Tuesday, May 19, 2015

SEMIFREDO CARA NIGELLA


Minggu lepas nonton cerita masak2..'nigella forever summer' kot...ahahaha..makcik tu ajar cara nak buat eskrim terpaling mudah tanpa perlu gunakan ovalette..bahan2 pon tak guna banyak..pendek kata memang teramat mudah lah korang oi...rugi pulak kalau tak cuba..yang paling penting tak guna bahan mahal yang banyak dan leceh nak cari...muahahaha..

Esoknya cepat2 cek stok bahan untuk semifredo kitew..oh lupa nak kasi tau..nama eskrim tu semifredo hikhik...wuwuwuwu..madu takdok..whip krim dan telur sahaja..oh..sedeh..takpe..tadehal..sebab whip krim dah manis, cara saya tak perlu tambah madu hiksss...

Pukul whip krim sampai kembang..iols punyer tak berapa nak kembang pasal anak memekak kat kaki suruh dukung...ecececeh..salahkan anak pulak...hoh..takpe..kembang siket pon masih boleh pakai jugak...

Then dalam bekas lain pukul telur 3 biji..sebenarnya iols  pakai 3 biji pasal takut tak jadi rugi pulak pakai bebanyok ahahaha....hanya guna telur kuning..masak secara double boiled dan pukul telur secara konsisten sampai likat dan pekat..warna telur akan jadi kuning macam kastard..

Telur kuning dicampur bersama whip krim dan gaul rata hingga sebati..simpan dalam bekas eskrim..katup dan biar sampai 2 hari..

Dah konpom dan yakin eskrim sudah keras, scoopkan dan letak dalam cawan...taburkan bersama cekelat chip..makan dengan gumbira dan rebut2 bersama anak2 dan somi..eh tak, somi punyer cawan lain..kedekuts sebab makan sorang taknak share...

Setaaaappp oooooo!


Aummmmm cakkkkk!..semifredo siap sedia untuk di ngap ngehngeh..oleh sebab kacang gilak cara buat, somi rekues eskrim durian dan jagung..nanges nigella makan eskrim durian kalau beliau berpeluang ahahahaha...

P/s : i dunno whether semifredo is stand for madu sebab main ingredient dia madu...ker semifredo is nama madu itu kot watsoever..blasahlah...janji masuk mulut tatappp setaaapppp...

No comments:

Post a Comment