IKLAN..

Monday, August 26, 2013

HJ SHARIN LOW LAGI!


Bila dah tak boleh decide nak makan kat mane lagi, hubby pick kedai ni terus..again kali kedua..sebab servis derang super laju..15 minit dah siap menu yang diorder..perghhh..laju giler serbis mengalahkan domino piza...malam itu telah memesan menu lain pulak..menu yang takde dalam buku menu tapi upon request..haha..



Presenting Ikan siakap goreng garing krup krap bersama Buttermilk sos...wooweeee..klimaks!..oh, yang bawah tu tomyam..pedas kebabom tapi masih tak boleh lawan dengan Yusof Tomyam...



Baby kailan masak sos tiram pon tak berapa ohsem..apiipdoli takde selera makan nasi, mintak tapau piza...bolehlah..janji ko makannn...


Lepas ni makin selow ler entri makanan  iolss..no more belog or fb or gossip beautifulnara...opis dah block sumer..sob..sob..nak pakai line internet kat rumah..sangatlah lembapssss..nak taip satu entri pon sejam..berpeluh iolss...pasni memang iolss akan jadi pekerja yang gemilang cemerlang dan terbilang yang berkhidmat untuk kompeni..hiukhiukhiuk...



Eh, gambar tambahan tetibe..malas nak buat entri baru...nasi dagang kampung baru..walaupon tak lengkap sebab takde acar tetaplah sedappp okeh..pics bawah, tomyam kedai kak.mah kg. baru..sedapppppp lah sangat derang masak tomyam nih..serbis pon cepattt...suker suker...



rumah terbuka lorong rumah mak..harus pergi sebab nak makan roti jala..yummehhhh..ok dah abes..boleh tutup sekarang..



TOO WOO MBA @ PV128!


Our brunch minggu lepas..esbok kat rumah dah kosong..takde mende yang boleh dimasak melainkan megi tomyam hiukhiukhiuk! Pagi memang takkan makan dikedai sebab morning sickness yang sangat sangat meloyakan tekak...tengahari nak cari makan, keluar rumah pon dah lewat..lauk2 kat kedai mesti dah abes kan??moh ler makan western...lama dah aim kedai ni semenjak kuar tibi..hiukhikhik..



apipdoli macam biasa makan kentang goreng 4.90 dan chocolate milkshake  8.90 saje..


gambar tunggang terbalik..harap maaf..ni nama kedainyerrr...
 
oh, banana split- 9.90 tak sempat rasa, apipdoli dah tibai habes...


Atas hubby punyer - Tenderloin Medium Rare 53.90
Bawah mine was lamb chop sajo 18.90

Walaupon hidangan macam very the exclusive cantek je susun dalam pinggan beso tapi harga sangat reasonable..jenuh la jugak nak habeskan walaupon mine punyer 18 hengget je..hikhikhik...yang membezakan iolss dan hubby punyer daging ialah mine punyer kambeng biasa-biasa makan rumput while hubby punyer lembu makan bijirin..huhuhu..pilihler mana yang korang berkenan...cuma yang tak bestnyer sos yang kaler cokelat tuh dia bagi sikit je dalam mangkuk kecit pastu nak sos lebih kene tambah 0.80 sen..total makan situ 114.30..ok..that's it..daaaa


Tuesday, August 20, 2013

TERINGIN NIH!



Sesekali ku rasa teringin......auwww..feeling2 shima...sape tu shima?haaaa...takpelah..tak penting pon...tak masuk dalam soklan periksa...Saya mahu mencari belut...rasanya dimanakah ada dijual..tapi takmo yang mentah hidup2 tuh..saya tak lalu...eh, hari ni macam hari sopan sedunia ber'saya'-saya gitu kan..hikhikhik...

Ok..sambung balik pasal belut...saya mahu mencari belut salai tapi tak tahu mencari dimanakah port yang mudah untuk mendapatinya...itu hari sudah ke Sushi King...sedapppppp tapi cinonett je belut itu pastu ada rasa sos manis2 gitu..dah lari dari kemahuan..saya mahu belut salai yang ada bau asap2...HAHAHA..demand giler ah...

Hai cik belut...get ready....mama will hunt youuuuu....aummmmm!

Tiba2 terasa mahu makan belut salai feeling2 macam Andrew Zimmern....ala, abang botak yang suka kate ' if the food looks good, then eat it!'...haaaaaa...Andrew Zimmern yang konon2 gagah perkasa dah makan macam2 jenis ulat..bluweeekkk..lipas...erkkkkk....otak lembu mentah2 serta armadilo yang hampir pupus pon di bedalnya...euwwwww!..tapi kan kasi makan durian terus muntahhhhh ijo...HAHAHAHA...hebat lagi orang asia sebab makan durian rileks je taw...pssstttt psssttttt...tapi ada orang Asia yang asal  Terengganu koje kat Putrajaya itu tak makan durian..ada leww orang itu...sampaikan bau durian pon tak boleh...kesian bini dia...kesian bini dia...BAHAHAHAHA....mitahli sunggoh bini dia sampaikan nak main teka2 nama buah bermula huruf 'D' pon sanggup letak buah 'DABAI' yang tak pernah dimakan itu...<-------- INI CITER BOHONG....hikhikhik

 

iniler abang andrew zimmern...i cabar you makan durian musang king!...sampai pening2 kepala makan durian uolsss..hikhikhik..maknanya ko memang belum sampai tahap exotic jurus ke lapan..


Hadoiiii..melalut kan..nak citer pasal belut je, tetibe terus kona ke lain...konon belut tu exotic lah sangat...hikhikhik...minggu depan nak ke sepital..mahu check up untuk tengok heart-beat baby..sudah berusia 10 minggu= Trimester pertama...hopefully scan nanti masih terang, jelas dan nyata bersinar-sinar...

Masih lagi mabuk-pening-loya-mual-muntah yang kronik di pagi hari..hah..semualah..pakej...ubat-ubatan sudah tidak boleh diterima tekak..rasanya kerongkong saya makin mengecil kerana ubat sebesar acid folic pon rasa sungguh azab mahu menelannya membuatkan saya selalu saja skip makan ubat..huhuhu...

Selera makan tak de tapi nafsu makan membuak-buak..acaner tuh?..kalaulah mata ini boleh mengunyah dan membuat kerja amal untuk mulut dan tekak, alangkah bahgianya idup....

Ok..dah jumpe belut salai nanti saya tepek2 kan wajahnya disini nanti yer..hihihihi...

Tata...



 

Monday, August 19, 2013

MALU!


Itu harikan..tetibe tertekan tibi satu...RTM..dah lama tak tengok chanel tibi satu...hikhik..tertengok satu rancangan hiburan lah kot...tajuknyer Diva Raya..pasal retis beraya giteww....last segmen ada story pasal amoi cantekkkk..nama amoi itu adalah Soo Wincci...wartawan interbiu dia pasal raya...hikhikhik....sebab dia ada 30 pasang baju raya nak pakai setiap hari baju baru sempena puasa sebulan...jeles nih! tapi kan...dia kata dia poser sebulan...malu kiter tawww!yang buat malu berganda-ganda ialah dia cakap nak poser enam pulokkkkkkkk....hewhewhew...hmmmmm...


 

Korang dah poser enam??...iolsss puasa sebulan pon tak cukup..harap sempat ler ganti sebelum tahun depan punyer poser pulakk.....maluuuuu! *pekup muka dengan bantal*

 

DINNER @ HJ SHARIN LOW @ AMPANG WATERFRONT!


Selagi iolss hidup , selagi itulah akan ada entry makan okeh....lagilah pulak sekarang dapur sudah tidak berasap...huhuhu..jomlah makan luar aje...perut dah lapar..dari pagi makan roti telur aje...nak cari kedai makan jauh2 pon dah tak lalu..pusing dekat2 aje lah tapi dah set nak ikan siakap....SIAKAP...eja betol2..takmo KEMBONG..laki iolss  balik2 kembong..boringgggggg!

Terus datang sini sebab nak makan ikan stim...walaupon ramai jugak orang datang makan sini tapi servis sungguh cepat hoihoihoi!laju giler derang masak...terer sungguh...


apipdoli dengan menunya yang dekat dihati..nasi putih dan telur dadar...


Asparagus goreng cili dan Siakap Stim Nyonya...marbeles!last time makan stail nyonya nih kat Restoren Syam Kota Bharu, Kelantan...ingatkan takkan jumpe  menu tuh kat kedai len...ade jugak kat sini yer...highly recommended okeh...sila-sila!


Butter Milik Prawn yang sedap nak mampos!Licin okeh iolss tibai sampai kering kuah dia kene hirup...hadoiiiii..terase2 sampai lubuk hati nih...haha..hover tak iolss rate makanan?biarlah...dah memang sedap..pastu Ketam Masak Cili Masin...walaupon ketam bunga, tapi besar...siap dengan playar senang nak kepit ketam tuh..


Apipdoli keriangan setelah kekenyangan...mak ko tak pandai nak masak menu2 diatas..sebab  tulah gigih makan kat kedai jugak...
 
Total 148.00  hengget..okehlah..aku bajet lebih sebab semua binatang dalam menu besar2 bagak..biler dapat bill, tengok harga..yeayyyy lompat bintang..hihi..



GELI-GELI TEKAK @ SUSHI KING!


Hai hai hai....itu hari kan, iolss telah pergi makan makanan exotic...hihihi..exotic lah sangat...ni first time lah kiranya menjejakkan kaki masuk dan duduk dalam kedai Sushi King ini..selama ni samada tapau or tapau yang dah readymade kat carrefour tuh...motip utama iolss adalah untuk makan Unagi...auwww!..suweetnyer baru makan sekali terus feeling2 cakap jepun..haha...Unagi itu adalah Belut...exotic tak?..hmmm..bolehlah kan..bukan selalu tekak mintak makan belut...biasanya tekak mintak roti canai banjir je..


apip quite teruja tengok piring pusing2 sebelah dia..hihi..bukak2 menu tengok macam OMG nak order apakah?sumer macam tasteless tapi nak masuk jugak kan..set mee pon macam euwww haha...lantak.mula2 cari menu belut untuk iolss..sedap hokehhh tapi mahal jugak ek..then menu Tempura jugaklah kiranya penyelamat keadaan sampai 3 set iolss order haha..pastu order gak beberapa menu lain nak rasa tapi tak berani woh nak makan salmon yang raw2 itu...bluweekkkk!


Menu salad pon ade..sedap lah..freshhh..takoyaki pon ado...haishhhh..naper derang tak provide cili sos ker, kicap cili padi ker...berselero sikit makan...tapi betollah..jepun ni makanan derang simple2 lah sangat..itu Tempura cicah dengan sup ker apa ntah macam sup kicap masin2...HuwaaaAAA!..kalau steamboat tu iolss boleh terimalah jugak pasal ada cili...yang dua orang kat atas tu, gaya makan haruslah ada..macam pro dengan chopsticknyerr..hihihi..walaupon hakikatnya korang sakit perut cirit birit..perut tak boleh terima...memang korang takkan pergi jepun lah sampai bila2..muahahaha...ewahhhh..kemain mengata orang kan?..aku pon sama..hihihi...tapi takdelah sampai cirit birit bagai..kahkahkah!

Tapi kan..makan simple gini pon, kenyang okeh..



Friday, August 16, 2013

CIKEN MANDY & LAMB HASNIF @ SABA RESTAURANT!


Halu uolssss....entri makan lagi...hikhikhik...tapi kali ni  tapau aje..tak lalu nak duduk lelame kat kedai..takut kang termuntah kat kedai makan orang, tak pepasal muka iolss diharamkan masuk kedai derang..huahua...iolss tak berapa lalu sangat nasi pak arab ni..sebab derang punyer kuah tasteless...pastu sambal pencicah pulak tabur banyak sangat daun ketumbar...iolsss tak suke daun ketumbar..bau kumbang busuk...bluweeekkk!

Tapi laki teringin pulak makan Kambeng ini...ngidam katernyer..sesekali nak layan tekak sendri pulak pasal asek layan tekak bini aje lately..hover!..makanya, haruslah iolss pon nak jugak..nafsu jatuh pada mata dulu kannn..hikhikhik!



Nasi dia..humangaihhhh..selambakkkk..beras dia PANJAAAAANGGGG...haha...sebekas tu boleh makan 2 orang...iolsss tak lalu nak telan kambeng jadinya order ajelah ayam..portion tu quarter aje tau..pon besar gabak makan kongsi2 tak lalu nak habeskan...isi ayam tu lembuuuuttttt sangat...Kambeng Hasnif  iolss tak rase tapi nampak macam lembut jugaklah...tapi tak taulah apa beza between kambeng Mandy dan Hasnif ini...rempah perapan kot..entah..telan masuk tekak berkumpul di perut jadi bahan kumbahan jugak kan..hikhikhik!

Makanan ni datangnyer dengan side dish kuah ape ntah rasa, sup kambeng dan pencicah yang penuh dengan daun ketumbar itu...in the end, iolss makan nasi dan lauk ayam saje..keringggg je...tercekik makan tau..apip lagi sedeh..makan nasi aje semata..haishhhh..tomyam kat Yusoff  Tomyam jugaklah yang jadi idaman kalbu...

Apa lagi uolsss..go  tapau your Nasi Mandy now now now...


Wednesday, August 14, 2013

THE CHICKEN RICE SHOP @ JAYA JUSO WANGSA MAJU!


Haluuu uolsss...entri makan dah kembali...balik dari kampong, esbok kosong...iolss memang tak larat nak masak..moh ler makan luar...masa bulan poser itu hari dah teringat2 kat TCRS nih sebab kat radio dan tibi asek ulang tayang iklan ayam percik dia..bahahaha..so, jom serbu TCRS!

Tapi tak order pon ayam percik chef Ismail itewww...selera lebih pada ayam stim..order sepinggan sorang..tamak nih..takmo share2 dengan apip..mak ko lapar!..



sedapnyewww!

Makan dengan rakus macam tak pernah dapat nasi muahahaha...tak dengar suara masing2 fokus makan..hikhikhik..oh, apip makan sepinggan habis nasi ayam...bangga nih!kesian kan, anak orang len dapat 5A kembang kuncup makbapak bangga..aku ni hah, anak makan nasi pon bangga kemain..haha..

Takdak apa nak komplen on menu pasal aku lapar...jadinyerrr semua pon sedap..cuma SAI TO FISH BALL tu alahai....tak payah order lah..tak sedap!soooo cheapskate punyer fish ball..muahahah...


Iniler koje seharian berada di jusco..jumpe upin ipin walaupon sekadar gambo kotak kadbod, bawak kereta polis...eh, token kat jusco masih murah compare dengan tempat lain kan?..even token kat Tesco Seri Iskandar pon mahal tahuk!





bawak jet pejuang, bawak kereta bomba neeeenooooo-neeeenoooo

 

ketuk kepala buaya
 
 

tapi bapaknyer yang over...dannnn makan eskrim..yummehhh!

Sebulan dah tak jejak kaki di sini..ronda2 pusing2 terjebak ke kedai Body Shop...wanginyewwwwww....dah bertahun tak beli minyak wangi..kesian aku kan?..sebab kesian kat diri sendri, pejam mata rembat satu...lalalalala...currently minyak wangi iolss adalah minyak cap kapak-sentiasa dekat di hidung, kepala dan hati...hewhew!

Dah kenyang kan???jom balik!


CERITERA RAYA KITER!


*WARNING : ENTRY RAYA AGAK PANJANG MEROYAN*

A hepi moment......bersama family di Perak...dah lama tak balik beraya di Perak...kalau datang pon sebab kecemasan ke sepital, datang kenduri kawen orang...bila dah ada 2 famili nih, susah kan nak decide...patutlah bapak aku dolu asek2 balik kampong dia...man always like that!..sumer nak kongker..huh!

For me, mana2 pon tak kisah..asalkan balik kampong beraya macam orang lain..cuma kesian kat apip..tak rasa suasana kampong sangat..tak rasa rumah papan...sebab rumah tok ma tok abah Kelantan rumah batu..area  bandar...kiri kanan rumah banglo..menu di pagi raya sangatlah meriah..suker sebab aku kenyang!haha...kalau nak rasa suasana kampong sket, balik rumah Mek di Pasir Putih..tapi Mek dah lama pergi..sehari selepas apip lahir...penuh lah hajat Mek nak tatap wajah cicit sebelum ‘pergi’..maka tinggallah rumah di kampong  itu menanti reput...

Tahun ni balik perak takdak lemang homemade...semua order saje..opah dah tak larat nak bakar lemang, tengok2 api bagai..letih..takpe, janji ade..jiran2 sebelah rumah opah pon hulur2 jugak lemang dan rendang..perghhhh!


the only gambar pada raya pertama..mak bizi uolsss...tak sempat nak posing2 taw!

Raya Pertama – bermaaf-maafan sesame kitewwww...collect duit raya anak, sedekah duit raya untuk anak2 buah..dan makannnnnnn! Then, membawak diri ke rumah opah sebelah abah...tunjuk muke itu harus walaupon takdelah sembang mane pong..tak gheti!..muahahaha..selepas acara collect duit raya untuk anak..pulang marilah pulang..marilah pulang..eh, sebelum itu kami ke Tesco...beli barang untuk kenduri..Tesco?alahai...sikit nyer stok barang ko..tahun ni apip kerja keras skit dan tayang muka dikala tetamu datang ke rumah...2 hengget pon 2 hengget lahhhh..duhet jugak tuh..ahahahaha...


Raya Kedua – mak buat kenduri arwah a.k.a kenduri aqiqah adik bongsu di di rumah opah..dah lama tak buat kenduri...kesian kan..umor dah masuk 18 tawun baru buat aqiqah..nak buat caner..famili iolss bukan family  ada-ada..kami golongan picisan...menu adalah kari kambeng, acar timun nenas dan ayam goreng serta nasi hujan panas.....jamu orang yang datang kenyang2...apip dah besar, dah pandai jaga diri..dah tak perlu focus kelek anak..pandailah dia cari makbapak dia..haha..Alhamdulillah...walaupon kehadiran lalat adalah lebih ramai dari manusia2, makanan tetap habis....tak jangka pon akan ramai orang datang kenduri ni..Alhamdulillah...

Oleh kerana makan berebut dengan lalat, bahananya adalah cirit birit...yeayyyyyyy!iolsss??tak kena....Alhamdulillah lagi sekali...hikhikhik...



Balik kampong bawak mercun..hihi...yang ada 15 shot kalerful itu..tapi aku dan apip tukang tengok saja..tak berani nak main kot2 tetiba meletop, beraya kat sepital pulak aku nanti...jadi penonton sudahhh..walaupon cuti pendek tapi rasa puas...puas dapat lepaskan apip berlari main kejar2 keliling laman rumah opah..rumah kampong..lain feelnya..kampung sendri pulak itu..tempat lahirnya aku dulu..

Plan asal mahu balik ke kampung pada pagi raya pertama selepas solat raya tapi last minit kensel..petang sebelum raya dah setel sumer koje, moh la balik kampong..boring pulak duduk rumah..pasar ramadhan pon dah tak ramai orang meniaga...sempatlah laki iolss buat sandwich sebagai bekalan berbuka dalam kete...jimattttt..bahahaha!


budak kecit2 jaman sekarang dah ada sesi gossipping okehhh..


masih bergossip


2 - 3 - 4 tawunnnn..pandai  korang susun..




kumpulan ijo...huh..anak & laki tak memberikan kerjasama!

hasil kerja keras apip tahun ni..bahahaha..

Raya Ke-tiga...Pulang ke rumah masing2...plan asal di diawalkan kerna khuatir akan factor kesesakan lalu lintas pabila semua pon rushing mahu kembali ke kota..mujur sesak lite2..

Perjalanan di teruskan tapi masih tak gelojoh pasal esok iolss dah apply coti awal2..takmo keje..apa barang orang len masih cuti raya, iolss datang koje pulak kan?marilah mengosongkan deparment..nasib baik bos aku baik dah approved coti anak buah dia awal2..polisi kompeni bahawa sesiapa yang mengambil cuti sebelum raya tidak boleh boleh mengambil cuti selepas raya adalah sudah tidak boleh diguna pakai...tidak relevan..ini tidak adil!..nursery pon da tutup tau!mane pulak nak campak anak?keje-keje jugak tapi when it’s comes to family...anak itu priority...takdak tolak ansur..eh, emosi pulak disitu..maafkan saya!T_____T

Iolss tiba di kota dengan keadaan perut yang super kelaparan gitu..dah tahap gigils...nak masak, pemalas...acaner?kenelah tapau jugak...mujurlah ada jugak kedai tomyam  yang masih meniaga di kala warga kota masih cuti...Yusof Tomyammm...terima kasih kerana bukak kedai...tomyam mung sedap sungguh!apip pon makan nasi sambil hirup tomyam walaupon pedas..Tidurku sungguh lena kerana kekenyangan...

Rasanya dah cukup panjang kot entry tak berilmiah aku nih..cukup2lah tu..aku dah penat menaip nih....gigih buat entry macamkan ada dateline..muahahah..demi belog!

Maka aku setop di sini dulu ya...kasi peluang aku nak mengketedarah kerepek, biskut raya dan cokelat yang dapat free muahaha.....propa je lebih konon untuk tetamu puiii..untuk sendri makan rupanya..bahahaha..


Tuesday, August 13, 2013

DURIAN RUNTUH KATERNYER!


WowWWW!!! *Jerit macam Husin Lempoyang Saudagar Unta- 3 Abdul *.....sesunggohnya rejeki di bulan poser dan raya ini adalah sangat2 murah..TERIMA KASIH YA ALLAH!..eh, mari berterima kasih kepada kompeni jugeee..TERIMA KASIH BOS! TERIMA KASIH KOMPENI!..lagi sorang penyumbang durian runtuh..hikhikhik...TERIMA KASIH HUBBY!

Joli katak!!!..yeayyyyy!!