuantiti setiap lauk tak banyak sebab weols dah take note awal2 takmo pembaziran takmo tapau2 gitew...makan kasi habis...itu hari apipdoli rikues nak makan udang dan sotong..makbapak dah datang bawak makan ko takmo pulak..eeeii samalah dua2 kepala kecit besar...kalau kat rumah berebut korang nak udang..dah bawak datang makan siap udang terbentang depan mata korang boleh buat dekkk?Wei Tak Faham!!!???

Terpaksalah makbapak habiskan..hewhewww...kenyang uolssssss...Alhamdulillah....

URUSAN KEMATIAN


Last week telah pulang ke kampung..nenda iols meninggal dunia..dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali...tak lama pon menetap di kampung..ngam2 lepas kebumi tros cabut pulang ke key el..rasa macam kejam sangat tak datang tahlil...ermmm....

Balik kampung rushing2 ni rasa penat dan sakit2 kepala badan..tak rehat kens..tidor lambat bangun awal..haihhh..


Apipdoli cakap kalau orang meninggal boleh sambut hari raya sebab pakai baju melayu..

Akhir bulan balik kampung lagi..urusan menghantar opah wancu ke kampung..iols tahu derang memang dah tak sabor nak duduk rumah sendri balik..sape tak rindu kat home sweet home kan..walaupon tak besor rumah sendri jugak da best gituh..walaupon bakal ada drama air mata yang sebenarnya dah start pon sejak dapat tahu tarikh nak pulang ke kampung..menghitung hari2 okeh..sampai apipdoli pon tahu tarikh setiap hari..iols yang bekerja ni pon asek lupa tarikh..

Dah...yang pergi memang takkan kembali..yang ada ni..hidop perlu diteruskan...

AL FATIHAH


Al Fatihah buat nenda yang telah pulang ke rahmatullah pada 17/12/2015...Allahyarhamah telah selamat dikebumikan pada jumaat yang barakah..semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beramal soleh dan beriman..amin...

Mati itu pasti...

Saturday, December 12, 2015

KE MARINA PUTRAJAYA


Hari sabtu bukan hari bercuti cutian iols somi isteri..hari sabtu serta hari minggu adalah hari untuk anak2..jarang sekali dapat bermalas malasan dan golek2 depan tibi..minggu ni terasa nak follow apipdoli ke kelas renang beliau..sambil bawak anak nombor dua...kesian asek terperuk kat rumah...kasi beliau naik kereta lama siket dan berhuhu di kolam renang..iols dah start angkut aqil ke kolam sejak beliau 6 bulan..harap2 beliau tak very the fobia kolam macam abang beliau..kalau ada rejeki boleh masukkan beliau ke kelas renang jugak nanti..tunggu beliau paham arahan dulu..


Bayaran masuk rakyat marhaen cuma 5 hengget..tapi macam apipdoli takdelah kene caj pasal masuk kelas renang..iols pon tak kene bayar as penjaga anak..kalu korang nak berendam tu kene lah bayor yer...jam 11.45 kolam akan ditutup kejap untuk dicuci..time tu dia akan tiup wisel suruh ko keluar kolam..yang lecehnya kelas kat marina ni kekadang dikensel last minit pasal selalu ada private dan kompeni event...nak2 time coti sekolah ni..dewan memang full la pasal orang ado2 buat majlis kawen kat sini..

Ok hari ni iols terlebih rajin lalu buat bekal untuk anak2..biasa lepas mandi kolam konpemlah lapar oi..juga bekalan untuk iols selaku penunggu tuala..jadi penunggu juga lapar okehh..


Dalam lif ada cermin besor oi..suker!


Anak2 sedang mandi kolam...kali ni  almost 3 jam bertenggek di kolam..puas tengok anak2 gembira mandi manda..menyesal pulak rasanya jadi penunggu tuala..minggu depan iols nak join berenang jugak lah..


Round pertama..isi perut dulu seblom terjun kolam balik..apipdoli punya kelas cuma 1 jam..itu pon dah gigil2 beliau..


Round kedua...dah2 moh balik..iols suka la kemudahan yang marina ni provide..cukup lengkap serba serbi..ada tempat aerobik dan gimnasium...tempat main skuash pon ado..bolehlah feeling2 nicole an david...mana tau kot korang ada hati nak asah bakat kens..tempat tukar baju pon besar dan selesa..walaupon besar ianya tidaklah menakutkan..itu penting..hihihi..untongla sape2 yang tinggal di putrajaya ni..cukup lengkap dah tempat nak beriadah bersukan bagai..takpayah keluar dari putrajaya nih..tinggal ko nak ngan taknak jer hoh..

Daaaa...


Friday, December 11, 2015

HKL-TEMERLOH CATERING SHAH ALAM-MAHNAZ FOOD-JUALAN GUDANG-FARMASI-HOSPITAL AMPANG



Phewww...cukup lengkap dah tajuk entri untuk setiap lokasi dalam satu hari..memang pulun abes..tu pon anak2 tak gheti penat masih tido lambat di malam hari..makbapak yang pengsan..hadoihh..

Semalam iols coti untuk membawa abah iols check up di sepital...last minit kensel sebab abah iols tak larat..badan letih..walaupon dia just duduk kat wilca but dia still rasa penat..jadi berpergianlah iols anak beranak ke hkl untuk ambil ubat..sebelom ni misi sudah infom sama emak if pesakit tak larat datang, anak2 boleh datang ambilkan ubat..disebabkan masalah prosedur kakitangan yang remeh dan tak masuk akal dipendekkan cerita, tak boleh ambil ubat..@##/$&#*@^#(#..!!!

Walaupon dah berkali2 ekplen keadaan pesakit, still ko suruh pesakit datang jugok..bladihel..ko tak paham atau kurang pendengaran???letihla berurusan dengan misi lorat cenggini..haihhh..takpe2...iols anggap ko tak paham apa yang iols cakap..jadinya buat lew appointment baru..suka suki buat appointment macamkan lah kita tak koje..time dah tercongok datang tu takbleh bagi ubat pulak..eeeee....kalau datang tros amek ubat gigehla jugok...ni datang nak kene amek nombor que bagai...iols marah pasal prosedur sepital yang macam2..bukan memudahkan..tapi menyusahkan...mujur iols yang datang..if abah iols yang datang kesana tapi takboleh amek ubat..tak ke sesio jer hoh!!

Disebabkan pulang tangan kosong telah menyebabkan kelaparan yang tidak terkawal lalu tros ke shah alam...hahaha..menuju ke kedai ikan patin yummeh..semalam baru try..seblom ni iols bajet tak sedap sekali hamek ko..setaappppnyer...tak hanyir ponggg...yumyummmm...somi tapau patin sangkar je uolsss..kalau patin buah mahal siket dari patin sangkar katernyer...kuah pon pekat oi..pendek kater berbaloilah pergi tapau siket punya jauh huhu..


Makcik oooo makcik...gulai tempoyak patin dah setappp tapi apesal gulai tempoyak pucuk ubi tu keras kejung pucuk ubinyer??nasib baik ada gigi lagi ni bolehlah kunyah..hewhew...dari shah alam menuju ke kl weols singgah subang jap..ada jualan gudang nike, reebok dan adidas..nak cuci2 mata je...ya ampun...iols takpernah datang jualan gudang...bila tengok cenggini rupanya jualan gudang..dengan kesesakan orang2 didalam..padahal iols datang hari bekerja oi...still padat mampat dengan orang ramai...dengan stail baju longgok2 gitew...paling murah berharga 5 hengget..yer..itu harga stokin nike budak2 ko memanglah boleh dapat dengan harga sebegitu..yang lain2 still mahal..potongan derang kasi untuk setiap item hanya 40%..iols lemah kira2..tak kisahlah kot murah bagi korang tapi kalau dah sesak2 sebegini, iols rela menabung dulu dan beli kat kedai..iols rela acah2 orang kaya daripada berhimpit2 bagai...


Akhir tahun ni sumer pon buat jualan gudang..biasanya indah khabar dari ropa..
Ok..perjalanan diteruskan lagi tapi gambar is terbalik situasinya..patutnya balik dari menapaunikan patin weols ke mahnaz food..apipdoli nak kacang gajus dan badam buat kudap2..ok yang mahnaz food ni memang iols suggest uols pergi di hari bekerja..kalau hari coti memang padat..berlaga2 lah troli korang nanti..nak jalan pon kene mengiring..tapi sebab iols pergi hari bekerja kedai is lengang..bolehlah nak pilih barang secara aman..anak2 pon boleh tolak troli sendri...


Setel dah urusan di shah alam weols pon pulang...menuju ke sepital ampang..sebab abah iols masuk sepital balik wuwuwuw...

I is sad...so sad....



Monday, December 7, 2015

SPAGETI PESTO ABANG HULK & PULUT IKAN MASIN


Menu sarapan pagi dan makan malam weols minggu yang baru lepas... tekak rasa kembang tala nasi setiap hari walaupon dalam esbok kemain meriah bekalan lauk dan sayur..masa membeli kemain kan feeling2 nak masak itu ini everyday tapi tekak mengada sesangat..terpaksalah weols tukar selera...eh sebenarnya paksa semua ikut selera diri sendri mihmih..

Lalu terhasillah spageti pesto..pesto tu sendri tambah nak kasi ada bunyi2 itali hahaha padahal sebut spageti kaler ijo je..tapi iols terlebih letak daun parsli jadi rasa kat tekak dia punya pahit2 tuh...solution terbaik untuk elak pahit iols perah limau kasi efek masam dia boleh kaver rasa pahit tu..anak2 punya iols goreng spageti bodo jer atau lebih sedap disebut aglio olio..gittewww...janji ada bunyi itali2 sikettt ekekeke...


Tengok dalam tibi jamie oliver masak spageti pesto macam setapp je sekali bila sendri dah cuba..tak sedap rupanya hahaha...hah, first and the last la nampaknya masak cenggini...moralnya jangan tertipu dengan chef2 kat tibi itu..kadang derang masak main campak2 je...entah2 tawar hihihi..janji presentation cantekk...tang rasa very the out...tak payah tunggu kat tibi..cer korang makan kat hotel2..order menu ala carte...very the so so je masak...oppsss terover pulak...


Menu kampung jugek yang kenyang....pulut dan ikan masin..untuk anak2 takkan derang nak makan ikan masin pulak kens jadi iols gorengkan ikan bilis...

Kenyang ko..pastu angkut anak2 ke rumah emak..sambung makan lunch membawak hingga ke makan petang..ya ampun..kenyang giler..duduk rumah emak tak pernah perut kosong..lansung tak rasa bersalah tinggalkan laki dengan pulut ikan masin je muahahaha..

Takpe..balik kang tros mintak maap dengan somi..


Sunday, December 6, 2015

TOP STEAK HOUSE AT SUNGAI BESI


Somi bawak weols dinner sini..bebetol depan kedai mee tarik sungai besi..lama tak pekena kambeng..terasa2 kat tekak nak steak kambeng lite2..yang penting muroh hihi..
Ini nama kedai itu..5 tu nombor meja bukan nama kedai teheeeeehee..


Anak2 pon nak makan lite2 takmo ciken cop pon..cisss..kalau tak, bolehla tompang2 makan..nak order banyak2 macam tak habes jer nanti..jadi order set sop cendawan dan fries..


Air pon weols share2..gelas dia besar bak hangg..weols lakibini ambil set kambeng...
Portion dia just nice..tak boleh share2 sebab sorang makan sepinggan pon ngam2 je hihihi..walaupon orang ramai tapi kedai adalah besar..jadi selesa je makan kat kedai ni..harga pon affordable..warning, kalau kedai steak biasa2 ni..do not expect more macam ko makan kat menatรจ..sekian..

Oh hari minggu misi macam biasa..hunting for susu dan pampers anak..anak nombor satu dah tak pkai pampers which is satu kelegaan disitu...kuranglah sikit bajet pampers..susu pon sama jugek sebab weols nak suruh dia makan nasi..legaaa wuhuuuu...misi menghunting pampers dan susu dah tak macam dulu2 setiap minggu ke tesco dan carree4 atau mana sajalah tempat yng buat promosi hihihi...gigeh tau demi nak murah punya pasal...

So tadi as usual ke tesco..reason nak beli pampers dan susu sambil meredeem voucher tesco..serta membawa anak2 main game token...


Anak2 makin membesar..pejam celik tup2 dah sekolah..jap2 lagi eh dah nak kawen pulak..mesti weols akan merindui moment moment sebegini bila dah tua nanti..

Jadi sekarang ni kene enjoy every single day walaupon rasa penat tetiap minggu atau tetiap bulan dan setiap hari...oh, kecelaruan minda dan emosi seketika..sobssss!!


Wednesday, December 2, 2015

UPDATE PROGRESS KELAS RENANG APIPDOLI


Jika dihitung hitung sudah hampir satu tahun apip belajar berenang..lamanya oi...jenuhnya nak tunggu beliau pandai berenang..paling penting sekali bila beliau tak fobia dengan kolam renang yang dalam..apipdoli punya progress berenang memang lambat..kerana beliau adalah sangat penakut dengan kedalaman air..iols pikir dalam masa 6 bulan beliau dah ok dan cepat belajar skill berenang tapi tsk tskkk masih tak reti2..

Untuk make sure beliau masuk dalam kolam pon dah ambil masa apatah lagi berenang yer dok?berjanggut tunggu...dah lama iols tak follow kelas renang apip..i is malas bangun dan bersiap pagi2..sabtu ahad mau rehat from apa2 aktiviti..

Paling lama apipdoli boleh bertahan dalam kolam adalah 15 ke 20 minit..lelebih je memang beliau akan menggigil..iols siap belikan baju renang thermal supaya badan beliau tak sejuk bila berendam but still menggigil...anak iols ni kurus cekeding..isi takdok..lelemak apatah lagi..

Somi je yang sangat bertabah untuk teruskan kelas renang apipdoli while iols memang dah give up..lambat sangat..kalau tak minat ko benti je apa susah..dari ko paksa2..membazir okeh..iols rasa ketabahan somi berbaloi sebab dua tiga minggu kebelakangan ni apipdoli dah boleh belajar selama 1 jam dalam kolam..idokler 15 minit je and surrender..rugi woi..now suka dan lega bila dia sendri cerita coach ajar apa and apa..maksudnya beliau dah boleh adapt dengan sesi satu jam pembelajaran dalam kolam renang..phewwwww..bukannya iols nak beliau tros pandai berenang macam pandalela renong tuh..janji apipdoli ada effort dan minat pon dah syukurrr..berbaloi ler jugek duit yang bapak dia laburkan setiap bulan..

Moga pembelajaran beliau makin sukses dan ada progress..weols akan tros sapot beliau..anda percaya anda berjaya...ececehhhh tetibe tiru slogan super game boys pulek..


MEKASIH BOSS


Hari ini jimat duit kitew...sebab bos banjer lunch nasi mahboob hikssss...


-cadangan makan tengahari..makanan akan bertambah sedap jika orang lain belanja-

Harum je bau nasi ittew...setaapppp oooo..nasib baik nasi tak selambak macam dolu2...kesan2 kenaikan harga barang huhuhu....depa tak naikkan harga pasal takmo customer lari..harga kasi menten tapi kuantiti tu depa kurangkan sikit2..haih...tapi kalau selambak muntoh pulok ekeke...takpe..tak pakai duit sendri jadi jangan komplen..makan je jangan banyak cekadak...


Bila makan nasi ni perlu berhati2..musuh berada dimana2...ok musuh sudah dikesan berselindung disebalik timbunan nasi...tergigit kalu boleh patah selera wooo...ohyeiiii boleh teruskan makan...